Cum să ghicești viitorul cînd plouă

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Cum să ghicești viitorul cînd plouă jpeg

├Än timp ce-╚Öi lucra ogorul, un ╚Ť─âran a g─âsit un ficat. I l-a dat lui Don Luigi. Don Luigi l-a luat.

Datorit─â acestei ├«nt├«mpl─âri simple avem ast─âzi singurul model inscrip╚Ťionat al unui ficat (de oaie) din Italia antic─â. Dup─â ce a fost descoperit accidental, ├«n 1877, l├«ng─â Piacenza, au trecut vreo zece ani p├«n─â c├«nd obiectul, pasat de la conte la preot ╚Öi a╚Öa mai departe, ╚Öi-a g─âsit locul la muzeul din fosta colonie roman─â din Valea Padului. Obiectul, esen╚Ťial pentru ├«n╚Ťelegerea religiei etrusce, are ╚Öi o extraordinar─â tactilitate. Fiind de bronz, ╚Ťinut ├«n m├«n─â e suficient de greu ca s─â i sim╚Ťi via╚Ťa material─â. ├Än plus, pe fa╚Ťa plat─â apar trei protuberan╚Ťe; una e vezica biliar─â, de-o parte ╚Öi de alta a ei fiind lobul caudat ╚Öi vena cav─â inferioar─â, toate ├«n m─ârime natural─â.

Altminteri artefactul este, ├«n principal, un suport pentru informa╚Ťie, adic─â pentru 42 de inscrip╚Ťii etrusce, scrise de la dreapta la st├«nga, fiecare ├«ntr-un compartiment precis desenat: o hart─â a cosmosului supraimpus─â pe un cadastru anatomic. De jur ├«mprejur, pe marginea modelului s├«nt marcate 16 mici sectoare, ├«n interior afl├«ndu-se o roat─â cu 6 compartimente ╚Öi alte 18 zone, inclusiv pe vezic─â. E un fel de Piticot magic, cu c├«te un nume de zeu ├«n fiecare compartiment. Pe spate, modelul e ├«mp─âr╚Ťit de reprezentarea corect─â a unui ligament ├«n doar dou─â regiuni, dedicate ÔÇ×SoareluiÔÇť ╚Öi ÔÇ×LuniiÔÇť.

Obiectul trebuie s─â fi apar╚Ťinut unui haruspex, un specialist ├«n consultarea m─âruntaielor de animale (├«ntre care un rol esen╚Ťial ├«l avea ficatul pentru hepatoscopie) pentru a ├«n╚Ťelege dorin╚Ťele zeilor ╚Öi ce ascunde viitorul. Citind ├«n Titus Livius, s─â zicem, c├«t de frecvent se f─âceau asemenea sacrificii ╚Öi c├«t de fire╚Öti p─âreau tuturor, aproape ui╚Ťi c─â erau o barbarie ÔÇô iar apoi ui╚Ťi c─â oricum nu civiliza╚Ťia noastr─â, bogat─â ├«n barbarii de tot felul, e chemat─â s─â judece.

Greu de zis dac─â modelul de la Piacenza era folosit ca un instrument de realizat divina╚Ťia sau ca material didactic, pentru a preg─âti noua genera╚Ťie de func╚Ťionari religio╚Öi. Un haruspex era ├«n orice caz adesea consultat ├«nainte de o ac╚Ťiune militar─â. Poate ficatul nostru a fost pierdut l├«ng─â Piacenza c├«ndva ├«n timpul r─âzboaielor civile din vremea lui Sulla.

Semnele descoperite pe ficatul unui animal erau evaluate, ├«n func╚Ťie de localizarea lor, drept fiind sub jurisdic╚Ťia cut─ârui sau cut─ârui zeu, cu prerogative mai vesele sau mai sumbre. Un haruspex consulta ├«n acela╚Öi timp ╚Öi microcosmosul (ficatul animalului), ╚Öi macrocosmosul (cerul ╚Öi fulgerele). ├Äntr-adev─âr, zonele de pe margine reflect─â structura lumii celeste etrusce, ├«mp─âr╚Ťite, foarte specific, ├«n 16. ╚śtim asta de la un tip numit Martianus Capella, n─âscut ├«n Cartagina, scrie ├«n secolul V, folosind poate o traducere latineasc─â a unui text etrusc despre arta divina╚Ťiei, pierdut pentru noi, ╚Öi d─â probabil acestor informa╚Ťii un bai╚Ť neoplatonic. Ni-l ├«nchipuim deci pe cel care interpreta fulgerele a╚Öezat cu fa╚Ťa spre sud ├«n ploaie ╚Öi verific├«nd pe harta cerului ├«n casa c─ârui zeu a avut loc fulgerul. ╚śi ficatul, ╚Öi cerul s├«nt ├«mp─âr╚Ťite ├«ntr-o parte favorabil─â (pars familiaris) ╚Öi una nefavorabil─â (pars hostilis). De fapt, fiecare zeu are ambiguit─â╚Ťile lui ÔÇô unii apar de mai multe ori pe ficatul din Piacenza, p─âstr├«nd tradi╚Ťia oracolelor prielnice care adesea vin cu un fine print tragic.

Unul din aspectele cele mai interesante, dup─â mine, ale civiliza╚Ťiei antice s├«nt fenomenele de transmisie ╚Öi adaptare ale religiei ╚Öi tehnologiei orientale ├«n lumea greac─â a secolelor VIII-VII ├«.Hr. (Despre mecanismele intime de corelare ale religiilor politeiste antice cu tehnologia s-a scris ├«nc─â extrem de pu╚Ťin.) Exist─â fica╚Ťi de teracot─â inscrip╚Ťiona╚Ťi din Babilon cu dou─â mii de ani mai vechi dec├«t cel din Piacenza. S-a presupus ╚Öi c─â hepatoscopia ar fi ajuns ├«n Italia odat─â cu migra╚Ťia etruscilor acolo din Anatolia. Dar o origine ├«n Turcia de azi a etruscilor nu mi se pare ├«nc─â dovedit─â, ├«n ciuda titlurilor din ziare bazate pe o cercetare genetic─â f─âcut─â destul de heirupist. De altfel, interpretarea informa╚Ťiilor legate de ADN-ul unor popula╚Ťii ├«ntregi pare s─â se fac─â azi cu judiciozitatea cu care un copil folose╚Öte o sabie cu laser. Mai probabil, etruscii au preluat citirea ├«n ficat de la greci, care luaser─â ideea din Orient pe filier─â, s─â zicem, cipriot─â. Bine├«n╚Ťeles c─â un obiect a╚Öa recent ca ficatul de la Piacenza (dup─â 100 ├«.Hr.) a fost produs ├«ntr-o atmosfer─â elenistic─â mai eclectic─â, marcat─â de astrologii caldeeni. Pe de alt─â parte, cei cam 28 de zei de pe modelul piacentin nu au nimic oriental ÔÇô jum─âtate s├«nt etrusci, jum─âtate din alte regiuni italice (nu mai vorbesc despre echival─âri cu religia greac─â ╚Öi de faptul c─â nu to╚Ťi s├«nt chiar zei: printre ei apar ╚Öi Heracle ╚Öi c├«teva denumiri generice pentru Hotar, P─âm├«nt etc.). De observat un lucru: ╚Öi modelul piacentin, ╚Öi un alt ficat de teracot─â, f─âr─â inscrip╚Ťii, g─âsit ├«n Italia, la Falerii Veteres ├«n Etruria, au marcate pe ele dou─â mici crest─âturi care corespund unor linii pe care acest organ le prezint─â ├«n mod natural. Or, babilonienii le teoretizaser─â ╚Öi r─âsteoretizaser─â deja pe ambele ca manzazu ╚Öi padanu (aproximativ Prezen╚Ťa ╚Öi Calea ÔÇô akkadiana mea e la p─âm├«nt, pentru c─â nu exist─â telenovele ├«n aceast─â limb─â la care s─â m─â uit).

Un ghicitor etrusc ÔÇô numit Aule Lecu ÔÇô a ╚Ťinut c├«ndva s─â fie reprezentat pe urna lui funerar─â tol─ânit, ╚Ťin├«nd ├«n m├«n─â ficatul pe care ├«l examineaz─â cu un aer ├«nv─â╚Ťat. ╚śi probabil c─â multe din simbolurile de azi ale statutului vor p─ârea altora ÔÇô dup─â ce va mai ploua suficient ÔÇô la fel de caraghioase.

Foto: Ficat din Piacenza, Mantik, wikimedia commons

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.