Cumințenia satului

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Cumințenia satului jpeg

O după-amiază tîrzie de decembrie, într-o sîmbătă. Încă n-a nins, ba e chiar destul de cald. Un soare rotund și palid se prevede printre nori, cum spune poetul, încălzind aerul cu blîndețe, puțin înainte de apus. Pădurea a rămas fără frunze, tăcută și pustie, ca un univers de bețe crescute unele din altele. Satul ilfovean e amorțit. Parcă toată lumea așteaptă, într-o împăcare generală, Crăciunul. Nu se aud manele, nu se aud muzici populare, nu iese fum de la grătare, așa cum se întîmpla mai spre vară. Liniștea e tulburată doar de ritmul regulat al loviturilor înfundate ale unui topor care cade peste niște buturugi, într-o curte.

Pe drumul care vine dinspre pădure trece un bărbat mai în vîrstă, însoțind un copil care pedalează iute pe o tricicletă. O imagine idilică, dacă n-am fi văzut The Shining cu Jack Nicholson (cum schimbă filmele realitatea!). Bărbatul tîrăște după el, agale, o cracă lungă, adunată de prin pădure. Pesemne o duce acasă ca să facă focul de gătit pentru seară. Unii oameni așa trăiesc. În cealaltă mînă are o găleată de plastic, din acelea în care a fost vopsea lavabilă, plină cu fructe verzi de maclura. E un fruct ornamental cu aparență exotică, dar care crește în niște copaci de la marginea pădurii. Seamănă cu o portocală mare și nu se mănîncă. Ce-o face omul acela cu o găleată întreagă? El știe.

Intră într-o curte, de fapt o bătătură aflată între trei construcții: două bordeie de chirpici și o bucătărie strîmbă, de vară, care parcă sfidează legile fizicii, încăpățînîndu-se să nu se prăbușească. În mijlocul bătăturii e un brăduț cu crengi care încep de la un stat de om și care, în așteptarea Crăciunului, a fost împodobit cu trei globuri aurii mari și o beteală roșie. Între cele două bordeie sînt întinse sîrme pe care stau o mulțime de rufe puse la uscat, de la ciorapi și tricouri colorate pînă la geci, pături și preșuri. O femeie bătrînă, într-un capot înflorat și îndoită de spate, traversează bătătura încet de tot, sprijinindu-se într-un toiag. Unii oameni așa trăiesc.

Două fete de școală intră și ele în curte. Sînt îmbrăcate mai modern, au canadiene de fîș, colanți, adidași și smartphone-uri în mîini. Abia reușesc să stăpînească un cîine jigărit care le latră cînd intră. Îi zic Rex. Au venit probabil în vizită la o altă fată care locuiește într-unul dintre cele două bordeie.

Alături e o altă casă, ceva mai răsărită, vopsită în galben și cu mansardă de lemn, pe care flutură un tricolor cam decolorat. Peste drum e o vilă somptuoasă „de bucureșteni“, cu gazon tras la linie, care are în față un Mercedes GLE 500 AMG. Unii oameni așa mașini au. O Românie pe cît de amestecată, pe atît de liniștită.

În amorțeala aceea ușor cețoasă, coborîtă peste sat în după-amiaza de decembrie, oamenii își duc viața obișnuită, unii în jurul godinurilor din bordeie, mai aruncînd cîte un cocean pe foc sau făcîndu-și treburile gospodărești prin curtea noroioasă care se vede din stradă prin gardul din plasă de sîrmă, alții la doar cîțiva pași mai încolo, în spatele zidului înalt, impenetrabil, pe canapele BoConcept și sub grațioase lampadare Philippe Starck, în livingul spațios plin cu plante de interior, cu geamuri uriașe care dau spre lac. Pare a fi o conviețuire pașnică, naturală, fericită. Fiecare dă impresia că ar fi împăcat pe vecie cu tipul de trai pe care i l-a dat Dumnezeu sau pe care l-a cîștigat prin cine știe ce prețuri pe care numai el are idee cum și cui le‑a plătit. Sînt două feluri total diferite de oameni. Unii cu filozofia lui a fi, alții cu gîndul la a avea. Despre cei cu a avea nu prea știu ce să zic. În schimb, cei cu a fi mă fascinează.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.