De la vlădică la gheata de fotbal

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
Comunismul se aplică din nou jpeg

● Un amic plecat de la o mare companie mi-a împărtăşit observaţiile lui. Multinaţionalele au obiceiul de a-i face pe angajaţi să se simtă mereu vinovaţi. Aceştia ba nu reuşesc niciodată să termine lucrările la timp, ba nu le fac în mod complet aşa cum li s-ar fi cerut, ba nu le-au spus clienţilor exact ce ar fi vrut şeful să le spună, ba aia, ba ailaltă… De fapt, e o adevărată tehnică de a stoarce cît mai mult de la oameni. Pe de o parte, aceştia sînt motivaţi şi încurajaţi, convinşi că firma la care lucrează e una din cele mai prestigioase în domeniu, pe de altă parte, sînt mereu împinşi să lucreze din ce în ce mai mult, în acord cu înaltele standarde şi pentru ca marea firmă să poată fi la rîndu-i mîndră de ei. O tehnică rafinată împotriva căreia e greu să rezişti. Te simţi exploatat, dar nu ai prea mult timp să te gîndeşti. Abia cînd laşi lucrurile astea în urmă începi să le vezi în adevărata lor lumină.

● Recent, după o predică scurtă cu un uşor iz anticapitalist, parohul unei biserici şi-a sfătuit enoriaşii, pe un ton patriarhal, să strîngă rîndurile în jurul valorilor naţionale, „că vin vremuri grele“. Păi, din nişte vremuri grele parcă tocmai am ieşit. Vin altele? De unde o fi ştiind preotul? Adevărul e că, în plină domnie a consumului capitalist, cînd vrei să vinzi ceva, tehnica e să creezi întîi nevoia (sau teama) şi apoi să vinzi soluţia. Poate că enoriaşii se cîştigă precum clienţii.

● Trebuie să recunoaştem că, uneori, societatea de consum (pe care o blamau comuniştii, cei care ne promiteau un viitor luminos) are unele scăpări. Astăzi, îmi spun cei care se pricep, vanilia care se găseşte la supermarket-uri costă vreo zece lei şi nu prea are aromă. Cică ar exista şi una mult mai scumpă (nu se ştie bine pe unde) care ar avea aroma celei pe care o ştiam din comunism (deşi poate că pe atunci gusturile noastre erau pervertite). Dar cine îşi mai aminteşte că, în epoca aceea de penurie alimentară, a fost şi o vreme în care batoanele de vanilie se dădeau în loc de rest, pe la casele alimentarelor? Ca şi creveţii vietnamezi, era un fel de bomboană pe colivă.

● Şi cu muşeţelul am avut ceva probleme în noua societate de consum. Înainte de 1989 circula o formulă populară cu aer subversiv: „Noi, cu muşchii ca oţelul, vom culege muşeţelul“. El se găsea atunci pe marginea tuturor drumurilor şi la Plafar, şi era considerat bun la toate: de pus la ochi, contra inflamaţiilor, de clătit gura sau de făcut gargară în tot felul de situaţii, de pus la rană, de băut pentru probleme cu digestia, ba chiar şi pentru probleme menstruale şi hemoroizi… Se spunea că singurul risc al acestui panaceu ar fi fost ca el să conţină urme de urină (de pe marginea drumului). A urmat o perioadă în care muşeţelul s-a găsit mai greu în magazine şi parcă şi de pe marginea drumurilor a cam dispărut. A căzut într-un fel de dizgraţie şi nimeni nu l-a mai recomandat pentru nimic. Astăzi se găseşte, dar nu mai e ce-a fost odată. Am observat însă că prin alte ţări, mai occidentale, a continuat şi continuă să fie la loc de cinste.

● Revenind la preoţi, mi-am amintit o imagine care m-a impresionat în vremea liceului. Dădeam o teză grea, la nu mai ştiu ce materie, şi din bancă priveam pe geamul clasei o biserică la ale cărei turle se făceau nişte reparaţii. Pe acoperiş, chiar lîngă turlă, pe un fel de cornişă destul de lată, un preot în sutană citea aşezat pe un scaun. Nu ştiu cum ajunsese acolo, dar mi-am dat seama că, de fapt, misiunea lui era să-i supravegheze pe meşterii care lucrau. Preotul citind cocoţat pe biserică mi se pare astăzi o scenă de suprarealism est-european.

● M-a amuzat şi preotul mai în vîrstă care, la masa de după o înmormîntare, a început a-l lăuda pe Messi. Avea o mare admiraţie pentru fotbalist, despre care spunea că, dincolo de enormul lui talent, are o excepţională modestie, adică o calitate profund creştină, după cum observa el. Eram uşor uimiţi de pasiunea aceasta a părintelui, iar un mesean mai hîtru mi-a şoptit atunci că poate acesta o fi uitat deosebirea dintre Messi şi Mesia.

● Apropo de fotbal, aţi auzit de „şutul perfect al lui Pleaşcă“? A fost un şut soldat cu gol, din partida Pandurii Tg. Jiu – Dinamo, „la prima atingere de balon“ a lui Pleaşcă, abia intrat în teren. Acel Pleaşcă rămas întins pe gazon, cîteva zile mai tîrziu, la sfîrşitul meciului cu Steaua.

● În „fotbalul mare“, PSG s-a calificat „în dauna“ lui Chelsea, deşi parizienii rămăseseră în zece oameni încă din minutul 31, cînd arbitrul l-a eliminat pe Ibrahimovici, adică pe jucătorul cel mai bun al lor (unii ar spune cel mai fabulos fotbalist de pe planetă, mai simpatic decît Ronaldo şi mai interesant decît Messi – cel ce pare aşa modest). Ei bine, „elevii lui Laurent Blanc“ au reuşit chiar şi în aceste condiţii să se califice, făcînd de ruşine echipa teribilului Murinho (ştiaţi că numele lui complet este José Mário dos Santos Mourinho Félix?). Recunosc că m-am bucurat tare de victoria parizienilor. Nu doar din cauză că Mourinho (Félix?) mi-ar fi antipatic, ci şi pentru că nu-mi place ideea de Abramovici (ştiu, şi PSG are patroni arabi, dar de neam bun).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Martin Jordan sosie Gordon Ramsay foto Antena 1 jpg
„Chefi la cuțite“, vizitați de Gordon Ramsay. „Când îți demontează farfuriile de la amuletă, te gândești: «Îți e permis, maestre»“
În ediția de miercuri a show-ului culinar de la Antena 1, chefii au avut un șoc total când l-au văzut în platou pe celebrul Gordon Ramsay.
Bianca Elena Calian finalista The Miss Globe 10  foto arhiva personala jpg
Bianca Elena Călian, românca de la The Miss Globe. Concursul de frumusețe se desfășoară în Albania
Concursul de frumusețe The Miss Globe are loc în perioada 1-15 octombrie, în Albania. Una dintre cele 61 de concurente este o româncă: Bianca Elena Călian, o tânără de 24 ani din Pitești.
steag israel
Israelul se pregătește să aloce de urgență 25,5 milioane de dolari pentru noii repatriați din Rusia
Guvernul israelian pregătește un program de asistență de urgență pentru noii repatriați din Rusia. Propunerea corespunzătoare va fi luată în considerare de Knesset, relatează The Jerusalem Post.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.