Cum înnebuneşte lumea

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Pare că sinuciderile asociate cu omorîrea unor nevinovați din jur au devenit un fel de modă. Un fenomen în vogă printre dezaxați. E drept, unii sînt antrenați de ISIS sau Al-Qaeda, alții acționează pe cont propriu. Unii au motive planetare, alții doar personale. Dar e un moment în care toți cei care comit așa ceva apar în luminile mass-me­dia de pretutindeni. Poate că asta îi și atrage. Obțin o celebritate, fie ea și îngrozitoare.

Să nu uităm că și în România a avut loc în ultima vreme cel puțin o sinucidere în care șoferul a intrat intenționat cu mașina pe contrasens, omorînd alți cinci oameni. Nu era un terorist, ci doar un individ cu grave probleme psihice, care a lăsat și un mesaj de adio pe Facebook. Diferențele între el și atentatorul de la Nisa sînt poate mai mici decît asemănările. Unii dintre acești dereglați sînt considerați teroriști, alții rămîn niște „simpli“ sinucigași. Unii au scop politic sau religios, ceilalți doar „scopuri“ individuale. Unii plănuiesc grozăviile pe care le comit mai puțin, alții mai mult. Sînt cazuri în care granițele astea nici nu sînt prea bine delimitate. Atacul de la Ansbach a fost asumat de ISIS, dar despre atentator s-a aflat că a fost tratat într-un spital psihiatric pentru că mai încercase să se sinucidă. 

Bineînțeles că atacurile demente din motive strict personale ale unor sinucigași, dincolo de tragedia celor loviți, au efecte emoționale în rîndul opiniei publice, în vreme ce actele teroriste pot avea în plus și efecte politice. În general însă, cum spuneam, pare că s-a declanșat un fel de modă sinistră. Unii ar putea fi nostalgici după vremurile be­nigne în care nebunii se credeau Napoleon. Fiindcă și „baza de selecție“ a actualei „epidemii“ se află în rîndul indivizilor cu dereglări psihice. Poate că nu toți sînt nebuni clinici, dar cu siguranță nici normali. Unii dintre ei se află într-o zonă gri, așa cum o definea psihiatrul Florin Tudose. „Boala“, sau mai bine zis formele ei de manifestare, sînt transmisibile prin intermediul mijloacelor de informare și comunicare în masă. E ceva aproape obișnuit să aflăm că atentatorii îi admirau și îi studiau pe unii dintre predecesorii lor aflați de cele mai multe ori în cu totul altă parte a lumii. Iar la nivel popular și uneori și prin concursul unor jurnaliști iresponsabili, nu se mai fac deosebiri între diferitele situații. Omul de rînd ajunge să-și facă o părere concisă: „a înnebunit lumea“. Și nici nu-l prea poți contrazice.

Adevărații vinovați de răspîndirea acestei boli sînt, desigur, niște indivizi  monstruos de raționali care, pînă la un punct, știu bine ce fac și ce vor să obțină. Pentru că fenomenul a fost declanșat de strategii terorismului. Acum, probabil că pentru aceștia nici nu mai contează prea mult dacă sinucigașii sînt de-ai lor sau nu, dacă au motive politice, religioase sau personale. Scopul lor a fost să declanșeze un mecanism prin care să terorizeze lumea, puțin contează dacă direct sau indirect, să creeze haos, sperînd că din asta poate reieși o nouă ordine mondială în care ei să capete un loc mai bun. Teribilul plan pare să dea roade pentru că, așa cum vedem, oamenii obișnuiți încep și ei să se simtă „înnebuniți“ de aceste acte. Răspîndirea rapidă prin mass-media globalizată a informațiilor despre asemenea evenimente creează o adevărată psihoză în masă. Și pentru că se simt terorizați, tot mai mulți indivizi încep să spere la ajutor din partea unor politicieni, la rîndul lor, nu tocmai echilibrați (ba chiar mulți fac parte din aceeași amintită zonă psihiatrică gri). Chiar dacă soluția ca să scapi de niște nebuni nu poate fi să votezi alți nebuni, acesta pare să fie mecanismul prin care lumea  devine tot mai irațională. O lume în care vocile rezonabile se fac tot mai greu auzite. O rinocerizare. Carl Gustav Jung, cu teoria sa despre inconștientul colectiv, ar fi avut probabil ceva de zis despre toate astea. Evident, înnebunirea lumii nu poate fi tratată cu metode psihiatrice. Și poate că „boala“ nici nu e declanșată cu adevărat. Nu e sigur nici că aceia care au pornit bulgărele vor avea pînă la urmă ceva de cîștigat. Cert e că, pînă una-alta, lumea civilizată pe care ei o urăsc și o invidiază și-a pierdut liniștea.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicușor Dan FOTO Reuters
Ținta de deficit de 7,5% în 2025. Planul lui Nicușor Dan pentru stabilitate economică fără majorări de taxe
Președintele ales Nicușor Dan a precizat în cadrul unor declarații de presă că o țintă de deficit realistă, optimistă pentru 2025 este de 7,5% din PIB. Discuțiile pe bugetul pe restul din 2025 și 2026 pornesc de la premisa de a nu crește taxe, potrivit acestuia.
Serghei Markov FOTO news.az
Un analist politic loial Kremlinului dezvăluie amploarea pierderilor forțelor armate ruse în Ucraina
Un analist politic loial Kremlinului, Serghei Markov, a declarat că pierderile rusești în războiul împotriva Ucrainei au ajuns la sute de mii de oameni.
shutterstock 1836035935 jpg
Ce conține, de fapt, praful din casă și cum ar trebuie îndepărtat?
Praful din casă este un amestec complex de particule care adesea conține chimicale periculoase pentru sănătatea ta.
Roberta Metsola, prin Timișoara Foto     Dominic Fritz jpg
Roberta Metsola s-a plimbat cu Dominic Fritz prin Timișoara. Ce i-a povestit primarul președintei Parlamentului European
Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, a sosit joi, 22 aprilie, la Timişoara, unde va primi premiul „Timişoara pentru Valori Europene”.
459021405 10168986467790134 6077741320929877244 n jpg
Un disident rus explică de ce Kremlinul vede România ca o țină: ce se întâmplă când Putin pune ochii pe o țară
Unul dintre cei mai cunoscuți disidenți ruși, jurnalistul Vladimir Kara Murza, susține că orice țară care face parte din NATO și care este membră a Uniunii Europene devine ținta Rusiei.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Româncă întoarsă din Belgia, uimită de-a dreptul de ceea ce a găsit în orașul ei natal: „Mai ziceți că nu aveți bani”
De-a lungul anilor, nenumărați români au plecat dincolor de hotarele țării, în căutarea unui trai mai bun. Însă, în timp, unii au ales să se întoarcă. În această situație se află și Carmen, o română revenită de un an în orașul ei natal, Suceava, după mai mult timp petrecut în Belgia.
image png
Județele afectate de cod galben de vreme instabilă. Unde se anunță vijelii și grindină în următoarele zile
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul zilei de 22 mai în zeci de judeţe şi în Capitală, precum şi o informare de averse torenţiale, pentru cea mai mare parte a ţării, valabilă până luni seara.
persoane ucise în SUA Foto X jpg
Povestea tragică a diplomaților israelieni ucişi la Washington. Urmau să se logodească
Un terorist pro-palestinian a împușcat mortal, în noaptea de miercuri spre joi, în apropierea Muzeului Evreiesc din Washington, un cuplu care urma să se logodească în următoarele zile.
bani jpg
Cum a reușit contabila unui liceu să fure peste 90.000 de euro din fonduri Erasmus. A făcut 85 de operațiuni bancare neautorizate
Contabila unui colegiu din Reșița este cercetată sub control judiciar, după ce a sustras din conturile instituției de învățământ peste 90.000 de euro din fonduri UE destinate programului Erasmus.