De unde vine pericolul

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

● De cîte ori intru într-un supermarket mă gîndesc că ar trebui să le spună cineva celor de acolo că ar fi cazul să mai cureţe din cînd în cînd coşurile acelea roşii – sau albastre, sau verzi – în care se pun cumpărăturile. Cred că toată lumea a observat că prin ele găseşti mereu frunze de salată sau de pătrunjel ofilite, etichete şi bonuri vechi de nu se mai ştie cînd ori pungi de plastic zăcînd pe fundul şi prin colţurile lor înnegrite (odată, mai ştiţi, era mare bătaie pentru pungile de plastic de un leu). Parcă prin magazinele alimentare din alte ţări n-am remarcat ceva similar.

● Am intrat într-un magazin care avea doar cîteva rafturi cu pantofi. Mi-a luat cîteva clipe să-i trec pe toţi în revistă. Şi cum nu era nimic care să mă atragă, am dat să ies. Vînzătoarea mi-a tăiat însă calea, plină de amabilitate: „Pot să vă ajut cu ceva?“ „Păi, nu văd să aveţi pantofi aşa cum vreau eu.“ „Dar de care căutaţi? Poate vă ajut.“ „Adică mai aveţi şi alţii decît cei expuşi pe rafturi?“ – am întrebat eu, cu o oarecare logică. „Nu, dar dacă îmi descrieţi ce fel de pantofi vreţi, poate vă ajut.“ O clipă mi-am amintit de poveştile cu Zîna Zînelor, care te poate ajuta în situaţii imposibile. Uşor amuzat, i-am replicat că n-are nici un rost, din moment ce văzusem întreaga ofertă a magazinului şi nu-mi plăcuse nimic, şi că, la urma urmelor, nici nu e chiar aşa de uşor să descrii în cuvinte pantofii pe care-i cauţi. „Dacă totuşi faceţi un efort să-mi spuneţi ce căutaţi, v-aş putea ajuta“ – a insistat ea. Intrigat, am privit-o mai atent. Nu, nici vorbă de Zîna Zînelor. Era toanta toantelor.

● În faţa mea, pe stradă, era un tip cu nişte ghete murdare, muncitoreşti, în picioare, pantaloni de trening şi un hanorac gri a cărui glugă îi era trasă pe cap. Vorbea la mobil: „Alo, domnul Mierlică Marin? Vă salut! Ambasada Chinei vă deranjază, domnu’ Mierlică. Puteţi să-mi spuneţi şi mie ce se mai aude cu salariile acelea? Ei, nu zău! Să fiu al dracu’! Păi, şi ce facem, domnu’ Mierlică? Aşa… da, da, înţeleg, dar ştiţi, noi am executat… Da, da, înţeleg. Atunci nu vă mai reţin acum, domnu’ Mierlică, înţeleg. Vă caut eu altă dată. Vă salut cu respect, domnu’ Mierlică“. L-am depăşit pe „diplomatul chinez“ în timp ce-şi băga la loc telefonul în largul buzunar al hanoracului.

● Am revăzut recent, pe HBO, Greu de ucis 4. Cu Bruce Willis, cel pe care parcă, totuşi, la un moment dat, l-a ucis Marcel Iureş. Într-un alt film, ce-i drept. Dar nu asta e important. Cert e că în filmul ăsta, pe care poate-l ştiţi, nişte indivizi răi pun la cale un adevărat război electronic împotriva Statelor Unite, grozăvia culminantă fiind întreruperea curentului electric în jumătate din ţară. Bineînţeles că Bruce Willis e cel care salvează America de la aşa o teribilă catastrofă. Ei bine, n-am putut să nu-mi amintesc cum regimul Ceauşescu ne lăsa fără curent electric frecvent, cînd ne era lumea mai dragă (deşi lumea aia nu ne era deloc dragă). Partea bună e că eventualii terorişti n-ar fi putut să şantajeze Guvernul României de atunci cu întreruperea curentului în ţară. Partea proastă e că teroriştii erau chiar la putere.

● Pe strada Ion Ghica din Bucureşti, foarte multă vreme am tot văzut, pe trotuarul din dreptul impozantului sediu al fostei Biblioteci Centrale de Stat (care acum aparţine Camerei de Comerţ), nişte sfori întinse între stîlpii felinarelor, sfori de care erau agăţate coli de hîrtie, pe care scria: Atenţie! Cade tencuiala! De cîte ori treceam pe acolo mă întrebam cît o să mai ţină situaţia asta. Cînd, adică, responsabilii din acea instituţie se vor învrednici să cheme nişte zidari să repare ce o fi de reparat, ca să nu mai pună lumea în pericol deşi, cel puţin la prima vedere, tencuiala de pe ziduri nu părea să aibă vreo problemă. Atenţionarea era cît se poate de enervantă şi pentru că te punea într-o dilemă: să rişti să mergi pe trotuar, trecînd pe sub acele sfori, şi să ţi cadă ceva în cap, sau să cobori pe carosabil şi să te expui primejdiei de a fi călcat de o maşină? Cînd au venit zăpada şi îngheţul, textul afişelor improvizate s a schimbat brusc: Atenţie! Cad ţurţuri! Ei bine, în acel moment m-am lămurit. E un loc în care, fie vară, fie iarnă, pericolul vine de sus.

● Şi pe Căderea Bastiliei, iarna, cad ţurţuri de pe acoperişul ASE-ului, motiv pentru care trecerea pe acel trotuar e restricţionată. Noroc că nu cade şi bila de piatră de pe acoperiş, cea cu legenda pe care nu cred că există bucureştean să n-o ştie. Oricum, trotuarele de pe strada amintită sînt în mare parte de formă, mai ales iarna. Imposibilitatea de a folosi trotuarele a devenit un adevărat fenomen în Bucureşti. Pe multe străzi pietonii merg în zigzag pe trotuare, printre maşinile parcate sau ocolind gropi şi şantiere, dacă nu cumva se hotărăsc să umble de-a dreptul pe carosabil, de-a valma cu maşinile şi cu bicicliştii. Oraşul devine tot mai dezordonat şi mai pitoresc. Să le urăm La mulţi ani! primarilor care s-au succedat în ultima vreme. Să-i petreacă în locul unde nu-s trotuare, ci doar curţi interioare.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.