Doamna de fier

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Marea de altădată jpeg

Nu doar Margaret Thatcher a fost supranumită aşa. Înaintea ei au fost şi Indira Gandhi sau Golda Meir. Pentru noi însă, cei din Estul Europei, mandatul ei a contat ceva mai mult, dat fiind că prin felul principial şi intransigent de a vedea lucrurile, a fost o „doamnă de fier“ care a pus umărul şi la căderea Cortinei de Fier, alături de Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea şi evident, Mihail Gorbaciov. Margaret Thatcher a fost pînă astăzi singura femeie numită în fruntea guvernului britanic şi, în acelaşi timp, cel mai longeviv şef de guvern din istoria ţării (mai mult de 11 ani neîntrerupţi).

Recentul film (The Iron Lady) care-i rezumă viaţa excepţională o are în centru pe la fel de excepţionala Meryl Streep. O ştiam ce poate, dar parcă aici se întrece pe sine şi a primit pentru acest rol, printre altele, un premiu Bafta, un Glob de Aur şi Premiul Oscar. Cu un scenariu destul de schematic, ca de documentar – doamna Thatcher cea de azi, în vîrstă de 86 de ani, cu mişcări încete şi probleme de memorie, revăzîndu-şi scene din tinereţe şi din perioada în care era în putere şi la putere –, filmul are cîteva secvenţe memorabile: mersul înghesuit, văzut de sus, al noilor aleşi în parlament către sala de şedinţe sau momentul în care şefa guvernului britanic îl tratează cu refuz şi cu ceai pe Alexander Haig, ministrul de Externe al Americii, venit s-o convingă să nu pornească război împotriva Argentinei. Las însă evaluările critice propriu-zise ale filmului (care după părerea mea putea fi mult mai bun) pe seama celor care se pricep.

Interesant e felul cum sînt văzute cariera şi viaţa unui personaj politic care, la două decenii după retragere, are încă destui admiratori nu doar în Marea Britanie, ci şi în România.

Cu puţine detalii, dar alese în mod pregnant, filmul doar sugerează greutatea poverii şi preţul pe care-l cere o asemenea funcţie. Cum e să înghiţi şi să treci peste răutăţile şi misoginismele din propria tabără politică, să te confrunţi cu acuzaţiile aprinse ale opoziţiei, să-ţi asumi declanşarea unui război, să suporţi manifestaţii uriaşe în care mulţimea te face în toate felurile (şi încă filmul nu aminteşte decizia de a nu ceda în faţa celor zece deţinuţi IRA care şi-au dus greva foamei pînă la moarte). Nu ultima durere e îndepărtarea de propria familie. Admirabilul domn al „doamnei de fier“, Sir Denis Thatcher, o acuza în film (dar probabil că şi în realitate) că a făcut totul din ambiţie, deşi ea încerca să-i explice că viaţa „trebuie să aibă însemnătate“ şi că ea vrea să facă ceva pentru ceilalţi. Şi, bineînţeles, face lucruri însemnate, pornind însă de la ideea că fiecare trebuie să poată munci pentru societate fără să aştepte nimic de la alţii, că problemele se rezolvă practic şi prin implicare directă. De altfel, cînd era ministru al Educaţiei şi o pană de curent lasă guvernul pe întuneric, e singura care poate face lumină, scoţînd din geantă o lanternă. Mîndră că e fiică de băcan, deşi ironiile pe tema asta o urmăresc toată viaţa, dovedeşte că a rămas cu picioarele pe pămînt, ştiind oricînd cît costă un litru de lapte sau un pachet de unt.

În film, vorbeşte mereu cu soţul ei, de a cărui pierdere pare foarte afectată, măcinată şi de gîndul că, prea ocupată cu problemele ţării, nu a putut fi mai mult alături de el.

În realitate, la moartea lui Sir Denis Thatcher, în 2003, Margaret Thatcher l-a omagiat într-un mod remarcabil, spunînd că, deşi ocupaţia de prim-ministru te însingurează, ea nu s-a simţit niciodată singură pentru că l-a avut alături pe Denis: „Ce bărbat. Ce soţ. Ce prieten“. Pe de altă parte, e de bănuit că nu e tocmai uşor să fii domnul unei „doamne de fier“.

Ca politician şi prim-ministru, Margaret Thatcher s-a lovit mereu de laşităţile şi indeciziile numeroşilor bărbaţi cu funcţii înalte din jurul ei. Aşa s-a întîmplat şi cu decizia de a porni război contra argentinienilor, pentru insulele Falkland, în 1982. Cînd reprezentantul Americii, Alexander Haig, a încercat să-i spună că nu merită un război pentru insulele acelea care sînt departe în ocean şi nu prea importante, Margaret Thatcher i-a replicat fără drept de apel: „Ca Hawaii, vrei să spui?“. Laurii cîştigării acelui război i-a cules însă din plin, chiar dacă a fost nevoită să-şi asume delicata sarcină de a scrie condoleanţe familiilor soldaţilor căzuţi pe front.

După momentele de glorie a venit însă inevitabilul declin. Tot mai încrezătoare în propriile-i puteri şi decizii, cu timpul şi-a pierdut răbdarea faţă de propriii miniştri şi colaboratori. Filmul reface scena în care „doamna de fier“ îşi umileşte adjunctul, pe Sir Geoffrey Howe (care dorea ca Marea Britanie să intre în jocul unei viitoare monede comune europene), moment ce a declanşat în Partidul Conservator presiunile pentru retragerea ei.

Dintr-odată, duritatea şi forţa fierului din care părea constituită Margaret Thatcher au apărut ca nemaifiind de folos. În schimb, a început să conteze impresia că e o greutate care poate trage la fund întregul partid. Graniţa dintre percepţia că un lider e „pe fază“ şi cea că „a expirat“ este foarte îngustă. Iar de multe ori, trecerea se face pe nesimţite. 

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.