De ce nu ne amintim viitorul?

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Dacă n-o consideri pur și simplu stupidă, întrebarea din titlu poate fi amețitoare. Derutante pot fi și întrebările despre natura fizică a conceptului acum (efemeritatea prezentului care se transformă în trecut imediat ce ai apucat să-l percepi), ca să nu mai vorbim despre cele cu oprirea timpului în găurile negre sau despre sfîrșitul timpului (chiar al tuturor timpurilor). Fizicianul american Richard Muller, unul dintre cei mai mari experimentatori contemporani, expune o succesiune pasionantă și uluitoare a unor asemenea chestiuni fundamentale în cartea sa Acum – fizica timpului (scrisă în urmă cu doar patru ani și tradusă în colecția de știință a editurii Humanitas).  

Autorul povestește, pe înțelesul unui public mai larg, încercările fizicienilor de a explica timpul și curgerea lui neîntreruptă care pare să nu aibă decît un singur sens. Dincolo de teorii sau speculații filozofice, fizicienii moderni au făcut și o mulțime de experimente, folosindu-se de orice portiță, cît de mică, pentru a avansa în cunoașterea fenomenului. Una dintre cele mai importante tentative de a explica de ce timpul are un singur sens a fost a fizicianului Arthur Eddington care, în urmă cu aproape o sută de ani, a mers pe ideea că dintre legile fizicii (cunoscute la acea dată), una singură era legată de sensul timpului: legea a doua a termodinamicii. Formulată simplu, aceasta spune că Universul devine din ce în ce mai dezordonat. Așadar, entropia universului crește ireversibil. Richard Muller descrie în amănunt ipoteza lui Eddington, pentru ca apoi s-o desființeze. El consideră că între această lege și curgerea timpului nu există o relație de cauzalitate, ci doar o simplă corelație. Argumentele autorului sînt bazate și pe rezultatele unor experimente cu particule pe care le-a făcut el însuși în deceniile trecute. Cît despre creșterea entropiei în univers, Muller observă și că: „Practic, tot ce considerăm a fi civilizație se bazează pe scăderi locale ale entropiei”. Așadar, pe cît posibil, omul și-a organizat universul înconjurător și s-a opus dezordinii. Cu toate astea, nu s-a putut vreodată demonstra că o scădere locală a entropiei ar fi modificat sensul timpului.

O inversare a timpului, legată de teoria relativității, ar putea fi demonstrată dacă s-ar descoperi în vreun experiment acele particule ipotetice numite tahioni (care ar circula cu o viteză mai mare decît cea a luminii). Deși Einstein a postulat că în Univers viteza luminii e cea maximă, Muller spune că, la rigoare, legile fizicii n-ar „interzice” o viteză superioară. Cu toate acestea, el e de părere că nu vor fi găsiți niciodată tahioni, pe care, de altfel, spune că nu i-a căutat niciodată în experimentele sale, din motive care țin de liberul-arbitru, în care crede. Legătura dintre tahioni și liberul-arbitru nu e chiar așa de complicată. Existența tahionilor ar însemna că timpul ar fi reversibil, deci că viitorul ar fi deja determinat (scris). Asta ar anula ideea de voință și de liber-arbitru al omului, ar însemna că toate lucrurile pe care le facem ar fi dictate de niște forțe pe care nu le controlăm. Aici e unul dintre acele puncte în care fizica și filozofia se apropie foarte mult.

Richard Muller e o minte strălucită și universală. E evident că a studiat temeinic istoria filozofiei, dar face adesea referiri interesante la literatură sau la filme. De-a lungul vremii, doi dintre discipolii lui, pe care i-a lăsat să preia frîiele unor proiecte începute împreună cu el, au luat premiul Nobel pentru fizică. El însuși discipol al unui laureat Nobel (Luis Alvarez), a fost recompensat cu premiul Alan T. Watermann (SUA) în 1978. A făcut cercetări în foarte multe domenii ale fizicii, printre acestea numărîndu-se experimentele desfășurate la acceleratorul de particule de la Berkeley și studii de cosmologie. O echipă din care a făcut parte a descoperit că expansiunea Universului se produce în ritm accelerat.

Dacă reușești să absorbi lucrurile mai complicate din cartea sa, lectura poate fi de-a dreptul pasionantă. Cu lunga și excepționala sa experiență, Muller își permite să tragă unele concluzii filozofice (bazate pe realități și experimente fizice). El consideră că, de la Big Bang-ul de început al Universului, timpul se creează permanent, asemeni spațiului: „Deși mulți găsesc contraintuitivă crearea continuă a spațiului, crearea continuă a timpului e conformă cu felul în care percepem realitatea, este exact ceea ce resimțim. În fiecare moment apare timp nou. Timpul nou este creat chiar acum”.

Mai simplu de atît nici că se poate. Nu de mult, am găsit exact aceeași idee exprimată și de scriitorul francez Jean D’Ormesson. Poate că e o veste proastă pentru amatorii de scenarii SF cu găuri de vierme și călătorii în timp. Dar e cu atît mai interesant cu cît drumul pe care s-a ajuns la o idee așa de simplă, rațională și de bun-simț a presupus o  întreagă istorie de observații, teorii, calcule și experimente. O altă formulare concisă a concluziei lui Muller ar fi că viitorul nu există, el se creează.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.