Curentul naţional

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cîţi dintre noi n-au descoperit, încă din copilărie, că în România o mulţime de lucruri nu se pot face fără un oarecare chin? Multe nu se pot desfăşura în mod firesc şi uns, aşa cum se întîmplă mai la vest de noi. Mereu apar tot felul de eforturi prealabile, concomitente sau colaterale şi indispensabile activităţii principale pe care vrei s-o desfăşori. Schiatul, bunăoară, a fost mereu pentru mine un asemenea exemplu. Dincolo de corvoada transportului pînă la munte (cu trenuri supraaglomerate, supraîncălzite, supraîntîrziate sau supracontrolate, ori cu maşina pe aventuroasele şosele) şi de frecventele enervări legate de cazarea la o gazdă sau la un hotel, trebuia să înfrunţi cozile şi proasta funcţionare a instalaţiilor pe cablu, să suporţi intrările prin faţă ale străinilor şi ale şmecherilor autohtoni, apoi să te strecori cu bine printre porţiunile de gheaţă, printre hîrtoapele şi printre pietrele de pe pîrtii. Mai erau şi problemele legate de schiurile proaste (celor româneşti le săreau canturile ori pur şi simplu se exfoliau ca o varză cînd ţi-era lumea mai dragă, iar dintr-alea străine aveau prea puţini). În fine, dacă voiai să închiriezi echipamentul trebuia să treci printr-un adevărat calvar.

Dincolo de toate aceste obstacole, mai degrabă legate de lucrările omeneşti, destul de frecvent apărea şi un alt mare ghinion, care, nu ştiu cum, se nimerea tocmai în week-end-uri. Ceva natural: vîntul. Un vînt pe care, cică, telecabina nu-l suporta. Atunci totul se închidea şi însemna că bătuseşi drumul pînă acolo degeaba. N-aveai nici pe cine să te superi, fiindcă era vorba de siguranţă. Bineînţeles, la telecabină ieşeau discuţii şi înjurături. Oamenii nu se lăsau uşor.

În fine, am lăsat toate astea în urmă descoperind Alpii – Austria, Elveţia, Italia. Totul acolo părea făcut pentru omul care voia să schieze, de la pîrtii şi mijloace de transport pînă la restaurante şi hoteluri. Puteai să te dai pe schiuri de dimineaţa pînă seara, ba chiar şi noaptea, fără nici un impediment. Unii puteau schia acolo chiar şi fără picioare, cu ajutorul unor sisteme speciale. Dar am mai scris despre asta.

Ce n-am observat însă, în mai bine de zece ani de preumblări prin acele locuri, a fost acel vînt devastator care să ducă la oprirea instalaţiilor de transport pe cablu. M-am mirat. Să nu aibă, adică, vînturile Alpilor tăria celor din Bucegi? Să fie instalaţiile lor mai bine amplasate? Dar le vezi orientate în toate direcţiile şi pe toate feţele munţilor. Cum să nu fie vînt nicăieri? Mi-am zis atunci că, probabil, bătrîna telecabină din Sinaia trebuie să fie de vină, cu uzura ei şi cu tehnologia depăşită.

Ei bine, lucrurile s-au mai schimbat între timp şi pe la noi. Chiar luna trecută, o nouă telegondolă a fost inaugurată la Sinaia. Face legătura între Cota 1400 şi Cota 2000. Modernă şi eficientă. Poate transporta 1500 de turişti pe oră. E adevărat, lucrările au întîrziat cu două luni, pare-se din pricina unor şuruburi prea scurte pe care lucrătorii le-au instalat în buna tradiţie locală a lui „lasă că merge şi aşa“. N a mers şi a trebuit să o ia de la capăt. Dar, una peste alta, întreaga construcţie s-a terminat în doar cîteva luni, ceea ce e lucru rar prin părţile noastre. Iar administratorii domeniului schiabil din Sinaia s-au întrecut pe ei înşişi. Deşi a nins puţin, mai cu zăpadă artificială, mai cu acele utilaje de bătătorit numite ratrak-uri, au reuşit să amenajeze pîrtiile în mod onorabil. Impresia de săptămînile trecute a fost de hărnicie şi civilizaţie. La fel ca în Austria. Am revenit şi săptămîna trecută. Era o zi senină şi munţii ceva mai albi. Ninsese. Se anunţa o zi de schi excepţională. Dar, ajunşi la noua telegondolă, toate amintirile trecutului ne-au izbit în faţă. Ni s-a spus că e vînt puternic şi că instalaţia nu funcţionează. Aia nouă? Deci nu cabina veche era de vină. Atunci, în sfîrşit, m-am luminat: era o meteahnă mult mai veche, era ţara cu vînturile ei potrivnice, curentul care pune frînă la orice şi, vorba ceea, împotriva curentului n-ai cum să îna­intezi, „corentul“ din popor, care trage la urechi şi te face să răceşti. Termenul acela care, cică, nici n-ar avea echivalent în limbile occidentale. Ba chiar cineva a demonstrat că acel „corent“, pe care occidentalii nici nu-l simt, pentru noi chiar există şi, culmea, are şi efectele negative cunoscute. Aşa şi cu telegondola adusă de italieni şi austrieci pe plaiurile româneşti. În aerul Carpaţilor, a prins strămoşeasca noastră meteahnă a „corentului“. Măi, să fie…

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.