Cum cad meşterii prin tavan

Publicat în Dilema Veche nr. 585 din 30 aprilie - 6 mai 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Ştiţi că peste tot se recomandă izolarea termică a locuinţelor. Există şi directive europene care se referă la asta. Se pare că, în general, locuinţele din România stau foarte prost la acest capitol, iar lucrurile nu se vor îmbunătăţi foarte uşor şi nu fără sacrificii, după cum a descoperit Georgescu. Amicul ăsta al meu păţeşte mereu cîte ceva tare, legat de casă. De curînd, a descoperit o problemă care părea destul de banală şi uşor de rezolvat. Podul casei sale e din lemn şi nelocuibil, nici nu poate sta în picioare acolo, acoperişul e prea jos. El, cică, după ce a luat casa, multă vreme nici nu s-a urcat în pod. Dar, la un moment dat, ajungînd şi pe acolo, a observat că sub structura de rezistenţă a planşeului, adică sub bîrnele de lemn care traversează baza podului, tavanul propriu-zis al locuinţei sale era din simple plăci de rigips, adică dintr-un carton gipsat, de un centimetru grosime, fără nici o izolaţie. Fostul proprietar, cel care construise casa, nu apucase să mai şi izoleze tavanul. Sînt multe case care au problema asta. Atunci a înţeles Georgescu de ce e aşa de frig iarna în casă şi de ce l-a costat aşa de mult încălzirea. Aerul cald se ducea în mod natural în sus, iar acolo nu era altă barieră care să ţină căldura, decît plăcile acelea subţiri de rigips. Practic, punînd mai multe lemne pe foc, Georgescu nu făcea decît să încălzească podul, ceea ce nu era de folos nimănui. Îşi explica acum însă de ce se topea aşa de repede zăpada de pe acoperiş. 

Bineînţeles, s-a gîndit că e musai să izoleze tavanul. Pe la toate depozitele de materiale de construcţii există nişte role sau nişte pachete de vată minerală. Nu trebuie decît cumpărat un asemenea material şi pus, ca o plapumă, peste plăcile de rigips. Georgescu s-a interesat şi a aflat că în lume se recomandă ca acea vată minerală să fie de minimum 15 centimetri grosime. Altfel, nu e eficientă. Ba, prin unele locuri se pune chiar vată minerală de 30 de centimetri. A aflat şi că vata bazaltică e mai bună decît cea de sticlă. S-a dus la un depozit, să comande aşa ceva. Aici au început însă să apară surprizele. Vată de 15 centimetri grosime nu se găseşte în România. De ce? Nu se aduce aşa ceva – i-au spus vînzătorii, oferindu-i în schimb soluţia să pună două rînduri, unul peste altul, primul de 5 şi al doilea de 10, adică tot 15 centimetri în total. Dar munca de izolare era şi ea dublă. A întrebat peste tot şi i s-a spus că vată de 15 centimetri există în străinătate, dar nu se aduce decît la comenzi mari şi nu doar cîteva pachete, cît e nevoie la o casă obişnuită. Georgescu a realizat în acel moment că problema e mult mai profundă. Deşi peste tot se recomandă izolarea tavanelor cu vată de 15 centimetri, la noi asemenea vată minerală nu se aduce şi nici nu se comandă. Asta nu înseamnă că proprietarii de case de la noi ar fi mai proşti decît cei din Occident, ci că firmele noastre de construcţii, cele care fac comenzi mari şi contează şi pe piaţa materialelor, nu au nici o apăsare legată de calitate. Doar profitul contează. Probabil, şi-a spus Georgescu, marii dezvoltatori imobiliari construiesc pe bandă rulantă case cu izolaţii minime, mizînd şi pe faptul că eventualii cumpărători nu se vor prinde sau nu vor refuza oferta doar pentru că vata de pe tavan este de doar 5 centimetri grosime. La rîndul lor, transportatorii şi cei care depozitează materiale se bucură că n-au de-a face cu volume prea mari. Le este mai ieftin şi mai uşor să manipuleze lucruri mai subţiri. Economia lor duce însă la costuri în plus la întreţinere pentru ocupanţii locuinţelor astfel construite. Iar povestea cu vata minerală, s-a gîndit Georgescu, e doar un exemplu, doar vîrful aisbergului. Cîte alte materiale de construcţii, sub standardele normale, nu or fi pe piaţă? „Un fel de monopol al ştifturilor“, cum i-a zis el. 

În cele din urmă, vrînd-nevrînd, s-a hotărît să cumpere două rînduri de vată minerală subţire, pentru ca unindu-le să facă una groasă, să simtă la iarnă diferenţa de confort şi de bani. Dar, ca să pună vata, trebuia întîi să mute firele electrice care treceau de-a valma prin pod. În acest scop, a chemat un electrician. Un băiat bun, priceput şi muncitor, recomandat de un prieten. Georgescu l-a lăsat să lucreze în pod sub supravegherea soţiei, şi a plecat la serviciu. Pe drum însă, a primit un SMS cu un conţinut devastator: „A căzut prin tavan electricianul.“

Pe scurt, în timp ce-şi făcea de lucru prin grădină, Georgeasca a auzit un zgomot puternic în casă. Cînd a intrat în hol, într-un nor mare de praf, a dat cu ochii de electricianul pe care-l ştia în pod. Deasupra, în rigipsul din tavan era o gaură exact cît el de mare. Omul povestea cum se împiedicase de un fir şi, dezechilibrat, călcase printre bîrnele de lemn, direct pe rigips. Într-o fracţiune de secundă, se trezise direct în hol. Noroc că, printr-o minune, nu păţise nimic. Dincolo de hohotele reprimate de rîs, întîmplarea l-a făcut pe Georgescu să deschidă ochii asupra unui alt întreg domeniu, încă extrem de neclar în România, acela al asigurărilor. Cum se asigură, adică, meşterii care mai cad şi prin tavan, cum se asigură proprietarii împotriva pagubelor cauzate de asemenea accidente, şi aşa mai departe. A tras concluzia că în România totul e complicat şi că, aşa cum spuneam, o simplă izolare termică poate cere, uneori, adevărate sacrificii.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Plajă Mamaia FOTO Shutterstock
Cândva un paradis al turiștilor bogați, acum o amintire tristă. Ce s-a întâmplat cu „crema litoralului românesc” în ultimii ani: „Totul este lăsat în paragină”
O stațiune de pe litoralul românesc, odată un simbol al eleganței și al luxului estival, trece printr-o perioadă dificilă, iar vechii clienți fideli sunt tot mai puțini. Într-un videoclip recent postat pe TikTok, un turist român a descris cu amărăciune cum zona, cândva plină de viață și aglomerație,
Mama- bebelus - shutterstock
Ce i-a răspuns Bolojan unei gravide referitor la impozitarea indemnizațiilor pentru mame. „Am avut 3 joburi să ajung la cuantumul maxim”
Premierul Ilie Bolojan a explicat de ce indemnizațiile pentru mame, plafonate la 8.500 de lei, vor fi supuse impozitării cu 10% pentru CASS. „Trebuie să le analizăm în comparație cu cele din alte state, ținând cont și de puterea economică a României”, spune acesta.
terra jpg
Pământul se grăbește. Mâine ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie. Cercetătorii observă o accelerare misterioasă a rotației Terrei
O accelerare neașteptată a rotației Pământului face ca ziua de miercuri, 9 iulie, să fie — cel puțin teoretic — cea mai scurtă zi din istoria măsurătorilor moderne.
masian rasturnata A2 foto seapress jpg
Un şofer băut s-a răsturnat cu maşina pe Autostrada Soarelui
Şoferul care s-a răsturnat cu maşina pe Autostrada Soarelui, marţi, avea o alcoolemie de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat.
banner ela craciun png
Smarandita Irina foto Facebook UPU jpg
De la Poșta Română la Palatul Victoria: cine este Smărăndița Irina, noul director de Cabinet al premierului Bolojan
Echipa guvernamentală a confirmat, marţi, un nou membru: Smărăndița Irina a fost numită oficial Director de Cabinet al premierului Ilie Bolojan, cu rang de secretar de stat.
Dracula,r  Radu Jude jpg
România impresionează la Locarno cu patru filme în competiția festivalului. Radu Jude revine pe marele ecran cu premiera filmului „Dracula“
În cadrul Festivalului Internațional de la Locarno vor avea premiera trei lungmetraje românești, fiecare intrând în competiție la categorii diferite. Lista este completată de un scurtmetraj, în regia lui Radu Muntean.
SEC 258245748 54c6 webp
„Cea mai proastă experiență”. Nota de plată primită de un turist la un restaurant de pe o insulă grecească
Un turist britanic susține că a fost păcălit, după ce i s-a înmânat o notă de plată exorbitantă pentru trei farfurii cu pește, pe o insulă din Grecia.
Tânăr fotbalist amator, mort într-un accident pe Centura București FOTO: Fb / Inter Purani
Imagini cu impactul devastator de pe Centura Capitalei: un fotbalist amator a murit spulberat de o basculantă
Un tânăr fotbalist amator a murit marți dimineață într-un accident devastator produs pe Centura Capitalei, în apropierea localității Mogoșoaia, județul Ilfov.