Diavolul păzitor al lui Hitler

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Între anii 1938 și 1945, încercările de a-l asasina pe Hitler au fost la ordinea zilei. Cel mai notoriu dictator din secolul trecut, echivalat cu răul absolut (chiar dacă au existat și alții la fel de răi, ca Stalin, Mao sau Pol Pot), a fost ținta a peste 40 de tentative de asasinat, dintre care vreo douăzeci foarte serioase. Individul pare însă că a avut un fel de „diavol păzitor”, după cum remarca unul dintre conspiratori. Istoricul britanic Roger Moorhouse, în cartea sa Comploturile pentru asasinarea lui Hitler, tradusă și la noi în urmă cu cîțiva ani la Meteor Publishing, trece în revistă principalele asemenea încercări. Autorul pune fiecare tentativă în context, descriind pe larg personajele implicate, precum și condițiile politice și militare în care s-au produs acestea.  

Atentatorii au fost de multe naționalități, printre ei și foarte mulți germani. Unii au fost indivizi izolați, alții au avut în spate întregi conspirații sau chiar state. A fost ca un fel de competiție: cine reușește să-l omoare mai repede și să scape lumea de cel mai periculos individ al epocii. În urma nereușitelor, unii au fost prinși, alții au scăpat. Despre unul dintre ei, Albert Speer, arhitect și ministru al lui Hitler, s-ar putea spune că a fost chiar salvat de condamnarea la moarte cînd judecătorii tribunalului de la Nürnberg au aflat de intențiile sale (destul de timide) de a-și asasina conducătorul.

Printre cei care au acționat singuri, de reținut este Georg Elser, care a reușit să plaseze o bombă în noiembrie 1939, într-o coloană de lîngă podiumul sălii Bürgerbräukller din München, unde Hitler ținea un discurs anual de comemorare a așa-numitului „Puci de la berărie” din 1923. Hitler și-a decalat însă programul și a ținut discursul mai devreme. Bomba a explodat după plecarea lui și a făcut victime doar printre participanții care au întîrziat să plece.

Tot în toamna lui 1939, după parada militară de la Varșovia, menită să marcheze victoria germanilor asupra Poloniei, Hitler a trecut cu mașina, exact așa cum se așteptaseră membrii unui grup de atentatori, printr-o intersecție sub asfaltul căreia erau plasate 500 de kilograme de TNT. Din motive neelucidate nici pînă astăzi, explozia nu s-a produs. Tot rezistența poloneză a deraiat și atacat în 1942 un tren în care se credea că ar fi Hitler. Nu era acolo.

În martie 1945, după o vizită a lui Hitler în apropierea frontului de est, un grup de conspiratori din armata germană, cantonați în Bielorusia și conduși de generalul von Tresckow, au reușit să plaseze o bombă în avionul cu care călătorea führer-ul. Bomba n-a explodat din cauza unui detonator defect. Operațiunea, numită Flash, a eșuat. În aceeași perioadă, un alt general al Wermacht-ului, von Gersdorff, a încercat să-l omoare pe Hitler în timp ce era însărcinat să-i prezinte o expoziție de arme capturate, la Berlin. Generalul avea în buzunar un explozibil pe care urma să-l detoneze lîngă führer. Ar fi fost primul atentat sinucigaș cu bombă din istorie. Hitler însă nu a fost interesat de expoziție și s-a grăbit să părăsească locul înaintea celor zece minute programate pentru detonator. După plecarea intempestivă a dictatorului, von Gersdorff a fost nevoit să facă dezamorsarea. A mai trăit pînă în 1980.

O mulțime de alte atentate au eșuat de asemenea, dar de departe cel mai cunoscut a rămas acela din vara anului 1944, în care colonelul german Claus von Stauffenberg a reușit să plaseze o servietă cu bombă sub o masă din cabana Wolfschanze din Rastenburg, unde Hitler ținea o întrunire cu comandanții militari. Stauffenberg a ieșit din sală, bomba lăsată acolo a explodat, zece membri ai staff-ului au fost grav răniți, trei au și murit, dar Hitler s-a ales doar cu niște răni ușoare. Ce se știe mai puțin este că, pînă în acel moment, Stauffenberg mai participase la trei conferințe cu Hitler, la două dintre ele purtînd asupra sa acea bombă, pe care însă, din diverse motive, nu o putuse utiliza. Abia a treia oară a reușit s-o detoneze, dar tot fără rezultatul scontat. Împotriva unuia ca Hitler, bomba a fost, se pare, metoda favorită, mulți potențiali asasini spunînd că n-ar fi avut tăria să-l împuște privindu-l în ochi.

Dar dincolo de atentatele puse în practică, au existat nenumărate alte comploturi sau simple discuții despre cum, cînd și dacă Hitler trebuia asasinat. Roger Moorhouse descrie în cartea sa și o serie de calcule politice, precum și natura ezitărilor apărute de-a lungul timpului în această privință. De exemplu, Stalin, care o vreme a plănuit eliminarea personală a lui Hitler, a abandonat ideea după victoria de la Stalingrad, pentru că s-a temut că, odată cu dispariția bruscă a conducătorului ei, Germania ar fi putut încheia o pace separată cu occidentalii, înainte ca Armata Roșie să fi apucat să înainteze prea mult spre vest. De asemenea, britanicii au avut la începutul războiului ezitări legate de etică. Eliminarea unui șef de stat li se părea o încălcare a propriilor principii. De la un moment dat, aliații și-au pus și o altă problemă: nu era clar cine l-ar fi înlocuit la putere pe un Hitler asasinat și exista temerea că ar fi putut fi succedat de cineva mai competent pe plan militar. Hitler deja făcea o mulțime de greșeli, iar aliații păreau fideli teoriei lui Napoleon conform căreia nu trebuie să-ți tulburi adversarul cînd vezi că face o greșeală. 

Cei dintîi complotiști împotriva lui Hitler, militarii germani, au fost la început descurajați de încercările de „împăciuire” promovate de premierul britanic Chamberlain, apoi de primele victorii ale lui Hitler care i-au lipsit de orice sprijin popular. Spre sfîrșitul războiului, cînd crimele în masă ale SS începuseră să dezonoreze armata germană și cînd se întrevedea și o tot mai gravă distrugere a Germaniei, militarii și-au reluat planurile de ucidere a propriului conducător, dar fără să aibă succes. Pînă la urmă, cum se știe, Hitler s-a împușcat singur.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.