„Diseară poștalionul va trece prin strîmtoare”

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Parcă nu era destul de complicată situația. Pandemie dezlănțuită, societate puternic polarizată (din nou!), instituții puse la grea încercare, dintre care unele par să fi pierdut bătălia cu problema momentului. Spațiul public e bîntuit de teorii ale conspirației. În încercarea de a sta de vorbă, oamenii devin imediat agresivi, iar unii dintre cei care încearcă să mențină liniștea nu găsesc de cuviință decît să urle. Într-un spectacol imposibil de urmărit, toate paiațele și caricaturile care se-nghesuie și se sfîrtecă pentru un pic de atenție din partea publicului au acum mai mult loc de exprimat păreri, lansează avertismente, că știu ei care-i adevărul despre această „mascaradă”. Despre această „înscenare” care „ne ține-n case și ne pune botnițe”. Pare o vreme a triumfului idioțeniei la scenă deschisă. E destul și-atît pentru ca atunci cînd te uiți în jur să ți se facă părul măciucă.

Colac peste pupăză, acum mai vin și banii. Iar cînd spui „banii” sau „bănetul” nu reușești să zici mare lucru. Pentru că e vorba despre o sumă colosală. Deja e ceva care se plimbă prin gurile românilor mai mult decît oricare dintre zicerile la modă ale momentului. „Optzeci de miliarde de euro!” Nu opt. Optzeci. Nu de milioane. Ci de miliarde. Nu de lei. Ci de euro. Optzeci de miliarde de euro! Evident, domnii din politică sînt primii care abia se abțin să leșine la simțirea aromelor pe care această cifră le generează. Dar muntele de „euroi” a aprins imaginația multora. Ceea ce nu e de mirare. Uniunea Europeană dă bani (parte din ei gratis), pentru refacerea economiilor și pentru repunerea pe picioare a societăților afectate de toate dimensiunile crizei declanșate de pandemie, de perioada de izolare, de griparea economiilor statelor membre. Mulți văd tot amarul ăsta de bani ca pe niște trenuri care se formează în gările marilor capitale europene, ca pe niște gigantice convoaie de camioane, aliniindu-se cuminți pe autostrăzile Germaniei, toate aceste mijloace de transport umplîndu-se cu bani, pentru ca, odată ce-au fost încărcate, să ia, voioase, drumul României. „Vin banii!”

Evident că-ncep marile discuții despre „ce facem cu ei”. Ceea ce e perfect normal. Dar imaginațiile noastre aprinse, la care se adaugă suspiciunea în care am fost înfășați de la naștere, plus credința că oricare dintre noi are dreptul inalienabil de a primi un purcoi de bani fără să facem nimic pentru a-i obține, toate astea creează o stare de spirit și mai pusă la fum de ardei iuți decît a fost pînă acum. Într-un fel, atmosfera e ca aceea dinaintea marilor meciuri. Sîntem într-un imens stadion, pe terenul căruia ne așteptăm să apară, în jocuri de lumini cu muzici triumfale și în uralele tuturor, „Banii!”. Miliardele. Zecile de miliarde. Asta-n timp ce-n politică, marile și experimentatele vietăți de pradă abia deschid cîte un ochi. Diferite clase ale faunei sînt trezite de multă vreme, fiecare în funcție de gabarit. Cu cît ești mai mic, cu atît te trezești mai devreme și începi să te agiți. Ocazie ca asta nu se ivește decît o dată la un secol. Poate nici atunci. Nu poți fi atît de prost să nu prinzi și tu ceva. Știi că ești parte a unui lanț trofic, iar deasupra ta mai sînt multe etaje, dar dintr-un tort de asemenea dimensiuni nu se poate să nu prinzi și tu o firimitură.

Prin peisaj se-nvîrt și bietele ființe care și-ar face, conștiincioase, proiecte elaborate, ar pune în practică idei ținute la sertar, s-ar comporta ca orice locuitor civilizat al acestei Uniuni. Însă multe dintre ele n-au speranță nici măcar la un număr de ordine. În zare se vede un nor gigantic. E ceva mai mare decît spectacolul unei furtuni de nisip. Sosesc pachidermele și marile feline. Din aceeași direcție se aude și vacarmul discursurilor. Din cînd în cînd, deslușești cuvinte-cheie, care ne înflăcărează mințile tuturor, înainte de alegeri. „Spitale”. „Școli”. „Autostrăzi”. „Infrastructură”. „Conservarea patrimoniului”. „Modernizarea instituțiilor publice”. „Politici sociale coerente”. Dedesubtul tuturor cuvintelor ăstora, deși nu poți jura, dacă ciulești urechile, parcă totuși poți s-auzi și-un rîs în hohote. Ceva pornit de dincolo de lava din adîncurile Pămîntului.

Iar alegerile locale și parlamentare care vor veni, așa cum vor veni, au șanse mari să fie ceva cum n-am mai văzut pînă acum. De data asta, prin strîmtoare trece un poștalion unic. E un fapt care se întîmplă mult mai rar decît etalarea vizibilă, pe lîngă Pămînt, a traiectoriei unei comete care se vîntură prin măruntaiele Universului, ajungînd și pe-aici, cine știe cînd. Lupta pentru ocuparea unei poziții de ambuscadă cît mai avantajoasă va fi cruntă. Mulți se vor minuna, tocmai cînd credeau că le-au văzut pe toate. Însă, de data asta, pachidermele și marile feline din vîrful lanțului trofic vor avea o problemă mai mare decît pînă acum. Sînt cîteva părți ale societății civile de aici care nu vor sta de pomană. Cererile zgomotoase, de transparență a proiectelor și de justă gestionare a resurselor, aceste coșmaruri ale marilor mamifere bugetofage, se vor înteți. E o șansă imensă pentru societatea românească. Iar acest moment cere cu disperare exersarea condiției de cetățean a fiecăruia dintre noi. Dacă în loc să cerem socoteală și transparență vom solicita reluări ale serbărilor orașelor, cu mici, bere și „artiști îndrăgiți” care ne fac „să ne simțim bine”, dacă ni se mai iau ochii cu trilioane de kilometri de borduri și „biscuiți”, chiar ne merităm soarta. E o șansă rară să mai prindem și noi, aici, măcar începutul unui drum just pentru o societate europeană și să lăsăm în urmă, pentru cei care vin, ceva de care nu ne e profund rușine. Dar dacă vom trata lucrurile așa cum o facem acum, în cazul pandemiei, „că e vacanță”, tot doine de jale vom lălăi pînă la sfîrșitul lumii și tot aceleași cazne vom traversa, încercînd să arătăm cît de intraductibil e cuvîntul „dor”.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.