Cutremure şi alarme

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Reacţii omeneşti jpeg

În ultima perioadă, Vrancea ne tot leagănă uşor, iar Guvernul vrea să ne avertizeze cînd vine cutremurul. Să ne dea alarma, pe oriunde am fi. Evident, seismele nu pot fi prezise nicăieri în lume. Dar nimeni nu contrazice această idee. Ministrul delegat al Cercetării, Mihnea Costoiu, spune că vrea ca sistemele de alarmare rapidă, care funcţionează la această dată doar pentru autorităţi, să fie puse gratuit şi la dispoziţia populaţiei. De fapt, nu e vorba de prezicerea seismelor, ci de o alertare rapidă în momentul în care se declanşează un cutremur. E un sistem prin care se poate şti că în regiunea Vrancea, de exemplu, a început un cutremur care vine şi la Bucureşti. Unda seismică periculoasă se propagă mai încet decît undele electromagnetice ale sistemelor de avertizare. Apare o diferenţă de circa 30 de secunde între momentul în care cutremurul s-a declanşat în Vrancea şi momentul în care unda seismică secundară, periculoasă, ajunge în Capitală. În aceste circa 30 de secunde, bucureşteanul poate afla că vine cutremurul. Focşăneanul, în schimb, nu are la dispoziţie acest interval de timp, iar pe clujean (ca ardelean cu tabieturi), chiar dacă ar avea mai mult timp la dispoziţie, s-ar putea să nu-l prea intereseze. În fine, măcar bucureşteanul, cum spuneam, are cel mult 30 de secunde ca să intre în panică, să iasă afară din apartament şi să ajungă pe scările blocului (cele care, de obicei, cad primele), să se calce în picioare cu alţii speriaţi prin săli de spectacol sau mari magazine, să facă infarct, trezit în miez de noapte de avertizarea sonoră cu pricina şi, eventual, toate astea pentru un cutremur de vreo 5,5 grade pe scara Richter, adică nepericulos. Aici e o altă problemă.

Sistemele respective nu pot evalua decît foarte grosolan magnitudinea cutremurului şi în nici un caz durata. Ele erau folosite pînă acum preventiv, pentru deconectarea automată a unor instalaţii industriale, ca de pildă cele de la centrala nucleară de la Cernavodă, pentru trecerea unor instituţii vitale pe generatorul propriu de energie ş.a.m.d. În cele mai multe cazuri, cetăţeanului obişnuit nu-i poate fi utilă această alertare rapidă, ba chiar dimpotrivă. Iar după vreo două-trei alarme false, s-ar putea ca nimeni să nu le mai ia în seamă, ca în povestea cu lupul. Colac peste pupăză, se pomeneşte şi despre posibilitatea alertării prin e-mail sau prin televiziuni. Ei bine, de cînd aşteptam să ne anunţe Mihai Gâdea sau Radu Banciu, în direct, că va fi cutremur.

Ministrul Costoiu spune că a văzut un asemenea sistem de alertare în Japonia. Dar aceea e o ţară în care cutremurele se produc frecvent şi populaţia ştie exact ce trebuie să facă în asemenea situaţii. În România, cutremurele periculoase se produc o dată la 40 de ani, iar lumea ştie, din folclor, că trebuie să se adăpostească sub tocul uşii (ceea ce, în cazul celor mai multe construcţii, nu e tocmai indicat). Există pe glob şi zone în care distanţa dintre epicentrul cunoscut şi zonele dens populate este mai mare şi, în consecinţă, timpul dintre alertă şi venirea undelor seismice este mai lung – peste două minute, de exemplu, în cazul metropolei Ciudad de Mexico. Or, în două minute sînt ceva mai multe şanse de a te pune la adăpost (poate). În România, efectele unui asemenea sistem ar fi cu siguranţă benefice pentru anumite firme şi probabil aproape inutile pentru populaţie. În urmă cu cîţiva ani, o asemenea firmă vindea pagere de alertare împotriva cutremurelor. O afacere cu un bun potenţial, avînd în vedere că se adresează unei clientele puţin informate şi cu frică de cutremure. Firma respectivă a organizat la un moment dat chiar o conferinţă de presă la care voia să-şi prezinte produsele. Titlul conferinţei, conceput în mod abil, împreună cu denumirea firmei care părea a unei instituţii de stat, au atras o mulţime de jurnalişti şi televiziuni. În timpul conferinţei, însă, unii şi-au dat seama că asistă la o pură reclamă comercială. A ieşit un oarecare scandal. De data asta, însă, nu o firmă particulară, ci un reprezentant al Guvernului propune aşa ceva, spunînd că se bazează pe senzorii şi datele Institutului Naţional pentru Fizica Pămîntului. Directorul institutului a declarat că un asemenea sistem ar fi util doar însoţit de ample acţiuni de educare a publicului. Propunerea Guvernului vine ca la carte, într-o perioadă în care focarul din Vrancea este, aşa cum spuneam, destul de activ. O asemenea măsură aminteşte de măştile contra gazelor de luptă, distribuite populaţiei de regimul Ceuşescu. Atunci, aveam de-a face cu o măsură propagandistică. Astăzi, motivele par să fie altele, dar poate că mai eficient decît un program de alertă în cazul cutremurelor ar fi un sistem de prevenire a matrapazlîcurilor la nivel guvernamental. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

politisti perchezitii jpeg
Percheziții în Capitală într-un dosar de proxenetism. Zonele unde acționau suspecții
Polițiștii au făcut, marţi, 19 noiembrie, două percheziții domiciliare într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de proxenetism. Patru persoane au fost conduse la sediul poliției.
bebelus botosani jpg
Miracolul de la Botoșani. Bebelușul de 660 de grame și o poveste despre supraviețuire
Elena, o fetiță născută prematur la doar 22 de săptămâni cântărind doar 660 de grame, a reușit să sfideze toate pronosticurile medicale.
INSTANT DEZBATERE DIGI24 00 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Gafele candidaților la prezidențiale în timpul dezbaterii electorale
Declarațiile politicienilor de la dezbaterea prezidențială, unde au participat o parte din candidații de la alegeri, au fost verificate și corectate.
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP formulează cele două întrebări pe care „nu i le-a pus nimeni lui Simion”. În ce caz ar trebui liderul AUR să se prezinte „la poarta pușcăriei”
Cunoscutul ziarist Cristian Tudor Popescu vorbește despre ce n-a fost întrebat, în opina sa, candidatul AUR George Simion la dezbaterea prezidențială de luni seară.
fratii tate jpg
Fraţii Tate au obţinut „o victorie uriaşă” în instanţă. Magistraţii au respins o parte din probele pentru trafic de persoane
Avocatul lui Andrew Tate a anunţat o „victorie uriaşă”, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, să respingă o parte din probele împotriva celor doi fraţi Tate, în dosarul de trafic de persoane.
image png
Diana Șoșoacă cere oficial suspendarea alegerilor prezidențiale
Diana Iovanovici Șoșoacă, președintele S.O.S România și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2024, cere oficial suspendarea alegerilor prezidențiale până la soluționarea definitivă a dosarului său aflat pe rolul Curții de Apel București
Marcel Ciolacu PSD jpg
Pas important în planul PSD de reindustrializare a țării. 420 de milioane de euro, bani europeni, pun România pe harta mondială a industriei microcipurilor
Mai multe universități și companii din țara noastră au fost selectate pentru a beneficia de o finanțare de 420 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru cercetarea, dezvoltarea și producția de cipuri.
rusia pensionari/ FOTO:Telegram
Categoriile de pensionari care au pierdut sute de lei la pensie. Sunt obligați să muncească încă 10 ani
După recalculare, 4.600.000 de pensionari au beneficiat de majorarea pensiilor. Dar noua lege a dus și la inegalități în unele categorii de pensionari care au și protestat ca urmare a problemelor create.
shutterstock 1908568801 jpg
Ceaiuri aromate cu efect puternic antidepresiv. Îți însoresc zilele
Aceste ceaiuri nu doar că te vor ajuta să faci față stărilor de tristețe, dar îți vor oferi și momente de răsfăț. Pregătite cu drag și savurate în tihnă, pot deveni ritualuri esențiale pentru starea ta de bine. Alege ceaiul potrivit pentru tine și lasă natura să-și facă magia!