Dezvoltatorii

Publicat în Dilema Veche nr. 483 din 16-22 mai 2013
Marea de altădată jpeg

Noua limbă postrevoluţionară a adus cu sine conceptul de dezvoltator imobiliar. Un termen repede întrupat de un soi anume de individ. Numele de dezvoltator te poate duce cu gîndul la un tip care-şi dezvoltă muşchii, ceafa şi burta. Adeseori, realitatea îţi confirmă acest gînd. Şi dacă n-ai aflat încă, vei descoperi că dezvoltatorul nu e în nici un caz un simplu constructor care-ţi face o casă. Pentru că dezvoltatorul imobiliar a fost importat la pachet cu o altă mare descoperire pentru cei care au locuit zeci de ani la bloc. E ceea ce se cheamă ansamblu rezidenţial. Dezvoltatorul imobiliar este cel care – aşa cum scrie şi în Wikipedia (nu că asta ar avea rol de certificat) – realizează ansambluri rezidenţiale, adică are scopul de a „achiziţiona teren şi de a-i creşte valoarea prin construirea unor obiective.“ Mai clar, dezvoltatorul imobiliar este un întreprinzător care de obicei îşi cîştigă banii, oferind oamenilor case în ansambluri rezidenţiale. Nu vei cumpăra de la el o casă izolată, ci o casă într-un ansamblu, sau un teren pe o suprafaţă „parcelată“. Ansamblurile astea sînt de mai multe feluri, dar majoritatea celor de la noi sînt de un fel mai degrabă primitiv. Între un arhitect sau un inginer constructor şi un dezvoltator, de multe ori, diferenţa e ca aceea dintre un om de cultură şi un culturist.

Înainte de criză, amintiţii dezvoltatori au scos bani frumoşi din specularea dorinţei celor născuţi la bloc de a avea „o casă pe pămînt“. Le-au prezentat asemenea ansambluri de case noi, vopsite frumos, cu feronerii strălucitoare. Unii au dat mulţi bani ca să locuiască în asemenea cartiere, pe străzi unde maşinile abia încap, cu case avînd grădini minuscule, pereţi subţiri şi distanţe incredibil de mici între ele, dar invers proporţionale cu imposibilele distanţe faţă de primul magazin, şcoală, spital, poştă ş.a.m.d. De fapt, era vorba tot de un fel de blocuri, dar desfăşurate pe orizontală, amintind de nişte colonii muncitoreşti. Mulţi clienţi ai dezvoltatorilor au luat plasa asta, orbiţi de ideea că trebuie neapărat să evadeze din blocul comunist în care destinul istoric i-a ţinut închişi zeci de ani. Au nimerit în cîte un asemenea cartier, înghesuit şi îngrădit, spre a fi mai bine păzit. Ceea ce pe unii nici măcar nu i-a scutit, ulterior, de hoţi.

Trebuie spus şi că imobilele din asemenea ansambluri rezidenţiale – din care multe exemple sînt de găsit prin Pipera – nu au fost vreodată numite case. În ofertele dezvoltatorilor, ele au avut dintotdeauna statutul de vilă. Ca şi cum unui colonel i-ai zice „dom’ general“, ca să-i cîştigi bunăvoinţa. Doar că, în cazul caselor pomenite, gradul echivalent ar fi cam pe la plutonier.

E bine măcar cînd asemenea ansambluri sînt construite pe la marginea oraşelor, căci am văzut unele plasate complet aiurea, în plin cîmp, fără vreun copac pe o rază de kilometri. Sînt grupuri de case sau de mici bloculeţe standard, dintre care multe zac acum neterminate, din cauza crizei şi a prostiei, ca o mărturie de piatră a stupidităţii epocii. Unii oameni au dat banii şi nici n-au mai putut să se mute, fiindcă, între timp, dezvoltatorul a dat faliment şi a lăsat totul baltă. Nu mai vorbesc că dincolo de asta, „culturiştii“ imobiliari au continuat să construiască şi blocuri care se diferenţiază de cele din comunism doar prin autosugestie. Din acelea cu balcoane mărginite de vreo trei bare de inox, în care nu poţi să ieşi în halat fără riscuri. Culmea e că şi pentru acestea, într-o vreme, s-au găsit clienţi, deşi preţurile erau excesiv de mari.

De-a lungul timpului însă, unii dezvoltatori şi-au dezvoltat afacerea. Au început cu căsuţe mai mici, numite vile, dar au ajuns şi la ansambluri de vile, în adevăratul sens al cuvîntului. Am stat cîndva de vorbă cu un asemenea tip, care a ţinut morţiş să-mi arate casele lui. Un întreg cartier cu foarte multe vile enorme, aflat în plin cîmp, undeva unde n-ai prea avea motive să vrei să locuieşti. Dar, în sfîrşit, casele erau mari şi foarte scumpe. Înăuntru aveau toate instalaţiile, iar faianţa, gresia sau chiar marmura erau deja montate. Nici una nu era însă vîndută. L-am întrebat ce mă fac dacă nu-mi place culoarea faianţei din baie sau din bucătărie. „Cum să nu vă placă, ce, nu-i frumoasă?“ a reacţionat el, în vreme ce eu studiam muchiile din metal auriu, montate pe treptele de marmură neagră. „Poate că nu-mi place exact ce-ţi place dumitale.“ „Ah, domnule, sigur că da, dar nu vă faceţi probleme, îmi spuneţi ce culoare de faianţă preferaţi şi vă ofer casa cu respectiva faianţă, că doar nu le-am făcut pe toate în aceleaşi culori. Vă dau casa în funcţie de faianţă.“

Se spune că e nebun cine dă, nu cine cere, dar eu întotdeauna m-am întrebat unde e defectul mai mare: la cerere sau la ofertă?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner jean paler png
image png
Silviu Prigoană i s-a arătat Adrianei Bahmuțeanu în vis: „Nu este în regulă!”
Adriana Bahmuțeanu nu își găsește liniștea după moartea lui Silviu Prigoană, bărbatul căruia i-a oferit doi băieți, pe Maximus și pe Eduard. În prezent, vedeta se chinuie să își recupereze copiii din casa fostului soț, timp în care se confruntă cu mai multe vise în care acesta îi apare. Ce i-a trans
copii morti Liban   FOTO captura UNICEF png
Peste 200 de copii au fost ucişi şi 1.100 răniţi în Liban, în ultimele două luni, potrivit UNICEF
Peste 200 de copii au fost ucişi şi 1.100 răniţi în Liban, în ultimele aproape două luni, de la debutul ofensivei majore lansate de Israel împotriva Hezbollah, potrivit unui semnal de alarmă tras, marţi, de UNICEF.
466779764 1118485732967000 6487604218092195273 n jpg
Salamul de biscuiți Dubai cu cremă de fistic și umplutură crocantă de kataif. „Este o minunăție”, spune Jamila Cuisine
Salamul de biscuiți face parte din rețetele copilăriei, iar Jamila Cuisine propune o rețetă reinventată, cu cremă de fistic și umplutură de kataif. „Am gândit acest desert pornind de la trendul cu ciocolată Dubai. Este o minunăție, vă veți îndrăgosti de el”, spune vloggerul culinar.
presedinte1 jpg
Cine a câştigat dezbaterea tv pentru Cotroceni! Sociologul Gelu Duminică a analizat prestația candidaților
Digi 24 a încercat să reunească luni seară primii 8 candidaţi, conform sondajelor, pentru o dezbatere-eveniment. A adunat doar 6: Elena Lasconi (USR), George Simion (AUR), Kelemen Hunor (UDMR), Ludovic Orban (FD) şi independenţii Mircea Geoană şi Cristian Diaconescu. Iată cum au văzut specialiştii d
Igor Dodon Oleg Ozerov FOTO Facebook jpg
Socialiștii basarabeni, în frunte cu Igor Dodon, au avut o întrevedere cu ambasadorul rus care face propaganda contra Chișinăului
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, împreună cu mai mulți membri ai formațiunii, a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov, acuzat de Ministerul Afacerilor Externe că face propagandă contra Republicii Moldova.
SUA versus Rusia FOTO SHUTTERSTOCK
SUA au răspuns după ce Rusia și-a schimbat doctrina nucleară. Mesajul transmis de Casa Albă
Statele Unite nu au fost surprinse de faptul că Rusia a coborât pragul pentru un atac nuclear şi nu intenţionează să îşi ajusteze postura nucleară ca răspuns.
click ro rochii elegante jpg
Cum accesorizezi cel mai bine bijuteriile de argint cu ținutele de ocazie?
Alegerea accesoriilor potrivite poate transforma orice ținută, adăugând un plus de eleganță și stil. În special, bijuteriile de argint au o strălucire subtilă și rafinată, care le face ideale pentru completarea unor ținute sofisticate, precum cele formate din rochii elegante și rochii de ocazie. Ind
banner mariana moculescu png