Dicționarul literaturii române de la origini pînă la 1900

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Căpşune jpeg

Terfeloaga asta am găsit-o la 15 lei, online. O ştiam de la bibliotecă, dar acum, într-o dambla, o fantezie, mi-am spus să o iau. Era 15 lei. Are peste o mie de articole cu vieţi zbuciumate, de artişti. Vreau să număr scriitori, de-o statistică. Vreau să am lista cu necunoscuţii care au scris aiurea, majoritatea, într-un avînt, chef de a fi artişti şi de a umbla fantomă cu versuri şchioape. Este cartea cu cele mai multe lucruri neterminate. Oamenii aveau proiecte de te cruceşti, dar le abandonau pentru te miri ce iluzie, dar se murea din te miri ce, că nu erau antibiotice, iar coada de şoarece înmuiată în baligă de taur virgin nu făcea întotdeauna minuni. 15 lei. Acum, cînd privesc cît de mult ocupă în casă, mă întreb dacă nu ar fi fost mai bine să-mi iau o şaorma. La Dristor, s-a scumpit al dracului şi n-am chef, uite, azi n-am chef decît să număr trecuţii în Dicţionar. Să-mi fi luat o sticlă de vin, sau două kile de vin de Recaş. Dar cum să faci? Cititul Dicţionarului merge cu băutul. Mă ţin aşa şi zîmbesc şi-mi închipui vieţile ălora. Şi mă mai gîndesc la nişte vieţi, cele ale cercetătorilor. Să stai să urmăreşti vieţi de-astea. Să stai prin arhive, prin biblioteci, să pîndeşti o şoaptă din ziar despre căutatul tău. Oare scriitorul dus simte că e căutat, din timp în timp? De cercetător, de mine numărat? Osul lui, că doar oale şi ulcele mai este, simte cînd e rostit numele pe o margine de minte, că acum nu mi-oi ocupa toată mintea cu un nume. Dicţionarul literaturii române de la origini pînă la 1900, căci nu avem dicţionar pînă în 1950 şi nici după. Să iei fără discriminare un prolecultism şi un postmodernist să-i pui în dicţionar. Fără discernămînt radical de valori că atunci strici calimera. Blînda aşezare a lor împreună. Da, ştiu, criteriile, critica, noi cu toţii am ales, e de-o toană, cum ar fi să fie aproape toţi, ca la un nou început de lume. Eu fac pariu că am alege la fel, doar plimbarea asta merită, cu caleaşca, cu tramcarul, cu troleibuzul, cu tramvaiul 26, cu metroul şi, în sfîrşit, cu avionul şi porschele, acum cînd e mai la îndemînă ca niciodată povestea. Povestea poveştilor. Nu pentru neam, neamul niciodată nu vrea nimic, uite, nişte cercetători din Iaşi au vrut ceva şi au făcut-o pentru mine. Cu terfeloaga să aiurez. M-a costat 15 lei, este prima oară cînd cumpăr online. Şi nu a fost uşor. Dom’le, vii la anticariat, dar nu ţi-o dă dacă nu te autentifici online. Dacă nu-i ştii numele exact, sigur o beleşti, că e treabă serioasă unde nu poţi să visezi nume. Aşa că am fost la anticariat, m-am dus acasă, am găsit numele exact şi m-am autentificat, după care, iar la anticariat. 15 lei, nu? Dar benzina n-o pui?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.