Deus absconditus

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Iconofobie jpeg

Un fost coleg de facultate ÔÇô ast─âzi profesor de englez─â ├«ntr-un t├«rgu╚Öor din sudul Moldovei ÔÇô a (re)venit deun─âzi la Universitate pentru ni╚Öte cursuri de ÔÇ×perfec╚ŤionareÔÇť. Inevitabil, m-a c─âutat. Era cumplit de am─âr├«t. M-am g├«ndit c─â ÔÇ×re╚ÖcolarizareaÔÇť respectiv─â l-a deprimat. ÔÇ×Nu e astaÔÇť, a explicat el ab─âtut. ÔÇ×S├«nt terifiat de apropierea alegerilor locale. Am sentimentul c─â, ├«n or─â╚Öelul meu, unde am crescut, iar apoi m-am ├«ntors s─â predau, istoria a ├«n╚Ťepenit. Voi, ─â╚Ötia din ora╚Öele mari, nu pute╚Ťi ├«n╚Ťelege drama provinciei. ├Än spa╚Ťiul vostru, lucrurile au evoluat, sim╚Ťi╚Ťi cumva c─â apar╚Ťine╚Ťi Europei. Rom├ónia profund─â ├«ns─â a fost uitat─â ├«n Evul Mediu! Dumnezeu pare s─â fi fugit de acolo, tulburat de cel mai mic semn de via╚Ť─â a lumii arhaice. E, cu adev─ârat, deus absconditus, un Dumnezeu t─âcut ╚Öi greu inteligibil. Dac─â m-ai ├«ntreba pe mine cine este El, ╚Ťi-a╚Ö r─âspunde, f─âr─â ezit─âri, c─â e Dumnezeul be╚Ťivilor din folclorul nostru milenar. Acum, la deplina maturitate, urm─ârindu-i atent ac╚Ťiunile, am convingerea c─â l-am deconspirat, intuindu-i identitatea genuin─â: da, da, vorbim despre mitologicul Dumnezeu al be╚ŤivilorÔÇŽÔÇť

N─âucit de asocierile bizare ale interlocutorului meu, am luat pesemne o min─â ne├«ncrez─âtoare, a╚Öa c├«t colegul ╚Öi-a recalibrat discursul: ÔÇ×Haide s─â-╚Ťi explic la ce m─â refer! ├Än 1985, pe c├«nd eram elev de liceu, ├«n localitatea noastr─â a venit primar un medic veterinar dintr-o comun─â ├«nvecinat─â, Esteban Fudulie pe numele lui singular. Numele avea o istorie, aidoma ╚Öi personajul. Tovar─â╚Öul provenea dintr-o familie de ╚Ť─ârani moldoveni de c├«mpie. Tu e╚Öti t├«rgove╚Ť get-beget, n-ai cum s─â cuno╚Öti specificitatea acestei tagme. Destul s─â-╚Ťi spun c─â dumnealor beau vin ├«n loc de ap─â din tat─â ├«n fiu, habar n au de acqua chiara, nici m─âcar, m─â scuzi, la nivel de igien─â personal─â. Pruncii lor degust─â licoarea magic─â a viilor ├«nc─â din fa╚Ö─â. Mamele le storc o c├«rp─â ├«mbibat─â ├«n alcool pe buze ori de c├«te ori v├«njo╚Öii bebelu╚Öi ├«ncep s─â sc├«nceasc─â. Astfel, sugarii adorm instantaneu, iar femeile ├«╚Öi pot continua extazul bahic. La mas─â, vinul e b─âut direct din g─âleat─â de c─âtre convivi, sticlele, ulcelele ╚Öi c─ânile constituind accesorii obsolete printre peizanii ├«n cauz─â. S-ar putea observa, av├«nd ├«n vedere descenden╚Ťa lui lipsit─â de complica╚Ťii istorice ╚Öi geografice, c─â amintitul Esteban de╚Ťinea o gen─â a╚Öa-zic├«nd unic─â, anesteziat─â de secole ├«ntregi. Se afla ├«ntr-o stare de ebrietate milenar─â, dac─â-mi s├«nt permise unele mici digresiuni stilistice. Taic─â-s─âu, atunci c├«nd a comunicat numele nou-n─âscutului la Sfatul Popular din sat, ├«n tremuriciul euforic ce-l caracteriza, a oferit func╚Ťionarului apelativul c├«inelui din curte ÔÇô Esteban ÔÇô ╚Öi nu prenumele stabilit ├«n consiliul de familie: Iepuric─â.

Nu te mira c─â un ╚Ť─âran din sudul Moldovei avea un c─â╚Ťel cu numele Esteban! Exist─â o motiva╚Ťie. Se pare c─â patrupedul suferise, la na╚Ötere, de o form─â de febr─â canin─â, jigodie ÔÇô mai pe rom├óne╚Öte, ╚Öi un veterinar luminat, de dup─â R─âzboi, mare iubitor de bolero, trec─âtor prin sat, l-a vindecat, spun├«ndu-i, dup─â numele unui c├«nt─âre╚Ť preferat, Esteban. ╚śi marca Esteban a r─âmas lipit─â de fruntea bietului ├«mbl─ânit. ├Än fond, episodul veterinar a fost de bun augur. Pe l├«ng─â faptul c─â Fudulie a sc─âpat de prenumele Iepuric─â, odat─â ajuns la adolescen╚Ť─â (lipsit fiind de perspective locale ├«n comunism), a plecat, la studii, la ora╚Ö cu burs─â de stat. Ce s─â vezi? Pornise s─â se ├«nscrie la Politehnic─â, dar, b├«nd bine cu o sear─â ├«nainte, nimeri la Medicin─â Veterinar─â. Trecu examenul de admitere cu brio, nu at├«t datorit─â experien╚Ťei ├«n zona bestiarului rural, c├«t vinului ingerat la micul dejun, vin care-l f─âcu extrem de locvace la examenul (eliminatoriu) oral. Via╚Ťa sa ulterioar─â a devenit un lung ╚Öir de be╚Ťii norocoase. Un ╚Öef PCR s-a ├«mb─âtat teribil, la o vizit─â pe teren, ├«n c─âtunul unde Fudulie fusese repartizat, ╚Öi, trezindu-se a doua zi, ├«n pat, al─âturi de Esteban, ├«nsp─âim├«ntat de repercusiuni, l-a luat cu el pe veterinar ├«n conducerea central─â pe ramur─â. Ce s─â mai adaug? ├Än etern─â dinamic─â alcoolic─â, a gre╚Öit, la un moment dat, biroul de la CC al PCR (unde a mers trimis de ╚Öefii zonali pentru o aprobare agricol─â) ╚Öi a intrat la un ╚Ötab delabrat, care ÔÇô ├«ngrozit de c─âut─âtura patologic─â a ochilor s─âi apo╚Öi ÔÇô l-a b─ânuit strigoi ╚Öi imediat a demarat procesul de ├«nvestire a lui ca primar ├«n am─âr├«tul meu t├«rg.

La Revolu╚Ťie, a fost descoperit, ferfeni╚Ťit tot, dup─â o nou─â be╚Ťie stra╚Önic─â, ├«n Prim─ârie ╚Öi, ├«n nebunia general─â, invadatorii l-au declarat revolu╚Ťionar. ├Ämpreun─â cu certificatul de rigoare, a primit ╚Öi conducerea FSN, iar, ulterior, fotoliul de primar. L-au recuperat ╚Öi cei de la CDR, deoarece, beat fiind la o ├«ntrunire electoral─â, a v─ârsat convulsiv pe un afi╚Ö cu imaginea lui Iliescu, trec├«nd a╚Öa drept disident ├«n partid. ├Än 2000, la o chermez─â, l-au iertat totu╚Öi pesedi╚Ötii ╚Öi a redevenit primar cu majoritate de voturi. Mai t├«rziu, pedeli╚Ötii l-au recuperat, p─âr├«ndu-li-se c─â ar sem─âna cu ╚ÖefuÔÇÖ. Ei bine, azi, la ╚Öaptezeci de ani, este tot primar!ÔÇť ÔÇ×BineÔÇť, am replicat, ÔÇ×├«n╚Ťeleg, ne afl─âm ├«n fa╚Ťa unei veritabile comedii a erorilor, ├«ns─â ce te determin─â s─â crezi c─â ipochimenul va c├«╚Ötiga din nou Prim─âria, mai ales c─â acum are ╚Öi o v├«rst─â?ÔÇť ÔÇ×Nu el, nu el!ÔÇť, a strigat colegul meu plin de disperare. ÔÇ×Fiu-s─âu, Cuco╚Ö Fudulie (da, a╚Öa ├«l cheam─â: veterinarului i-a pl─âcut cel mai mult s─â trateze g─âini ├«n scurta lui carier─â medical─â!). Pe fond de be╚Ťie general─â la partid, Cuco╚Ö a ajuns cap de list─âÔÇŽ Deus absconditus este Dumnezeul be╚Ťivilor, b─âtr├«ne, ascult─â-m─â pe mine!ÔÇť

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este decan al Fa┬şcult─â╚Ťii de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: Prezentul dis┬ş┬şcontinuu, Editura Institutul European, 2014.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.