Cui i-e frică de furnică

28 aprilie 2020
Cui i e frică de furnică jpeg

Despre sculptorul lacedemonian Callicrates aflăm că făcuse o furnică de fildeș atît de mică, încît numai el putea să-i deosebească părțile corpului.

Hmmmm. Numai mie mi se pare puțin suspectă realizarea asta?

Povestea apare la Pliniu cel Bătrîn, care o pomenește în două locuri diferite din Naturalis Historia. Mai întîi furnica e de fildeș, apoi de marmură, dar ideea e aceeași. La compilatorii de după el, ca Solinus, marmura a fost eliminată; altminteri, însă, Solinus păstrează formularea de la Pliniu, adică numai și numai autorul extraordinarei miniaturi putea să vadă cît de mică era.

Episodul, de care m-am ciocnit de curînd, m-a confiscat ore întregi. Cred că mă preocupase și în studenție, dovadă că pe ediția mea franțuzească din Solinus, găsită sub pat, el era deja însemnat cu un fel de ecler de semne de punctuație, un semn de întrebare între două de exclamare.

Mai întîi, am clătinat din cap. Erau niște fraieri oamenii ăștia din antichitate sau cum se cheamă. Eu am făcut tot ce am putut ca să-i ajut. Le-am căutat scuze și i-am vorbit de bine în public. Dar degeaba, ei erau creduli și, s-o recunoaștem, le plăcea să se lase păcăliți. Cît de naiv trebuie să fii ca să lauzi pe cineva că a făcut ceva atît de mic încît tu nu poți să vezi? Din rocă cristalină/recristalizată oricum e exclus să faci ceva extrem de subțire. În fildeș ai putea eventual să urmărești fibrele de colagen mineralizat, dar nu cu lupe antice.

Apoi mi-am amintit de bijuteriile etrusce, mai exact de o piesă pe care am văzut-o nu mai știu în ce muzeu (vorba vine – parcă poți să uiți așa ceva). Era una dintre celebrele fibule produse la Vetulonia, decorată cu animale în granulație, adică alcătuite din mici sfere de aur. Abia la microscop se vede cam cît de mici – șapte pe milimetru. Sferele astea se obțineau încălzind în creuzet fragmente minuscule de sîrmă sau foiță de aur, date bine de tot prin praf de cărbune mai întîi, ca șnițelul prin pesmet, ca să nu fuzioneze. La topire, ele devin infime sfere de metal. Le lipești apoi pe suprafața de decorat folosind un clei amestecat cu pulbere de malahit. Pot să vă zic exact cît clei. Cît cere. Se simte la mînă. Apoi obiectul e încălzit puternic, încît cleiul practic se vaporizează, iar malahitul e redus la cupru, care lipește cele două suprafețe de aur.

Două observații. Prima: asta nu e sudură, pentru că aurul nu se topește (pentru așa ceva ar trebui o temperatură mult mai înaltă), ci este doar o lipitură în sens tehnic, precum cea cu fludor și pistolul de lipit. A doua: cred că doar unele dintre aceste bijuterii pretențioase chiar se purtau, adică erau realmente supuse la ceva stres – rolul multora era doar de a fi depuse în morminte. (Tehnica asta a coloniei de aurari etrusci din Vetulonia, de pe la 600 î.Hr., care foloseau practic praful de aur în orfevrărie, e numită de arheologi pulviscolo.) Reținem de-aici cuvintele: microscop, șapte pe milimetru.

Din aceeași categorie e o piesă gravată în agat descoperită într-un mormînt de lîngă Palatul lui Nestor din Pylos, dar produsă probabil în Creta minoică, pe la 1450 î.Hr. Pe sigiliul de trei centimetri (foto) sînt reprezentați trei războinici, cu un nivel de înțelegere naturalistă a anatomiei de neînchipuit la acea dată, și care de altfel nici nu va fi egalat timp de o mie de ani. Curios e că cel mai bine dintre toți este înfățișat războinicul ucis și căzut la pămînt într-o poziție care nu e lipsită de teatralitate – cum nici realitatea nu e, mai ales în război. Spatele lui, cu toate grupele de mușchi expert reliefate, intră de două ori pe unghia de la degetul mic. (Despre o statuetă contemporană cu sigiliul de la Pylos și cu aceeași inexplicabilă înțelegere a anatomiei, „Zeus” de fildeș de la Palaikastro, am scris pe larg în Dilema veche acum cîțiva ani.)

În cele din urmă, mi-am dat seama că tot deturul acesta tehnic era absolut inutil. În loc să mă gîndesc dacă gliptica sau ebenisteria ar putea într-adevăr produce piese atît de fine ca a lui Callicrates, ar fi trebuit să mă întreb dacă nu cumva povestea nu e mult mai relevantă în cheie morală. Pliniu, ciudat, nu merge deloc în direcția asta – din contra, prezintă povestea în context strict oftalmologic, ca să zic așa, alături de alte capodopere ale miniaturizării antice: Iliada scrisă în întregime pe o bucățică de papirus care încăpea într-o coajă de nucă, cineva care vedea din Sicilia flota dușmană plecînd de pe țărmul african al Carthaginei și așa mai departe.

Dar ce spune povestea lui Callicrates ar putea fi altceva. De exemplu, că poate există o explicație pentru faptul că doar eu pot vedea ce am realizat, iar ție ți se pare invizibil. Anume că, deși ție ți se pare un fleac, eu știu cu ce a trebuit să mă lupt pentru ca acest lucru de nimic să existe. Sigur, nimeni nu va înțelege ce ar putea fi glorios în faptul că azi am reușit să nu deschid ușa frigiderului după ora 19. Și să nu dau un anumit telefon. Și să nu-mi aprind o țigară. Victorii invizibile. Totul de fildeș, totul de marmură.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)