„Digicraţie“ şi butonăraie

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Tehnologia evoluează tot mai repede, mai ales cea legată de comunicare. Şi e destul de firesc, ca de fiecare dată cînd ai de-a face cu un aparat nou, să ai nevoie de nişte instrucţiuni şi ceva timp pînă să te obişnuieşti cu el. Primul om care-ţi dă cîteva informaţii despre un nou aparat e, de obicei, chiar vînzătorul. Ei bine, eu am trecut pe la mai mulţi, încercînd să obţin un telefon nou, cît mai potrivit necesităţilor mele. Credeam că ştiu exact de ce am nevoie. Am descoperit însă că majoritatea vînzătorilor ştiau mai bine decît mine ce-mi trebuia. A fost o fată, de exemplu, care, în mai multe rînduri, după ce dădea din cap în semn că înţelegea perfect ce vreau, intra într-o cămăruţă în care scotocea minute întregi pe nişte rafturi, pentru ca într-un tîrziu să iasă cu cîte un telefon mult mai performant decît cerusem eu. Era mereu o altă marcă decît îi spusesem, iar preţul era de fiecare dată dublu, dacă nu chiar triplu. După cîteva asemenea încercări, obosit şi plictisit, am înţeles că trebuie să schimb magazinul. După alte perindări nereuşite, am găsit în cele din urmă magazinul care îmi oferea ce voiam. Doar că, acolo, vînzătoarea a crezut de cuviinţă să-mi taie cartela, să mi-o micşoreze adică, pe motiv că aparatul nou folosea varianta mică. Desigilînd aparatul, a descoperit însă că nu era chiar aşa şi a început a se chinui febril să-mi bage la loc cartela, în cadrul din care deja o tăiase. Dar fiindcă tăiase şi cam strîmb, operaţiunea s-a dovedit a fi prea complicată pentru degetele ei. Exasperată, a încercat să mă trimită înapoi la un magazin de unde tocmai plecasem nemulţumit, ca să iau de acolo o cartelă nouă. În fine, în cele din urmă, cu ajutorul degetelor unei colege, lucrurile s-au rezolvat, iar eu am reuşit să plec acasă, cu vreo oră şi jumătate mai tîrziu decît sperasem, dar cu telefonul cel nou în buzunar. 

Epopeea nu s-a oprit însă aici fiindcă, un aparat nou, cum spuneam, necesită unele setări. M-am grăbit să găsesc în cutie setul de instrucţiuni. „Slavă Domnului“, mi-am zis, cînd am descoperit că nu e vorba de o mulţime de cărticele scrise în toate limbile şi alfabeturile pămîntului, ci doar de una mică, scrisă în româneşte. 

Mă aşteptam să găsesc informaţii simple despre cum se foloseşte aparatul, măcar în modul de bază. Îmi aminteam că de cîte ori mi-am schimbat telefonul, o dată la cîţiva ani, mi-am pierdut ceva vreme cu transferul contactelor memorate doar în aparatul vechi. Speram să găsesc o soluţie mai rapidă şi care să nu-mi dubleze inutil toată agenda cu numere (probabil că mulţi aţi păţit chestia asta cînd v-aţi schimbat aparatul). Ei bine, chiorîndu-mă prin cărticica scrisă foarte mic, am aflat în primul rînd că aparatul respectă nu ştiu ce norme (pentru speriaţii de unde electromagnetice). Foarte bine că le respectă. Am găsit, apoi, nişte avertismente legate de drepturile de autor ale cărticelei în cauză. Cică n-ai voie să reproduci, să distribui, să transmiţi sau să traduci nimic din acel mic manual. Adică or exista şi plagiatori de manuale de telefon?

Mai departe, am dat peste prezentarea desenată a „dispozitivului“, cu capac, ecran, butoane şi baterie (nu cumva să-l confund cu un aparat de stors fructe), după care m-am trezit ameninţat de o nouă serie de avertismente. Primul era chiar înspăimîntător. Zicea că nerespectarea avertismentelor şi regulilor de siguranţă pot duce la răniri grave sau la deces. Aoleu! Păi, nu-mi mai trebuie aşa ceva, dom’le. Brusc, am aruncat şi cărticica, şi telefonul din mînă. 

După cîteva secunde, am reluat-o totuşi, cu multă băgare de seamă, şi am continuat să citesc că nu e bine să introduci telefonul în cuptor sau în recipiente de înaltă presiune, că nu trebuie să-l bagi în ochi, în urechi sau în gură (doar atît?) şi apoi, cu litere bolduite: „Nu muşcaţi dispozitivul“ (Dumnezeule, ce poate face foamea). Dar.... vai de mine, tocmai am reprodus ceva din cărticică. Mă dau ăştia în judecată?

În fine, avertismentele au continuat pe zecile de pagini minuscule. Nici vorbă de informaţiile la care speram. Alea se găsesc pe Internet. Şi, că veni vorba, ca să-ţi activezi Internetul pe noul telefon e o altă dandana. Ca să nu te complici, poţi da un apel la serviciul unde eşti abonat şi ţi se vor spune paşii de urmat. Mie mi-a răspuns o femeie cu voce de robot, sau mai degrabă un robot cu voce de femeie: „Bună, sînt Andreea, ghidul tău... Spune-mi te rog care sînt informaţiile de care ai nevoie. Te ascult!“ I-am spus că vreau să mă conectez la Internet. N-a părut a înţelege şi mi-a pus o întrebare (irelevantă pentru mine), la care m-a rugat să răspund cu

sau

. N-am ştiut să răspund cu

sau

. Mi-am imaginat brusc că roboata o fi mult mai deşteaptă decît mine şi, de ruşine, am închis telefonul. Cînd mi-am mai revenit, am sunat-o din nou pe tiza mea cea deşteaptă. „Bună, sînt Andreea, ghidul tău... Spune-mi te rog care sînt informaţiile de care ai nevoie. Te ascult!“ „Vreau să vorbesc cu Moş Crăciun“, am replicat eu, şmecher. 

„OK“, a zis ea, spre surprinderea mea, „doreşti să vorbeşti cu un coleg de-al meu...“ Uau, se pare că aşa trebuie să-i iei pe roboţi. Dar m-a nedumerit puţin ideea de coleg. Ei bine, nu era coleg robot, era om, dar nu am reuşit să dau de el pe gratis, ci doar printr-un apel cu plată (după ce te scoate din sărite robotul, omul te rezolvă şi nu te mai uiţi la bani). Abia aşa, după multe instrucţiuni şi verificări, cu multă răbdare şi timp pierdut, am ajuns să mă conectez în cele din urmă la Internet. 

Tehnologia modernă e minunată. Dar unii cred că odată cu apariţia noilor posibilităţi de comunicare, totul va fi mai simplu. Eu mă tem că în loc de vechea birocraţie se instalează ceva ce aş numi „digicraţie“, tot aşa cum în locul hîrţogăraiei se instalează butonăraia. Au exact acelaşi rol: consumă timpul şi nervii. Vrei simplitate? Păi, n-ai decît să te duci în pustiu! Da, nici acolo.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Coiful chalcidic de la Balș mp4 thumbnail png
Comoară antică expusă pentru prima dată: coiful chalcidic de la Balș, vechi de 2.500 de ani, prezentat publicului la Slatina
Un muzeu din Oltenia expune pentru prima dată, și pentru doar două zile, o piesă de o valoare extraordinară: un coif chalcidic datând din secolul IV î.Hr.. Artefactul a fost descoperit întâmplător cu 20 de ani în urmă, de un cetățean care săpa un șanț pe proprietatea sa.
Castelul Corvinilor din Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL JPG
Cum și-a cheltuit Ioan de Hunedoara marea avere. Faimoasele cetăți și mănăstiri ridicate de eroul medieval
Alături de Castelul Corvinilor din Hunedoara, mai multe cetăți și mănăstiri construite în Transilvania medievală au păstrat „moștenirea” lui Ioan de Hunedoara.
stat scaun adobestock jpg
Obiceiul banal care poate afecta grav sănătatea creierului! Puțini oameni cunosc riscul la care se expun
Cu toții încercăm să evităm obiceiurile care ne vor afecta starea de sănătate. Însă, de multe ori, acestea pot fi mult mai subtile decât am crede, iar mulți oameni ajung să facă aceste lucruri în fiecare zi, fără să știe cât de serios le este afectat organismul.
batalia de la rovine
17 mai: Bătălia de la Rovine, încheiată cu victoria trupelor muntene în fața celor otomane. Mircea cel Bătrân a rămas însă fără coroană
Pe 17 mai, în 1395, a avut loc Bătălia de la Rovine, iar în aceeași zi, dar în 1848, s-a încheiat Marea Adunare Națională de la Blaj. Tot într-o zi de 17 mai au început audierile televizate în Senatul Statelor Unite în Afacerea Watergate, iar alpinistul român Constantin Lăcătușu a ajuns pe Everest.
tunsori pixabay jpg
Ai trecut de 40 de ani? Iată ce tunsori ar trebui să eviți dacă părul tău începe să albească
Pe măsură ce părul începe să capete fire albe, el suferă și modificări importante în textură, densitate și strălucire.
Penitenciarul Bacau foto FSANP jpg
Cazul șocant al unui deținut care a strâns de gât un agent de penitenciar. Ce pedeapsă a primit
Judecătoria Bacău a dat în această săptămână verdictul în primă instanță într-un caz de ultraj extrem de grav petrecut la Penitenciarul Bacău în urmă cu aproape șase ani. Concret, un deținut recidivist l-a strâns de gât și lovit cu pumnii pe un agent șef, după ce între cei doi a izbucnit o ceartă.
România FOTO Shutterstock jpg
România, sub potențialul ei în politica externă
Prestigiosul Centru pentru Studii Estice (OSW) de la Varșovia a realizat o amplă analiză a obiectivelor de politică externă a României în ultimii 35 de ani, ajungând la concluzia că, deşi țara are un mare potențial, nivelul scăzut de ambiție a dus la rezultate sub cele așteptate.
u cluj fb jpg
Nebunie pe Arena Națională. Dinamo, distrusă de U Cluj, care și-a asigurat cel puțin barajul european
Ardelenii au dat lovitură după lovitură, în inferioritate numerică.
FOTO Joakim Medin / Facebook
Jurnalistul suedez condamnat în Turcia pentru „insultarea” preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost eliberat
Jurnalistul suedez Joakim Medin, arestat în Turcia la sfârşitul lunii martie 2025 şi condamnat pentru „insultarea” preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a fost eliberat.