Cuvîntul anului 2018: justiție

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Celebrul dicționar online al companiei americane Merriam-Webster – o subsidiară a Encyclopaedia Britannica – a publicat, conform obiceiului, cuvîntul cel mai căutat al anului 2018. Procesul de alegere ține cont și de numărul de căutări, dar mai ales de influența familiei lexicale și a cîmpului de semnificație ale cuvîntului respectiv, în contextul american. În cele din urmă, redacția alege un cuvînt, în funcție de puterea pe care acesta o manifestă, în cadrul vieții publice a Statelor Unite ale Americii, de-a lungul unui an. Doamnelor și domnilor, în aplauzele dumneavoastră, va urca pe scenă vedeta lexicală a anului 2018! Cuvîntul care a marcat discursul public american e reprezentativ pentru direcția preocupărilor de a înțelege, și spune multe despre starea de spirit a acelui spațiu în anul care tocmai se încheie. Ei bine, acest cuvînt este „justiție“!

Și iată cum, indiferent de PIB, de nivel de viață, de dimensiune și influență în lume, se dovedește că avem aceleași preocupări pe care le au și americanii. Ne chinuie aceleași griji. Se cheamă că am ajuns, cumva, la același nivel cu societatea de peste Ocean. N-a fost ăsta visul atîtor și atîtor români? Iată, fără prea mare efort, i-am ajuns pe americani. Din moment ce ne preocupă aceleași lucruri, însemnă că avem aceeași agendă publică. Putem sărbători în an centenar faptul că, deși n-am reușit să fugim cu toții din această țară, societatea românească are aceleași preocupări cu lumea în care mulți ne-am fi dorit să ajungem. Ce rost mai are să pleci? De ce să mai bați drumul pînă acolo, la capătul lumii? Ca să dai peste aceleași discuții pe care le auzi și aici? Cine ar fi crezut că atunci cînd pe noi ne chinuie cumplit, pe dinăuntru, gîndul că ne îndepărtăm de lumea civilizată, s-ar putea să constatăm că ne găsim, de fapt, în plină civilizație?

Vorba tatălui unui bun prieten. Cu niște ani în urmă, se întorsese dintr-o vizită la fiica lui, sora prietenului meu, stabilită la New York. Era vesel, impregnat de lumea în care stătuse vreo jumătate de an. I se părea că totul e senin, că nu merită să-ți faci griji pentru nimic și că omul, în general, are o condiție profund ameliorabilă. Zîmbea cît era ziua de lungă. Muzicant de meserie, pensio­nar, cînta voluntar pe terasa unui restaurant. Cum apăreai pe terasă, cum îți trăgea o dedicație și-ți mai făcea și cinste cu o băutură. Era într-o formă care contrasta flagrant cu meclele căzute ale tuturor concitadinilor. Lîngă el, rătăcit în abisul unei melancolii, mesteca la clape partenerul lui de cîntări de-o viață. Imaginea de pe scenă era tulburătoare. Doi muzicanți, cîntînd pe o terasă aproape goală, într-o seară de toamnă călduță și tristă, ca o saramură eternă, din care ai senzația că nimeni nu va mai ieși niciodată. Unul dintre ei, purtînd o cămașă hawaiană multicoloră, pe cap cu o pălărie de Panama și animat de o exuberanță năucitoare, cîntînd alimentat de o energie neverosimilă, venită din altă lume. Celălalt, îmbrăcat complet în gri stins, cu fața căzută, ca o clădire lovită într-un bombardament, cu ochii injectați, pierduți în neantul unui gînd fără capăt. Tîrziu de tot, cînd s-a hotărît să ia o pauză din entuziasmul cîntării, l-am întrebat pe tatăl prietenului meu: „Cum fu, nea Eugene, în America?“ Mi-a mai comandat o vodcă, sprijinit pe un glas tunător, din care nu se scursese încă toată cîntarea. Pe urmă, mi-a zis: „Cum să fie, mă?! Ca p-aicea, pă la noi. Oameni ca toți oamenii, o stradă, așa, mai mare, da, muult mai mare dăcît asta a noastră dîn centru, pă care e plin toată ziua dă mașini. Copaci d-o parte și dă alta a drumului și… asta e toată treaba. Ce-am văzut la ei e că nu știa să pescuiască neam. Avea scule, ecrane, dracu’ să-i pieptene, da’ numa’ io prindeam, cu un băț găsit p-acolo. Să uita la mine ca la mașini străine. Zicea ei ceva, da’z dai seama că n-am înțeles nimica. Da’ era frumos rău. Ei pă limba lor, io pă românește, ne-am împrietenit, cum s-ar zice. Le-am arătat cum să leagă firu’, alea, alea… În rest, ca p-aici pă la noi, doar că… mai mare, așa…“

Interesant e că americanii au căutat în dicționare, nu doar au folosit intensiv cuvîntul „justiție“. În toate dimensiunile sale de semnificație, foarte generoase în limba engleză. Oare noi am făcut la fel? Am căutat în dicționar să aflăm cum se definește justiția? Dar corupția? Am avut curiozitatea de a-i descoperi cîmpurile vaste de semnificație? Strict ca număr de căutări, pe primul loc la americani, în intrările pe Merriam-Webster, a ieșit cuvîntul „naționalism“. Căutarea acestui cuvînt a crescut cu, țineți-vă bine, 8.000%, după ce a fost folosit cu larghețe de președintele Donald Trump într-un discurs celebru, în care s-a declarat naționalist. „Naționalism“ e definit în Merriam-Webster ca „loialitate și devotament față de o națiune“. Dar, mai ales, „ridicarea unei națiuni deasupra celorlalte și plasarea accentului principal pe promovarea culturii și intereselor sale, ca opuse celor ale altor națiuni sau grupuri supranaționale“. Iar explicația continuă. „Naționalism“ este deseori înțeles în opoziție cu „patriotism“, care înseamnă „dragostea și devotamentul cuiva pentru țara sa“, lucru care „nu implică în mod necesar o atitudine de superioritate“. Pe locurile 2, 3, 4 s-au situat cuvintele „pansexual“, „stea călăuzitoare“, „epifanie“. Iar cuvintele anilor trecuți, din 2010 pînă acum, au fost „feminism“, „ireal“, „-ism“, „cultură“, „știință“, „socialism“, „pragmatic“.

Cu toate asemănările și deosebirile dintre lumi, și la noi cuvîntul anului poate fi „justiție“. Așa cum pot fi și multe altele, dintre cele vehiculate atît de des în spațiul public. În 2017, cele mai căutate cuvinte pe dexonline.ro au fost „a abroga“ și „amnistie“. Normal. Nu?! Care o fi cuvîntul anului 2018, la noi?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

romania tragere la sorti captura tv jpg
mircea diaconu film profetul aurul si ardelenii jpeg
Cariera impresionantă a marelui actor Mircea Diaconu și rolurile care l-au consacrat
Mircea Diaconu a avut o carieră impresionantă în teatrul și cinematografia din România. Marele actor s-a stins din viață sâmbătă la 74 de ani, după ce s-a confruntat cu o boală grea.
banner mircea diaconu 2 png
Locul care a rămas mereu în sufletul actorului Mircea Diaconu. Visa să-și trăiască acolo bătrânețile iar în ultima vreme îl vizita tot mai des
Actorul Mircea Diaconu s-a luptat în ultimii ani cu o boală cumplită, cancerul de colon. De altfel, actorul stătea tot mai mult la casa părintească de la țară.
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!