Disprețul. Suspiciunea. Invidia

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Multe dintre apucăturile rele, pe care ni se pare că le descoperim acum, nu le-am moștenit doar de la comuniști. Pe unele le tîrîim după noi din vremuri vechi. Trăsăturile astea ale firii, alături de anumite obiceiuri căpătate pentru a supraviețui, nu ne fac vinovați în vreun fel. Le-au avut sau încă le mai au și alții de prin Europa. Dar unii au reușit, în grade diferite, să mai scape de ele. Comuniștii ni le-au încurajat și consolidat, prin intermediul unuia dintre cele mai susținute, planificate și supravegheate procese de inginerie psihologică și socială. Iar un proiect de asemenea dimensiuni n-ar fi fost posibil fără „ajutorul Marelui Prieten”, legendara Uniune Sovietică. De-acolo a venit, în bună parte, știința de a construi „o lume nouă“. Una, evident, populată cu „oameni noi”. Terorizați, puși sub nenumărate și continue presiuni, profund îndoctrinați, învățați în cel mai perfid mod să scoată ce-i mai rău în ei. Și transformați în paznici supuși și vigilenți, care să adulmece orice tentativă de subminare a noii orînduiri. Toate astea sub enorma minciună a „puterii populare” și a trecerii tuturor resurselor și mijloacelor de producție în „proprietatea întregului popor”.

Cînd conținutul ideologic nu ni se băga în cap cu pîlnia, la orele special destinate îmbunătățirii calităților de „revoluționari de profesie”, ni se picura în ureche, prin arătarea unor avantaje personale pe care le puteam obține dacă deveneam „elemente de încredere”.  Cînd nu ni se întîmpla nici una dintre astea, ni se administra, cu finețe, tot discursul Partidului, prin unele dintre filmele istorice care „ne-au format ca oameni”. Și-n ce hal ne-au mai format. Dar ideea de bază era că, dacă nu ești critic la adresa regimului, dacă te conformezi și te pui în slujba construirii „societății socialiste multilateral dezvoltate” și dacă îți aduci contribuția la „înaintarea României spre comunism”, poți să duci o viață foarte bună. Să ai ce n-au alții. Altfel de mîncare, altfel de standard de viață. Chiar libertatea de a călători în străinătate, din cînd în cînd. Să fii favorizat în diferite situații, să faci parte din clasa privilegiaților. O clasă în cazul căreia regimul comunist mai închidea ochișorii față de anumite dezvoltări materiale care, uneori, sfidau grosier armonia „egalității” din sînul clasei muncitoare.

Complicitatea a luat locul terorii. Interesul personal și supraviețuirea cît mai bună au devenit preocupările principale. Știam cu toții că „avuția națională” nu e a „întregului popor”. De-aia am și început să furăm tot ce-am prins. Ni s-a spus că ne aparține? Ei bine, sub diferite forme, ne-am luat din ea ce-am putut, cu mai multă sau cu mai puțină discreție. Dar minciuna a devenit vehiculul principal de supraviețuire și de construire a înțelegerii vieții. „Să te descurci” a devenit îndemînarea supremă. Legea trebuie respectată, dar e pentru proști. Ea nu se aplică celor care se descurcă. Moșmondeala pe-ascuns a cifrelor care n-aveau nici o legătură cu realitatea, dar arătau „prosperitatea” și „succesul” sistemului, șopocăiala pe la colțuri, aluzia și făcutul cu ochiul, suspiciunea față de orice, pătrunsă în structura intimă a individului, invidia față de cel care se descurcă mai bine (și, dacă o face, trebuie să i se pună piedică prin orice mijloc), conștientizarea că se trăiește într-o minciună, dar participăm supuși la absurditatea umflării ei continue, toate astea ne-au condus spre cine sîntem azi.

Înrăiți, plini de resentiment, dezobișnuiți să dezbatem orice, dar gata oricînd să lătrăm ceva doar ca să ne răcorim, mereu pregătiți să vînăm greșelile altora și să le umflăm la nesfîrșit, ca să nu le vedem pe-ale noastre, plini de invidie, răzbunători, suspicioși pînă în vecinătatea stărilor clinice, atotștiutori, obraznici fără măsură (altfel ești prost, fraier, papagal), gata oricînd să decretăm dezastre absolute, absența completă a oricărei șanse de salvare. Așa ne prind acum valurile de propagandă izvorîtă pe o puzderie de canale, dinspre „Marele Prieten de la Răsărit”. După ce ne-a „ajutat” să exterminăm elita acestei țări, să trimitem spre paradisul sovietelor o despăgubire de război care a depășit cosmic valoarea menționată în tratatele de pace, după ce ne-a convins frățește să aplicăm marele model educațional al păstrării semenilor în bezna neștiinței, pentru a putea fi manipulați cu ușurință în orice direcție, după ce ne-a ghidat fratern în procesul de schimonosire a propriilor suflete, „Marele Prieten” ne ajută și acum, din plin, „să scăpăm” din situația grea în care ne găsim. Și ies la iveală suficienți imbecili care să salute cu entuziasm aberațiile din zvonurile și știrile false puse pe piață cu generozitate. În fața unei clase politice orbite de campania electorală, politizînd cît se poate de rudimentar orice tip de demers, se desfășoară un spectacol de o tristețe abisală. Orice succes obținut printr-o minune acum cîteva luni e pulverizat, fără milă, în lupta politică. Iar cetățenii văd asta din plin și tratează faptul ca atare. Nimic nu mai e luat în serios. Așa cum am învățat pe vremuri că „Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”, acum aplicăm modelul contemporan: „Ei se fac că elaborează legi, noi ne facem că le respectăm”. E un spectacol grotesc, însoțit de o imensă tristețe.

Însă oricît de mare ar fi „ajutorul” sosit dinspre „Prietenul de la Răsărit”, tot noi punem cireașa pe tort. Pentru că asta e lecția pe care ne-a predat-o cel mai temeinic în trecut. Și, de funcționat, funcționează și azi, ca un vechi camion Kamaz. Cu chiu, cu vai, tot o ia la vale. Tot pornește. Cel mai temeinic rău ni-l facem de unii singuri. Așa că lipsa de educație, tradusă în disprețul față de semeni, suspiciune, invidie, superstiții, resentimente, ne „ajută” din plin să arătăm ca și cum am traversa experiența prin care trecem ca o șleahtă. Nu ca o comunitate.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.