Despre cuvînt

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Alte confuzii jpeg

Articolul profesorului Liviu Papadima din

nr. 594 (

) surprinde, interesant, o problemă majoră a lumii de azi – raportarea mentalitară (de grup) la noţiunea

Analiza autorului (alături de distincţia lui Virgil Cândea între „cultura de sistem“ şi „cultura de relaţie“, făcută în anii ’80 şi amintită în text!) mi se pare demnă de luat în considerare în spaţiul etic mai curînd lejer al universului nostru mioritic. Am văzut recent şi un film britanic ce atinge, la rîndul său, această problemă în spaţiul cultural al Marelui Albion, problemă destul de puţin explorată de antropologi. Este vorba (în peliculă) despre prioritatea

în faţa

. Straniu, englezii – cu toată „perfidia“ lor proverbială – au ridicat, de-a lungul istoriei, ideea de nobilitate a caracterului la rangul de autoritate juridică supremă. Cum bine se ştie, ei sînt inventatorii principiului de „înţelegere între domni“ (traducerea literală a lui

echivalentul „cuvîntului de onoare“ din spaţiul francofon. În afaceri, politică sau justiţie, acest „acord între domni“, întemeiat doar pe antica

, atît de dispreţuită de latini pentru nestatornicia ei, funcţionează mai presus de orice contract parafat de oficialităţi, stînd în cumpănă cu însăşi viaţa celui care a făcut o promisiune. Nu întîmplător, în opera lui Shakespeare,

are puterea să reabiliteze pe păcătos în ceasul morţii (aşa cum se întîmplă cu Edmund din

ori să transforme, instantaneu, rivalitatea sangvinară în solidaritate şi iubire (aşa cum vedem în finalul tragediei hamletiene, în cazul lui Laertes şi Hamlet). 

Filmul menţionat, intitulat

urmăreşte relaţia neobişnuită dintre un bătrîn agricultor şi un copil londonez, pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial, mai precis al bombardamentelor germane devastatoare asupra Marii Britanii. Bătrînul, Tom Oakley, este cam ursuz şi singuratic, trăind latent drama pierderii timpurii a soţiei şi a unicului copil, în timpul epidemiei de scarlatină. El se vede obligat de autorităţi să accepte în grijă unul dintre băieţii refugiaţi din capitala aproape distrusă. La început, ideea nu i se arată a fi deloc una fericită. Treptat însă, Tom descoperă în micul William Beech o fiinţă profund traumatizată, nu atît de război, cît de capriciile unei mame singure şi instabile psihic. Bătrînul îşi regăseşte vechile instincte paterne, întrerupte violent, reconstruind, cu migală, personalitatea zdruncinată a copilului refugiat. William e cerut înapoi, la un moment dat, de mama londoneză, reluîndu-şi supliciile casnice, după

-ul paradiziac în căsuţa lui Oakley, şi ajungînd în pragul morţii prin înfometare. Cu antenele telepatice trezite de paternitate, Tom simte că Will nu trece printr-o perioadă fastă şi pleacă la Londra în căutarea lui. Printre dărîmături, el îşi descoperă prietenul în stare de prostraţie şi abandon. Îl ia înapoi în satul său, exasperat de brutalităţile vieţii. 

Fericirea lui Tom va fi totuşi de scurtă durată. Autorităţile revendică băiatul pentru a-l instituţionaliza (mama nebună moare între timp, iar William Beech nu mai are alte rude!), nepermiţînd bătrînului acte de caritate. Tom se află, prin urmare, în faţa unei decizii disperate, pe care şi-o asumă fără multe ezitări. Îl răpeşte pe Will, readucîndu-l în micul rai rural, ferit de ororile războiului. Oficialităţile, deşi copleşite de conflagraţia mondială, nu stau cu mîinile în sîn. Îi localizează pe Oakley şi Beech, vizitîndu-i pompos într-una dintre zile. Pe lîngă medici, poliţişti şi reprezentanţi ai Protecţiei Copilului, în grupul ultragiat şi sever se află şi un înalt funcţionar din Home Office (Ministerul de Interne), foarte intrigat de fapta nesăbuită a bătrînului. El îl provoacă la un dialog explicativ şi aici apare nuanţa culturală de care vorbeam iniţial. Oficialul întreabă, rigid, cum vede eroul nostru evoluţia unei relaţii dintre un copil şi un bătrîn, avînd în vedere că primul va fi abia adolescent cînd cel din urmă va ajunge septuagenar. Tom recunoaşte că situaţia nu e ideală, dar, în condiţiile date, adaugă, el rămîne cea mai bună soluţie pentru Will. „De ce?“, se arată surprins ministerialul. „Pentru că îl iubesc“, răspunde simplu Tom. „Şi credeţi că, în vremurile de azi, dragostea este de ajuns?“, îşi continuă omul guvernului tirada maieutică. „În vremurile de acum, ca şi în alte vremuri, dragostea ar trebui să fie de ajuns. Nu credeţi?“, replică Oakley fără patos. În sprijinul acestei certitudini şi al bunăstării copilului, bătrînul nu are la îndemînă decît

Aflîndu-ne în Anglia (fie ea şi măcinată de război), garanţia în chestiune pare suficientă. Cuvîntul de onoare sfarmă lacătul greu al instituţionalităţii şi deschide poarta raţiunii. Funcţionarul din Home Office iartă „crima de răpire“, oferindu-i lui Tom dreptul de creştere a băiatului. Cuvîntul poate deveni aşadar lege! 

Mă întreb uneori cînd şi, în primul rînd, de ce noi ne-am pierdut încrederea în cuvînt? Ce boală spirituală ascunsă ne-a făcut prizonierii suspiciunii, slăbindu-ne preţuirea pentru valoarea semantică a limbii şi pentru forţa ei de convingere. „Vorbele mari“ ne produc jenă şi, ca atare, le-am scos, practic, din vocabular. Sîntem una dintre puţinele naţiuni care nu mai au posibilitatea de a rosti cuvinte precum „ţară“, „patriotism“, „demnitate“, „onoare“, „credinţă“, „sacrificiu“ fără a roşi şi a dori să intrăm în pămînt de stinghereală. Cuvîntul de onoare ni se pare o glumă nevinovată, iar promisiunea (respectată) – o joacă de copii. Corectitudinea stîrneşte cel puţin amuzament, dacă nu iritare şi oprobriu public, ducînd „vinovatul“ către tagma inadaptaţilor. Este aici un mister mentalist asupra căruia se vor concentra – spre descifrare – generaţii întregi de analişti culturali.

Istoreme

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Horoscop dragoste webp
Două zodii pornesc pe un nou drum. Viața lor va lua o turnură la 190 de grade
Uneori, viața ne ia prin surprindere, iar universul ne pune în fața unor răscruci care ne schimbă complet traiectoria.
x samsung s25 jfif
Samsung a lansat seria Galaxy S25. Ce noutăți aduce compania sud-coreană
Samsung a prezentat în cadrul unui eveniment ținut în San Jose, California, noul smartphone Galaxy S25.
pro tv vs antena png
Mutarea anului în televiziune! Antena 1 își ia revanșa față de Pro TV, după ce postul din Pache i-a „suflat” pe cei 3 chefi. Ce om-cheie le „fură” de sub nas?
Viperele Vesele vin din nou cu o bombă de ultim moment! Se pare că Antena 1 a câștigat unul dintre oamenii-cheie ai Pro TV-ului și își ia revanșa, după ce postul din Pache Protopopescu i-a „suflat” pe cei 3 chefi: Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu!
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Recean: Armata rusă trebuie să părăsească regiunea pentru oprirea crizei energetice din Transnistria
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria. Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat însă că soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din regiune.
Mahsa Amini jpg
Legea Sharia. Guvernul iranian nu va mai sancționa femeile care nu poartă vălul islamic
Guvernul iranian a decis că nu va mai sancționa femeile care nu poartă vălul islamic în public, chiar dacă lipsa acestuia reprezintă o încălcare a legii, a informat miercuri vicepreședintele iranian pentru afaceri strategice, Javad Zarif.
Soldați nord coreeni în regiunea Kursk Foto X jpg
Peste 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși și alți 3.000 au fost răniți în regiunea Kursk
Potrivit oficialilor vestici, 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși în regiunea Kursk și 3.000 au fost răniți până în prezent.
accident rutier mortal corabia 16 ianuarie 2025   foto martor jpeg
Tânărul de 18 ani, cu permisul suspendat, care a provocat un accident mortal la Corabia a fost reținut la externarea din spital
Tânărul care a provocat, săptămâna trecută, un accident rutier mortal a fost reținut miercuri seara la externarea din spital. În accident a murit un alt tânăr de 18 ani, care se afla în același autoturism.
supa pui shutterstock1 jpg
Ai pus prea multă sare in supă? Un truc simplu o va salva în câteva secunde. Nu e vorba de cartof!
De-a lungul țării noastre există nenumărate tipuri de supă, însă o problemă comună de care ne putem lovi va fi faptul că, la un moment dat, putem adăugam ult prea multă sare în aceasta. Din fericire, există câteva metode ingenioase care ne pot salva masa!
„Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)”. Micro-expoziție dedicată Unirii Principatelor, la Muzeul Național de Istorie a României
Micro-expoziție dedicată Unirii Principatelor, la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea micro-expoziției „Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)”, proiect curatorial dedicat Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie.