Diferențe greu explicabile

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Scriam săptămîna trecută despre fizicienii care caută diverse „cîrlige” de care să se agațe pentru a putea cerceta de ce curge timpul într-o singură direcție. Observații de la care asemenea studii ar putea porni, cum ar fi entropia (care crește și ea tot în sensul timpului), radiația luminii sau a undelor radio (ale căror ecuații presupun un principiu al cauzalității), fenomenele generate de găurile negre sau unele comportamente la nivel cuantic. Aminteam și că fizicianul Richard Muller, în urma multor experimente și studii, a ajuns la o concluzie cît se poate de rezonabilă și probabil neplăcută pentru amatorii de povești despre călătorii în timp și alte asemenea fantezii SF. Ideea lui este aceea că, de la Big Bang încoace, timpul este generat asemeni spațiului, iar dacă generarea de spațiu nu e ceva intuitiv, generarea de timp este exact ceea ce percepem noi, adică realitatea cu care sîntem familiari. Ne aflăm mereu în frontul de generare a timpului, timp care se formează continuu asemeni unei clădiri care se tot construiește punînd o cărămidă prezentă peste alta. Clădirea nu există decît pînă acolo unde a fost construită, mai departe urmează a fi făcută. Adică trecutul există, iar viitorul încă nu, el va exista doar cînd va deveni prezent sau trecut. Din asta rezultă și că există liber-arbitru, ceea ce iarăși e o chestiune intuitivă. Cu alte cuvinte, nu putem ști în ce direcție merge viitorul, decît pe segmente și cu predicții foarte limitate și nesigure, iar acțiunile noastre viitoare nu sînt determinate. Viitorul nu e deja scris.

Ce e remarcabil la asemenea teorii lansate de fizicieni e că nu sînt bazate doar pe simple speculații filozofice, ci pe experimente palpabile (oarecum), pe ecuații matematice și rezolvări concrete sau pe infirmări experimentale sau matematice ale unor ipoteze. Cu toate astea, un savant cu o minte așa briliantă ca Richard Muller nu cade în capcana fizicalismului, adică nu face din fizică o religie. El amintește că nu doar fizica, ci și toate teoriile matematice sînt incomplete. Einstein însuși a aflat cu surprindere acest lucru de la prietenul său, matematicianul Gödel. Oamenii de știință cu adevărat importanți nu-și mai închipuie că fizica și matematica pot demonstra orice sau că nu există și o altă realitate decît cea care poate fi demonstrată prin fizică și matematică. Muller observă și el că „nimeni nu are ecuații bune pentru a descrie organismele vii, procesul gîndirii sau măcar interacțiunile economice dintre oameni”. Știința are limite. Chestiuni precum empatia sau  sufletul, spune el, nu pot fi explicate prin fizică. Un exemplu șocant la care apelează e legat de explicarea culorilor. El spune că nimeni nu poate demonstra că albastrul pe care-l vede un individ e aceeași culoare pe care o vede și un altul. Sînt de acord amîndoi că e albastru, frecvența măsurată e aceeași, e exact aceeași culoare din spectru, dintre culorile curcubeului, dar nimeni nu știe cum o percepe, de fapt, celălalt. Fizica nu poate explica, în fond, cum arată albastrul. Culorile nu i le poți explica unui orb, cum se spune, dar, de fapt, nu i le poți explica nici măcar unui văzător (lui i le poți doar arăta). Restul, cum le vede el, e o chestiune de percepție aflată în afara fizicii.

Dincolo de asta însă, cînd afli cum gîndesc și unde au ajuns asemenea oameni de știință cu preocupările, cu cercetările și explicațiile, atît în universul mic (pînă la cele mai stranii particule și comportamente ale lor), cît și în cosmologie (pînă la observarea găurilor negre sau a galaxiilor aflate la miliarde de ani-lumină), cum se verifică și se completează unii pe alții și care sînt rezultatele practice, tehnologice, produse mai mult sau mai puțin direct prin activitatea lor, o întrebare îți vine aproape automat în minte. Cum e posibil ca simultan cu asemenea minți strălucite și cu astfel de înalte activități, pe lume să existe indivizi care să nu înțeleagă beneficiile vaccinurilor, care să susțină că Pămîntul e plat sau partide politice care să organizeze proteste contra unui accelerator de particule (cazul Partidului Conservator din România, în 2008)?

Planeta e împărțită între categorii de oameni incredibil de diferite. Și nu e vorba de diferențe sau posibilități materiale, ci de valori și orizonturi mentale. S-a întîmplat lucrul ăsta în trecut și continuă să se întîmple și în zilele noastre. Putem conchide că natura e foarte diversă. Folosind termenii teoriei relativității, am putea spune că e vorba de sisteme referențiale diferite. Pare că trăim laolaltă, dar sistemele noastre de referință se deosebesc complet.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”