Diferențe greu explicabile

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Scriam săptămîna trecută despre fizicienii care caută diverse „cîrlige” de care să se agațe pentru a putea cerceta de ce curge timpul într-o singură direcție. Observații de la care asemenea studii ar putea porni, cum ar fi entropia (care crește și ea tot în sensul timpului), radiația luminii sau a undelor radio (ale căror ecuații presupun un principiu al cauzalității), fenomenele generate de găurile negre sau unele comportamente la nivel cuantic. Aminteam și că fizicianul Richard Muller, în urma multor experimente și studii, a ajuns la o concluzie cît se poate de rezonabilă și probabil neplăcută pentru amatorii de povești despre călătorii în timp și alte asemenea fantezii SF. Ideea lui este aceea că, de la Big Bang încoace, timpul este generat asemeni spațiului, iar dacă generarea de spațiu nu e ceva intuitiv, generarea de timp este exact ceea ce percepem noi, adică realitatea cu care sîntem familiari. Ne aflăm mereu în frontul de generare a timpului, timp care se formează continuu asemeni unei clădiri care se tot construiește punînd o cărămidă prezentă peste alta. Clădirea nu există decît pînă acolo unde a fost construită, mai departe urmează a fi făcută. Adică trecutul există, iar viitorul încă nu, el va exista doar cînd va deveni prezent sau trecut. Din asta rezultă și că există liber-arbitru, ceea ce iarăși e o chestiune intuitivă. Cu alte cuvinte, nu putem ști în ce direcție merge viitorul, decît pe segmente și cu predicții foarte limitate și nesigure, iar acțiunile noastre viitoare nu sînt determinate. Viitorul nu e deja scris.

Ce e remarcabil la asemenea teorii lansate de fizicieni e că nu sînt bazate doar pe simple speculații filozofice, ci pe experimente palpabile (oarecum), pe ecuații matematice și rezolvări concrete sau pe infirmări experimentale sau matematice ale unor ipoteze. Cu toate astea, un savant cu o minte așa briliantă ca Richard Muller nu cade în capcana fizicalismului, adică nu face din fizică o religie. El amintește că nu doar fizica, ci și toate teoriile matematice sînt incomplete. Einstein însuși a aflat cu surprindere acest lucru de la prietenul său, matematicianul Gödel. Oamenii de știință cu adevărat importanți nu-și mai închipuie că fizica și matematica pot demonstra orice sau că nu există și o altă realitate decît cea care poate fi demonstrată prin fizică și matematică. Muller observă și el că „nimeni nu are ecuații bune pentru a descrie organismele vii, procesul gîndirii sau măcar interacțiunile economice dintre oameni”. Știința are limite. Chestiuni precum empatia sau  sufletul, spune el, nu pot fi explicate prin fizică. Un exemplu șocant la care apelează e legat de explicarea culorilor. El spune că nimeni nu poate demonstra că albastrul pe care-l vede un individ e aceeași culoare pe care o vede și un altul. Sînt de acord amîndoi că e albastru, frecvența măsurată e aceeași, e exact aceeași culoare din spectru, dintre culorile curcubeului, dar nimeni nu știe cum o percepe, de fapt, celălalt. Fizica nu poate explica, în fond, cum arată albastrul. Culorile nu i le poți explica unui orb, cum se spune, dar, de fapt, nu i le poți explica nici măcar unui văzător (lui i le poți doar arăta). Restul, cum le vede el, e o chestiune de percepție aflată în afara fizicii.

Dincolo de asta însă, cînd afli cum gîndesc și unde au ajuns asemenea oameni de știință cu preocupările, cu cercetările și explicațiile, atît în universul mic (pînă la cele mai stranii particule și comportamente ale lor), cît și în cosmologie (pînă la observarea găurilor negre sau a galaxiilor aflate la miliarde de ani-lumină), cum se verifică și se completează unii pe alții și care sînt rezultatele practice, tehnologice, produse mai mult sau mai puțin direct prin activitatea lor, o întrebare îți vine aproape automat în minte. Cum e posibil ca simultan cu asemenea minți strălucite și cu astfel de înalte activități, pe lume să existe indivizi care să nu înțeleagă beneficiile vaccinurilor, care să susțină că Pămîntul e plat sau partide politice care să organizeze proteste contra unui accelerator de particule (cazul Partidului Conservator din România, în 2008)?

Planeta e împărțită între categorii de oameni incredibil de diferite. Și nu e vorba de diferențe sau posibilități materiale, ci de valori și orizonturi mentale. S-a întîmplat lucrul ăsta în trecut și continuă să se întîmple și în zilele noastre. Putem conchide că natura e foarte diversă. Folosind termenii teoriei relativității, am putea spune că e vorba de sisteme referențiale diferite. Pare că trăim laolaltă, dar sistemele noastre de referință se deosebesc complet.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.