Diavolul păzitor al lui Hitler

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Între anii 1938 și 1945, încercările de a-l asasina pe Hitler au fost la ordinea zilei. Cel mai notoriu dictator din secolul trecut, echivalat cu răul absolut (chiar dacă au existat și alții la fel de răi, ca Stalin, Mao sau Pol Pot), a fost ținta a peste 40 de tentative de asasinat, dintre care vreo douăzeci foarte serioase. Individul pare însă că a avut un fel de „diavol păzitor”, după cum remarca unul dintre conspiratori. Istoricul britanic Roger Moorhouse, în cartea sa Comploturile pentru asasinarea lui Hitler, tradusă și la noi în urmă cu cîțiva ani la Meteor Publishing, trece în revistă principalele asemenea încercări. Autorul pune fiecare tentativă în context, descriind pe larg personajele implicate, precum și condițiile politice și militare în care s-au produs acestea.  

Atentatorii au fost de multe naționalități, printre ei și foarte mulți germani. Unii au fost indivizi izolați, alții au avut în spate întregi conspirații sau chiar state. A fost ca un fel de competiție: cine reușește să-l omoare mai repede și să scape lumea de cel mai periculos individ al epocii. În urma nereușitelor, unii au fost prinși, alții au scăpat. Despre unul dintre ei, Albert Speer, arhitect și ministru al lui Hitler, s-ar putea spune că a fost chiar salvat de condamnarea la moarte cînd judecătorii tribunalului de la Nürnberg au aflat de intențiile sale (destul de timide) de a-și asasina conducătorul.

Printre cei care au acționat singuri, de reținut este Georg Elser, care a reușit să plaseze o bombă în noiembrie 1939, într-o coloană de lîngă podiumul sălii Bürgerbräukller din München, unde Hitler ținea un discurs anual de comemorare a așa-numitului „Puci de la berărie” din 1923. Hitler și-a decalat însă programul și a ținut discursul mai devreme. Bomba a explodat după plecarea lui și a făcut victime doar printre participanții care au întîrziat să plece.

Tot în toamna lui 1939, după parada militară de la Varșovia, menită să marcheze victoria germanilor asupra Poloniei, Hitler a trecut cu mașina, exact așa cum se așteptaseră membrii unui grup de atentatori, printr-o intersecție sub asfaltul căreia erau plasate 500 de kilograme de TNT. Din motive neelucidate nici pînă astăzi, explozia nu s-a produs. Tot rezistența poloneză a deraiat și atacat în 1942 un tren în care se credea că ar fi Hitler. Nu era acolo.

În martie 1945, după o vizită a lui Hitler în apropierea frontului de est, un grup de conspiratori din armata germană, cantonați în Bielorusia și conduși de generalul von Tresckow, au reușit să plaseze o bombă în avionul cu care călătorea führer-ul. Bomba n-a explodat din cauza unui detonator defect. Operațiunea, numită Flash, a eșuat. În aceeași perioadă, un alt general al Wermacht-ului, von Gersdorff, a încercat să-l omoare pe Hitler în timp ce era însărcinat să-i prezinte o expoziție de arme capturate, la Berlin. Generalul avea în buzunar un explozibil pe care urma să-l detoneze lîngă führer. Ar fi fost primul atentat sinucigaș cu bombă din istorie. Hitler însă nu a fost interesat de expoziție și s-a grăbit să părăsească locul înaintea celor zece minute programate pentru detonator. După plecarea intempestivă a dictatorului, von Gersdorff a fost nevoit să facă dezamorsarea. A mai trăit pînă în 1980.

O mulțime de alte atentate au eșuat de asemenea, dar de departe cel mai cunoscut a rămas acela din vara anului 1944, în care colonelul german Claus von Stauffenberg a reușit să plaseze o servietă cu bombă sub o masă din cabana Wolfschanze din Rastenburg, unde Hitler ținea o întrunire cu comandanții militari. Stauffenberg a ieșit din sală, bomba lăsată acolo a explodat, zece membri ai staff-ului au fost grav răniți, trei au și murit, dar Hitler s-a ales doar cu niște răni ușoare. Ce se știe mai puțin este că, pînă în acel moment, Stauffenberg mai participase la trei conferințe cu Hitler, la două dintre ele purtînd asupra sa acea bombă, pe care însă, din diverse motive, nu o putuse utiliza. Abia a treia oară a reușit s-o detoneze, dar tot fără rezultatul scontat. Împotriva unuia ca Hitler, bomba a fost, se pare, metoda favorită, mulți potențiali asasini spunînd că n-ar fi avut tăria să-l împuște privindu-l în ochi.

Dar dincolo de atentatele puse în practică, au existat nenumărate alte comploturi sau simple discuții despre cum, cînd și dacă Hitler trebuia asasinat. Roger Moorhouse descrie în cartea sa și o serie de calcule politice, precum și natura ezitărilor apărute de-a lungul timpului în această privință. De exemplu, Stalin, care o vreme a plănuit eliminarea personală a lui Hitler, a abandonat ideea după victoria de la Stalingrad, pentru că s-a temut că, odată cu dispariția bruscă a conducătorului ei, Germania ar fi putut încheia o pace separată cu occidentalii, înainte ca Armata Roșie să fi apucat să înainteze prea mult spre vest. De asemenea, britanicii au avut la începutul războiului ezitări legate de etică. Eliminarea unui șef de stat li se părea o încălcare a propriilor principii. De la un moment dat, aliații și-au pus și o altă problemă: nu era clar cine l-ar fi înlocuit la putere pe un Hitler asasinat și exista temerea că ar fi putut fi succedat de cineva mai competent pe plan militar. Hitler deja făcea o mulțime de greșeli, iar aliații păreau fideli teoriei lui Napoleon conform căreia nu trebuie să-ți tulburi adversarul cînd vezi că face o greșeală. 

Cei dintîi complotiști împotriva lui Hitler, militarii germani, au fost la început descurajați de încercările de „împăciuire” promovate de premierul britanic Chamberlain, apoi de primele victorii ale lui Hitler care i-au lipsit de orice sprijin popular. Spre sfîrșitul războiului, cînd crimele în masă ale SS începuseră să dezonoreze armata germană și cînd se întrevedea și o tot mai gravă distrugere a Germaniei, militarii și-au reluat planurile de ucidere a propriului conducător, dar fără să aibă succes. Pînă la urmă, cum se știe, Hitler s-a împușcat singur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

chair 4922358 1280 jpg
Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Grecia. Se anunță grevă și transporturile vor fi cele mai afectate
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Grecia despre o grevă generală anunțată de federațiile sindicale elene.
horoscop octombrie jpg
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
„Victima tăcută a războiului din Ucraina”. Invazia rusă a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător
Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de gaze cu efect de seră, a declarat marţi în cadrul COP29 de la Baku un ministru ucrainean, potrivit AFP.
banner doinita oancea png
Doinița Oancea, dragoste cu năbădăi? Cum se înțelege cu iubitul: „Ne certăm și...”
Doinița Oancea, dragoste cu năbădăi? Cum se înțelege cu iubitul
upu slatina
Bărbat înjunghiat în urma unei altercații pe o stradă din Slatina. Medicii au anunțat Poliția
Un bărbat în vârstă de 37 ani, din municipiul Slatina, județul Olt, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu două plăgi înjunghiate. Medicii din UPU anunțând imediat Poliția. Cinci persoane au fost conduse la audieri.
emil boc jpeg
Emil Boc consideră că Mircea Geoană este „prea copt” pentru funcţia de preşedinte, iar Elena Lasconi şi George Simion sunt „necopţi”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit despre candidații la alegerile prezidențiale care au participat la dezbaterea organizată luni seară, la Digi 24, afirmând că că sunt „prea copţi”, iar alţii „necopţi”.
carte nicolae ciuca jpg
Anchetă în curs privind banii cheltuiți de PNL pentru promovarea cărții lui Ciucă. Precizările făcute de DNA
DNA cercetează încă din septembrie cum au fost cheltuiți banii pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă și pentru panourile cu acesta. Procurorii au precizat, însă, că în dosarul respectiv nu a fost dispusă urmărirea penală față de nicio persoană.
harta tarile baltice estonia lituania letonia bielorusia belarus foto shutterstock
Terorism în Europa. Doi spanioli au fost arestați în Lituania sub suspiciuni de pregătire a unui atentat
Parchetul lituanian a anunţat marţi arestarea a doi cetăţeni spanioli suspectaţi că au pregătit un atac în această ţară baltică.
horoscop jpeg
Horoscop miercuri, 20 noiembrie. Zodia care atrage succesul prin idei originale
Astrologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 20 noiembrie.