Despre monştri sacri

Publicat în Dilema Veche nr. 590 din 4-10 iunie 2015
Alte confuzii jpeg

Îmi amintesc bine că, acum douăzeci şi cinci de ani, o constatare a lui Noica mă tulbura pînă la revoltă. În

– operă de tinereţe, retipărită la Humanitas abia în 1990 –, la un moment dat, maestrul păltinişan spune că moartea marelui savant, a şefului de şcoală, a creatorului de sistem, a liderului de opinie sau, cu un termen consacrat, a „monstrului sacru“, este o necesitate, fără aceasta istoria neputînd progresa. Eram student, copleşit de entuziasmul ieşirii din comunism şi, prin urmare, am considerat butada tînărului treizecist blasfemie. Tocmai aceşti eroi ai culturii ne lipsiseră aproape o jumătate de veac şi – credeam eu –, dacă nu apăreau în viitorul apropiat, ei ar fi trebuit inventaţi. Experienţa americană – venită, din fericire, la timp – mi-a nuanţat fundamental presupunerea. Un sistem al competiţiei reale şi, implicit, al evoluţiei permanente respinge, în mod structural, instaurarea de mituri în dimensiunea imediată a actualităţii. Am descoperit gradual cum istoria în mişcare demolează şi construieşte continuu, în funcţie de rigorile prezentului, căutînd formula ideală de funcţionare după standardele oamenilor vii şi activi. Mentalul colectiv de peste Ocean refuză blocajul indus prin sacralizarea unui singur model.  Aşa se impune regula mutaţiei valorilor şi principiul alternativei ca fundamente de fiinţare socială. Orice american pare să ştie – măcar subliminal – că nu există narcoză mai periculoasă decît mitologizarea clipei de faţă, întrucît ea naşte monştri, fie aceştia şi sacri.

Sistemul academic, de exemplu, fără îndoială cel mai expus exerciţiilor „eroizante“, este conceput după formula mobilităţii şi schimbării. De la tînărul universitar care migrează necontenit din universitate în universitate, pînă cînd reuşeşte obţinerea de tenure, pînă la profesorul plin, care îşi modifică necontenit disciplina, în conformitate cu dorinţele a noi şi noi generaţii de studenţi (ce îl obligă să reziste în zona competiţională, optînd sau nu pentru cursul său!), toată ierarhia elitelor intelectuale americane se află într-o permanentă motilitate istorică. Laureaţi ai premiului Nobel, împreună cu mai tinerii lor discipoli, participă – ca într-un stat al albinelor – la continuarea dezvoltării mecanismului, nepermiţîndu-şi luxul opririlor narcisiste ori al privirilor galeşe către marile lor realizări. Preferă să fie numiţi workaholics mai curînd decît „să încremenească în proiect“. Observaţia aparent radicală a lui Noica (întărită de o alta – interesantă – a lui Călinescu, pe care am descoperit-o tot în urmă cu un sfert de secol: criticul credea că arderea bibliotecii din Alexandria a fost un imperativ istoric, fără ea intelectul colectiv european riscînd să rămînă prizonier într-o uriaşă memorie culturală, imposibil de depăşit) se justifică, la noi, prin cîteva deprinderi mitologizante extrem de vechi. Tindem să aşezăm figuri sacre (sacralizate?) pe piedestal şi nu ne mai săturăm apoi să le contemplăm, în stare de blocaj. „Figura“ în cauză însumează toate aspiraţiile şi înţelepciunile grupului, încetînd să mai fie reală şi căpătînd atribute transcendente. 

Timpul istoriei se transformă de aceea, adesea, în interiorul universului autohton, într-un interval al legendei, imposibil de egalat, de repetat şi, implicit, cu neputinţă de clintit. Desigur, putem identifica aici mai multe forme de neglijenţă impardonabilă faţă de viitor, de la reprezentările socio-politice la cele culturale sau etice. Conotaţiile psihologice ale acestei „neglijenţe“ mi se par totuşi cele mai sugestive, cu precădere pentru că observarea lor reprezintă o acţiune de maximă simplitate. Orice individ atent la dinamica noastră existenţială constată că avem nevoie, periodic, de „tătuci“, încrederea în forţa comunitară

lipsindu-ne cu desăvîrşire (paradoxal, forţa în cauză lipseşte din comportamentul nostru colectiv, în ciuda propriilor sale răbufniri atipice – a se vedea momentul 16 noiembrie 2014!). Ne mişcăm în istorie cu obsesia „farului călăuzitor“, deşi acesta poate deveni un factor de stagnare şi dezorientare. De altfel, foarte frecvent, el nici nu mai „luminează“ de multă vreme, dar, prin autosugestie, noi îl ornăm, în continuare, cu virtuţi excepţionale (prin asociere, ar fi edificator să ne amintim povestea Cidului spaniol care, abia decedat, mai este urcat o dată în şa, îmbălsămat, pentru a-i pune pe fugă pe mauri!). Aşadar, am convingerea,

nu realizează (ori acceptă greu) că pînă şi minţile excepţionale parcurg, inevitabil, un circuit finit, devenind treptat inflexibile. Banala erodare biologică – aflată mereu la originea „demisiilor“ din competiţia socială – determină, pe termen lung, fie şi la nivelul vîrfurilor, o relativizare logică şi o ambiguizare firească. Geniul/Profesorul/Savantul ajunge treptat victima personalităţii lui urieşeşti, transformîndu-se brusc într-un izvor de stereotipuri şi clişee. Creierul său ultrasofisticat intră în autofagie, iar stilul – altădată strălucitor – arată subit prăfuit şi sforăitor. Eroul funcţionează, în asemenea cazuri, aidoma unui angrenaj defect, repetînd, la infinit, o invariabilă gesticulaţie, impregnată de aceeaşi plată discursivitate. 

În plus, din impulsul conservării, monstrul sacru încearcă să oprească timpul la etapa sa spirituală, obstrucţionîndu-i pe cei care vin din urmă şi, în consecinţă, anihilînd orice progres. 

Istoreme

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bazin de înot în aer liber din Moscova, construit pe ruinele Palatului  Sovietelor (© Andris Malygin / Wikimedia Commons)
Palatul scufundat al lui Iosif Vissarionovici Stalin
Omenirea trebuie să fie condusă cumva și adepții religiilor au lansat tot felul de teze pentru manipularea creierelor prin frică și ură. Politicienii au preluat modelul, cei socialiști considerând că noua religie este ateismul.
viţă de vie
Trucul ingenios folosit de grădinarii cu experiență! Cu ce trebuie să stropim vița de vie pentru a avea struguri mai dulci și mai delicioși ca oricând
Strugurii se numără printre cele mai populare fructe din țara noastră. Indiferent dacă îi consumăm simpli, în diverse preparate, sau vom face vin din ei, strugurii rămân în topul preferințelor din țara noastră.
flori dormitor pisica pexels jpeg
Care sunt florile superbe pe care nu trebuie să le ținem niciodată în dormitor! Pot fi foarte periculoase pentru sănătatea noastră
Florile sunt alegerea perfectă atunci când dorim să ne decorăm interiorul casei. Ele vor oferi o notă de vitalitate și de culoare camerelor noastre, însă, indiferent de cât de frumoase ar fi florile, există și anumite riscuri la care trebuie să avem grijă!
Candidați ALegeri prezidențiale Foto Facebook Hari Bucur Marcu jpg
Ce spun astrele despre pretendenții la fotoliul de la Cotroceni. În ce zodii sunt născuți candidații
În cursa pentru Palatul Cotroceni s-au înscris 11 candidați, fiecare cu propriul său profil politic, dar și cu trăsături astrologice care, spun unii, pot dezvălui aspecte relevante ale personalității lor.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
Simion, interviu în presa străină: „Rusia nu este o amenințare pentru NATO”
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale 2025, cotat pe primul loc în sondaje pentru scrutinul de duminică, 4 mai, a afirmat într-un interviu pentru Reuters că Rusia nu este o amenințare semnificativă pentru NATO.
Borcane pentru condimente jpg
Condimentul simplu pe care trebuie să îl evităm dacă luăm aceste medicamente! Va anula efectul tratamentului
Este un condiment banal, folosit în nenumărate rețete. Cei mai mulți dintre noi apreciază gustul delicios pe care îl oferă preparatelor noastre, indiferent dacă este vorba despre desert, băuturi, sau chiar și feluri principale.
Angela Similea, Instagram PNG
Secretele machiajului impecabil pe care și-l face mereu Angela Similea. Orice apariție e o adevărată dovadă de eleganță și rafinament
Angela Similea nu este doar una dintre cele mai iubite și respectate voci ale muzicii românești, ci și un veritabil simbol al eleganței și rafinamentului. De-a lungul carierei sale remarcabile, artista și-a conturat un stil personal clar definit, care a traversat deceniile fără să-și piardă farmecul
Regele Charles și Prințul Harry 2 jpg
Prințul Harry vrea să se împace cu restul familiei regale. Ce spune despre tatăl său, Regele Charles III
Prințul Harry a declarat că își dorește „reconcilierea” cu restul familiei regale, după o un proces pierdut privind nivelul de securitate alocat.
andreea balan claudiu bleont oana roman jpg
„Un narcisist fără empatie”. Andreea Bălan și Oana Roman, revoltate de comportamentul lui Claudiu Bleonț
Andreea Bălan și Oana Roman au criticat dur comportamentul actorului Claudiu Bleonț, după ce acesta și-a umilit fiica în fața publicului, în cadrul Premiilor Gopo 2025.