Curentul naţional

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cîţi dintre noi n-au descoperit, încă din copilărie, că în România o mulţime de lucruri nu se pot face fără un oarecare chin? Multe nu se pot desfăşura în mod firesc şi uns, aşa cum se întîmplă mai la vest de noi. Mereu apar tot felul de eforturi prealabile, concomitente sau colaterale şi indispensabile activităţii principale pe care vrei s-o desfăşori. Schiatul, bunăoară, a fost mereu pentru mine un asemenea exemplu. Dincolo de corvoada transportului pînă la munte (cu trenuri supraaglomerate, supraîncălzite, supraîntîrziate sau supracontrolate, ori cu maşina pe aventuroasele şosele) şi de frecventele enervări legate de cazarea la o gazdă sau la un hotel, trebuia să înfrunţi cozile şi proasta funcţionare a instalaţiilor pe cablu, să suporţi intrările prin faţă ale străinilor şi ale şmecherilor autohtoni, apoi să te strecori cu bine printre porţiunile de gheaţă, printre hîrtoapele şi printre pietrele de pe pîrtii. Mai erau şi problemele legate de schiurile proaste (celor româneşti le săreau canturile ori pur şi simplu se exfoliau ca o varză cînd ţi-era lumea mai dragă, iar dintr-alea străine aveau prea puţini). În fine, dacă voiai să închiriezi echipamentul trebuia să treci printr-un adevărat calvar.

Dincolo de toate aceste obstacole, mai degrabă legate de lucrările omeneşti, destul de frecvent apărea şi un alt mare ghinion, care, nu ştiu cum, se nimerea tocmai în week-end-uri. Ceva natural: vîntul. Un vînt pe care, cică, telecabina nu-l suporta. Atunci totul se închidea şi însemna că bătuseşi drumul pînă acolo degeaba. N-aveai nici pe cine să te superi, fiindcă era vorba de siguranţă. Bineînţeles, la telecabină ieşeau discuţii şi înjurături. Oamenii nu se lăsau uşor.

În fine, am lăsat toate astea în urmă descoperind Alpii – Austria, Elveţia, Italia. Totul acolo părea făcut pentru omul care voia să schieze, de la pîrtii şi mijloace de transport pînă la restaurante şi hoteluri. Puteai să te dai pe schiuri de dimineaţa pînă seara, ba chiar şi noaptea, fără nici un impediment. Unii puteau schia acolo chiar şi fără picioare, cu ajutorul unor sisteme speciale. Dar am mai scris despre asta.

Ce n-am observat însă, în mai bine de zece ani de preumblări prin acele locuri, a fost acel vînt devastator care să ducă la oprirea instalaţiilor de transport pe cablu. M-am mirat. Să nu aibă, adică, vînturile Alpilor tăria celor din Bucegi? Să fie instalaţiile lor mai bine amplasate? Dar le vezi orientate în toate direcţiile şi pe toate feţele munţilor. Cum să nu fie vînt nicăieri? Mi-am zis atunci că, probabil, bătrîna telecabină din Sinaia trebuie să fie de vină, cu uzura ei şi cu tehnologia depăşită.

Ei bine, lucrurile s-au mai schimbat între timp şi pe la noi. Chiar luna trecută, o nouă telegondolă a fost inaugurată la Sinaia. Face legătura între Cota 1400 şi Cota 2000. Modernă şi eficientă. Poate transporta 1500 de turişti pe oră. E adevărat, lucrările au întîrziat cu două luni, pare-se din pricina unor şuruburi prea scurte pe care lucrătorii le-au instalat în buna tradiţie locală a lui „lasă că merge şi aşa“. N a mers şi a trebuit să o ia de la capăt. Dar, una peste alta, întreaga construcţie s-a terminat în doar cîteva luni, ceea ce e lucru rar prin părţile noastre. Iar administratorii domeniului schiabil din Sinaia s-au întrecut pe ei înşişi. Deşi a nins puţin, mai cu zăpadă artificială, mai cu acele utilaje de bătătorit numite ratrak-uri, au reuşit să amenajeze pîrtiile în mod onorabil. Impresia de săptămînile trecute a fost de hărnicie şi civilizaţie. La fel ca în Austria. Am revenit şi săptămîna trecută. Era o zi senină şi munţii ceva mai albi. Ninsese. Se anunţa o zi de schi excepţională. Dar, ajunşi la noua telegondolă, toate amintirile trecutului ne-au izbit în faţă. Ni s-a spus că e vînt puternic şi că instalaţia nu funcţionează. Aia nouă? Deci nu cabina veche era de vină. Atunci, în sfîrşit, m-am luminat: era o meteahnă mult mai veche, era ţara cu vînturile ei potrivnice, curentul care pune frînă la orice şi, vorba ceea, împotriva curentului n-ai cum să îna­intezi, „corentul“ din popor, care trage la urechi şi te face să răceşti. Termenul acela care, cică, nici n-ar avea echivalent în limbile occidentale. Ba chiar cineva a demonstrat că acel „corent“, pe care occidentalii nici nu-l simt, pentru noi chiar există şi, culmea, are şi efectele negative cunoscute. Aşa şi cu telegondola adusă de italieni şi austrieci pe plaiurile româneşti. În aerul Carpaţilor, a prins strămoşeasca noastră meteahnă a „corentului“. Măi, să fie…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Péter Szijjártó facebook png
Indignare la Budapesta, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă asupra Rusiei. „Extinde războiul la scară globală”
Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, este de părere că decizia SUA de a ridica sancțiunile Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete, ar „extinde războiul la scară globală”, scrie Politico.
kate middleton (1) jpg
Situație alarmantă la Castelul Windsor. Kate Middleton și Prințul Willian, în șoc! Ce li s-a întâmplat în timp ce dormeau
Kate Middleton și Prințul Willian, în șoc! Au intrat hoții peste ei în timp ce dormeau
plata cu telefonul jpg
Încă o bancă a introdus plăți instant. BNR: RoPay poziționează România pe harta europeană de referinţă
BRD a lansat luni RoPay, care permite inițierea de plăți instant cu telefonul mobil, direct de la un cont bancar la altul, utilizând tehnologii precum scanarea de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias pentru IBAN.
1 somn jpg jpeg
Ce temperatură trebuie să ai în dormitor, pe timp de iarnă, ca să ai un somn odihnitor
Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea fizică și mentală, iar una dintre variabilele cheie care influențează odihna este temperatura din dormitor.
banner Elena Caragiu png
De ce a murit Elena, a doua soție a lui Toma Caragiu?! Dezvăluirile criticului de teatru Monica Andrei: „Avusese o operație grea (..) Știam că va pleca!” Unde va fi înmormântată regretata actriță?
Criticul de teatru Monica Andrei, prietena din România a actriței Elena Caragiu, a făcut dezvăluiri despre moartea acesteia, pentru Click!
banner catinca roman png
Catinca Roman, primele sărbători fără Mioara Roman: „O să facem ceva ce îi plăcea ei” De ce nu merge des la cimitir, la mormântul mamei sale
Catinca Roman (57 de ani) devine nostalgică pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, acestea fiind primele pe care le va face fără mama ei, cunoscuta Mioara Roman.
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Naționala, ultimul meci din acest an: România înfruntă Cipru în Liga Națiunilor
Țara noastră evoluează, luni, pe teren propriu, pe Arena Națională.
image png
Cum arată primul model electric Rolls Royce. Are un preț de 400.000 de euro și a fost fotografiat la RAR Griviţa
Registrul Auto Român a fotografiat şi a postat pe pagina sa de Facebook primul model electric Rolls Royce al cărui preţ de pornire este de 400.000 de euro. Spectre este primul model alimentat de la baterii al celebrului producător de autoturisme de lux.
Litoralul Mării Negre (foto: Pixabay)
Dovezi ale unui posibil cutremur local produs în istoria recentă a Dobrogei, descoperite la Mangalia
O descoperire recentă indică posibilitatea producerii de cutremure locale în Dobrogea, deși regiunea era considerată de mediul științific un teritoriu stabil din punct de vedere tectonic, arată un studiu științific realizat de o echipă de 18 cercetători români.