Cumințenia satului

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Cumințenia satului jpeg

O după-amiază tîrzie de decembrie, într-o sîmbătă. Încă n-a nins, ba e chiar destul de cald. Un soare rotund și palid se prevede printre nori, cum spune poetul, încălzind aerul cu blîndețe, puțin înainte de apus. Pădurea a rămas fără frunze, tăcută și pustie, ca un univers de bețe crescute unele din altele. Satul ilfovean e amorțit. Parcă toată lumea așteaptă, într-o împăcare generală, Crăciunul. Nu se aud manele, nu se aud muzici populare, nu iese fum de la grătare, așa cum se întîmpla mai spre vară. Liniștea e tulburată doar de ritmul regulat al loviturilor înfundate ale unui topor care cade peste niște buturugi, într-o curte.

Pe drumul care vine dinspre pădure trece un bărbat mai în vîrstă, însoțind un copil care pedalează iute pe o tricicletă. O imagine idilică, dacă n-am fi văzut The Shining cu Jack Nicholson (cum schimbă filmele realitatea!). Bărbatul tîrăște după el, agale, o cracă lungă, adunată de prin pădure. Pesemne o duce acasă ca să facă focul de gătit pentru seară. Unii oameni așa trăiesc. În cealaltă mînă are o găleată de plastic, din acelea în care a fost vopsea lavabilă, plină cu fructe verzi de maclura. E un fruct ornamental cu aparență exotică, dar care crește în niște copaci de la marginea pădurii. Seamănă cu o portocală mare și nu se mănîncă. Ce-o face omul acela cu o găleată întreagă? El știe.

Intră într-o curte, de fapt o bătătură aflată între trei construcții: două bordeie de chirpici și o bucătărie strîmbă, de vară, care parcă sfidează legile fizicii, încăpățînîndu-se să nu se prăbușească. În mijlocul bătăturii e un brăduț cu crengi care încep de la un stat de om și care, în așteptarea Crăciunului, a fost împodobit cu trei globuri aurii mari și o beteală roșie. Între cele două bordeie sînt întinse sîrme pe care stau o mulțime de rufe puse la uscat, de la ciorapi și tricouri colorate pînă la geci, pături și preșuri. O femeie bătrînă, într-un capot înflorat și îndoită de spate, traversează bătătura încet de tot, sprijinindu-se într-un toiag. Unii oameni așa trăiesc.

Două fete de școală intră și ele în curte. Sînt îmbrăcate mai modern, au canadiene de fîș, colanți, adidași și smartphone-uri în mîini. Abia reușesc să stăpînească un cîine jigărit care le latră cînd intră. Îi zic Rex. Au venit probabil în vizită la o altă fată care locuiește într-unul dintre cele două bordeie.

Alături e o altă casă, ceva mai răsărită, vopsită în galben și cu mansardă de lemn, pe care flutură un tricolor cam decolorat. Peste drum e o vilă somptuoasă „de bucureșteni“, cu gazon tras la linie, care are în față un Mercedes GLE 500 AMG. Unii oameni așa mașini au. O Românie pe cît de amestecată, pe atît de liniștită.

În amorțeala aceea ușor cețoasă, coborîtă peste sat în după-amiaza de decembrie, oamenii își duc viața obișnuită, unii în jurul godinurilor din bordeie, mai aruncînd cîte un cocean pe foc sau făcîndu-și treburile gospodărești prin curtea noroioasă care se vede din stradă prin gardul din plasă de sîrmă, alții la doar cîțiva pași mai încolo, în spatele zidului înalt, impenetrabil, pe canapele BoConcept și sub grațioase lampadare Philippe Starck, în livingul spațios plin cu plante de interior, cu geamuri uriașe care dau spre lac. Pare a fi o conviețuire pașnică, naturală, fericită. Fiecare dă impresia că ar fi împăcat pe vecie cu tipul de trai pe care i l-a dat Dumnezeu sau pe care l-a cîștigat prin cine știe ce prețuri pe care numai el are idee cum și cui le‑a plătit. Sînt două feluri total diferite de oameni. Unii cu filozofia lui a fi, alții cu gîndul la a avea. Despre cei cu a avea nu prea știu ce să zic. În schimb, cei cu a fi mă fascinează.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Papa Leon FOTO Profimedia
Giorgia Meloni a dat asigurări că Papa Leon al XIV-lea e dispus să găzduiască negocieri privind Ucraina
Premierul italian, Giorgia Meloni, a asigurat marţi seară că Papa Leon al XIV-lea i-a confirmat, în cursul unei conversaţii telefonice, disponibilitatea Vaticanului de a găzdui negocieri de pace privind Ucraina.
Boeing 747 deținut de familia regală din Qatar pe pista Aeroportului Internațional Palm Beach  FOTO Shutterstock jpg
Cursa administrației Trump pentru un nou avion Air Force One. Cum s-a transformat oferta Qatarului într-un cadou
Avionul de lux pe care Donald Trump l-a prezentat drept un cadou din partea Qatarului era la vânzare din 2020, arată o investigație New York Times. În lume existau doar opt modele care se încadrau cerințelor tipului de avion prezidențial căutat de SUA.
Mircea lucescu rinat ahmetov arhiva jpeg
citit carte barbat istock jpg
Cuvântul ușor pe care mulți îl greșesc. Cum e corect, atunci sau atuncea?
În limba română există multe cuvinte care ne pun în dificultate și care se pronunță, de fapt, cu totul altfel de cum credeam. Iar, în mod surprinzător, unele dintre aceste cuvinte nu sunt arhaisme sau regionalisme rare, ci termeni pe care îi vom folosi aproape în fiecare zi!
foto1 moastele jpg
Pelerinaj-eveniment de Sfinţii Constantin şi Elena
21 mai este o zi importantă pentru credincioşii români, este sărbătoarea „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”. În Bucureşti însă, totul devine un eveniment religios etalon, pentru că este hramul Catedralei Patriarhale, de unde se dă „ora exactă” în Biserica Ortodoxă Română. Părticele din moaştel
g7 shutterstock
Canada a invitat Ucraina la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 pentru a transmite un „mesaj puternic”
Canada a transmis marți, 21 mai, un „mesaj puternic” lumii și a invitat un ministru ucrainean la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7.
criptomonede adevarul jpeg
Noi obligații pentru afacerile cu criptoactive din România
Companiile care tranzacționează criptomonede sunt supravegheate mai strict de către stat și au noi obligații, prin modificarea legislației de prevenire a spălării banilor (AML), prin Ordonanța de Urgență nr. 10/2025.
Sinner jpg
Fostul iubit al Ralucăi Sandu, în echipa lui Jannik Sinner? I-ar lua locul lui Darren Cahill
Jannik Sinner, 23 de ani, va rămâne fără antrenor din 2026.
Ju Ae, fiica liderului nord coreean jpg
Kim Ju Ae, fiica liderului de la Phenian, tot mai vizibilă. Este începutul unei noi succesiuni în dinastia Kim?
Prezența tot mai frecventă a fiicei liderului nord-coreean Kim Jong-un la evenimente oficiale, alături de tatăl său, precum și utilizarea unor apelative onorifice rezervate elitelor conducătoare, alimentează ipoteza că Ju Ae ar fi deja pregătită pentru a deveni succesoarea sa.