De ce e fain Castelul Electric?

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

În primul rînd, pentru că e autentic. Știe ce vrea să spună, dar a învățat foarte repede și cum să o facă. Iar premisa autenticității a contat mult. Cînd povestea începe ca peste tot pe lumea asta, cu niște băieți într-un garaj sau într-un bar, lucrurile capătă din start botezul șansei de a deveni legendă.

Pentru că a reușit să dea naștere unui fenomen. Castelul Bánffy de la Bonțida – ce-a mai rămas dintr-un parc de o frumusețe rară, poveștile acestor locuri, adormite în pereții obosiți ai castelului sau dizolvate în aerul de deasupra caselor –, dar și satul de reședință al comunei, deci toate văzutele și nevăzutele acestui loc s-au regrupat cumva în coerența unei povești noi, care le readuce la statutul de spațiu viu. În mare, toată încapsularea asta a unor așchii din trecut, depuse într-un relicvariu cu leduri colorate și difuzoare din care iese muzică, sună romanticoido-postmodern. Dar articularea lucrurilor concrete, în lumea a ceea ce este, de fapt, România de la ora asta, vine din alt film. Cel pe care îl trăim cu toții, zilnic. A izbuti să ieși din hiperrealitatea asta, care bate orice zvîrcolire a ficțiunii, e o uriașă performanță. Cu alte cuvinte, e mare lucru să depășești birocrația în toate stările ei de agregare, delirurile înțelepților și binevoitorilor, dar și măștile a ceea ce numim, în mare necunoștință de cauză, „politică“ sau „administrație“. 

Pentru că a depășit cu grație un prag extrem de greu de trecut. Cel al provincialismului. Nu doar al unuia românesc. Există un provincialism universal, cu toate drăgălășeniile și urîțeniile sale. Castelul Electric și-a găsit culoarul pe care luminează, pentru că și-a construit o filozofie simplă și mobilă. Iar cînd s-a inspirat din alte locuri, n-a copiat tembel. N-a scos peștișorul exotic din acvariul cu instalație de oxigenare și cu plante alese atent, ca să-l mute entuziast în borcanul în care s‑au ținut murăturile. Așa se face că, odată ajuns la Bonțida, în zilele în care locul acela e băgat în priză și devine un univers, descoperi ceva tulburător. E așa cum ai văzut prin alte locuri – sau poate chiar mai bine! –, dar te gîndeai că la tine acasă n-o să fie posibil niciodată așa ceva. Iar aerul acestui peisaj nu e unul scremut, nu e ca bietul fost milițian din sat, pe care pui uniforma polițistului din Beverly Hills. E chipul unui lucru bine făcut – atenție, vă rog, potoliți-vă, nu e nici o aluzie aici! – care a crescut atît de mult, încît își permite să lucreze altfel la detalii. Adică nu le pune acolo ca să fie. Lucrurile, pur și simplu, se potrivesc. Vezi ce-ai văzut prin alte locuri, dar totul e firesc și e la tine acasă. 

Pentru că are deja un public. Niște zeci de mii de oameni, care stau într-o ploaie cruntă și într-un noroi greu de descris, lălăindu-se între scene sau între toate punctele unde se întîmplă cîte ceva. Da, sînt și unii care n-au nici o treabă cu ce‑i acolo. Vin doar pentru că… e un loc unde vine lume. Da, apar și cocalari de toate soiurile, făcînd parte și ei dintr-o faună extrem de diversă. Vezi și „puștime“ ruptă de beată, vezi de toate. Dar e normal. Așa e peste tot. Ce e important e că publicul real se vede foarte bine. E publicul pe care Castelul și l-a cîștigat. Nu pentru că e cool să stai în ploaie și în noroi, ca să pui poze pe Instagram și să te rupi în figuri pe Facebook. Ci pentru că s‑a articulat un spirit al acestui spațiu, un „vaib“, cum ar spune unii. Și, da, în zona unde se poate mînca, la fel de bine ca la baruri, mai vezi fețe care nici măcar nu se chinuie să joace un rol, ci vor doar să te tragă în piept, să facă bani azi, în cinci minute cît într-un an. Dar nu ei sînt regula. Și, la fel, de-ăștia vezi peste tot. Nu excepțiile astea fac peisajul care, în rest, reușește enorm. Izbutește să articuleze, din detalii mai mici sau mai mari, o lume fascinantă.

Pentru că nu doar felul în care arată e foarte spectaculos, ci pentru că substanța începe să depășească forma. Jandarmii, echipajele SMURD, angajații unor firme care se ocupă cu ordinea nu sînt doar de decor. Toaletele sînt un vis. Nu sînt doar o bifare pe un tabel cu lucruri obligatorii, ci o dovadă de respect autentic pentru plătitorul de bilet. Felul în care le lasă unii compatrioți – sau alții, veniți de aiurea, care nu-s puțini deloc – e un coșmar. Punctele de atracție, că-s baruri, că-s locuri de ascultat muzică sau că‑s locuri de „joacă“, toate au un ceva al lor, care contribuie la Marele Ceva al acestui spațiu. E un Ceva în care poți să rătăcești mult și bine, să te umpli de atmosfera lui unică. Sînt oameni mulți care, pur și simplu, se îmbracă pentru Electric Castle. Se exprimă cumva, în limbajul acestui spațiu, contribuie perfect natural la spectacolul general.

Pentru că lumea care stă la multele mii de corturi dă inima Castelului. Tot puhoiul ăsta de lume, din toate colțurile țării și de prin alte colțuri ale planetei, ei sînt o parte esențială din autenticitatea fenomenului. Ei sînt cei care stau zile întregi în ploaie și noroi, zicînd, printre hohote de rîs, că sînt la „Castelul Hidroelectric“. În condițiile astea, chiar și într-un an în care numele de pe afiș nu sînt colosale, spiritul acestui fenomen își vede de treaba lui. Chestia asta nu e clonabilă. 

(continuarea în numărul următor)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.