Diferențe greu explicabile

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Scriam săptămîna trecută despre fizicienii care caută diverse „cîrlige” de care să se agațe pentru a putea cerceta de ce curge timpul într-o singură direcție. Observații de la care asemenea studii ar putea porni, cum ar fi entropia (care crește și ea tot în sensul timpului), radiația luminii sau a undelor radio (ale căror ecuații presupun un principiu al cauzalității), fenomenele generate de găurile negre sau unele comportamente la nivel cuantic. Aminteam și că fizicianul Richard Muller, în urma multor experimente și studii, a ajuns la o concluzie cît se poate de rezonabilă și probabil neplăcută pentru amatorii de povești despre călătorii în timp și alte asemenea fantezii SF. Ideea lui este aceea că, de la Big Bang încoace, timpul este generat asemeni spațiului, iar dacă generarea de spațiu nu e ceva intuitiv, generarea de timp este exact ceea ce percepem noi, adică realitatea cu care sîntem familiari. Ne aflăm mereu în frontul de generare a timpului, timp care se formează continuu asemeni unei clădiri care se tot construiește punînd o cărămidă prezentă peste alta. Clădirea nu există decît pînă acolo unde a fost construită, mai departe urmează a fi făcută. Adică trecutul există, iar viitorul încă nu, el va exista doar cînd va deveni prezent sau trecut. Din asta rezultă și că există liber-arbitru, ceea ce iarăși e o chestiune intuitivă. Cu alte cuvinte, nu putem ști în ce direcție merge viitorul, decît pe segmente și cu predicții foarte limitate și nesigure, iar acțiunile noastre viitoare nu sînt determinate. Viitorul nu e deja scris.

Ce e remarcabil la asemenea teorii lansate de fizicieni e că nu sînt bazate doar pe simple speculații filozofice, ci pe experimente palpabile (oarecum), pe ecuații matematice și rezolvări concrete sau pe infirmări experimentale sau matematice ale unor ipoteze. Cu toate astea, un savant cu o minte așa briliantă ca Richard Muller nu cade în capcana fizicalismului, adică nu face din fizică o religie. El amintește că nu doar fizica, ci și toate teoriile matematice sînt incomplete. Einstein însuși a aflat cu surprindere acest lucru de la prietenul său, matematicianul Gödel. Oamenii de știință cu adevărat importanți nu-și mai închipuie că fizica și matematica pot demonstra orice sau că nu există și o altă realitate decît cea care poate fi demonstrată prin fizică și matematică. Muller observă și el că „nimeni nu are ecuații bune pentru a descrie organismele vii, procesul gîndirii sau măcar interacțiunile economice dintre oameni”. Știința are limite. Chestiuni precum empatia sau  sufletul, spune el, nu pot fi explicate prin fizică. Un exemplu șocant la care apelează e legat de explicarea culorilor. El spune că nimeni nu poate demonstra că albastrul pe care-l vede un individ e aceeași culoare pe care o vede și un altul. Sînt de acord amîndoi că e albastru, frecvența măsurată e aceeași, e exact aceeași culoare din spectru, dintre culorile curcubeului, dar nimeni nu știe cum o percepe, de fapt, celălalt. Fizica nu poate explica, în fond, cum arată albastrul. Culorile nu i le poți explica unui orb, cum se spune, dar, de fapt, nu i le poți explica nici măcar unui văzător (lui i le poți doar arăta). Restul, cum le vede el, e o chestiune de percepție aflată în afara fizicii.

Dincolo de asta însă, cînd afli cum gîndesc și unde au ajuns asemenea oameni de știință cu preocupările, cu cercetările și explicațiile, atît în universul mic (pînă la cele mai stranii particule și comportamente ale lor), cît și în cosmologie (pînă la observarea găurilor negre sau a galaxiilor aflate la miliarde de ani-lumină), cum se verifică și se completează unii pe alții și care sînt rezultatele practice, tehnologice, produse mai mult sau mai puțin direct prin activitatea lor, o întrebare îți vine aproape automat în minte. Cum e posibil ca simultan cu asemenea minți strălucite și cu astfel de înalte activități, pe lume să existe indivizi care să nu înțeleagă beneficiile vaccinurilor, care să susțină că Pămîntul e plat sau partide politice care să organizeze proteste contra unui accelerator de particule (cazul Partidului Conservator din România, în 2008)?

Planeta e împărțită între categorii de oameni incredibil de diferite. Și nu e vorba de diferențe sau posibilități materiale, ci de valori și orizonturi mentale. S-a întîmplat lucrul ăsta în trecut și continuă să se întîmple și în zilele noastre. Putem conchide că natura e foarte diversă. Folosind termenii teoriei relativității, am putea spune că e vorba de sisteme referențiale diferite. Pare că trăim laolaltă, dar sistemele noastre de referință se deosebesc complet.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tehnologia dezvoltată de NASA pentru a conecta toate vehiculele aeriene și rutiere pentru un trafic mai sigur Colaj YouTube
Tehnologia NASA care conectează toate vehiculele, pentru un trafic mai sigur: Revoluția transportului pe Pământ, în aer și pe Lună
Un sistem dezvoltat de NASA, inițial exclusiv pentru drone și aeronave, va fi implementat și în traficul rutier.
ianis hagi si elena nunta jpg
image png
Ce trebuie să faci când îți arzi limba pentru a scăpa de usturime?
Cine nu s-a confruntat vreodată cu senzația chinuitoare a unei limbi arse, provocată de o băutură prea fierbinte sau o masă care nu a avut răbdare să se răcească? Poate fi un accident banal, dar durerea poate fi destul de intensă.
WhatsApp Image 2025 03 28 at 20 14 28 jpeg
Paștele pe Valea Prahovei. Cât costă, ce posibilități de petrecere a timpului liber ai
S-a încheiat sezonul de schi, însă hotelierii de pe Valea Prahovei pregătesc noi atracții, de data aceasta pentru Paște. Cele mai multe dintre oferte includ cazare, mic dejun, masă festivă de Paște, servicii spa, piscină, iar tentațiile nu se opresc aici.
de ce este importanta hidratarea pentru corp i piele jpg
4 obiceiuri proaste care ne distrug pielea. Dermatologii atrag atenția asupra anumitor comportamente greșite
Toți avem obiceiuri care, deși par inofensive, pot avea un impact negativ asupra sănătății pielii noastre. Dermatologii atrag atenția asupra anumitor comportamente care, de-a lungul timpului, pot contribui la deteriorarea pielii, iar acestea sunt adesea făcute de noi fără să realizăm consecințele lo
Cadourile pentru profesori de Paște  Sursa Freepik com jpg
Părinți supărați pe „cheta de sărbători” în școli și grădinițe: „Nu prea merge scuza că n-ai bani. Trebuie să contribui”
În grădinițe și școli, gesturile de recunoștință au devenit obligații financiare, reclamă numeroși părinți. Unii dintre ei au relatat că se simt presați a contribui la cadouri tot mai costisitoare, care rareori mai au o valoare simbolică.
turisti calatorii city break aeroport zboruri jpg
Haos în aer vara asta. Destinațiile cu cele mai mari întârzieri. Cum pot turiștii români să-și salveze vacanța
Problemele din traficul aerian provoacă întârzieri majore pe tot globul, dar unele destinații sunt mai afectate decât altele, după cum dezvăluie o recentă analiză realizată de publicația The Telegraph. Prin urmare, și turiștii români se vor confrunta din nou în această vară cu întârzieri de zbor.
Cristina Radu romanca in cel mai trist oras UK foto Instagram png
Ce spun româncele care trăiesc în cel mai trist oraș din Marea Britanie
Pe vremuri o urbe plină de viață, Barrow-in-Furness, este considerată la ora actuală cel mai trist oraș din Marea Britanie, din cauza șomajului, a numeroaselor probleme cu drogurile și a faptului că foarte multe firme s-au închis.
longevitate jpg
Ți-ar plăcea să trăiești 150 de ani? Atunci trebuie să renunți la sex!
Imaginați-vă că ar exista o rețetă sigură pentru a trăi 150 de ani. O viață lungă, plină de experiențe și realizări. Oare acest vis ar putea deveni realitate? Potrivit profesorului Alex Zhavoronkov, directorul Fundației de Cercetare în Biogerontologie, acest lucru ar putea fi posibil, însă cu un pre