Destine de dictatori

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 936 din 17 ÔÇô 23 martie 2022
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Cred c─â n-ar fi lipsit─â de interes o trecere ├«n revist─â a felului ├«n care cei mai cunoscu╚Ťi dictatori din ultimul secol au fost ├«nl─âtura╚Ťi de la putere. Am mai scris despre asta ├«n urm─â cu zece ani, dar ├«mi permit s─â repet unele informa╚Ťii, cu ad─âugiri ╚Öi complet─âri.

├Äncep cu Hitler, ca fiind cel mai notoriu (chiar dac─â, probabil, Stalin l-a ├«ntrecut la num─ârul total al crimelor). ╚śtim ast─âzi foarte clar c─â el s-a sinucis c├«nd era evident c─â pierduse deja r─âzboiul, iar trupele aliate ocupaser─â ├«ntreaga Germanie. Complicele s─âu italian, Mussolini, fusese la r├«ndu-i ├«nl─âturat de la putere (╚Öi din via╚Ť─â) cu pu╚Ťin timp ├«nainte, ├«n acelea╚Öi ├«mprejur─âri ├«n care alia╚Ťii avansau pe toate fronturile. Stalin, ├«n schimb, a r─âmas ├«n func┼úie netulburat, p├«n─â la atacul cerebral care i-a cauzat moartea, favorizat─â poate ╚Öi de temerile ╚Öi ezit─ârile colaboratorilor apropia╚Ťi care au dus la ├«nt├«rzierea interven╚Ťiei medicale. La r├«ndul lui, Mao Zedong, cel─âlalt mare dictator comunist responsabil de milioane de victime, a condus China p├«n─â c├«nd a murit de inim─â. Pol Pot, ╚Öi el r─âspunz─âtor de crime de ordinul milioanelor, a fost ├«nl─âturat de la putere de o interven┼úie a armatei vietnameze ├«n Cambodgia. Despre dinastia comunist─â din Coreea de Nord, cu dictatorii ei absolu╚Ťi ╚Öi intangibili, probabil c─â nici nu mai e nevoie s─â amintesc.   

Revenind ├«n Europa, e de amintit c─â Francisco Franco s-a men┼úinut bine-mersi la conducerea Spaniei timp de aproape 40 de ani, p├«n─â c├«nd a murit din cauza unei insuficien╚Ťe cardiace. ├Än ╚Ťara vecin─â, Portugalia, Antonio Salazar a condus ├«n mod autoritar timp de 36 de ani p├«n─â c├«nd a suferit o hemoragie cerebral─â provocat─â, se pare, de o c─âz─âtur─â. A murit doi ani mai t├«rziu, ├«nainte de Revolu┼úia garoafelor din 1974, care a ├«nl─âturat de la putere regimul fondat de el.

├Än Africa, dictatorul ugandez Idi Amin Dada a fost gonit ├«n 1979, ├«n urma unui r─âzboi provocat de el ├«nsu╚Öi cu Tanzania vecin─â. A murit ├«ns─â abia ├«n 2003, de o boal─â de rinichi, ├«n Arabia Saudit─â, unde locuia ├«n exil. ├Än exil a plecat ┼či zairezul Mobutu Sese Seko, ├«nl─âturat de la putere dup─â un atac al ┼ú─ârilor vecine ├«n 1997, an ├«n care ulterior a ╚Öi murit. ├Än Zimbabwe, pre╚Öedintele socialist Robert Mugabe a condus dictatorial timp de 30 de ani. La v├«rsta de 93 de ani a fost for╚Ťat s─â demisioneze ├«n urma unei proceduri parlamentare. A mai tr─âit doi ani, p├«n─â ├«n 2019. Conduc─âtorul Republicii Centrafricane, care s-a autodeclarat ├«mp─ârat, Jean-B├ędel Bokassa, acuzat printre altele ╚Öi de canibalism, prieten cu Nicolae Ceau┼čescu, a fost detronat printr-o opera┼úiune francez─â de comando, ├«n 1979. A tr─âit o vreme exilat chiar ├«n Fran╚Ťa, apoi a fost ├«nchis ├«n ╚Ťara sa vreme de ╚Öapte ani, eliberat ├«n 1993 ╚Öi a decedat trei ani mai t├«rziu, ├«n urma unui atac de cord.

Pe un alt continent, un alt amic al lui Nicolae Ceau┼čescu, autoritarul Juan Peron, a fost ales ├«n mai multe r├«nduri de argentinieni ┼či ├«nl─âturat de la putere printr-o lovitur─â de stat militar─â. Un mandat ulterior s-a ├«ncheiat prin deces. Dictator ├«n Nicaragua, Anastasio Somoza a pierdut puterea ├«n urma unui r─âzboi civil ├«ntre trupele guvernamentale ┼či lupt─âtorii Frontului de Eliberare Sandinist sprijini┼úi de Cuba ┼či Uniunea Sovietic─â. S-a refugiat ├«n Paraguay-ul condus de longevivul dictator Alfredo Stroessner care, ├«n 1989, a fost, la r├«ndu-i, ├«nl─âturat printr-o lovitur─â de stat militar─â. Somoza a murit asasinat ├«n 1980 de un comando sandinist. Stroessner a murit ├«n 2006 de atac cerebral, la v├«rsta de 93 de ani, pe c├«nd era ├«n exil ├«n Brazilia. Un alt dictator cunoscut din America de Sud, Augusto Pinochet, a pierdut puterea ├«n Chile ├«n mod treptat dup─â plebiscitul din 1988, r─âm├«n├«nd comandant suprem al armatei p├«n─â ├«n 1998. Confruntat cu o serie de procese ulterioare, a murit de inim─â ├«n 2006, la v├«rsta de 91 de ani, ├«n timp ce se afla ├«n arest la domiciliu. Manuel Noriega, care a condus statul Panama ├«n mod dictatorial timp de ╚Öase ani, a fost ├«nl─âturat de armata american─â ├«n 1989. A murit ├«n ├«nchisoare dou─â decenii mai t├«rziu.

S─â nu-l uit─âm ├«ns─â pe Fidel Castro, dictatorul comunist care a reu╚Öit s─â ╚Ťin─â Cuba sub control ╚Öi ├«n s─âr─âcie timp de 46 de ani. ╚śi-a asigurat retragerea ├«n 2011, regimul fiind continuat sub conducerea fratelui s─âu Raul Castro. Fidel a murit ├«n 2016 de boal─â, la 90 de ani. De╚Öi mult mai t├«n─âr, prietenul s─âu din Venezuela, dictatorul Hugo Ch├ívez, a murit mai devreme, ├«n 2013, de cancer. La conducerea ╚Ť─ârii l-a urmat Nicol├ís Maduro, care are o politic─â asem─ân─âtoare. 

Mai aproape de noi, geografic vorbind, Leonid Brejnev, Enver Hodja sau Iosip Broz Tito au murit f─âr─â s─â dea socoteal─â cuiva. Slobodan Milo╚Öevici, responsabil ├«n cel mai ├«nalt grad de provocarea r─âzboaielor din fosta Iugoslavie, a fost obligat s─â demisioneze prin alegeri urmate de demonstra╚Ťii populare ╚Öi apoi a fost predat Tribunalului Penal Interna╚Ťional, acuzat de corup╚Ťie ╚Öi abuz de putere. A murit ├«n mod straniu chiar ├«nainte de pronun╚Ťarea verdictului. Mai de cur├«nd, Saddam Hussein ├«n Irak ┼či Muammar Gaddafi ├«n Libia au fost ├«nl─âtura┼úi, unul ÔÇô de armata american─â, cel─âlalt ÔÇô cu ajutorul bombardamentelor NATO.

Cu siguran╚Ť─â, n-am epuizat lista dictatorilor din ultimii o sut─â de ani, au fost oricum cam prea mul╚Ťi. E de observat ├«ns─â c─â, de foarte multe ori, asemenea indivizi au murit ├«n patul lor sau cel mult ├«n exil, la v├«rste destul de ├«naintate. Mul╚Ťi nu au fost niciodat─â tra╚Öi la r─âspundere. Dac─â au fost totu╚Öi ├«nl─âtura╚Ťi de la putere, cauza a fost o interven╚Ťie militar─â str─âin─â, o lovitur─â de stat (de obicei militar─â) sau vreun r─âzboi civil. ├Än general, pare c─â, cu c├«t au provocat ÔÇ×deranjÔÇŁ mai mare pentru ╚Ť─ârile din jur, cu at├«t mai mult ╚Öi-au scurtat domnia. Dar foarte rar au fost detrona╚Ťi printr-o procedur─â politic─â sau prin revolu╚Ťie ori revolt─â popular─â. Noi ne putem deci l─âuda cu una din foarte pu╚Ťinele reu╚Öite rapide ╚Öi totale, ├«n ceea ce l-a privit pe Nicolae Ceau╚Öescu. C─â mul╚Ťi dintre noi au fost apoi f─âcu╚Ťi s─â cread─â c─â nu poporul ar fi dat jos dictatorul, asta-i alt─â poveste.

În sfîrșit, inventarul destinelor dictatorilor ne poate induce o notă de pesimism. Însă niciodată viitorul nu e același lucru cu istoria.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.