Dezordinea simbolică

Publicat în Dilema Veche nr. 354 din 25 noiembrie - 2 decembrie 2010
Răzbunări, patimi, resemnări jpeg

De ce ne identificăm patriotic doar cu vorbele mari? De ce nu au „greutate“ simbolică actualele însemne naţionale, sau cele ale marilor instituţii publice? De ce e delirantă imageria principalelor locuri în care statul îşi exercită puterea? De ce tînjim după ordine socială, „lume civilizată“ şi viaţă „ca-n Germania“? Nu pretind că am cheile acestor întrebări, dar vă propun, vreme de cîteva săptămîni, un exerciţiu de gîndire simbolică.  

Vă mai amintiţi cît de important era, înainte de 1989, ca atunci cînd aveai o pereche de blugi, să se vadă eticheta de la spate şi capsele de la buzunare? Vă amintiţi cît de căutate erau pungile de plastic venite din Occident? Era o mare victorie să poţi obţine (dincolo de cărţi, reviste, discuri) orice emblemă, orice etichetă care putea fi aplicată pe o haină sau pe un tricou. La mare preţ erau şi abţibildurile, „stickerele“ de toate soiurile, multicolore, reflectorizante, cu care ne puteam decora bicicletele, genţile de voiaj, penarele, mapele din piele sau din vinilin, ghiozdanele, frigiderele, uşile din casă, tot ceea ce putea fi prezentat, arătat public. Vă mai amintiţi cum lipeam etichete cu Philips şi Sony pe aparatele de radio româneşti şi pe radiocasetofoanele ruseşti? Atunci cînd nu exista şansa de a face rost de unul dintre aceste însemne ale lumii libere, soluţia extremă era şablonul de carton, care se suprapunea pe obiectul pe care doreai să-l inscripţionezi, să-l „umpli“ cu identitate, după care trebuia să dai cu osîrdie, în spaţiile decupate, cu diferite vopsele sau cu cremă de ghete. Plimbarea prin oraş, ţinînd sub braţ unul sau mai multe discuri de vinil, ale uneia dintre legendarele trupe rock ale Occidentului, era o situare identitară în toată regula, luată în cel mai serios mod cu putinţă.  

Evadările din ordinea simbolică a comunismului căpătau, uneori, dimensiuni de glumă suprarealistă. În 1983, Dinamo învingea la Bucureşti, cu 3-0, pe SV Hamburg. Meciul s-a transmis în direct, la televizor. Jucătorii germani purtau pe tricouri logotipul BP (British Petroleum), sponsorul echipei de la acea vreme. În România, la meciurile din campionatul naţional, nici nu putea fi vorba, în acei ani, de a apărea pe stadion, purtînd pe tricou însemnul unui sponsor. Era o chestie capitalistă, o dovadă evidentă a exploatării omului de către om. Abia în primăvara lui 1988, la doi ani după cîştigarea Cupei Campionilor Europeni, jucătorii de la Steaua apăreau, în premieră pe ţară, purtînd pe tricouri însemnele Ford. La două săptămîni după transmisia în direct a meciului cu Hamburg, la Govora, în judeţul Vîlcea, se juca un alt meci, de mari ambiţii locale, în campionatul judeţean. Echipa locală, Sănătatea Govora, întîlnea rivalii de la Păstorul Vaideeni. Departe de ochiul vigilent al cenzurii de la nivel central, jucătorii de la Vaideeni au făcut, cu de la ei putere, un excepţional transfer simbolic. E drept, gestul de creaţie artizanală a identităţii vizuale a unui brand inspirat din ce văzuseră la televizor a fost întîmpinat de publicul gazdă cu rîsete homerice şi ironii crunte, dar rămîne profund semnificativ, în resorturile lui mimetice. Folosind un şablon de carton şi cremă neagră, de ghete, jucătorii de la Vaideeni au imitat întocmai contururile emblemei de pe tricourile nemţilor de la Hamburg. Cu o diferenţă. În loc de BP, pe piepturile inimoşilor fotbalişti, se odihneau, mîndre şi pline de identitate, literele PV. De la Păstorul Vaideeni.  

Însă toate aceste recursuri la împrumutul şi asumarea de identitate, de apartenenţă, de situare personală, nu veneau doar din forme uşoare de mimetism. Aceste afirmaţii publice, nonverbale izvorau, în mod firesc, şi din respingerea ordinii simbolice a sistemului comunist. Trăiam în interiorul unui mecanism extrem de complex şi de bogat, un adevărat arsenal de imagerie simbolică din care, practic, nu prea puteai să ieşi.  

Încă de la cea mai fragedă vîrstă intrai pe marea poartă a ordinii simbolice a sistemului. Din pruncie şi pînă la pensionare, în funcţie de meserie sau de vîrsta la care te aflai, treceai, vrînd-nevrînd, prin mulţimea de organizaţii care compuneau societatea socialistă multilateral dezvoltată. La maturitate, chiar dacă nu deveneai membru al Partidului Comunist, tot ţi se găsea un loc în gigantica organigramă a puterii populare. Era aproape imposibil, atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei, să nu figureze pe lista unei organizaţii, fie că era vorba de Gărzile Patriotice, Frontul Democraţiei şi Unităţii Socialiste sau comitetele de femei. În 1976, a apărut Organizaţia Şoimii Patriei, gîndită să-i cuprindă pe toţi preşcolarii şi elevii, de la 4, pînă la 7 ani. Era primul pas în ordinea simbolică a sistemului. Uniformele cu pantalonaşi sau fuste albastre, cămăşuţele portocalii, cu epoleţi, fundiţele roşii cu tricolor, ecusoanele, pălăriuţele pentru fete şi şapca albastră pentru băieţi erau prima linie a rîndurilor de uniforme pe care le îmbrăcai de-a lungul unei vieţi. Tot atunci, încă de la grădiniţă, primeai primele date ideologice şi pătrundeai în vasta galerie de simboluri ale sistemului. Şoimul patriei trebuia să ştie cum arată drapelul partidului, să recunoască portretele tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi ale tovarăşei Elena Ceauşescu, iar primirea în organizaţie se făcea în cadru festiv, cu părinţi, educatori, autorităţi şi pionieri, care înmînau, cu solemnitate, fundiţele, drapelul şi insignele organizaţiei. Pe urmă, după împlinirea vîrstei de 7 ani, dacă erai merituos, cu rezultate bune la învăţătură şi purtare, intrai în Organizaţia de Pionieri. Aici, solemnitatea momentului avea cu totul alte cote decît cea de la festivităţile Şoimilor Patriei.  (continuarea în numărul viitor) 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

3 modalitati prin care poti ameliora durerile articulare jpg
4 modalități prin care poți ameliora durerile articulare
Durerile articulare pot provoca disconfort și neplăceri și se pot resimți în diferite zone ale corpului.
Capture PNG
Un cablu submarin de date între Finlanda și Germania a fost deteriorat. Cauza este necunoscută
Un cablu submarin de comunicații din Marea Baltică, între Finlanda și Germania, nu mai funcționează, iar în acest moment cauza este investigată, au declarat luni autoritățile finlandeze.
image png
Aproximativ 100.000 de soldați nord coreeani ar fi dislocați în Ucraina. Cât de eficienți sunt oamenii lui Kim Jong-Un
Lipsa lor de experiență pe câmpul de luptă a fost prezentată ca un motiv cheie pentru care ar putea fi alocate doar unor roluri necombatante.
branza branzeturi istock jpg
O brânză din Portugalia a fost desemnată cea mai bună din lume. Experții au ales din peste 4.700 de produse
Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit exclus din competiție.
banner anca turcasiu png
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi: „E ceva magic! Sunt binecuvântată”
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi
fabrica de pulberi jpeg
Protest la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Angajații se plâng de fondul insuficient pentru plata salariilor
Sindicaliștii de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș au anunțat că vor protesta patru zile în Capitală, în perioada 25-29 noiembrie, din cauza „ignoranţa clasei politice şi managementul defectuos”, scrie Agerpres.
nadal platformax jpg
Nadal este sincer: „Nu mai pot fi competitiv”. Ultima promisiune a carierei
Jucătorul spaniol de tenis a vorbit astăzi la o conferință de presă, înaintea ultimelor sale zile ca profesionist.
dana rogoz jpg
ulei de masline in lanturi jpg
Vești bune! Un produs esențial din bucătăriile românilor ar putea ajunge la jumătate de preț în scurt timp
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume anunţă că, după îngheţarea preţului pentru acest produs, în următoarele câteva luni am putea asista la o scădere chiar la jumătate a acestuia.