Cum procedăm? Ne comparăm cu alţii? Sau, mai bine, nu?

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Problemă – Allison Pineau e o excelentă handbalistă din Franța. Joacă în echipa națională a țării sale, în 2009 a fost desemnată cea mai bună handbalistă a lumii, iar acum echipa ei de club este HCM Baia Mare. După o perioadă foarte grea, după accidentări și nepotriviri la alte echipe din Europa, a ajuns la Baia Mare – după ce în 2012 a jucat și pentru Chimistul Rîmnicu Vîlcea – unde s‑a adaptat repejor și a revenit la forma care o consacrase în anii trecuți. Nu demult, a jucat în deplasare, la Zalău, într-un meci cîștigat la zece goluri diferență, împotriva echipei din localitate. O parte a publicului zălăuan, niște spectatori iubitori de sport și de fairplay – oameni obișnuiți cu multiculturalismul, ardeleni molcomi și respectuoși, oameni așezați și plini de bun-simț – au găsit de cuviință să urle, cît i-au ținut plămînii, tot soiul de mizerii la adresa acestei jucătoare. Culoarea pielii unei sportive care i-a învins pe terenul de joc i‑a făcut pe civilizații ardeleni de la Zalău să facă aidoma tuturor lighioanelor de pe lumea asta, s-o jignească crunt pe Allison Pineau și să-i adreseze cuvinte imposibil de reprodus aici.

Răspuns – „Hai, lasă-mă! Ce să vezi, domnule?! Vai, mi-e rău! S-a jignit aia?! Ce să-ți explic?! A venit în România și face pe nebuna, de parcă la ea, în Franța, e Raiu’ pe pămînt. Hai, mă lași?! Păi, acolo e culmea intoleranței de pe continentu’ ăsta! I‑ai auzit p-ăia să zică ceva de minorități și alte alea? Nu, nene! Acolo sînt francezi și… gata! Nu stau la discuții. Nu fac ei școli în arăbește și figuri de-astea ca la noi, cu tot ce vrea mielu’ tău pe ungurește. Dau ăia foc la cauciucuri, răstoarnă mașini, se bat cu poliția de le sar capacele, e război zilnic, vere! Acolo să vezi scandări și pumni, circ cît casa, nu ăia trei prostalăi de la Zalău, care s-au luat și ei de aia. Da’ noi sîntem fraierii campingului, pe noi tre’ să pice mereu măgăreața că, vezi Doamne, nu respectăm, nu facem, nu dregem… Ăia cîntă la noi în țară imnu’ secuiesc, da’ tot noi picăm prost, că nu sîntem toleranți. Așa că lasă-mă cu aia care-a venit ea p-aici să facă pe jignita…“

Problemă – MCV. În continuare, corupția din România e subiectul atenției colegilor noștri de Comunitate Europeană. S-au făcut progrese, sînt lăudate realizările cîtorva instituții ale statului, dar situația din România încă e o preocupare pentru partenerii noștri care ne țin sub o atentă observație.

Răspuns – „Bă, da’ ia să-și observe ei mai bine toate alea ale lor! Cît mă mai ții, mă, nene, cu mizeriile astea? Că nu Schengen, că MCV, c-o fi și-o păți, că să mai vedem… Băăă! Acolo, la ei, corupția e mai mare ca aicea de o mie de ori! Păi, să vezi în Spania, nene, corupție! Nici nu visăm noi ce-i acolo. Sau la italieni… Ca să nu mai zic de Grecia, frate, că mă apucă toate spumele! Da’ ne vezi tot pe noi, mă, nene? De ce? Că sîntem noi mai fraieri? Și mai cu herpes? Și mai cu gumă-n păr? Cît o mai ținem așa? Păi… mereu o să găsească ceva. Ba că n‑avem bască, ba că n-avem șireturi de‑un fel, ba că nu ne-am tăiat unghiile. Deci, la ăia e corupție cît China, da’ noi tre’ să venim cu batista călcată, că sîntem fraierii continentului. Păi, nici așa, bă, vere! Că nu‑mi convine! Bun, avem și noi d-ale noastre, cu leprele astea de la noi, da’ nici nu se compară cu balaurii ăia de p-acolo. Și, la urmă, cine pică de prost? Noooi! Fraierii de la Românica, proștii satului, că n-au cauciucuri de iarnă, frăție! Păi, să nu-ți vină rău, nenică?“

Problemă – Analfabetismul din România ne propulsează, în sfîrșit, pe un prim loc într-un clasament european. Dar, imediat, speranța de viață ne aruncă în prăpastia ultimului loc. Abandonul școlar atinge cote îngrijorătoare. Recensămîntul din 2012 arată că 44,2% din români au un nivel foarte scăzut al educației. 250.000 de compatrioți nici măcar nu pot să se semneze, fiind nevoiți să folosească amprenta. Două studii de piață arată că 19% din români nu s-au spălat pe dinți niciodată.

Răspuns – „Nasol, nene! Da’ cîți erau țigani din ăia pe care i-au întrebat? Aud? Aicea, încă se face școală! Nu ca la ăștia de‑a­fară, cu toate fițele și tembelismele lor, că nimeni nu mai știe să scrie de mînă. Acuma, cică le dă tablete. Păi… scuză-mă, frate! Acolo, la ăia, să vezi analfabetism! Habar n-au care e capitala României sau, mai rău, nu știu nici care e capitala la ei. Să vezi la americani cît de boi sînt! Păi, așa știu și eu. Vii aicea și întrebi niște țigani care e treaba, normal că îți faci o impresie despre țara asta. Că nu mai ai loc de ei. Toată lumea doar pe ei îi vede, că sînt peste tot. Sigur, dacă-l întrebi la statistică pe unu’ d‑ăsta cît se spală pe dinți, îți zice că pe el îl doare la banană, habar n-are, că el își pune dinți de aur, n-are treabă. Cine nu lasă copiii la școală? Cîțiva troglodiți d-ăia de la țară, și țiganii. Că ei sînt grosu’. Și trag greu la statistică, de zice dup-aia toată lumea că așa sînt românii. Păi, ia vino-ncoa, bou’ bălții, care vorbești așa de România! Să bagi și IT-u’ de la noi la statistică, și olimpicii care vă fac mucii cravată pe la toate concursurile, și puștimea de la noi, care vă sparge pe la școlile voastre, și ce e bun p-aicea, nu doar țiganii…“

Se poate interpreta oricum. Chiar și că stăm, de fapt, foarte bine. Depinde de ce stare de spirit avem, cît de bine se mișcă chelnerul și cît am băut.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
De ce crește burta odată cu vârsta. Cercetătorii au descoperit celulele vinovate
Oamenii de știință au descoperit că îmbătrânirea activează un tip de celule stem care generează în mod activ grăsime nouă. Sunt căutate terapii care să prevină bolile metabolice și creșterea în greutate.
Polonia își pregătește cetățenii de luptă FOTO Shutterstock jpg
Polonezii de rând învață să lupte și să supraviețuiască în cazul unei invazii rusești: „Vremurile sunt periculoase”
Polonia a lansat programul „Antrenează-te cu Armata” prin care civilii sunt instruiți în lupte corp la corp, acordarea primului ajutor și purtarea unei măști de gaz, relatează BBC, într-un reportaj de la un poligon de antrenament.
Gigi Becali FOTO MEDIAFAX
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
Alegeri prezidențiale 2025: Românii de peste 45 de ani din străinătate au avut cea mai mare prezență la vot
Categoria cea mai numeroasă care a votat deja în diaspora este cea a românilor de peste 45 de ani, potrivit datelor furnizate sâmbătă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Filmare in cabina de vot
Reacția BEC la postările românilor care s-au filmat în cabina de vot, în diaspora
Biroul Electoral Central a atras atenţia, sâmbătă, în a doua zi a votului în diaspora și cu o zi înainte de deschiderea urnelor în România, că fotografierea și/sau sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot sunt interzise.
Dorin Recean FOTO Telegram jpeg
Premierul de la Chișinău a votat pentru o Românie europeană și puternică: „E nevoie de unitatea noastră”
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a votat sâmbătă pentru o Românie europeană și puternică, îndemnând basarabenii români să voteze și ei, contribuind astfel la ,,protejarea viitorului european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 19 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Cine poate să voteze pe listele suplimentare la alegerile prezidențiale de duminică
Pe 4 mai 2025, România va organiza primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, urmat de al doilea tur pe 18 mai.
chickens 4474176 1280 jpg
Cu ce trebuie să stropești în cotețul găinilor, pentru a le feri de păduchi și alți paraziți? Doar bunicile noastre mai cunosc secretul
În mediul rural, bunicile noastre aveau multe trucuri și soluții naturale pentru a proteja animalele din gospodărie, iar unele dintre aceste tradiții au fost transmise din generație în generație.
vica blochina 3 jpg
Vica Blochina a analizat datele de naștere ale celor 5 candidați la alegerile prezidențiale: „Victor Ponta nu cred că o să câștige alegerile”
După ce s-a specializat în psihonumerologie, Vica Blochina are apariții din ce în ce mai dese în care face predicții despre viitor. Recent, fosta balerină a analizat care sunt șansele celor 5 candidați la alegerile prezidențiale de duminică, 4 mai 2025, în funcție de datele de naștere ale lor. Ce a