Dansul macabru, fără umor englezesc

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Dansul macabru, fără umor englezesc jpeg

Am profitat de o ocazie de a face săpături în valea Tamisei, dar pînă la urmă a profitat ea de mine. Îmi închipuisem că mă aștepta ceva simplu, vag bucolic, suficient cît să mă lămuresc, pentru teza mea de doctorat, ce varietate a sistemului de săpătură londonez MoLaS folosea compania arheologică locală (de altfel, un gigant al săpăturilor de salvare din Marea Britanie). M-am trezit însă într-o necropolă de înhumație. Asta era acum exact zece ani, și pînă atunci întîmplarea face că, în materie de oase umane, nu aveam experiență decît cu morminte de incinerație. Acolo, din ele nu mai rămîn decît cenușă și cîteva fragmente micșorate (ca intrate la apă, doar că e vorba de foc), adesea albastre, cu textura fildeșului. Aici, în Gloucestershire, gropile se recunoșteau ușor în solul roșu, feric, cu pietriș granular și, dacă nu erau intersectate de alte gropi, se goleau încetișor pînă era atins primul os. Apoi petreceam următoarele zile lungit pe o scîndură, la un braț distanță de schelet, bibilind fiecare os în parte, nu prea mult, ca nici unul să nu fie deplasat din poziția originală, dar nici prea puțin, ca să nu fie vizibil pentru desene și fotografii. Cu femurul asta e floare la ureche, dar cu oase fragile ca lacrimalul e chinezărie curată. Inevitabil cîte o rotulă – o frumusețe de os triunghiular – mai sărea de la locul ei, dar o așezai cu grijă la loc. Cea mai mare problemă era cu falangele, din care întotdeauna lipsea cîte una (știți că oasele mîinilor noastre seamănă bine, ca formă și mărime, cu cele din laba ursului?). Se luau și probe, de pildă pentru datări C14, dar și din așa-numită „stîncă“ a osului temporal, osul cel mai dens al omului, și cel mai bun pentru extras paleo-ADN; în restul oaselor, 99% din ADN-ul păstrat e microbian, iar nu uman original. Cînd mă întorceam însă după lucratul ăsta întins pe scîndură, ore întregi față în față cu amicul din secolul IV, eram cam rupt. Chiar dacă puteam să-mi iau zile libere – la urma urmei eram voluntar –, mă duceam la Bodleian sau la Sackler Library degeaba, nu puteam să mă concentrez. Apoi cimitirul nostru a luat-o razna – au apărut morminte orientate în toate direcțiile (creștinește ar fi fost cu capul spre vest), iar următorul meu amic fusese înmormîntat cu fața în jos, deja o abatere serioasă de la normalitate. L-am văzut abia cînd i-am ridicat craniul (neașteptat de greu!) ca să-l predau specialistei în antropologie fizică, care ardea și ea de nerăbdare să-l cunoască.

Abia îmi intrasem și eu în rol, că nu se poate să fii arheolog fără să dai de morți, cum nu se poate găti fără să miroasă a ceapă, abia ajunsesem din nou la zi cu referatele pe care trebuia să le predau coordonatorului meu de doctorat de acolo, cînd au apărut trei schelete decapitate și cu craniile plasate între genunchi. Să constați că din pămîntul dintre genunchii omului sau, cum s-a întîmplat mai apoi, dintre labele picioarelor apare un craniu, e ceva tipic pentru bucuriile bizare ale arheologiei. Adevărul e că pentru cine studiază înmormîntări antice cu decapitare (care spun o mie de chestii despre societățile care le-au produs), Anglia e un paradis, dacă pot să zic așa, cu peste 70 de asemenea situri documentate. Scheletele din valea Tamisei fuseseră decapitate după moarte. Zic după moarte pentru că afectarea verterbrelor cervicale era minimală, spre deosebire de o execuție unde chiar și o singură lovitură, nemaivorbind de două-trei în cazul unui călău nedibaci sau prost plătit, nu are nici o șansă să nu secționeze o vertebră în două sau să zgîrie baza craniului. Despre moarte în luptă iar nu putea fi vorba, patru persoane decapitate fiind femei în vîrstă, iar celelalte schelete neprezentînd alte răni perimortem, primite prea tîrziu ca să se mai inițieze vindecarea. Motivele pentru o asemenea înmormîntare sînt neclare. Teoria menținerii credințelor din epoca fierului într-o forță totemică a capului e acum discreditată. Decapitarea, cu consecința înmormîntării atipice (Sonderbestattung, i se zice), e în general considerată punitivă, indiferent că ea a fost cauza morții sau a avut loc după ea. Sînt cîteva cimitire în care procentul de executați pare totuși prea mare, 20-30%; ce comunitate e aia unde unul din patru oameni sfîrșește așa rău? Mai ales într-o epocă fără televizor. Alt­minteri, asemenea înmormîntări atipice, preistorice și mai recente, sînt adesea cauzate de frica de strigoi, existînd nenumărate cazuri în preistorie de schelete pe care s-au așezat pietre de moară sau în care mortul a fost în alt mod făcut inofensiv. Ca să închei: am continuat să fac naveta din Oxford de cîteva ori pe săptămînă pe șantier, pînă cînd am găsit un foarte mic sarcofag de plumb. Pe acesta l-au deschis abia cînd a sosit și echipa medicală (procedura standard cînd se găsește ceva antic sigilat), însă eu în orice caz n-am ținut să fiu de față. M-am întors la Duke Humfrey’s Library (foto, mai cunoscută, mă tem, drept biblioteca Hogwarts din Harry Potter) și am început să stau acolo mai mult decît aveam nevoie, doar pentru că puteam. Căscam gura la cărți, pentru că asta e uneori mai bine decît să stai să le citești, și mă strîngea rău cămașa la gît.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Nici o clipă Portasar, Cartea Românească, 2015.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic