Dilema steagului

Publicat în Dilema Veche nr. 772 din 6-12 decembrie 2018
Dilema steagului jpeg

În preajma Zilei Naționale am văzut mai multe mașini particulare cu steaguri tricolore arborate la capotă (să zic așa) decît în alți ani. Sigur, momentul Centenarului e mai important decît Ziua Națională dintr-un an nejubiliar. Totuși, chestiunea mi-a ridicat niște întrebări. Au crescut oare simțămintele autentic patriotice ale românilor? Am depășit faza în care steagul țării (asociat prea multă vreme cu cel opresiv comunist) era perceput ca un simbol aproape exclusiv oficial și instituțional, adică a început să se „privatizeze“ tricolorul? Să fie și o chestiune care ține de dezvoltarea marketingului, a producției și vînzării de steaguri, a devenit o afacere, adică? Sau poate a crescut naționalismul extrem? Dar, în definitiv, cei care arborează tricolorul la mașină sînt niște tipi OK sau nu? Trebuie priviți cu admirație sau e mai bine să-i eviți? Probabil că motivele lor sînt nuanțate, că tipurile de oameni care fac asta sînt destul de diverse și ar fi nevoie de sondaje sofisticate pentru a ne dumiri cum stau lucrurile de fapt. Eu, cel puțin, nu știu deocamdată să răspund la întrebările de mai sus. Altfel spus, nu ştiu alţii cum sînt, dar eu, cînd mă gîndesc la… steagul meu, încerc acum, în mod cu totul excepțional, să spun ce simt.

Dacă m-aș duce la un eveniment sportiv internațional la care participă și sportivi din România n-aș avea nici o problemă să am un steag. Cînd văd spectatori cu steagul nostru în cine știe ce colțuri ale lumii, la cine știe ce manifestații sportive și nu numai, am o tresărire. Mă bucur. La Revoluție, steagul acela cu gaură m-a făcut fericit. Dacă aș participa la o manifestație în România, fie ea de protest sau de sprijin, avînd un interes național (și nu politicianist), aș putea flutura un drapel tricolor. La fel, aș merge cu steagul la o paradă militară. Poate în anumite împrejurări nu m-aș da în lături nici să-mi pictez culorile naționale pe față, cum e acum moda. Probabil că dacă ar trebui să lupt pe front (sper să nu fie cazul) împotriva vreunui agresor străin sau contra vreunui inamic al civilizației, m-aș simți de asemenea mîndru cu steagul meu. Dar să mi-l pun în curte sau pe acoperișul mașinii, în România? Asta n-aș face-o. Pe măsură ce mă gîndesc mai mult, motivul mi se pare tot mai clar. Mie, patriotismul îmi pare ceva de la sine înțeles (și ceva care din păcate de multe ori e mai degrabă motiv de suferință). Mi se pare normal ca, fiind născut și crescut în țara asta, cu limba asta, să fiu atașat de ele, adică patriot în sensul profund, tot așa cum mi se pare firesc ca majoritatea oamenilor din jurul meu, români ca și mine, să fie patrioți. În atari condiții, nu simt nevoia unor semne exterioare prin care să arăt sau să accentuez acest lucru între ai mei. Nu vreau să fac nici cea mai mică paradă de patriotism. Dar asta e doar o chestiune personală și nu înseamnă că mi-aș permite să-i judec în vreun fel pe cei care totuși aleg să le fîlfîie steagul pe mașina personală. Sînt poate doar niște indivizi mai extrovertiți decît mine. Eu nu pot să fac asta, tot așa cum nu pot să-mi fac cruci mari atunci cînd în raza mea vizuală apare o biserică. În biserică e altceva, dar în tramvai, de față cu toți pasagerii, nu pot.

Pe de altă parte, știm că americanii sau englezii își arborează cu mult firesc drapelul. Acolo, mai e totuși și altceva. E vorba de simboluri foarte puternice pe plan mondial, grație istoriei și sistemelor politice din acele țări. Mîndria de a fi american, de exemplu, are și o componentă practică. Oricare cetățean al Statelor Unite are un statut și o protecție anume în întreaga lume. Steagul american sau cel britanic sînt recunoscute de aproape orice locuitor de pe glob. Simpla cetățenie a unui asemenea stat e ca o legitimație care deschide multe uși. Noi, cetățenii României, din păcate, nu beneficiem nici pe departe de așa ceva, deși de cîțiva ani încoace avem un mare noroc cu pașaportul unei țări a Uniunii Europene.

Pe plan internațional, continuăm să avem o problemă de identitate și o mulțime de complexe istorice. Avem o adevărată obsesie cu imaginea țării noastre. Asta tocmai pentru că imaginea e tulbure și instabilă și noi am vrea-o clară și bună. Prea des politicile și politicienii noștri ne-au făcut și ne fac de rîs. Și nu e prea ușor să ții steagul sus, în vremuri în care alături de tine îl flutură și niște nemernici ajunși în frunte. Același steag.

Foto: Andrei Ivan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV Bruce Lincoln, profesor, discipol și fost student al lui Mircea Eliade: „Admirația lui pentru mișcarea legionară m-a tulburat mult“
Articole și documente din perioada anilor ’30, în care filosoful român Mircea Eliade își declara simpatia față de Garda de Fier, au ajuns în posesia discipolului său, Bruce Lincoln, astăzi un emerit profesor american.
image
Dependența de ecrane a copiilor, vindecată în doar două săptămâni. Ce ar trebui să facă părinții. Soluția specialiștilor danezi
3 ore pe săptămână în fața ecranelor și nu mai mult! De atât au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiștii unei universități de prestigiu din Danemarca.
image
Care sunt cele mai bune companii aeriene din lume în 2024. Care au cele mai puține anulări și întârzieri
Blocajul informatic de vineri ne-a determinat să căutăm care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume, premiate pentru cele mai puține anulări și întârzieri.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.