Din fericire, sîntem cu toţii altfel

Publicat în Dilema Veche nr. 472 din 28 februarie - 6 martie 2013
Marea de altădată jpeg

Dispariţia bruscă a întregii propagande care ne învăţa că un destoinic şi nemaiîntîlnit cîrmaci conduce poporul nostru milenar şi deosebit în istoria lumii a lăsat terenul gol. Oamenii, dintre care mai mulţi decît ar fi fost de aşteptat chiar crezuseră în propaganda oficială, au început să înţeleagă tot mai bine prăpastia dintre cele ce li se inoculaseră atîta amar de vreme în minţi şi realitatea crudă. După aşa o ruptură şi o deziluzie, era firesc ca sentimentele să se inverseze. Pe măsură ce miturile construite în comunism cădeau, oamenii începeau să creadă tot mai mult că fac parte dintr-un popor nenorocit. Mai vechea tendinţă spre lamentare a prins vînt în pupă şi s-a transformat într-un adevărat curent la modă. Conştiinţa colectivă s-a impregnat de ideea sărăciei perpetue, a corupţiei guvernanţilor, a nedreptăţilor faţă de oamenii de rînd şi aşa mai departe. Intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană au părut să mai încetinească acest curent, dar el s-a reîntărit curînd după atingerea acestor obiective. Aşa se face că nu mai trece zi de la Dumnezeu să nu auzim la radio sau la televizor că „sîntem ultimii din Uniunea Europeană“. Din buricul pămîntului am devenit pacostea Europei. Sigur că am stat şi stăm prost şi foarte prost în multe domenii. E o realitate neplăcută. Dar e asta suficient pentru a crede că am fi altfel decît alţii, că România e altfel decît alte ţări, într-o măsură mai mare decît cea în care orice stat sau orice individ e altfel decît restul? Nu am nici pregătirea şi nici datele necesare pentru a răspunde exact unei asemenea întrebări. Încerc doar să creionez unele îndoieli bazate pe simple impresii asupra situaţiei la zi.

De curînd, am văzut protestele violente din Bulgaria, soldate cu numeroşi răniţi, iar în imaginile televizate apăreau manifestanţi care se plîngeau că bulgarii sînt cei mai săraci din Europa, în special din cauza guvernanţilor corupţi. Am trecut adesea prin ţara vecină şi am observat de fiecare dată că aproape orice diferenţă în bine faţă de România e compensată de o diferenţă în rău.

Întregul an care a trecut, am asistat la manifestaţiile şi la scandalul financiar fără sfîrşit de la sud de Bulgaria. Evenimentele respective au conturat Grecia ca fiind o ţară-problemă nu doar pentru ea însăşi, ci pentru întreaga comunitate europeană, dacă nu chiar mondială. A fost o bună ocazie de a fi puse în evidenţă toate racilele mai mult sau mai puţin imaginare ale grecilor, avînd în centru legendarul exemplu al lui Zorba.

Prin apropiere se află şi Turcia, unde, recent, prim-ministrul Erdogan i-a blestemat public pe realizatorii serialului Suleiman Magnificul. Putem să mai invocăm şi nefericitul exemplu al Ciprului, cel împărţit în două. Nu mergem mai departe, fiindcă dăm de Siria sau Irak.

Dar nu la sud, nu la est, ci spre vest, Ungaria – pînă de curînd un exemplu de reuşită în perioada postcomunistă, a devenit la rîndu-i un stat-problemă, un stat altfel, ţintă a îngrijorărilor instituţiilor europene şi a ironiilor presei internaţionale. Sub Guvernul Orban, naţionalismul s-a accentuat ameninţător, presa s-a trezit că poate fi controlată de o instituţie cu atribuţii neobişnuite, dincolo de orice standarde europene, iar pensiile private au fost pur şi simplu naţionalizate (tot aşa cum la noi a fost naţionalizată valuta firmelor de către Guvernul Stolojan, fapt petrecut însă la începutul anilor ’90).

Şi tot la vest de România sînt ţările care au aparţinut fostei Iugoslavii. Nu cred că a uitat cineva că nu demult, acolo se desfăşurau războaie fratricide, cu atrocităţi oribile, masacre, gropi comune şi criminali de război. Un distins coleg de redacţie îmi spunea pe atunci că avem marele noroc de a trăi într-o ţară de curve şi nu într-una de fanatici.

În zonă au apărut state precum Kosovo, pe care România îl consideră atît de altfel, încît nici nu l-a recunoscut, sau Macedonia, care are marele necaz că nu se intitulează altfel decît provincia din nordul Greciei.

La nord şi la est ne învecinăm cu Ucraina, unde fosta şefă a guvernului, odată trecută în opoziţie, după pierderea alegerilor, a fost pur şi simplu întemniţată de către noua putere. Tot pe acolo mai e şi Republica Moldova, despre ai cărei cetăţeni ştiu că sînt foarte bucuroşi să capete cetăţenie română, adică să facă parte dintre noi, cei care credem că locuim într-o ţară bătută de soartă. Aici nu mă pot opri să nu-mi aduc aminte o frază celebră a scriitorului american Ambrose Bierce, care spunea că imigranţii ar fi nişte persoane nelămurite, care cred că într-o ţară e mai bine decît în alta. Dar, nu departe de Republica Moldova, se găseşte şi aberanta republică Transnistria, un stat despre care se poate spune fără rezerve că este cu adevărat altfel. Şi mai e şi Bielorusia lui Lukaşenko. Marea Neagră e, cum se spune, cel mai bun vecin al României, dar, din păcate, e complet altfel din punct de vedere al stării de agregare.

În fine, poate că vrem să ne comparăm în continuare cu ţări mai vestice. Să lăsăm Albania de-o parte şi să mergem în mult prea frumoasa Italie. O ţară excepţională, dar despre care unii spun exact ce se spune şi prin România: „păcat că e locuită“. Numai văzînd filmele lui Fellini şi-ţi poţi forma impresia că oamenii pe acolo sînt altfel. Mai nou, n-a lipsit mult ca, după toate bufoneriile, Berlusconi să cîştige iarăşi alegerile.

Sigur, exemplele pot continua chiar pînă la extremele Europei. Cît de diferit o fi fost oare, să fi trăit ultimele decenii în Irlanda de Nord, la Belfast, de pildă?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mihaela Radulescu, foto Instagram jpg
Cine au fost bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Vedeta fost căsătorită de trei ori înainte de relația cu Felix Baumgartner
Viata amoroasă a Mihaelei Rădulescu a fost una plină cu suișuri și coborâșuri până să îl cunoască pe Felix Baumgartner. Vedeta a fost căsătorită de trei ori și a avut mai multe relații celebre, care au ținut primele pagini ale ziarelor.
soldati rusi
Suspiciuni de otrăvire în rândul trupelor ruse: cel puțin patru soldați ar fi murit după ce au consumat apă contaminată
În estul Ucrainei, în zona localității Panteleimonivka (regiunea Donețk), cel puțin patru militari ruși ar fi decedat în urma ingerării unor lichide suspectate că ar fi fost contaminate, într-un posibil act de sabotaj.
Regina Camilla a implinit 78 de ani, foto Instagram jpg
Regina Camilla a implinit 78 de ani. Cum apare îmbrăcată Majestatea Sa în portretul aniversar
Regina Camilla a împlinit 78 de ani. Cu această ocazie, Palatul Buckingham a publicat un portret oficial cu soția Regelui Charles al III-lea, în care aceasta apare zâmbitoare, într-o ținută lejeră.
insta (2) jpeg
Cum a aflat Mihaela Rădulescu că a murit Felix Baumgartner. Ce scrie presa din Austria
Felix Baumgartner, faimosul sportiv austriac cunoscut pentru spectaculoasa sa cădere din stratosferă din 2012, a murit la 56 de ani într-un tragic accident de parapantă petrecut în Porto Sant’Elpidio, Italia. De unde a aflat Mihaela Rădulescu despre tragedie?
Sală inundată la Academia de Poliție 17 iulie 2025 mp4 thumbnail png
Inundații majore la Academia de Poliție: acoperișul a fost luat de vânt, iar în săli a turnat cu găleata. Reacția MAI
Ministerul Afacerilor Interne a reacționat în urma a apariției în spațiul public a informațiilor privind situația clădirii Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, care a fost avariată în urma fenomenelor meteorologice care au afectat Capitala joi după amiază.
denivelare pod braila FOTO captura video Youtube webp
Podul din România care riscă să se prăbușească: „A început să se clatine!” VIDEO
Dorian Curcanu, consilier municipal din partea USR Arad, atrage atenția asupra riscurilor asociate noului pod construit peste râul Mureș. Deși investiția depășește 165 de milioane de lei, lucrarea nu a fost recepționată oficial din cauza unor probleme tehnice.
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
ANAF a făcut un pas înapoi în privința notificărilor privind colectarea informaţiilor despre cheltuielile companiilor în ultimii patru ani ani
După ce ANAF a demarat procedura verificării potenţialelor exporturi de profiturila 2.768 societăţi comerciale înregistrate în România, solicitările transmise au fost revocate.
3 felix baumgartner reuters 2 jpg jpeg
image png
Greenfield, izolat complet în urma furtunii ce a lovit Capitala. Oamenii sunt blocați fie în case, fie în mașinile încolonate pe DN1
Rezidenții din cartierul Greenfield, București, reclamă că, după furtuna puternică de joi seară, singura cale de acces este blocată de copaci și stâlpi căzuți. La ora 22.30 încă nu se putea intra sau ieși din cartier.