„Digicraţie“ şi butonăraie

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Tehnologia evoluează tot mai repede, mai ales cea legată de comunicare. Şi e destul de firesc, ca de fiecare dată cînd ai de-a face cu un aparat nou, să ai nevoie de nişte instrucţiuni şi ceva timp pînă să te obişnuieşti cu el. Primul om care-ţi dă cîteva informaţii despre un nou aparat e, de obicei, chiar vînzătorul. Ei bine, eu am trecut pe la mai mulţi, încercînd să obţin un telefon nou, cît mai potrivit necesităţilor mele. Credeam că ştiu exact de ce am nevoie. Am descoperit însă că majoritatea vînzătorilor ştiau mai bine decît mine ce-mi trebuia. A fost o fată, de exemplu, care, în mai multe rînduri, după ce dădea din cap în semn că înţelegea perfect ce vreau, intra într-o cămăruţă în care scotocea minute întregi pe nişte rafturi, pentru ca într-un tîrziu să iasă cu cîte un telefon mult mai performant decît cerusem eu. Era mereu o altă marcă decît îi spusesem, iar preţul era de fiecare dată dublu, dacă nu chiar triplu. După cîteva asemenea încercări, obosit şi plictisit, am înţeles că trebuie să schimb magazinul. După alte perindări nereuşite, am găsit în cele din urmă magazinul care îmi oferea ce voiam. Doar că, acolo, vînzătoarea a crezut de cuviinţă să-mi taie cartela, să mi-o micşoreze adică, pe motiv că aparatul nou folosea varianta mică. Desigilînd aparatul, a descoperit însă că nu era chiar aşa şi a început a se chinui febril să-mi bage la loc cartela, în cadrul din care deja o tăiase. Dar fiindcă tăiase şi cam strîmb, operaţiunea s-a dovedit a fi prea complicată pentru degetele ei. Exasperată, a încercat să mă trimită înapoi la un magazin de unde tocmai plecasem nemulţumit, ca să iau de acolo o cartelă nouă. În fine, în cele din urmă, cu ajutorul degetelor unei colege, lucrurile s-au rezolvat, iar eu am reuşit să plec acasă, cu vreo oră şi jumătate mai tîrziu decît sperasem, dar cu telefonul cel nou în buzunar. 

Epopeea nu s-a oprit însă aici fiindcă, un aparat nou, cum spuneam, necesită unele setări. M-am grăbit să găsesc în cutie setul de instrucţiuni. „Slavă Domnului“, mi-am zis, cînd am descoperit că nu e vorba de o mulţime de cărticele scrise în toate limbile şi alfabeturile pămîntului, ci doar de una mică, scrisă în româneşte. 

Mă aşteptam să găsesc informaţii simple despre cum se foloseşte aparatul, măcar în modul de bază. Îmi aminteam că de cîte ori mi-am schimbat telefonul, o dată la cîţiva ani, mi-am pierdut ceva vreme cu transferul contactelor memorate doar în aparatul vechi. Speram să găsesc o soluţie mai rapidă şi care să nu-mi dubleze inutil toată agenda cu numere (probabil că mulţi aţi păţit chestia asta cînd v-aţi schimbat aparatul). Ei bine, chiorîndu-mă prin cărticica scrisă foarte mic, am aflat în primul rînd că aparatul respectă nu ştiu ce norme (pentru speriaţii de unde electromagnetice). Foarte bine că le respectă. Am găsit, apoi, nişte avertismente legate de drepturile de autor ale cărticelei în cauză. Cică n-ai voie să reproduci, să distribui, să transmiţi sau să traduci nimic din acel mic manual. Adică or exista şi plagiatori de manuale de telefon?

Mai departe, am dat peste prezentarea desenată a „dispozitivului“, cu capac, ecran, butoane şi baterie (nu cumva să-l confund cu un aparat de stors fructe), după care m-am trezit ameninţat de o nouă serie de avertismente. Primul era chiar înspăimîntător. Zicea că nerespectarea avertismentelor şi regulilor de siguranţă pot duce la răniri grave sau la deces. Aoleu! Păi, nu-mi mai trebuie aşa ceva, dom’le. Brusc, am aruncat şi cărticica, şi telefonul din mînă. 

După cîteva secunde, am reluat-o totuşi, cu multă băgare de seamă, şi am continuat să citesc că nu e bine să introduci telefonul în cuptor sau în recipiente de înaltă presiune, că nu trebuie să-l bagi în ochi, în urechi sau în gură (doar atît?) şi apoi, cu litere bolduite: „Nu muşcaţi dispozitivul“ (Dumnezeule, ce poate face foamea). Dar.... vai de mine, tocmai am reprodus ceva din cărticică. Mă dau ăştia în judecată?

În fine, avertismentele au continuat pe zecile de pagini minuscule. Nici vorbă de informaţiile la care speram. Alea se găsesc pe Internet. Şi, că veni vorba, ca să-ţi activezi Internetul pe noul telefon e o altă dandana. Ca să nu te complici, poţi da un apel la serviciul unde eşti abonat şi ţi se vor spune paşii de urmat. Mie mi-a răspuns o femeie cu voce de robot, sau mai degrabă un robot cu voce de femeie: „Bună, sînt Andreea, ghidul tău... Spune-mi te rog care sînt informaţiile de care ai nevoie. Te ascult!“ I-am spus că vreau să mă conectez la Internet. N-a părut a înţelege şi mi-a pus o întrebare (irelevantă pentru mine), la care m-a rugat să răspund cu

sau

. N-am ştiut să răspund cu

sau

. Mi-am imaginat brusc că roboata o fi mult mai deşteaptă decît mine şi, de ruşine, am închis telefonul. Cînd mi-am mai revenit, am sunat-o din nou pe tiza mea cea deşteaptă. „Bună, sînt Andreea, ghidul tău... Spune-mi te rog care sînt informaţiile de care ai nevoie. Te ascult!“ „Vreau să vorbesc cu Moş Crăciun“, am replicat eu, şmecher. 

„OK“, a zis ea, spre surprinderea mea, „doreşti să vorbeşti cu un coleg de-al meu...“ Uau, se pare că aşa trebuie să-i iei pe roboţi. Dar m-a nedumerit puţin ideea de coleg. Ei bine, nu era coleg robot, era om, dar nu am reuşit să dau de el pe gratis, ci doar printr-un apel cu plată (după ce te scoate din sărite robotul, omul te rezolvă şi nu te mai uiţi la bani). Abia aşa, după multe instrucţiuni şi verificări, cu multă răbdare şi timp pierdut, am ajuns să mă conectez în cele din urmă la Internet. 

Tehnologia modernă e minunată. Dar unii cred că odată cu apariţia noilor posibilităţi de comunicare, totul va fi mai simplu. Eu mă tem că în loc de vechea birocraţie se instalează ceva ce aş numi „digicraţie“, tot aşa cum în locul hîrţogăraiei se instalează butonăraia. Au exact acelaşi rol: consumă timpul şi nervii. Vrei simplitate? Păi, n-ai decît să te duci în pustiu! Da, nici acolo.  

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit