De ce să rămîi în România

Publicat în Dilema Veche nr. 312 din 4-10 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

-

Cînd am făcut Ateneul, am strîns leu cu leu. Cînd am plecat la război, doamnele au făcut ciorapi şi feşe pentru răniţi. Cînd am făcut privatizarea, ne-am băgat cu toţii în asta, cupon după cupon. Chiar şi în ziua de azi, cînd e să faci avere brusc şi aspiraţional, nu-ţi rămîne decît Loteria, la care contribuie restul, ăia care au scris 17 în loc de 16, la 6 din 49. Drept pentru care zic că merită să încercăm să ne rezolvăm problemele naţionale prin efort public şi individual.

Începem cu ce e mai uşor, da? E şi mai practic, şi mai în specificul local. Greu ar fi să plătim datoria externă: fiecare trebuie să dea aşa, spre vreo 3000 de euro. Uşor ar fi să ne lăsăm de fumat, ăia care ne-am apucat astă-vară, cum sînt eu. Dar nu îndrăznesc să vin cu aşa idee, mai ales de cînd s-a închis fabrica Philip Morris de la Otopeni. Nu putem să mai coasem şi noi, cu mîna noastră, şi alte slujbe.

Drept pentru care vă propun să rezolvăm odată şi odată problema subţierii României. Ştiţi la ce mă refer: lumea pleacă, rămînem cîţiva. Chiar şi actorul acela care observa că ţara e mică şi mesele puţine (drept pentru care toată lumea se iubeşte cu toată lumea) s-a dus. Alţii se duc mai puţin dramatic, prin efortul propriu de a căra valiza pînă la

-ul de la Otopeni. Pentru mine, care sînt în business-ul cu vorbe pentru public, cine rămîne în ţară e important. Aş vrea să plece ăia care stau şi să se întoarcă cei care s-au dus. Dar degeaba.

Aşa că încerc cu binişorul. Cu speranţa că diaspora se va mobiliza, iar emigraţia internă (adică cei care încearcă să trăiască aici făcînd abstracţie de populaţia din jur) va veni cu idei. Eu am deocamdată zece. Le-am aruncat şi pe net, vă invit să le daţi mai departe şi să încercăm să punem de o sută măcar. 100 de motive să rămîi în România. Or fi atîtea?

Să începem. Top 10 motive să rămîi în ţara asta ar putea fi…

10. Pentru că România e singura ţară în care te uiţi cînd altul munceşte şi iei spor de vedere bună. (există la bugetari, aş fi vrut să fie o glumă!)

9. Pentru că aici toată lumea împarte cu tine ce are: manelele din maşină, gripa din autobuz şi ideile fără nici o şansă de contrazicere!

8. Pentru că au încercat să facă mici şi la Paris şi nu le-au ieşit decît manete de Citroën. (noi sîntem pe plus aici: nouă ne ies manetele, chiar dacă deocamdată de Logan!)

7. Pentru că aici marinarul a ajuns preşedinte. Vă daţi seama unde poţi să ajungi ca pompier? (n-am nimic cu Băse, încerc doar să pun în evidenţă posibilităţile, printr-o metaforă, da?)

6. Pentru că aici sînt patru anotimpuri: cel care nu e ca vara, cel care nu e ca toamna şi cel care nu e cum au crezut autorităţile! (da, aţi numărat bine, sînt doar trei. Al patrulea s-a furat cînd au făcut licitaţia!)

5. Pentru că doar în România sînt mai multe jeep-uri decît milionari şi mai mulţi milionari decît firme.

4. Pentru că aici îţi place să te înjure ai tăi, că măcar înţelegi ce zic!

3. Pentru că avem şi noi Silicon Valley, dar nu e între două dealuri din California, e undeva în Dorobanţi, mi-e ruşine să dau datele exacte…

2. Pentru că de-aici poţi să pleci repede, nu te ţine nimeni!

Şi, la cererea publicului şi în mod excepţional, motivul pentru care mulţi încă mai citim chestia asta pe hîrtia Dilemei… (OK, nu mulţi, eu şi încă doi prieteni!)

1. Pentru că dacă tot te-ai născut aici, măcar să te răzbuni!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.