Disfuncţionalităţi onomastice

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
Disfuncţionalităţi onomastice jpeg

Un profesor mai puțin cunoscut (specialist într-o ramură istoriografică limitată ca impact: Studii Balcanice!) a fost recent premiat, în cadrul Zilelor Universității, cumva neașteptat (în viziunea unora), pentru trei decenii de muncă neîntreruptă la catedră. Un premiu onorific, de rutină, nu neapărat valoric. În săptămîna ulterioară festivității, spre surprinderea noastră (măcar a celor care-l știam, dacă nu a întregii comunități academice), omul s-a dus – nervos, se pare – la Evidența Populației pentru a-și schimba (radical!) numele. Ce se întîmplase? E drept că, asemenea multora, pe insul respectiv îl chema într-un fel cam exotic, dar, judecînd după vîrsta lui (de acum) înaintată, ai fi bănuit că se obișnuise cu „apelativele“ în cauză. Explicația misterioasei decizii mi-a fost oferită chiar de către profesor (pe care, absolut întîmplător, l-am întîlnit în parcarea instituției). Să nu uit, înainte de a vă împărtăși epifaniile prilejuite de acel dialog, să precizez numele singular al bietului universitar: Maimuțom Teodrag Moroianu.

„Stimate coleg“, și-a început balcanistul, pedant, lămuririle, „nu era, cred, pentru nimeni o noutate faptul că aveam un nume halucinant, ca să nu spun altfel. Vă întrebați, desigur, de ce am așteptat a­tîta vreme. Răspunsul rămîne, în esență, simplu: din prețuire pentru părinții mei. Ei, se înțelege, m-au botezat într-o manieră atît de bizară. Totul a pornit de la un conflict, cum să-i zic?, ideologic între soț și soție. Taică-meu, profesor de biologie, s-a născut intelectual din cărțile lui Darwin. Ce mai, a fost un mare susținător al evoluționismului, cel mai mare din lume, mai mare, poate, decît însuși autorul Originii speciilor! În semn de omagiu pentru filozofia sa de viață, a decis să-mi dea – mie, unicului lui fiu – un nume simbolic. Așa s-a ivit Maimuțom, asupra structurii căruia nu trebuie să mai insist în fața dumneavoastră, un apreciat filolog! Mama, dimpotrivă, profesoară de istorie, era creaționistă, religioasă pînă în măduva oaselor. A insistat, vehement-agresiv, să mă cheme Teodrag, adică iubitorul de Dumnezeu.“

Mă rog“, reluă profesorul după o scurtă pauză, „este adevărat că ar fi putut să-mi zică, mai normal puțin, Teofil, care înseamnă același lucru, dar, pe lîngă bisericoasă, apriga femeie se mai considera și naționalistă. Teodrag îi suna ei pur românește. S-au dus atunci amîndoi, din ce mi s-a povestit cînd am crescut, la Starea Civilă (maică-mea în stare de lehuzie!) și și-au impus – fiecare – punctul de vedere. Astfel, am ajuns Maimuțom Teodrag Moroianu, rodul iubirii (cu năbădăi) dintre un evoluționist și o creaționistă (n am avut, din fericire, în familie și ceea ce se numește azi un intervenționist – adică din ăia siguri de ipoteza apariției rasei umane pe Terra în urma vizitei extratereștrilor aici în timpuri imemoriale – că, probabil, m-aș fi numit și Marțian!). O nenorocire, vă dați seama: ținta ironiilor feroce ale celor din jurul meu, pe parcursul copilăriei, adolescenței și tinereții. Ironiile n-ar fi fost încă nimc, dacă nu apăreau și erorile (grave!) de identificare în documentele oficiale. Pe astea le-am suportat cel mai greu.“

Domnul Moroianu continuă, trăgîn­du-și, pentru o clipă, sufletul: „Diploma de bacalaureat a trebuit să-mi fie schimbată de cîteva ori – cu teribile intervenții juridice –, întrucît primul nume mi-a fost redactat greșit acolo în mod sistematic (mă întreb dacă nu cumva intenționat, de către vreo secretară iritată la vederea neverosimilelor mele acte de identitate?): Maimuțoi, Maimuțel, Maimuț, Maimuțaș și Maimuțan. În sfîrșit, nu m am mirat niciodată foarte tare. Într-un an, printr-a șasea parcă, apărusem, în catalog, de-a dreptul Cimpanzeu. Cimpanzeu Teodrag Moroianu. Diriginta mi-o făcuse. Profesoară de română se declara și ea – știu sigur! – creaționistă și a vrut să se răzbune pe taică-meu, darwinistul, cu care era colegă de cancelarie. La facultate, mi-au greșit numele al doilea pe diploma de licență. Mi-au spus, pe rînd, Teorag, Teobag, Teofag, Teomag și Teogag. Înaintea ultimei corecturi, directorul administrativ a aruncat cu cererea de modificare după mine… Și în ziua de azi lăcrimez, amintindu-mi!“

Profesorul depăși cu dificultate momentul. „A urlat ca un dement – După asta să nu te mai prind pe aici, teo-tembelule! Anii au trecut. Eu am început să mă identific mai ales cu formula Profesorul Moroianu, uitînd de nefastele Maimuțom și Teodrag. Dar ce să vezi? Vine premierea de la Zilele Universității, unde mi-a fost dat să aud cea mai cumplită oroare onomastică, legată de mine, din întreaga-mi existență! Strigîn­du mă să urc pe podium, rectorul s-a descurcat, culmea, perfect cu Maimuțom și cu Teodrag, însă a tras, la sfîrșit, un Strigoianu în loc de Moroianu, de m-a luat durerea de cap. Mai mult, presa, dînd ulterior știrea, mi-a zis Fantomeanu. S-a supărat pînă și nevastă-mea (care și-a păstrat oricum numele de domnișoară – Varză, Rodica Varză). Mi-a reproșat probabila șușoteală a colegilor săi pe la colțuri că s-ar fi căsătorit cu unul Vampireanu ori Zombianu… Prin urmare, mi-am schimbat definitiv numele!“ „Și cum vă cheamă în prezent?“, am întrebat eu, bucuros de happy ending.

„Păi, nu sînt nici creaționist, nici evoluționist. Mă consider un servant al rațiunii, dar un rațional cu vocația clarviziunii. Am vrut să marchez aceste dimensiuni (aparent contradictorii) ale spiritului meu, păstrîndu-mi totuși substanța românească, prin trimiterea la Ion și la Escu. Am decis așadar că, de astăzi înainte, mă voi numi Rațion Nostradamescu.“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Studii de anglistică şi americanistică, Editura Junimea, 2016.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

imelda staunton netflix jpg
EXCLUSIV Imelda Staunton, regina din „The Crown“: „Elisabeta a fost mai înțelegătoare cu Prințesa Diana decât ne dăm seama“
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, Imelda Staunton, cea care a preluat interpretarea vârstei a treia a Reginei Elisabeta, povestește cât de complicat a fost de însușit o perioadă neagră din existența Coroanei.
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
Actrița și cântăreața Irene Cara a fost găsită moartă în casă. Rolurile care au făcut-o celebră
Interpreta din filmele "Fame" şi "Flashdance" avea 63 de ani și a murit în casa ei din Florida. Nu se cunosc deocamdată cauzele decesului ei.
Franta Danemarca FOTO EPA EFE jpg
Franța-Danemarca. Știm care este prima echipă calificată în optimi
Echipa națională a Franţei a jucat cu selecționata Danemarcei, sâmbătă, pe Stadium 974 din Doha, în Grupa D.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.