Despre spiritul sărbătoresc

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Alte confuzii jpeg

Vă mai amintiţi, probabil, de amicul meu Tăică, profesor la Asistenţă Socială, despre a cărui compulsie manifestaţional-religioasă am relatat aici cu mai bine de un an în urmă. Dojenit de duhovnicul lui că nu se închina cuviincios atunci cînd, în drum, îi apărea o biserică, Tăică îşi disciplinase într-atît gestica sacră, încît dezvoltase o morbiditate secundară: îşi făcea cruce, automat, în faţa oricărui edificiu mai impozant, ce-i răsărea pe neaşteptate în cale. Trecea chiar, subit, şi la mătănii elaborate în momentele cînd, în aula Universităţii, de exemplu, se intona imnul „Gaudeamus igitur“ în deschiderea cine ştie cărei festivităţi academice. Luna trecută, l-am întîlnit după mai multă vreme. Era parcă şi mai abătut decît acum un an, cînd îmi povestea cele de mai sus. „Ce mai faci, omule?“ l-am întrebat entuziast, sperînd să evit o altă naraţiune despre anxietăţi şi reflexe obsesionale. „Rău, rău de tot!“ m-a adus Tăică imediat în realitatea nevrozelor sale iremediabile. „Sînt, pur şi simplu, înnebunit de felul în care au ajuns să fie laicizate marile sărbători creştine. Mă obişnuisem, dragul meu, îţi spun drept, cu degenerarea mercantilă a Crăciunului, cu isteriile iarmaroceşti declanşate de ziua Sfintei Parascheva, l-am acceptat cumva, te rog să mă crezi, şi pe idioticul iepuraş de Paşti...“ Tăică răsuflă indignat şi stătu meditativ cîteva clipe, cu palma la frunte. „Pînă şi catastrofelor ălora de la Romtelecom – companie care, înţeleg, nici nu mai există astăzi, pesemne că i-a bătut Dumnezeu pe acţionari – le-am înghiţit, acum doi-trei ani, blasfemitoarele fizionomii, cînd cîntau, pline de fior metafizic, «Rom, Rom, Telecom!», în loc de «Domn, Domn să-nălţăm!»“

„Cu toţi Moş Gerilii“, ţipă bietul profesor de la Asistenţă Socială, „cu toţi renii Rudolph şi cu toţi urecheaţii Rilă m-am acomodat. Cu bomboanele în formă de Prunc Sfînt, cu ouăle de ciocolată, cu căciuliţele roşii asortate la chiloţii de baie rubinii, cu coarnele de cerb şi cu ho-ho-ho-urile masivului Santa de la Coca-Cola m-am obişnuit. Cu toate am încheiat un pact nescris de coabitare, dar am impus şi eu, tacit, bineînţeles, o condiţie: ca întregul delir să se desfăşoare între nişte limite cronologice decente, de la începutul lui decembrie, să zicem, pînă la sfîrşitul primei săptămîni din ianuarie. Omului nu-i putem interzice să experimenteze şi lucrul omului, însă la timpul său…“ Îl priveam pe Tăică tot mai intrigat, neînţelegînd deloc care îi era destinaţia argumentativă. După o nouă aşteptare tensionată, vechiul meu prieten îşi reluă tirada: „Sîntem în septembrie, şi unii au început să se pregătească de Crăciun. Crede-mă, am văzut deja ornamente prin supermarket-uri, m-am lovit de imagini cu brăduţi şi steluţe, am putut mîngîia reni de jucărie prin librării. Multe dintre reclamele de la televizor au ieşit din decorurile de vară şi au îmbrăcat căciuliţe şi pulovere cu roşu şi alb. Apar acum, tot mai des, filmuleţe cu cerul înstelat, încă puţin şi vom vedea fulgi de zăpadă şi săniuţe magice prin parcuri şi în spaţiile pentru copii. În octombrie, îţi garantez, vom auzi colinde şi vom contempla cozonacii de Boromir aburind seducător. Pot să jur că, schimbînd canalele deunăzi, am zărit, o fracţiune de secundă, un Moş Crăciun vesel şi rotofei…“

„Lumea e fericită de Sărbători“, am încercat eu o replică timidă. „Oamenii vor să prelungească sentimentul petrecerii. Pe undeva este firesc…“ „Tocmai asta e!“ strigă Tăică puternic. „Fericirea! Sărbătorile te obligă la fericire şi, cu cît intervalul lor devine mai mare, cu atît presiunea fericirii ajunge mai insuportabilă. Nu pot fi fericit atît de multă vreme, simt că mă prăbuşesc. A trebuit să fiu fericit de Florii, de Paşti şi de Înălţare. După aceea, am preluat, necondiţionat, starea de fericire a verii. Aici nu prea ai de ales. Ai auzit şi tu, neîndoios, că unii, vara, nu dorm. Mi-au ieşit, astă-vară, nişte bube inexplicabile pe piele. Îşi mărturisesc faptul că m-am diagnosticat singur cu o formă, admit, rară, de alergie la fericire. În sfîrşit, marea s-a răcit, bikineii s-au ascuns sub haine mai groase şi, ce să vezi, îşi iţi corniţele fericirea de Crăciun – întrepătrunsă, anul acesta, şi cu alte fericiri, precum cea electorală, bunăoară. Despre fericirea Zilei Naţionale, a zilei Sfîntului Andrei sau a zilei Sfîntului Nicolae nici nu mai vorbesc. Ne aşteaptă un sezon greu…“ „Şi, totuşi, Tăică,“ am insistat în sfioasa mea abordare polemică, „totul sună uşor paradoxal. Pînă la urmă, vorba părinţilor-fondatori americani, avem dreptul să ne căutăm fericirea…“ „De acord, bătrîne“, răspunse amicul cu glas sfîrşit, „dar fericirea asta poate fi fulgerată oricînd de nefericire şi de catastrofă absolută. Ţi-e frică şi să te mai îmbolnăveşti în aceste perioade, ca să nu fii nevoit să spui: «Am fost bolnav anul ăsta chiar de Crăciun. Am zăcut toată luna octombrie.» Încet, încet, în ritmul actual de desacralizare, Crăciunul va fi sumbru pentru mine, întrucît mă voi gîndi, volens-nolens, că biata mam’mare (ştii, bunica maternă, cea care practic m-a crescut) s-a dus, acum cinci ani, la timpul Sărbătorilor de iarnă. A murit, îţi aminteşti poate, pe 18 august…“

Începeam să înţeleg unde bătea Tăică. În consecinţă, m-a cuprins panica. Amicul meu vorbea răguşit şi îşi ştergea mereu nasul. Venise toamna cu alaiul ei de boli. Eram deja, iată, pe 28 septembrie! Vai, dacă, prin contagiunea cu acest nefericit iremediabil, urma să fiu răcit de Sărbători?! 

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bani europeni finantare FOTO Shutterstock
România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile europene din exerciţiul financiar 2021-2027. Are la dispoziție 46 de miliarde de euro
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, vineri, seară, că România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, gradul de absorbţie fiind în media europeană.
Klaus Iohannis a 79 a participare la adunarea ONU  Foto Presidency jpg
Klaus Iohannis și-a decorat foștii și actualii consilieri prezidențiali
Președintele Klaus Iohannis a decorat vineri foștii și actualii consilieri prezidențiali și de stat din mandatele sale.
Minge - fotbal
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani 2-1. Sibienii au ajuns la patru victorii consecutive în campionat
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal.
celula inchisoare jpg
Femeie acuzată de înaltă trădare, condamnată la 14 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina
Un tribunal ucrainean a condamnat vineri la 14 ani de închisoare o femeie acuzată de ”înaltă trădare” pentru că i-a trimis reprezentantului Rusiei la ONU o scrisoare de sprijin pentru invazia rusă în Ucraina, potrivit Parchetului ucrainean.
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Rețeta străveche de pomana porcului. Ce trebuie să pui în preparat, ca să iască carnea moale și suculentă
În scurt timp, pe 20 decembrie, urmează să tăiem porcul pentru sărbători, iar cu această ocazie, românii petrec alături de rude și prieteni.
crin antonescu inquam
Crin Antonescu prevestește o confruntare grea la prezidențiale. Ce spune despre o eventuală candidatură
Fostul șef PNL, Crin Antonescu, este de părere că viitoarea luptă electorală pentru Cotroceni va fi una grea, în cazul unei noi candidaturi a lui Călin Georgescu. Potrivit fostului șef de partid, contracandidatul pro-european trebuie să aibă o convingere fermă în direcția occidentală.
somn pexels jpg
Cum vor arăta oamenii în 2050. De ce este important un somn de 7 - 9 ore pe noapte
Model digital grotesc prezintă cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Vor apărea dureri de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
sibiu pitesti a1 cristian pistol FB png
Șoferii vor putea circula de vineri pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu-Pitești. Când se va finaliza întreaga șosea
Începând de vineri, 13 decembrie, șoferii vor putea circula pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu - Piteşti, între localităţile Bascov şi Măniceşti, din tronsonul 5.
nancy-pelosi-shutterstock_1316349317
Nancy Pelosi, fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor, a fost spitalizată în timp ce se afla într-o delegaţie oficială în Luxemburg
Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, în vârstă de 84 de ani, a fost internată în spitalul din Luxemburg după ce „a suferit un traumatism în timpul unui angajament oficial”, potrivit unei declaraţii emise vineri de biroului său, anunţă CNN.