Despre naştere şi moarte

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
Din amintirile unui cobai jpeg

Îmi dau seama că rubrica pe care am deschis-o acum aproape un an alunecă tot mai mult spre psalmodierea, pe diverse tonuri, a aceluiaşi mesaj. Încerc să îl pun răspicat pe hîrtie, poate scap de el. 

În educaţie, ca şi în sănătate, nu este vorba despre bani, despre strategii, despre proceduri sau altele asemenea. Este vorba, întîi şi întîi, despre oameni. De aici începe şi aici se întoarce totul.

Sînt ignorant în materie de sănătate şi sper să ajung să mă pricep cît mai puţin. Dar nu e greu să intuiesc, ca oricine altul, că atunci cînd mai apare la televizor cîte o veste despre un bătrîn pierit pe drumurile dintre spitale sau un copil care-şi încheie viaţa încă din maternitate avalanşa de comentarii furioase împotriva „sistemului“ pierde pe dată frîiele unei analize raţionale. La fel se întîmplă şi cu incidentele şocante semnalate în şcolile româneşti. 

Sănătatea şi educaţia sînt ţintele predilecte ale victimizării autohtone. Nu că altele – productivitatea economică, prosperitatea, siguranţa etc. – ar sta mai bine. Nu ne prisosesc autostrăzile, nici locurile de muncă bine plătite, nici tihna certitudinilor. Sănătatea şi educaţia în România nu arată, ca nivel de dezvoltare,

decît celelalte domenii, ci sînt, ca peste tot,

Avem fiecare de trecut prin două evenimente care ne găsesc complet singuri şi neputincioşi: naşterea şi moartea. Ce bine ar fi să putem întreba: „Nu vrea nimeni să moară în locul meu?“ Pot cel mult să merg la medic să-l rog: „Doctore, ajută-mă să mor un pic mai tîrziu. De restul mă ocup eu“. 

N-avem control asupra naşterilor? Ne stau la dispoziţie o puzderie de contraceptive pe de o parte, de metode de a înfrînge sterilitatea, pe de cealaltă parte. Planificarea venirii pe lume a copiilor a devenit practică curentă. Controlăm tot mai bine naşterile, mai puţin una singură: pe a mea. Pe a fiecăruia dintre noi. Nu ne e dat să spunem: „Are cineva de gînd să mă nască odată?“ 

Trăim într-o lume tot mai asistată. Mi se sparge o ţeavă la chiuvetă, chem un instalator. Mă cert cu vecinii pe o bucată de curte, sun un avocat. Mi-a ocupat cineva locul de parcare, chem poliţia. Am o nelinişte metafizică, mă duc la un preot. Mi se pare viaţa fără rost, apelez la un terapeut. Vreau un nas mai drept, mă adresez unui chirurg plastician. Diviziunea socială a muncii explodează în

şi, mai recent, într-o puzderie de site-uri ofertante de servicii. Delegăm altora porţiuni tot mai mari din vieţile noastre.  Putem şi să n-o facem. În fond, e libera noastră alegere. Dar putem? 

Naşterea şi moartea nu pot fi, încă, delegate. Aici sîntem cel mult asistaţi: de educaţie şi medicină. 

Educaţia este, simplu spus, o a doua naştere. Un botez îndelung şi întortocheat, oficiat de părinţi, de prieteni, de gaşca de cartier, de cărţi, ziare, ecranul TV şi marele ecran, de monitorul computerului, de iubit sau iubită, de poliţaiul din intersecţie, de starea vremii, de doctorul de familie, de rafturile din magazin, de visele pe care reuşim să ni le amintim în zori şi de cele care rămîn îngropate în uitare. Şi, mai important decît orice, e un botez la care oficiem, pe măsură ce înaintează, noi înşine, cei ce sîntem ajutaţi, apoi îndemnaţi, apoi ne pregătim să ne facem oameni. 

Am auzit de un studiu din care ar fi reieşit că din tot acest amalgam, educaţia formală, cea obţinută cu ajutorul instituţiilor specializate, creşă, grădiniţă, şcoală ş.cl., contribuie cam cu 10 procente. O veste alarmantă pentru un educator de profesie. Bătălia pentru o amărîtă de zecime poate părea derizorie. Însă tocmai această neputinţă dă o imensă greutate umilului sprijin pe care şcoala îl poate oferi celor care încearcă, celor care vor să se nască. 

M-am împrietenit în armată cu un personaj excentric, deştept foc şi foarte emoţional. După încheierea stagiului ne-am dus fiecare la facultatea lui. N-am mai păstrat legătura unul cu altul. Am auzit că ar fi ieşit şef de promoţie sau pe-acolo. Apoi ne-am împrăştiat la slujbe care-ncotro, prin toate ungherele ţării, potrivit repartiţiei. După nişte ani ne-am revăzut întîmplător în Bucureşti. Era la o şcoală ajutătoare, de logopedie. Am făcut ochii mari. Voluntariase, şi nu-i părea rău. „Ştii“ – mi-a spus – „am fost mai înainte la o şcoală «normală» şi m-am bucurat şi eu să simt că fac mintea unor copii să se mişte. Dar mai era şi Dumnezeu la mijloc, cu ADN cu tot, şi părinţii şi toate cele. Aici te chinui jumătate de an să faci un copil să pronunţe un «a» şi cînd se întîmplă, te c… pe tine de bucurie. Că fără tine n-ar fi reuşit niciodată.“ 

Prietenul meu din armată e acum profesor la un colegiu de vîrf din Capitală. Din cîte am auzit, la fel de excentric şi foarte îndrăgit de elevi.  

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea Bucureşti; coautor al manualelor de limba şi literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educaţional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Lucru de acasa laptop telemunca acte femeie tanara internet FOTO Shutterstock
Angajații care muncesc la distanță vor fi urmăriți cu mai multă atenție de companii
Angajații care muncesc la distanță vor fi urmăriți cu mai multă atenție de companii, pentru că vor fi nevoite să plătească impozit și contribuții în fiecare stat în care lucrează aceștia
limba nou scoli romania jpg
Zeci de elevi audiați într-un dosar de trafic de droguri. Un polițist dezvăluie cum poate fi eradicat traficul și consumul în unitățile școlare
Zeci de percheziții au avut loc în mai multe orașe din țară și din Capitală, într-un dosar privind vânzarea de droguri printre elevi și studenți. Operațiunea „Școala” readuce astfel în atenție problema traficului de stupefiante care are loc în unitățile de învățământ și sub ochii profesorilor.
Vladimir Putin FOTO Profimedia (3) jpg
Rusia va răspunde „adecvat” dacă Ucraina îi va ataca teritoriul cu rachete americane
Rusia a anunțat că va răspunde „adecvat” pe front dacă Ucraina va folosi rachete americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra teritoriului rus, după ce relatări din mass-media neconfirmate oficial au arătat că Joe Biden, a autorizat astfel de atacuri, scrie AFP, citat de Agerpres
Elena lasconi alege campulung muscel FB
Elena Lasconi: „Ca primar, am armonizat relațiile dintre instituțiile statului și oameni. O pot face și ca președinte”
Cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Elena Lasconi a vorbit la un moment dat despre importanța relației dintre instituțiile statului și cetățeni.
horoscop luna noiembrie click webp
Horoscop marți, 19 noiembrie. Nativii unei zodii au nevoie să ia o pauză de la telefon pentru a evita problemele de sănătate
Astrologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de marți, 19 noiembrie.
FOTO Captură video
„Aruncați într-un autobuz și trimiși în iad”. Bărbații ucraineni sunt ridicați de pe stradă și recrutați cu forța
Ucraina se confruntă cu dificultăți în găsirea de noi recruți pentru armată, pe măsură ce se apropie cea de-a 1000-a zi de război cu Rusia, iar o avalanșă de videoclipuri arată civili brutalizați și forțați să urce în dube de către grupuri de soldați.
12585778 jpg
Rusia răspunde unui presupus plan de pace al unui aliat NATO
Rusia nu va accepta o presupusă propunere pe care Turcia ar urma să o prezinte la summitul G20 de la Rio de Janeiro, Brazilia, pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat luni Kremlinul, relatează Newsweek.
Mircea Geoana jpg
Mircea Geoană: „Am fost la Moscova în calitate de candidat la președinție. Mă pricep la jocul diplomatic”
Cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Iar între Mircea Geoană și Elena Lasconi au fost contre privind soluțiile pentru războiul din Ucraina.
lasconi orban jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Ludovic Orban anunță că se retrage și o susține pe Elena Lasconi. Cum a reacționat George Simion
Ludovic Orban a anunțat, în seara zilei de luni, la dezbaterea prezidențială organizată de Digi24, că se retrage din competiție și o va susține pe Elena Lasconi, candidatul din partea USR, pentru funcția de președinte al României.