De unde vine pericolul

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

● De cîte ori intru într-un supermarket mă gîndesc că ar trebui să le spună cineva celor de acolo că ar fi cazul să mai cureţe din cînd în cînd coşurile acelea roşii – sau albastre, sau verzi – în care se pun cumpărăturile. Cred că toată lumea a observat că prin ele găseşti mereu frunze de salată sau de pătrunjel ofilite, etichete şi bonuri vechi de nu se mai ştie cînd ori pungi de plastic zăcînd pe fundul şi prin colţurile lor înnegrite (odată, mai ştiţi, era mare bătaie pentru pungile de plastic de un leu). Parcă prin magazinele alimentare din alte ţări n-am remarcat ceva similar.

● Am intrat într-un magazin care avea doar cîteva rafturi cu pantofi. Mi-a luat cîteva clipe să-i trec pe toţi în revistă. Şi cum nu era nimic care să mă atragă, am dat să ies. Vînzătoarea mi-a tăiat însă calea, plină de amabilitate: „Pot să vă ajut cu ceva?“ „Păi, nu văd să aveţi pantofi aşa cum vreau eu.“ „Dar de care căutaţi? Poate vă ajut.“ „Adică mai aveţi şi alţii decît cei expuşi pe rafturi?“ – am întrebat eu, cu o oarecare logică. „Nu, dar dacă îmi descrieţi ce fel de pantofi vreţi, poate vă ajut.“ O clipă mi-am amintit de poveştile cu Zîna Zînelor, care te poate ajuta în situaţii imposibile. Uşor amuzat, i-am replicat că n-are nici un rost, din moment ce văzusem întreaga ofertă a magazinului şi nu-mi plăcuse nimic, şi că, la urma urmelor, nici nu e chiar aşa de uşor să descrii în cuvinte pantofii pe care-i cauţi. „Dacă totuşi faceţi un efort să-mi spuneţi ce căutaţi, v-aş putea ajuta“ – a insistat ea. Intrigat, am privit-o mai atent. Nu, nici vorbă de Zîna Zînelor. Era toanta toantelor.

● În faţa mea, pe stradă, era un tip cu nişte ghete murdare, muncitoreşti, în picioare, pantaloni de trening şi un hanorac gri a cărui glugă îi era trasă pe cap. Vorbea la mobil: „Alo, domnul Mierlică Marin? Vă salut! Ambasada Chinei vă deranjază, domnu’ Mierlică. Puteţi să-mi spuneţi şi mie ce se mai aude cu salariile acelea? Ei, nu zău! Să fiu al dracu’! Păi, şi ce facem, domnu’ Mierlică? Aşa… da, da, înţeleg, dar ştiţi, noi am executat… Da, da, înţeleg. Atunci nu vă mai reţin acum, domnu’ Mierlică, înţeleg. Vă caut eu altă dată. Vă salut cu respect, domnu’ Mierlică“. L-am depăşit pe „diplomatul chinez“ în timp ce-şi băga la loc telefonul în largul buzunar al hanoracului.

● Am revăzut recent, pe HBO, Greu de ucis 4. Cu Bruce Willis, cel pe care parcă, totuşi, la un moment dat, l-a ucis Marcel Iureş. Într-un alt film, ce-i drept. Dar nu asta e important. Cert e că în filmul ăsta, pe care poate-l ştiţi, nişte indivizi răi pun la cale un adevărat război electronic împotriva Statelor Unite, grozăvia culminantă fiind întreruperea curentului electric în jumătate din ţară. Bineînţeles că Bruce Willis e cel care salvează America de la aşa o teribilă catastrofă. Ei bine, n-am putut să nu-mi amintesc cum regimul Ceauşescu ne lăsa fără curent electric frecvent, cînd ne era lumea mai dragă (deşi lumea aia nu ne era deloc dragă). Partea bună e că eventualii terorişti n-ar fi putut să şantajeze Guvernul României de atunci cu întreruperea curentului în ţară. Partea proastă e că teroriştii erau chiar la putere.

● Pe strada Ion Ghica din Bucureşti, foarte multă vreme am tot văzut, pe trotuarul din dreptul impozantului sediu al fostei Biblioteci Centrale de Stat (care acum aparţine Camerei de Comerţ), nişte sfori întinse între stîlpii felinarelor, sfori de care erau agăţate coli de hîrtie, pe care scria: Atenţie! Cade tencuiala! De cîte ori treceam pe acolo mă întrebam cît o să mai ţină situaţia asta. Cînd, adică, responsabilii din acea instituţie se vor învrednici să cheme nişte zidari să repare ce o fi de reparat, ca să nu mai pună lumea în pericol deşi, cel puţin la prima vedere, tencuiala de pe ziduri nu părea să aibă vreo problemă. Atenţionarea era cît se poate de enervantă şi pentru că te punea într-o dilemă: să rişti să mergi pe trotuar, trecînd pe sub acele sfori, şi să ţi cadă ceva în cap, sau să cobori pe carosabil şi să te expui primejdiei de a fi călcat de o maşină? Cînd au venit zăpada şi îngheţul, textul afişelor improvizate s a schimbat brusc: Atenţie! Cad ţurţuri! Ei bine, în acel moment m-am lămurit. E un loc în care, fie vară, fie iarnă, pericolul vine de sus.

● Şi pe Căderea Bastiliei, iarna, cad ţurţuri de pe acoperişul ASE-ului, motiv pentru care trecerea pe acel trotuar e restricţionată. Noroc că nu cade şi bila de piatră de pe acoperiş, cea cu legenda pe care nu cred că există bucureştean să n-o ştie. Oricum, trotuarele de pe strada amintită sînt în mare parte de formă, mai ales iarna. Imposibilitatea de a folosi trotuarele a devenit un adevărat fenomen în Bucureşti. Pe multe străzi pietonii merg în zigzag pe trotuare, printre maşinile parcate sau ocolind gropi şi şantiere, dacă nu cumva se hotărăsc să umble de-a dreptul pe carosabil, de-a valma cu maşinile şi cu bicicliştii. Oraşul devine tot mai dezordonat şi mai pitoresc. Să le urăm La mulţi ani! primarilor care s-au succedat în ultima vreme. Să-i petreacă în locul unde nu-s trotuare, ci doar curţi interioare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

parlamentul european profimedia  jpg
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român. Încasează venituri de 657.000 euro pe an, dar susține suveranismul
Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.
d97f711af287e3e172d47ba7331937318e07113a png
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Nemții, uimiți de numărul românilor din tribune la Hoffenheim - FCSB. „Ai noștri nu se mai auzeau”
Campioana României a scos un punct pe terenul germanilor, în Europa League.
aparate colectare ambalaje SGR  foto Auchan jpg
RetuRO, despre neregulile descoperite la audit: Firma a fost desemnată în baza unei licitații
În urma articolului publicat în „Adevărul” pe baza auditului realizat de KPMG care scotea la iveală abateri care ar fi favorizat o anumită firmă de logistică, RetuRO precizează că „nu este vorba de abateri intenționate” și că firma a fost desemnată în baza unei licitații.
Tărăncuță odihnindu se, pictură Nicolae Grigorescu  Foto Artmark jpg
Nou record pentru piața românească de artă: cu cât s-a vândut o pictură de Grigorescu
Piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani.
studenti jpg
Comunicarea, scutul democrației în fața extremismului și a propagandei
În actualul context politic și social al României, cu extremismul în creștere în Parlament, anularea pe bună dreptate a alegerilor prezidențiale și o polarizare tot mai accentuată a societății, este esențial să ne întrebăm: cine comunică cu cetățenii acestei țări?
tarom foto shutterstock
Cum s-a ajuns ca TAROM să fie considerată una dintre cele mai slabe companii aeriene din lume?
De la glorie la decădere. Este fix povestea TAROM, care ilustrează perfect cum managementul ineficient, politizarea și deciziile comerciale greșite pot distruge o companie cu potențial imens. Din nefericire, în 2024 clasamentul AirHelp a plasat compania românească pe locul 102 din 109 companii evalu
Ucraina a fost vizată de un nou atac masiv cu drone și rachete FOTO @Gian_luca1974 / X
Rusia atacă furibund Ucraina cu sute de rachete și drone
Forțele ruse au lansat un atac aerian masiv asupra Ucrainei, vineri dimineață, vizând în mod deosebit infrastructura energetică.
1 despartire zodii jpg jpeg
Zodiile lipsite de maniere. Dacă le chemi la tine acasă, uită să mai plece!
În lumea zodiacului, fiecare semn are particularitățile sale – unele sunt cunoscute pentru eleganță și manierism, altele pentru spontaneitate și lipsa de formalități.