Cu ochii pe cer (partea a doua)

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Invizibilii jpeg

Zgomotul și comoțiunea petrecute în stradă m-au făcut să ridic ochii din carte. Citesc  însemnările unui tip englez care s-a ridicat din depresie și anxietate cu ajutorul păsărilor. Urmărindu-le, observîndu-le. Nu pot deocamdată decît să visez la bogăția de viață pe care o are omul ăsta prin preajma lui, într-o natură englezească mult mai binevoitoare și mai îngrijită. Spre deosebire, modestele apariții înaripate dintre betoanele precare bucureștene îmi par – după dispoziție – ori total nesatisfăcătoare, ori adevărate minuni fulgurante, străluminări de o secundă.

Dar, dincolo de cartea mea, în stradă se petrecea clar ceva ieșit din comun. O las deoparte, așadară, și mă reped spre geamul deschis să văd cine și de ce poate să scoată asemenea zgomote. De pasăre, fără îndoială. O serie rapidă de țipete disperate, de piuituri în tonuri înalte, de chemări urgente într-o păsărească agitată pînă la paroxism. Văd repede mierla neagră care zburătăcește ba pe acoperișul casei de vizavi, ba sus pe stîlpul de lumină, ba coboară rapid și abia atinge trotuarul și iar se ridică într-o fluturare nervoasă de aripi, țipînd, chemînd neobosit în tonurile disperate ieșind din ciocul galben-auriu, același cu care în zori ridicase dumnezeiești și improbabile triluri înainte de a se trezi tot orașul – pe deasupra bulevardului, peste mesele fixate în metal pe terasa de la McDonald’s, peste gura de metrou, peste afișele de-acum inutile ale nu știu cărei agenții de turism.

Pasărea nu pare să aibă un motiv observabil de stres. M-am aplecat jumătate pe geam și m-am întrebat ce durere o poate agita atîta, ce pericol sau poate ce fel de ceremonie necunoscută o performa, dincolo de înțelegerea omenească a minții mele. Țipetele ei l-au scos și pe vecin la geam – o apariție schematică, fix cum e realitatea uneori, ca un catalog cu samplere –, un burtos în maieu care a început să agite brațele ca să gonească zburătoarea gălăgioasă. Burtosul s-a retras repede, a închis nervos geamul. Eu am continuat să caut.

Pînă am descoperit motivul comoțiunii: jos, în stradă, puiandrul ei de mierlă fuge pe niște piciorușe ca bețele, încă neajutat de aripi, urmărit îndeaproape de o pisică lunguiață și slabă. Fuge ăla cît poate de repede, iar anxietatea lui îmi bate mie în piept – inima mică, zguduită de trei milioane de bătăi pe minut, bate violent în sternul încă moale și-mi bîțîie tot trupul. Alerg pe două picioare ca bețișoarele, întind aripile cu care n-am zburat încă niciodată și fug, fug, pînă cînd o labă a mîrtancei îmi șterge penele de pe coadă și aproape că mă răstoarnă pe o parte. Din cer, maică-mea plonjează și țipă, nu are curaj să se apropie prea tare de felina încordată ca un arc, dar încearcă, biata. Reușesc să mă strecor sub o mașină, cineva de pe stradă a observat hărmălaia și gonește scurt pisica cu o bătaie din palme, mama nu se oprește din țipat, iar tipa aia de la geam care a văzut toată scena a încremenit, albă. În capul ei a rulat fulgerător posibilitatea de a trage rapid blugii și a fugi să mă ajute, dar cine în lumea mea stă după rulajul ei prea lent, după demarajul ei bolovănos, căci între timp, uite, m-am strecurat pe sub o poartă și am dispărut într-o curte umbroasă. Maică-mea m-a urmat, iar țipetele noastre s-au ostoit și ele.

Mi-am luat capul în mîini și am rămas la fereastră cu ochii aiurea. Disperarea maicii mierlă și totala ei pierdere de sine m-au întristat cumva, m-au uimit și bucurat altcumva, ba chiar mi s-a făcut dor de maică-mea aia omenească.

Întîmplarea asta se va adăuga altor două întîlniri păsărești care îmi vor ancora pentru totdeauna dragostea, admirația, uimirea și bucuria trezite de aceste creaturi. Drama dintre betoanele mele modeste, dintre corcodușii și duzii mahalagești ai orașului se va adăuga unei întîlniri extraordinare trăite undeva pe un mal scoțian, dar și celui mai frumos miracol văzut vreodată de ochii omenești: o prigorie scînteietoare, pe care cineva a aruncat darnic toate culorile, acum mulți ani, pe coclaurile cu lacuri secate, undeva la Vadu.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Sindicatele europene așteaptă răspunsul UE la noile tarife impuse de SUA: „Europa nu poate depăși această criză cu mâinile legate”
Tarifele vamale anunțate de președintele american Donald Trump au stârnit un val de reacții la nivel global.
shutterstock 1955874727 jpg
Ce vitamine îți cresc riscul de AVC, leziuni cerebrale și ale organelor?
Vitaminele și mineralele din suplimente te pot ajuta să îți menții sănătatea: de exemplu, vitamina A ajută la combaterea infecțiilor, calciul este esențial pentru oase și dinți, iar uleiul de pește susține sănătatea inimii, plămânilor și vaselor de sânge.
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
Prăjitură muşuroi de cârtiţă. Cum s-o prepari fără teama eşecului
Pare complicat de realizat, dar nu e nevoie s-o cauţi în cofetării. Această prăjitură numită muşuroi de cârtiţă poate fi făcută şi cu ajutorul copiilor care vor fi încântaţi să bate albuşurile, să descojească şi să felieze bananele.
cub mariana moculescu horia moculescu png
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Mariana Moculescu, rămasă fără casă, apelează la ajutorul fostului soț. Reacția lui Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Donald Trump FOTO AFP
Războiul comercial SUA-UE. Cine are cel mai mult de pierdut și care sunt soluțiile posibile
Începând cu 2 aprilie, odată cu declararea de către Donald Trump a „Zilei Eliberării”, relațiile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană au intrat într-o zonă de incertitudine, semănând cu un nou război economic între cele două puteri mondiale.
drapel steah sua america rusia foto shutterstock
Emisarul lui Putin s-a întâlnit cu reprezentanții lui Trump, la Washington
Kirill Dmitriev, reprezentantul președintelui rus Vladimir Putin pentru investiții, a avut miercuri o întâlnire la Washington cu oficiali americani, printre care și Steve Witkoff, un apropiat al administrației Trump.
Braşovenii au compartimentat adăposturile ca să poată avea beciuri toţi locatarii FOTO Ioan Buciumar
Doar 4% dintre români ar avea loc în adăposturi în cazul unui război. Curtea de Conturi: „Au rămas la nivelul anilor '70”
Curtea de Conturi recomandă autorităţilor responsabile să elaboreze o Concepţie naţională a adăpostirii populaţiei în situaţie de conflict armat, ca activitate pe timp de pace. Multe dintre adăposturile existente sunt insalubre, impracticabile sau transformate de proprietari în depozite.
Guvern FOTO Gov ro jpg
Cum a crescut aparatul bugetar în 2025, deși ar fi trebuit să scadă. Sistemul public are peste 1,3 milioane de angajați
Noile date publicate pentru luna februarie arată o creștere a aparatului de stat cu peste 4.500 de posturi în doar două luni. Astfel este continuată creșterea cifrelor de anul trecut care au ajuns la 1.311.451 posturi.
18246020 1004 webp
De ce nu știm adevărul despre Mineriadă după 35 de ani
Ion Iliescu e din nou trimis în judecată împreună cu ceilalți demnitari cu care împărțea puterea în 1990, când i-a chemat pe mineri. Procurorul general nu e sigur că societatea e pregătită să vadă gata dosarele istorice.