De ce contează atît de mult lucrurile mici?

Publicat în Dilema Veche nr. 715 din 2-8 noiembrie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

De ce cîntărește enorm, la un moment dat, tot ceea ce ni se pare, în restul timpului, că e nesemnificativ? Cum funcționează mecanismul care transformă lucrurile importante în ceva ce nu mai contează, în ceva ce pare că e de la sine înțeles? Odată așezate în obișnuință, în confortul vieții de zi cu zi, noțiunile esențiale se dizolvă cumva în rutina, în automatismul cu care întîmpinăm fiecare dimineață. Doar atunci cînd lucrurile astea „mici“ dispar, printr-o întîmplare nefericită – pe care întotdeauna o considerăm ca fiind foarte puțin probabilă –, numai și numai atunci le redescoperim, disperați, importanța colosală.

Acum, cînd poți să te duci pînă-n pînzele albe, să-ți cauți dreptatea în justiție, lucrul ăsta nu mai pare ceva grozav. Dimpotrivă. Pare un stres îngrozitor. Deși sistemul de justiție e încă destul de precar și zguduit de crize – fie ele de conținut sau de imagine –, e esențial faptul că el se găsește acolo. Că poți apela la el în mod real. Că șansele de a-ți găsi dreptatea sînt sporite față de acum douăzeci-treizeci de ani. Iar dacă nu reușești lucrul ăsta aici, ai posibilitatea de a te adresa instanțelor europene. Unii, trecuți prin toate necazurile, care mai de care mai suprarealiste, preferă să-și blesteme zilele cînd se gîndesc la ce-au pătimit prin lumea sălilor de judecată și a avocaților. Dar există posibilitatea reală de a-ți găsi dreptatea. Și ăsta nu e un lucru mic. Există o Autoritate pentru protecția consumatorului. Nu în puține cazuri, adresarea în direcția asta a dat rezultate. Există posibilitatea de a călători liber în țările de pe acest continent și de a-ți căuta acolo un viitor mai bun, dacă tu consideri că aici nu mai e de trăit cu nici un chip. Există posibilitatea de a-ți spune liber părerea, de a protesta, de a te asocia cu alții, dacă credeți în aceleași lucruri și vreți să le faceți cunoscute sau să luptați pentru ele. Toate lucrurile astea, și-ncă multe altele, există. Chiar dacă în jurul lor găsești multă nedreptate, inegalitate, precaritate, ele sînt acolo și, deseori, funcționează. Trebuie să ai și convingerea, hotărîrea, voința de a apela la ele și de a le folosi. Așa cum, în mod normal, ar trebui să ai și gîndul că trebuie să faci orice îți stă în putere pentru ca aceste lucruri să reziste și să funcționeze din ce în ce mai bine.

Înțelegi importanța acestor lucruri doar atunci cînd ele nu mai există. Și de multe ori îți spui celebra replică, de fapt parola care îți oferă accesul spre propria aneantizare: „Mai dă-i dracu’ cu instituțiile lor! Decît așa, mai bine deloc!“ E momentul în care totul se prăbușește. Atunci cînd obosești să speri, să crezi, să vrei, sau ești de-a dreptul forțat, pînă la ultima picătură de energie, să abandonezi. Pe asta se și bazează neprietenii care lucrează zilnic la a-ți arăta că există un confort al abandonului, al aneantizării. Pe faptul că cei mai mulți preferă să privească viața la televizor, în locul efortului de a face ca lucrurile să fie mai bune în jurul lor. Mereu trebuie să existe niște alții care să se ocupe cu mersul lucrurilor. Noi n-avem timp pentru așa ceva. Uneori, vreme de cîteva secunde, chiar ne contemplăm propria lașitate și indolență, iar atunci înțelegem cum stau lucrurile. Și, pentru cîteva clipe, vedem lumea așa cum e. După care intervin imediat orgoliul, mecanismele de apărare, toate lentilele care ne asigură că percepem lumea în așa fel încît să n-o luăm razna. Și revenim la „normal“, făcînd mișto sau desconsiderîndu-i pe toți cei care își caută dreptatea sau pe cei care își consumă timp din viețile lor făcînd orice pentru ca lucrurile să fie mai bune. Partea cea mai idioată și frustrantă e că binele nu arată deloc la fel pentru toată lumea.

Dacă s-ar fi petrecut un cutremur devastator în Catalonia, poate că am fi contribuit cu ajutoare pentru sinistrați, am fi trimis mesaje de solidaritate, ne-am fi făcut auzite vocile într-un fel. Așa, nu putem să ne băgăm în treburile lor, pentru că e o chestie internă, la ei acolo. Ca-n Țara Bascilor, Scoția, Belgia, Tirolul de Sud. Nu le poți spune oamenilor ce să facă la ei acasă. Nu le poți explica nici-decum că ei trăiesc în locuri unde oamenii o duc bine. Și că, atunci cînd o duci bine, ai responsabilități mult mai mari. Față de cine ai responsabilitățile astea? Față de bunul-simț elementar, de viitorul copiilor tăi, de propria ta demnitate și față de ceea ce lași în urma ta. Ai responsabilitatea de a conserva binele și de a l propaga, așa cum poți, spre alții. Ai responsabilitatea de a fi mai conștient decît alții de contextul larg în care trăiești și de însemnătatea contribuției tale în acest mecanism. N o s o duci mai bine dacă te separi într-un moment de criză al entității statale mari în care trăiești. Vor veni alții peste tine, mult mai puternici. Și-o să-ți dai seama de cum ai pierdut tot. Dar va fi prea tîrziu. Și-o să compui din nou cîntece sfîșietoare despre libertate. O libertate care nu seamănă la chip absolut deloc cu cea pe care o vezi acum, cînd o scrii pe tricou și o strigi în gura mare în piața publică. Dar cum să le explici tu asta, ca român, cetățenilor din Catalonia? Ai și tu necazurile tale, trăiești într-un spațiu precar, nici nu se compară cu felul în care se trăiește acolo, la ei. Plus că soția liderului separatist din Catalonia e româncă din Vaslui. Deunăzi, mama dumneaei declara pentru El País – pentru că fata i-a zis să nu cumva să vorbească cu presa din România – că fiica sa mergea des la vrăjitoare, că ajută. Au ajutat-o și cînd a intrat la facultate, și cînd s-a măritat cu domnul soț. Mai poate, oare, măcar o supraproducție istorică de tămîie să alunge spiritele astea? Ce ne-o putea trezi, ca specie, pe continentul ăsta? 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pacient spital jpg
România, țara lui „nu avem”: „Nu avem prevenție, nu avem spitale, nu avem medici suficienți, nu avem medicamente”. Nu avem siguranța că, odată internați în spital, vom ieși și sănătoși
Trăim în România lui „nu avem”. Nu avem bani. Și pentru că nu avem bani, nu avem medici, nu avem asistente, nu avem medicamente, spitale, echipamente de secol XXI.
lapte_shutterstock 2495423319 jpg
Alimentul care conține de 5 ori mai mult calciu decât laptele. Este foarte ușor de introdus în dietă
Este un aliment foarte sănătos, dar deși cei mai mulți români îl cunosc, nu foarte multă lume îl și consumă! Iar un detaliu extraordinar despre acest produs este faptul că în el vom găsi de cinci ori mai mult calciu decât în lapte!
Santier Campus Vulturesti foto BookLand (1) jpg
Au început selecțiile elevilor la primul campus pentru învățământ dual din mediul rural din România. Ce specializări se caută
De șase luni, în comuna Vulturești din Argeș se lucrează la primul campus preuniversitar profesional în sistem dual din România în mediul rural. Iar primele selecții ale elevilor pentru anul școlar 2025-2026 au început weekendul trecut.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump, nemulțumit că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”
Președintele american Donald Trump a precizat luni că se poartă discuţii pentru un acord de pace, dar nu este deloc mulţumit de faptul că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”.
Tanczos Barna intalnire ACAROM, aprilie 2025, foto Facebook Tanczos Barna jpg
România pregătește măsuri de protecție pentru industria auto, în contextul taxelor vamale impuse de SUA
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunțat, luni, că se fac demersuri pentru protejarea industriei auto naționale, în contextul noilor taxe vamale anunțate de Statele Unite ale Americii pentru importurile de autoturisme din Uniunea Europeană.
Chioșc în Parcul Cișmigiu, la sfârșitul secolului al XIX-lea (© Wikimedia Commons)
Ce salarii aveau românii în 1900. Ce puteau cumpăra cu cât câștigau
Ce fel de salarii aveau românii în anul 1900? După Războiul de Independență din anii 1877-1878, România a trăit o vreme de dezvoltare economică fondată cu precădere pe producția agricolă și creșterea animalelor. Drept urmare, viața locuitorilor a fost din ce în ce mai bună, până către Marele Război.
mancare de post jpeg
Ce să mănânci în postul Paștelui ca să nu te îngrași. Cu ce înlocuim carnea, ouăle și lactatele
Ne aflăm în postul Paștelui, o perioadă în care, cel puțin teoretic, ar trebui să ne detoxifiem organismul consumând multe alimente sănătoase, precum fructe și legume. Fără carne, ouă și lactate am putea chiar să slăbim. Însă, spun nutriționiștii, la fel se bine am putea să ne îngrășăm.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Analiza candidaților, episodul 1. Revanșa lui George Simion. Cum ar schimba scena politică o victorie a liderului AUR
„Adevărul” analizează șansele principalilor candidați la alegerile prezidențiale și impactul asupra vieții politice. Actualul guvern are zilele numărate? Cine ar putea fi noul premier? Ce plan au suveraniștii pentru a prelua puterea? Sunt întrebări care vin la pachet cu alegerea noului președinte.
Carol Davila, portret de Theodor Mayerhofer (© Wikimedia Commons)
8 aprilie: Ziua în care s-a născut Carol Davila, considerat întemeietorul medicinei moderne româneşti
Născut în Parma, Italia, sub numele de Carlo Antonio Francesco d’Avila, Carol Davila avea să devină unul dintre cei mai importanți medici și farmaciști români din secolul al XIX-lea.