Curentul naţional

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cîţi dintre noi n-au descoperit, încă din copilărie, că în România o mulţime de lucruri nu se pot face fără un oarecare chin? Multe nu se pot desfăşura în mod firesc şi uns, aşa cum se întîmplă mai la vest de noi. Mereu apar tot felul de eforturi prealabile, concomitente sau colaterale şi indispensabile activităţii principale pe care vrei s-o desfăşori. Schiatul, bunăoară, a fost mereu pentru mine un asemenea exemplu. Dincolo de corvoada transportului pînă la munte (cu trenuri supraaglomerate, supraîncălzite, supraîntîrziate sau supracontrolate, ori cu maşina pe aventuroasele şosele) şi de frecventele enervări legate de cazarea la o gazdă sau la un hotel, trebuia să înfrunţi cozile şi proasta funcţionare a instalaţiilor pe cablu, să suporţi intrările prin faţă ale străinilor şi ale şmecherilor autohtoni, apoi să te strecori cu bine printre porţiunile de gheaţă, printre hîrtoapele şi printre pietrele de pe pîrtii. Mai erau şi problemele legate de schiurile proaste (celor româneşti le săreau canturile ori pur şi simplu se exfoliau ca o varză cînd ţi-era lumea mai dragă, iar dintr-alea străine aveau prea puţini). În fine, dacă voiai să închiriezi echipamentul trebuia să treci printr-un adevărat calvar.

Dincolo de toate aceste obstacole, mai degrabă legate de lucrările omeneşti, destul de frecvent apărea şi un alt mare ghinion, care, nu ştiu cum, se nimerea tocmai în week-end-uri. Ceva natural: vîntul. Un vînt pe care, cică, telecabina nu-l suporta. Atunci totul se închidea şi însemna că bătuseşi drumul pînă acolo degeaba. N-aveai nici pe cine să te superi, fiindcă era vorba de siguranţă. Bineînţeles, la telecabină ieşeau discuţii şi înjurături. Oamenii nu se lăsau uşor.

În fine, am lăsat toate astea în urmă descoperind Alpii – Austria, Elveţia, Italia. Totul acolo părea făcut pentru omul care voia să schieze, de la pîrtii şi mijloace de transport pînă la restaurante şi hoteluri. Puteai să te dai pe schiuri de dimineaţa pînă seara, ba chiar şi noaptea, fără nici un impediment. Unii puteau schia acolo chiar şi fără picioare, cu ajutorul unor sisteme speciale. Dar am mai scris despre asta.

Ce n-am observat însă, în mai bine de zece ani de preumblări prin acele locuri, a fost acel vînt devastator care să ducă la oprirea instalaţiilor de transport pe cablu. M-am mirat. Să nu aibă, adică, vînturile Alpilor tăria celor din Bucegi? Să fie instalaţiile lor mai bine amplasate? Dar le vezi orientate în toate direcţiile şi pe toate feţele munţilor. Cum să nu fie vînt nicăieri? Mi-am zis atunci că, probabil, bătrîna telecabină din Sinaia trebuie să fie de vină, cu uzura ei şi cu tehnologia depăşită.

Ei bine, lucrurile s-au mai schimbat între timp şi pe la noi. Chiar luna trecută, o nouă telegondolă a fost inaugurată la Sinaia. Face legătura între Cota 1400 şi Cota 2000. Modernă şi eficientă. Poate transporta 1500 de turişti pe oră. E adevărat, lucrările au întîrziat cu două luni, pare-se din pricina unor şuruburi prea scurte pe care lucrătorii le-au instalat în buna tradiţie locală a lui „lasă că merge şi aşa“. N a mers şi a trebuit să o ia de la capăt. Dar, una peste alta, întreaga construcţie s-a terminat în doar cîteva luni, ceea ce e lucru rar prin părţile noastre. Iar administratorii domeniului schiabil din Sinaia s-au întrecut pe ei înşişi. Deşi a nins puţin, mai cu zăpadă artificială, mai cu acele utilaje de bătătorit numite ratrak-uri, au reuşit să amenajeze pîrtiile în mod onorabil. Impresia de săptămînile trecute a fost de hărnicie şi civilizaţie. La fel ca în Austria. Am revenit şi săptămîna trecută. Era o zi senină şi munţii ceva mai albi. Ninsese. Se anunţa o zi de schi excepţională. Dar, ajunşi la noua telegondolă, toate amintirile trecutului ne-au izbit în faţă. Ni s-a spus că e vînt puternic şi că instalaţia nu funcţionează. Aia nouă? Deci nu cabina veche era de vină. Atunci, în sfîrşit, m-am luminat: era o meteahnă mult mai veche, era ţara cu vînturile ei potrivnice, curentul care pune frînă la orice şi, vorba ceea, împotriva curentului n-ai cum să îna­intezi, „corentul“ din popor, care trage la urechi şi te face să răceşti. Termenul acela care, cică, nici n-ar avea echivalent în limbile occidentale. Ba chiar cineva a demonstrat că acel „corent“, pe care occidentalii nici nu-l simt, pentru noi chiar există şi, culmea, are şi efectele negative cunoscute. Aşa şi cu telegondola adusă de italieni şi austrieci pe plaiurile româneşti. În aerul Carpaţilor, a prins strămoşeasca noastră meteahnă a „corentului“. Măi, să fie…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.
Atracțiile fascinante ale zonei Van din Turcia Colaj Daciana Stoica pentru Adevărul
Marea Moartă a Turciei: civilizații pierdute, animale spectaculoase și legende fascinante, pe Drumul Mătăsii
Într-un peisaj vulcanic impresionant, aproape de granițele Turciei cu Iranul și Armenia, se află Lacul Van, remarcabil prin salinitatea și alcalinitatea ridicate, precum și prin vasta sa suprafață, fiind adesea comparat cu Marea Moartă. Acesta este un lac tectonic cu o istorie geologică unică.
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Frumoasa plantă de interior care înflorește pe tot parcursul anului, este ușor de întreținut și îți înfrumusețează casa
Dacă visezi să adaugi un strop de culoare și eleganță casei tale fără să îți dedici mult timp îngrijirii plantelor, violeta africană (Saintpaulia) este alegerea perfectă.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
„Trump este prea slab pentru a dicta Rusiei ce fel de lume trebuie să construiască“, susține o publicație apropiată Kremlinului
Într-o perioadă de înrăutățire a situației economice și politice din Statele Unite, administrația Trump riscă să adâncească diviziunile interne, oferind Rusiei oportunitatea de a-și consolida poziția pe scena internațională și de a avansa în direcția unei noi „Ialta”.