Cum ne mai pierdem vremea

Publicat în Dilema Veche nr. 376 din 28 aprilie - 4 mai 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Agitaţia dinaintea Paştelui mi-a adus aminte de mulţimea de mici obstacole de care tot românul se izbeşte în calea către un trai pe care şi-l doreşte mai tihnit.

Un asemenea obstacol ar fi cozile care încă n-au dispărut. Cozi la bilete pentru spectacole mai sînt şi prin Occident, şi asta nu-i chiar rău. Dar cozi la ieşirea de la teatru nu cred să mai fie pe undeva. Şi nu mă refer la aşteptarea de la garderobă, ci la coada de la parcarea de sub Teatrul Naţional. Spectatorii ieşiţi din sală aşteaptă uneori şi peste o jumătate de oră, înşiraţi la automatul de plată al parcării. Cu cît coada e mai lungă, cu atît timpul de şedere în parcare e mai mare şi tot aşa creşte şi suma de plată. Nu mai pun la socoteală că unii se aşază la rînd lăsînd maşina cu motorul pornit, şi atunci acel subsol devine de-a dreptul periculos. Automatul e şi foarte pretenţios, refuză bancnotele care nu sînt absolut perfecte (şi cîte bancnote nu sînt puţin îndoite?).

Mai sînt apoi şi rateurile cititoarelor de coduri de bare de la casieriile magazinelor, mult mai frecvente decît prin alte părţi. Cozi la hipermarketuri se fac oricum şi din cauza economiei de personal şi pentru că, în lipsa magazinelor de cartier, multă lume e obligată să se înghesuie în marile centre comerciale.  Apoi, se închide sediul Electrica pentru renovare. Îţi trebuie factura ca să poţi plăti la Poştă sau în altă parte, şi dacă n-ai mai primit-o în cutia de scrisori, nu prea ai ce face. Tot aşa, de la o vreme, unele oficii ale aceleiaşi Electrica Muntenia Sud, după ce şi-au schimbat softul, nu mai pot primi plata unor facturi dacă spui doar numele şi adresa. E nevoie de factura în original sau de numărul de înregistrare. Cum nu toţi clienţii umblă cu hîrtii în buzunar sau cu numere în cap, evident că se iscă o mulţime de probleme, certuri, scandaluri şi încetineli. 

Apoi, se închide un sediu al Romtelecom înainte de Paşti, în scopul renovării „pentru dumneavoastră“, deşi e clar că spaţiul urmează a fi împărţit cu o policlinică privată, şi închiderea nu e cauzată de fapt de o renovare pentru clienţi, ci de o micşorare a spaţiului, pentru rentabilizarea cheltuielilor companiei. În ăst timp, telefonul se plăteşte în alte locuri – de exemplu, la un magazin Germanos, unde ţi se cere factura şi neapărat banii cash (e şi un mare afiş lipit pe ghişeu care specifică asta), deşi e vorba de un loc care vinde tehnologie şi unde îţi poţi imagina că un POS nu e o problemă.  

Firmele de asigurări de maşini, chiar şi numele mari, au proceduri birocratice absolut inutile pentru plata despăgubirilor. De exemplu, brokerii de asigurări îţi pretind în numele companiei Allianz (Ţiriac) – că bine îi mai şade numele neaoşului nostru om de afaceri în coadă – o mulţime de acte şi declaraţii despre locul şi felul în care s-a produs accidentul. Legea în vigoare duce şi ea în continuare la milioane de declaraţii false, pentru că daunele unei maşini nu sînt provocate de obicei în concordanţă cu prevederile legii. Şi dacă ar fi să respecţi legea întru totul, ar trebui să faci o mulţime de drumuri în plus la sedii ale poliţiilor locale şi aşa mai departe. E o treabă bine ştiută de toţi şoferii, de toţi poliţiştii şi de agenţii de asigurări. O lege prost gîndită, ca foarte multe altele. Companiile de asigurări par însă inspirate de asemenea reglementări în întocmirea diverselor proceduri inutile. Obstacole care îşi au originea în prezumţia de vinovăţie. Toţi sîntem nişte potenţiali infractori atît în ochii autorităţilor cît şi, mai nou, în ochii celor care lucrează cu publicul din partea unor companii private. Procedurile internaţionale ale acestor companii, combinate cu întortocheatul stil autohtnon, duc la distrugerea nervilor populaţiei. Uneori, diferenţa dintre angajaţii de la „human resources“ şi vechii funcţionari de cadre comunişti sau cea dintre „managerii“ unei companii multinaţionale şi vechii secretari de partid nu constă decît în modernizartea hainelor. Parcă transferul dintre generaţiile de birocraţi încîlciţi s-a făcut pe nesimţite, paşnic şi fără schimbări autentice. Şi nu ştiu cum, dar minţile întortocheate fac o bună alianţă împotriva noastră cu aparatele şi softurile proaste, care uneori nu sînt setate să rezolve nici situaţii foarte clare şi care apar în mod frecvent. Ce-ar mai fi de spus?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Adriana Bahmuțeanu, terorizată de amenințările cu moartea pe care le primește: „L-am chemat pe vărul meu, a venit din Spania să stea cu mine”
Coșmarul nu se mai termină pentru Adriana Bahmuțeanu. În timp ce încearcă să își recupereze copiii din casa fostului soț, vedeta se confruntă acum și cu amenințările cu moartea pe care le primește. Ce declarații șocante a făcut Adriana Bahmuțeanu, aflați din acest articol.
Mercedes Benz EON jpg
Mercedes-Benz Vans CEE colaborează cu E.ON pentru a dezvolta infrastructura de încărcare
Mercedes-Benz Vans CEE (Zona Europa Centrală și de Est) în colaborare cu E.ON, un furnizor de soluții energetice, vor lansa un parteneriat care vizează infrastructura de încărcare B2B, care va acoperi România, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.
Distrugeri in Fâșia Gaza octombrie 2023 FOTO Profimedia (7) jpg
Discuții intense la Tel Aviv. Israelul se pregătește să instaleze o administrație militară în Fâșia Gaza
Israelul se pregătește să stabilească o administrație militară în Fâșia Gaza, scrie Ynet, citând surse.
sarapova foto ausopen.com
Omagiul superb pe care i l-a adus Maria Șarapova lui Rafael Nadal
Maria Șarapova nu a rămas impasibilă la retragerea spaniolului Rafael Nadal.
Cristian Terheş
Portret de candidat. Cine e Cristian Terheș, preotul care a devenit europarlamentar
Cristian Terheș este un politician român, candidat la alegerile prezidențiale din acest an susținut de PNCR, ale cărui opțiuni ideologice și acțiuni publice au stârnit controverse de-a lungul carierei sale.
banner dragos dolanescu png
Dragoș Dolănescu a împlinit 49 de ani. Mesajul presupusului său frate, căruia i-a refuzat testul ADN: „De-om fi frați sau nu, Dumnezeu știe, eu îl prețuiesc!”
Mesajul presupusului fiu al lui Ion Dolănescu, de ziua de naștere a lui Dragoș Dolănescu: „De-om fi frați sau nu...”
fani romania frf ro jpg
Anunțul oficial al FRF în legătură cu soluția dată de UEFA în cazul România-Kosovo
FRF a făcut anunțul oficial în legătură cu sentința dată astăzi de UEFA.
Amos Hochstein
Criza din Orientul Mijlociu. SUA trimit un emisar în Israel pentru a obține un armistițiu în conflictul din Liban
Emisarul special al preşedintelui american, Amos Hochstein, a anunţat miercuri, după discuţii la Beirut, că va merge în Israel pentru a încerca să obţină o încetare a focului în războiul din Liban între gruparea Hezbollah şi armata israeliană.
politia nu treceti 0 jpeg
Femeie din București, dispărută din 14 noiembrie, găsite moartă pe un câmp
Femeia în vârstă de 56 de ani a plecat de la adresa de domiciliu, din Sectorul 5, la data de 14 noiembrie 2024 și nu a mai revenit.