De ce e fain Castelul Electric?

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

În primul rînd, pentru că e autentic. Știe ce vrea să spună, dar a învățat foarte repede și cum să o facă. Iar premisa autenticității a contat mult. Cînd povestea începe ca peste tot pe lumea asta, cu niște băieți într-un garaj sau într-un bar, lucrurile capătă din start botezul șansei de a deveni legendă.

Pentru că a reușit să dea naștere unui fenomen. Castelul Bánffy de la Bonțida – ce-a mai rămas dintr-un parc de o frumusețe rară, poveștile acestor locuri, adormite în pereții obosiți ai castelului sau dizolvate în aerul de deasupra caselor –, dar și satul de reședință al comunei, deci toate văzutele și nevăzutele acestui loc s-au regrupat cumva în coerența unei povești noi, care le readuce la statutul de spațiu viu. În mare, toată încapsularea asta a unor așchii din trecut, depuse într-un relicvariu cu leduri colorate și difuzoare din care iese muzică, sună romanticoido-postmodern. Dar articularea lucrurilor concrete, în lumea a ceea ce este, de fapt, România de la ora asta, vine din alt film. Cel pe care îl trăim cu toții, zilnic. A izbuti să ieși din hiperrealitatea asta, care bate orice zvîrcolire a ficțiunii, e o uriașă performanță. Cu alte cuvinte, e mare lucru să depășești birocrația în toate stările ei de agregare, delirurile înțelepților și binevoitorilor, dar și măștile a ceea ce numim, în mare necunoștință de cauză, „politică“ sau „administrație“. 

Pentru că a depășit cu grație un prag extrem de greu de trecut. Cel al provincialismului. Nu doar al unuia românesc. Există un provincialism universal, cu toate drăgălășeniile și urîțeniile sale. Castelul Electric și-a găsit culoarul pe care luminează, pentru că și-a construit o filozofie simplă și mobilă. Iar cînd s-a inspirat din alte locuri, n-a copiat tembel. N-a scos peștișorul exotic din acvariul cu instalație de oxigenare și cu plante alese atent, ca să-l mute entuziast în borcanul în care s‑au ținut murăturile. Așa se face că, odată ajuns la Bonțida, în zilele în care locul acela e băgat în priză și devine un univers, descoperi ceva tulburător. E așa cum ai văzut prin alte locuri – sau poate chiar mai bine! –, dar te gîndeai că la tine acasă n-o să fie posibil niciodată așa ceva. Iar aerul acestui peisaj nu e unul scremut, nu e ca bietul fost milițian din sat, pe care pui uniforma polițistului din Beverly Hills. E chipul unui lucru bine făcut – atenție, vă rog, potoliți-vă, nu e nici o aluzie aici! – care a crescut atît de mult, încît își permite să lucreze altfel la detalii. Adică nu le pune acolo ca să fie. Lucrurile, pur și simplu, se potrivesc. Vezi ce-ai văzut prin alte locuri, dar totul e firesc și e la tine acasă. 

Pentru că are deja un public. Niște zeci de mii de oameni, care stau într-o ploaie cruntă și într-un noroi greu de descris, lălăindu-se între scene sau între toate punctele unde se întîmplă cîte ceva. Da, sînt și unii care n-au nici o treabă cu ce‑i acolo. Vin doar pentru că… e un loc unde vine lume. Da, apar și cocalari de toate soiurile, făcînd parte și ei dintr-o faună extrem de diversă. Vezi și „puștime“ ruptă de beată, vezi de toate. Dar e normal. Așa e peste tot. Ce e important e că publicul real se vede foarte bine. E publicul pe care Castelul și l-a cîștigat. Nu pentru că e cool să stai în ploaie și în noroi, ca să pui poze pe Instagram și să te rupi în figuri pe Facebook. Ci pentru că s‑a articulat un spirit al acestui spațiu, un „vaib“, cum ar spune unii. Și, da, în zona unde se poate mînca, la fel de bine ca la baruri, mai vezi fețe care nici măcar nu se chinuie să joace un rol, ci vor doar să te tragă în piept, să facă bani azi, în cinci minute cît într-un an. Dar nu ei sînt regula. Și, la fel, de-ăștia vezi peste tot. Nu excepțiile astea fac peisajul care, în rest, reușește enorm. Izbutește să articuleze, din detalii mai mici sau mai mari, o lume fascinantă.

Pentru că nu doar felul în care arată e foarte spectaculos, ci pentru că substanța începe să depășească forma. Jandarmii, echipajele SMURD, angajații unor firme care se ocupă cu ordinea nu sînt doar de decor. Toaletele sînt un vis. Nu sînt doar o bifare pe un tabel cu lucruri obligatorii, ci o dovadă de respect autentic pentru plătitorul de bilet. Felul în care le lasă unii compatrioți – sau alții, veniți de aiurea, care nu-s puțini deloc – e un coșmar. Punctele de atracție, că-s baruri, că-s locuri de ascultat muzică sau că‑s locuri de „joacă“, toate au un ceva al lor, care contribuie la Marele Ceva al acestui spațiu. E un Ceva în care poți să rătăcești mult și bine, să te umpli de atmosfera lui unică. Sînt oameni mulți care, pur și simplu, se îmbracă pentru Electric Castle. Se exprimă cumva, în limbajul acestui spațiu, contribuie perfect natural la spectacolul general.

Pentru că lumea care stă la multele mii de corturi dă inima Castelului. Tot puhoiul ăsta de lume, din toate colțurile țării și de prin alte colțuri ale planetei, ei sînt o parte esențială din autenticitatea fenomenului. Ei sînt cei care stau zile întregi în ploaie și noroi, zicînd, printre hohote de rîs, că sînt la „Castelul Hidroelectric“. În condițiile astea, chiar și într-un an în care numele de pe afiș nu sînt colosale, spiritul acestui fenomen își vede de treaba lui. Chestia asta nu e clonabilă. 

(continuarea în numărul următor)

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.