Deriva britanică

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Deriva britanică jpeg

Ce s-a întîmplat la recentele alegeri anticipate din Marea Britanie e poate un exemplu că, în cele din urmă, superficialitatea în politică se plătește. Cum deja se știe, Theresa May a încercat să profite de avantajul zdrobitor pe care, potrivit sondajelor, Partidul Conservator îl avea față de opoziția laburistă. În luna aprilie, mai toate sondajele indicau un avans al conservatorilor de peste douăzeci de procente, ceea ce, tradus în voturi efective și în mandate parlamentare, ar fi însemnat o majoritate guvernamentală mult mai confortabilă decît cea pe care conservatorii o aveau (totuși) în acel moment. O majoritate care ar fi dat forță guvernului și atuuri serioase pentru a negocia cu Uniunea Europeană un „Brexit dur“, așa cum promitea Theresa May. Însă, în încercarea ei de a cîștiga mai multă putere, doamna May a făcut-o fiartă, cum s-ar zice pe românește, pierzînd și acea strînsă majoritate absolută pe care o avea. Sigur, conservatorii au ieșit tot pe primul loc, cu posibilitatea de a forma guvernul, dar cu 42% din voturi, la doar două procente în fața laburiștilor și nu la peste douăzeci, cum sperau. Rezultatul este un guvern și mai slab decît cel anterior, nevoit să încheie o alianță cu un partiduleț foarte de dreapta, cel al unioniștilor nord-irlandezi de la DUP, un guvern care va fi și mai vulnerabil în negocierile pentru Brexit.

Căderea e de-a dreptul spectaculoasă și analiștii încearcă să explice fenomenul. Nu este însă ceva nou în politică. S-a mai întîmplat ca un lider să vrea să cîștige mai multă putere folosindu-se de electorat, iar acesta să-i dea peste nas. Cu doar un an înainte s-a desfășurat referendumul pentru Brexit, convocat de un David Cameron convins că tabăra pro-europenilor urma să iasă învingătoare, ocazie cu care el ar fi reușit să-și consolideze puterea în interiorul propriului partid și să pună surdină vocilor euroscepticilor. Theresa May pare să nu fi învățat nimic din pățania predecesorului ei. Să ne amintim că, nu mai departe de anul trecut, și premierul italian Matteo Renzi a organizat un referendum de modificare a Constituției, sperînd, cu o oarecare aroganță, că-și va consolida astfel puterea. Nereușita la referendum l-a făcut însă să-și piardă scaunul. Ceva similar a pățit Jacques Chirac în 1997, cînd a convocat alegeri anticipate în Franța și s-a trezit cu victoria opoziției de stînga, cu care apoi a fost nevoit să coabiteze la guvernare. La fel s-a întîmplat și în Australia în 1998, iar în urmă cu 47 de ani, tot în Marea Britanie, premierul Harold Wilson făcea exact aceeași greșeală: încercînd să profite de popularitatea de care se bucurau laburiștii, a convocat alegeri anticipate, dar în timpul campaniei electorale a pierdut tot avantajul și la putere au ajuns conservatorii.

Există explicați politice și psihologice pentru astfel de eșecuri. În cazul Theresei May, nu cred că se poate vorbi de beția sau de lăcomia puterii, ci mai degrabă de nesiguranța și confuzia în fața provocărilor Brexitului, pe care ea a sperat să le escamoteze prin întărirea sprijinului popular. De anul trecut e pusă în situația de a conduce o mașină cu volan pe dreapta într-o lume a mașinilor cu volan pe stînga. A sperat că se va descurca mai bine dacă va avea măcar mai mulți cai-putere, dar iată că s-a trezit cu mai puțini.

Un specialist în științe politice, Alastair Smith, de la Universitatea New York, care a studiat și alegerile britanice din 1945 încoace, a observat că popularitatea unui lider care convoacă alegeri anticipate tinde să scadă pînă la momentul votului propriu-zis. Promițînd un leadership puternic și stabil, Theresa May a relevat, de fapt, alegătorilor tocmai nesiguranța sa. Mulți oameni au înțeles și că în povestea cu Brexitul au fost manipulați și au refuzat promisiunile ambigue. A fost și o penalizare a Theresei May pentru că nu reușește sau evită să explice britanicilor adevărul despre cum se va desfășura și ce le va aduce Brexitul în realitate.

De cealaltă parte, laburiștii conduși de Jeremy Corbyn au avut de cîștigat. Asta spre dezamăgirea aripii moderate din partid (considerată a fi sub influența lui Tony Blair), care spera într-un eșec care ar fi putut scutura conducerea actuală (foarte de stînga) a laburiștilor. Despre Corbyn se spune că este marxist. Recent, The Sunday Times a publicat informația că în 1986 a fost arestat de poliție pentru rolul jucat într-o manifestație de susținere a unor teroriști IRA judecați pentru atentate cu bombe în care au ucis oameni nevinovați. Potrivit presei britanice, poliția londoneză l-ar fi supravegheat pe Corbyn timp de două decenii de teamă că ar încerca să submineze democrația britanică, iar MI5 i-ar fi deschis un dosar, considerînd că personajul reprezenta o posibilă amenințare la siguranța statului. Astăzi, el reprezintă o alternativă serioasă la preluarea guvernării din mîinile actualei șefe a guvernului, cea care afișează o mare siguranță pentru a-și ascunde marea derută. Marea națiune trece printr-o perioadă cel puțin ciudată.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.