Diceste le vostre preci?

Publicat în Dilema Veche nr. 711 din 5-11 octombrie 2017
Diceste le vostre preci? jpeg

Un venerabil comparatist, Terențiu Moraleu pe numele lui, personaj academic odinioară fascinant, ieșit însă de mulți ani la pensie, m-a sunat recent cu rugămintea să ne vedem, bref, undeva la Universitate. Am acceptat imediat. Omul mi-a fost profesor și, precum toți colegii mei, i-am savurat cîndva cursurile, cu precădere cele legate de clasicitate. L-am regăsit la fel de vioi ca în urmă cu trei decenii. Voia să-mi dea volumul său de Memorii, proaspăt apărut la o prestigioasă editură din țară. Pe lîngă fireștile felicitări, i-am transmis și invidia mea sinceră pentru eleganța tipografică a cărții. „Da, Codrine, ai dreptate!“, a spus profesorul Moraleu. „Sînt și eu mirat că am tipărit-o și, mai ales, că am tipărit-o într-un asemenea format rafinat! Dacă mi-ai fi descris-o, prin absurd, acum treizeci de ani, aș fi crezut – te rog să mă ierți! – că ai înnebunit pur și simplu. Vai, ce complicat era să publici, nu o carte, ci o broșurică oarecare pe vremea lui Ceaușescu! Nici nu pot să-ți povestesc… Îți amintești, presupun, că eu am lucrat multă vreme la o editură de stat, știu deci la ce mă refer…“ Într-adevăr, reținusem amănuntul cu pricina: Terențiu fusese redactor de editură înainte să vină în învățămîntul superior. „Te omora cenzura! Nu puteai să dai la tipar chestii deosebite de frica organelor. Și încă noi am avut noroc aici pînă în 1980. Directorul nostru – băiat deștept – dibuise punctul slab al tipului din centrala de la București, sub autoritatea căruia ne aflam și care sosea în urbe o dată pe an pentru a ne aproba planul editorial. Femeile – ele constituiau slăbiciunea lui. Nu vreau totuși să te gîndești la prostii. Nu se întîmplau lucruri urîte. Cetățenii României aveau pe atunci etica socialistă în sînge. Individului îi plăcea doar, pe parcursul sejurului în localitate, să iasă seara în oraș cu cîte o domnișoară (ori doamnă, după caz!) distinsă, pe care, nota bene, o trata ca un gentleman. Îi săruta ceremonios mîna, o invita la un restaurant select, la o piesă de teatru, într-un parc, dacă vremea permitea etc. Viza așadar numai compania agreabilă feminină și nimic mai mult. A doua zi, cenzorul se arăta, negreșit, bine dispus în ședința cu echipa editorială, fiind înclinat să închidă ochii la cărțile, cum ar veni, mai dificile, ce erau propuse spre publicare de noi. Directorul ne instruise feroce…“

Moraleu medită o clipă, după care își reluă narațiunea: „Trebuia să fim pregătiți, în fiecare an, cu cîte o doamnă care să-i țină de urît responsabilului din centrală o seară. Cel mai frecvent se sacrificau redactorele și secretarele, dar au fost momente cînd ne am adus nevestele de acasă. Cu cenzura nu te jucai. Doreai să fii editură res­pectabilă, plusai cu o madamă pe an! Ne a mers șmecheria pînă în 1980, cînd, ce să vezi? La vizita obișnuită a boss-ului din Capitală, nici o doamnă nu fu disponibilă pentru rendez-vous-ul de rigoare! Cutare redactoră se afla în concediu de maternitate, cutare într-unul medical, nu știu care secretară răcise, iar soțiile angajaților, inclusiv a directorului, se declarară prinse cu diverse probleme. Pe unde să scoatem cămașa? Tot bietul director a venit cu soluția. Prunela, a urlat el victorios. Prunela era femeia noastră de serviciu, o fată simplă, de la țară, căreia șeful îi intuise însă niscaiva calități fizice. Nu se înșelase. Am chemat o cosmeticiană și o coafeză, pe loc, la editură. Au aranjat-o pe Prunela de-am rămas, in corpore, mască. Îți jur că devenise Marilyn Monroe! Și insul de la București, cînd a văzut-o seara, a căzut într-o melancolie perplexă. Nu mai ieșise în viața lui cu așa o frumusețe feminină. Directorul îi ordonase Prunelei să tacă, la întîlnire, constant, iar, dacă se impunea totuși ca ea să scoată vreo vorbă, să nu spună decît mulțumesc frumos! Îi verifică, sever, dicția, apoi o trimise să apere onoarea editurii. În seara cu pricina, cenzorul-șef a avut chef de operă, astfel încît Prunela Monroe s-a trezit în sala mare a Filarmonicii. Se juca Otello de Verdi. Totul a fost OK pînă în actul IV, cînd maurul se apropie amenințător de Desdemona și o întreabă, cîntînd grav, dacă și-a făcut rugăciunile de noapte. Diceste questa sera vostre preci? – declamă, baritonal, protagonistul. Prunela, Miță vajnică, din popor, a intuit că lucrurile o luau pe miriște între cei doi soți și, ca atare, a început să țipe din toți rărunchii: Lasî, bre holbatuli, faraonu’ dreacu’, fimeia în paci, cî ti rup în douî! Desdemona a zbughit-o îngrozită de pe scenă, luminile s-au aprins subit, iar însoțitorul noii Miss Marilyn a strigat oripilat: Vai, cum se poate, stimată doamnă? Prunela a înghițit în sec, l-a privit spăsită și, ulterior, a silabisit atentă: Mulțumesc frumos, conașuli!“

După un scurt respiro, profesorul a adăugat: „Editura a fost atunci, Codrine, la un pas să fie desființată…“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.