Dicţionarul buclucaş

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Dicţionarul buclucaş jpeg

Despre Lăcrămior Tăunaș – blîndul universitar de la Catedra interdisciplinară „Sociologie și literatură“ – se știa, de multă vreme, că s-ar afla într-un migălos proces de elaborare a unei opere academice de anvergură, ceva nemaiîntîlnit, de proporții urieșești, ce urma să schimbe canoanele istorice în mai multe domenii, oricare vor fi fost acestea. Întreaga comunitate intelectuală aștepta cu înfrigurare rezultatul. Pe măsura trecerii anilor (și chiar a deceniilor), anumite informații secrete, legate de munca lui Tăunaș, începură să iasă la iveală. Se zvonea bunăoară că ar fi redactat o enciclopedie monumentală a personalităților științifice din România, întrucît solicita febril, colegilor din diverse arii de expertiză, CV-uri detaliate, cu descrieri ample ale realizărilor propriilor biografii, dar, lucru interesant, și cu memorii alăturate, la fel de complex alcătuite, cu intențiile lor de cercetare din tinerețe, cu visele de carieră care le-au animat junețea odinioară. De aceea, orice întîlnire întîmplătoare cu Lăcrămior pe coridoarele Universității declanșa mari emoții în fiecare cadru didactic în parte. Toți îl salutau respectuos, cu plecăciuni stranii, manifestîndu-și, aproape teatral (deși, bănuiesc, ultimativ, neintenționat – bieții inși trăiau autentic fiorul ciocnirii revelatorii de un asemenea erou), profunda lor prețuire pentru titanicul cercetător. Desigur, sperau totodată să le fie cerut și magicul CV pentru a deveni astfel nemuritori, elemente integrante din nemaipomenita sinteză universală pregătită de Tăunaș. Nici ritualurile de prosternare din templele antice, îmi imaginez, nu se dovedeau, la o analiză atentă, mai sofisticate ca respectivele întîlniri.

De-a lungul timpului, spectacolul se producea din ce în ce mai des și mai ostentativ în peisajul dinamic al bătrînei instituții educaționale (nici rectorul, nici ministrul de resort – apăruți, să presupunem, subit în decor, à la deus machina – nu s-ar fi bucurat, la interacțiunea neașteptată cu profesorii obișnuiți, de un ceremonial mai somptuos al afecțiunii și considerației decît binecuvîntatul sociolog al literaturii sau, mă rog, poate, literat al sociologiei!), pentru că – și aici, vă previn, atingem un punct sensibil! – Lăcrămior, vai, deși solicitase sute și sute de CV-uri de pretutindeni, nu solicitase totuși informații întregului corp profesoral. Exclușii (printre care mă număram, iată, și eu!) ajunseseră impacientați de-a dreptul, între­bîndu-se, mereu pe un ton mai îngrijorat, care era motivul excluderii lor din istorie, din moment ce opera academică le strălucea atît de convingător? În consecință, obosiți de lingușeala sterilă, unii începură să cîrcotească pe la colțuri, sugerînd că Tăunaș ar fi membru al ocultelor internaționale, avînd „ordine precise“ pe cine să includă în „canon“ și pe cine nu, iar alții spuneau, nervoși, că, de fapt, tipul „ar lucra“ pe bani, întocmai ca băieții de la Who’s Who, și că „n-ar fi nici o sfîrîială“ să te găsești pe „lista lui Tăunaș“. Eu m-am abținut de la comentarii publice. Admit doar că, sub apăsarea orgoliului ușor tumefiat, l-am bănuit pe Lăcrămior a fi impostor, un impostor de tipul personajului Casaubon din romanul lui George Eliot, Middlemarch, care terorizează oamenii cu lucrul lui „epopeic“, de o viață, la utopica operă The Key to All Mythologies, dar moare, bătrîn, fără a lăsa în urmă un singur rînd scris.

Ei bine, deunăzi, realitatea m-a contrazis într-un mod brutal. Scandal monstru în Universitate. Profesori cu priviri tulburi, alergînd nebunește pe coridoare, pumni ridicați furibund în aer, voci turbate, spărgîndu-se sinistru de pereții masivi: „Puneți mîna pe el să-l zdrobim!“, „Alungați mai­mu­țoiul din citadelă!“, „Încătușați oligofrenul!“ etc., etc. Ce – Doamne, iartă-mă! – se întîmplase? Am fost lămurit suc­cint de o doamnă isterizată – evident, de la Facultatea de Chimie! –, cu un fel de făcăleț de învîrtit substanțe în mînă. Se pare că Tăunaș publicase un impozant Dicționar al rataților români, unde, iresponsabil, inclusese „majoritatea corpului profesoral din Universitate, personalități de vază ale spațiului academic național și internațional“. Drept urmare, toți doreau acum să-l linșeze. Am realizat că dețineam un avantaj față de mulțimea dezlănțuită. Știam unde e biroul lui Lăcrămior. M-am dus acolo neîntîrziat. L-am găsit pe sărmanul autor de enciclopedii în colaps nervos. Mi-a zis cu ochi dilatați: „Bătrîne, n-am intenționat nimic rău, îți jur! În disciplina mea, ratarea este definită drept decalajul dintre aspirație și posibilitate. Am descoperit că foarte mulți universitari trăiesc în această ruptură: dintre ce au visat și ce au realizat. Dicționarul meu reprezintă așadar un instrument sociologic de lucru, nu o insultă! Vor să mă lichideze pe nedrept. Ăștia sînt Ku Klux Klan-ul!“ Ieșind speriat din biroul lui Tăunaș, mi-am dat seama că nu exagerase deloc: o armată de oameni în togi negre – folosite, de regulă, la ceremoniile universitare –, cu chipiuțele trase morbid peste ochi, se apropia amenințător. Liderii grupului ridicau în slăvi o cruce arzînd… 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.