Cum să fii autentic în California

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Cum să fii autentic în California jpeg

Acum 30 de ani, muzeul american J. Paul Getty a cump─ârat cu 9 milioane de dolari un a┬ş╚ÖaÔÇĹnu┬şmit kou┬şros (ÔÇ×t├«n─ârÔÇť), un nud masculin de marmur─â, ├«n m─ârime natural─â, un gen caracteristic pentru sculptura greac─â arhaic─â (mai ales ├«n secolul 6 ├«.Hr.). De-atunci se tot dezbate dac─â statuia e fals─â sau nu, iar dezbaterea e la fel de interesant─â ca statuia ├«ns─â╚Öi. Ceea ce, de altfel, nu-i pu╚Ťin lucru, pentru c─â aceste sculpturi au o frumuse╚Ťe stranie, insidioas─â, ocup├«nd o ni╚Ö─â bine definit─â ├«n continuum-ul ce se ├«ntinde ├«ntre statuaria oficial─â egiptean─â, rigid-milit─âroas─â, ╚Öi naturalismul matematizat al statuilor clasice ale lui Policlet.

├Än primul r├«nd, e deja interesant c─â ╚Ötiin╚Ťa n-a putut tran╚Öa problema. Te-ai a╚Ötepta s─â existe ni╚Öte ╚Ömecherii care s─â ne arate dac─â un material a fost lucrat azi sau acum 2500 de aniÔÇŽ Cu materialele organice ar fi fost, ce-i drept, floare la ureche; chiar ╚Öi cu bronzurile, adaosurile ce vin al─âturi de cupru ╚Öi staniu pot uneori s─â ne l─âmureasc─â cam c├«nd a fost turnat─â o pies─â (de pild─â, urme de fosfor ├«n compozi╚Ťie denun╚Ť─â un bronz drept modern, nu antic). Ce ne spune totu╚Öi ╚Ötiin╚Ťa e c─â ÔÇ×Getty kourosÔÇť e din marmur─â de Thasos. Or, marmura de Thasos nu se exporta ├«n epoca arhaic─â ╚Öi deci statuia ar trebui s─â fi fost lucrat─â ├«n stilul cunoscut pentru atelierele din Thasos (╚Öi Paros). Dar nici vorb─â de a╚Öa ceva, ea fiind de fapt o combina╚Ťie deconcertant─â de elemente atice, corintiene ╚Öi cicladice. Statuia are ╚Öi alte caracteristici nemai├«n┬şt├«lnite. De pild─â, piatra are ni╚Öte defecte, ni╚Öte fisuri. Statuile arhaice nu au asemenea defecte. S-au g─âsit multe statui ├«ncepute ╚Öi abandonate de sculptor c├«nd s-a dovedit c─â blocul de marmur─â ascundea o imperfec╚Ťiune; ├«ntre cele neterminate este un kouros pe care ├«l pute╚Ťi vedea chiar la muzeul arheologic din Thasos. Alt─â problem─â este c─â toate statuile de tineri arhaici bine p─âstrate (cu o posibil─â excep╚Ťie) au ni╚Öte urme de pictur─â pe ele, chit c─â vizibil─â doar sub ultraviolete. Statuia noastr─â nu are nici urm─â de pigment, de╚Öi se poate ca acesta s─â fi disp─ârut la o cur─â╚Ťare agresiv─â a suprafe╚Ťei. Asta ar sugera o ├«ncercare de a crea o patin─â artificial─â, testul suprem pentru dib─âcia diabolic─â a unui falsificator.

O alt─â problem─â e c─â statuia pare cu at├«t mai recent─â cu c├«t cobori de la cap spre picioare. S─â m─â explic: dup─â criterii stilistice, p─ârul ├«mpletit ├«n 14 ╚Öuvi╚Ťe cu v├«rfuri triunghiulare se reg─âse╚Öte la kouroi din jurul anului 600. Felul cum e ├«ndoit degetul mic (╚Ötiu, aici e chestia!) e tipic pentru cei f─âcu╚Ťi 25-50 de ani mai t├«rziu. Plinta ╚Öi labele picioarelor, ├«nc─â 25 de ani mai t├«rziu. ├Äntr-o art─â ├«n care formulele s├«nt folosite cu destul─â sfin╚Ťenie, asemenea periodiz─âri devin posibile; ╚Öi mai t├«rziu ├«n perioada clasic─â, cutare pictor pe vase poate fi recunoscut, chiar ╚Öi c├«nd nu semneaz─â, dup─â cum deseneaz─â claviculele, culmea. Asta pare a zice, una peste alta, c─â ÔÇ×Getty kourosÔÇť e o f─âc─âtur─â. Dar lucrurile nu s├«nt chiar a╚Öa simple. Exist─â, de pild─â, ╚Öi kouroi autentici la care apare dintr-odat─â un detaliu anacronistic, la mod─â 50 de ani ├«nainte. ╚śi-apoi, nu putea sculptorul antic s─â vad─â statui de diferite vechimi, dedicate lui Apollo ├«n diferite sanctuare? Nu se poate s─â fi f─âcut ceea ce ne spune Cicero c─â a f─âcut ├«n epoca clasic─â pictorul Zeuxis, folosind cinci femei ca modele pentru portretul Elenei din Troia, ca s─â poat─â lua de la fiecare partea corpului mai frumoas─â? ├Än fine, oare dac─â am ├«ncepe s─â lu─âm la bani m─ârun╚Ťi al╚Ťi ÔÇ×tineriÔÇť arhaici, a c─âror autenticitate e altminteri necontestat─â, nÔÇĹar p─ârea unii dintre ei cu totul idiosincratici? N-ar p─ârea suspect cel de la Met din New York, de pild─â, despre care ├«ntotdeauna se g─âse╚Öte un student s─â spun─â c─â seam─ân─â cu un extraterestru (propor╚Ťiile lui se explic─â probabil prin influen╚Ťa artei dinastiei saite din Egipt)?

Uneori se spune c─â statuia de la Getty e negre╚Öit autentic─â, pentru c─â unele detalii (de pild─â, forma mu╚Öchiului deasupra rotulei) s├«nt prezente doar la una sau dou─â din statuile autentice din muzee, or, un falsificator n-avea cum s─â aib─â cuno╚Ötin╚Ťe at├«t de detaliate de art─â arhaic─â. Ba avea cumÔÇŽ E adev─ârat c─â s-au v─âzut ╚Öi multe falsuri grosolane, dar unele s├«nt a╚Öa de bune, c─â pl─âtim ╚Öi azi bilet ca s─â le vedem f─âr─â s─â ╚Ötim. S─â nu-l subestim─âm pe falsificator. Dar, fire╚Öte, nici capacitatea artei arhaice de a da peste cap cronologiile noastre puse la punct cu mult─â trud─â ╚Öi de care, vai, ne-am ata╚Öat at├«t.

ÔÇŽRom├ónia se racordeaz─â la arheologia vechii Grecii ├«n principal prin cetatea Histria, un sit arheologic fabulos. ├Än 1939 s-a descoperit aici un fragment important de kouros arhaic; au urmat alte fragmente ├«n 1991, g─âsite tot l├«ng─â templul lui Apollo. Poate ├«ntr-o zi, datorit─â unui kouros complet, ce nu e deloc imposibil s─â se g─âseasc─â la Histria, vom putea s─â-l ├«n╚Ťelegem mai bine pe cel ajuns peste Ocean.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Nici o clipă Portasar, Cartea Românească, 2015.

Foto: wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.