Cu autostopul prin imperiu

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Cu autostopul prin imperiu jpeg

O mie de kilometri de drumuri romane din Dacia apar pe o hart─â medieval─â (de pe la 1200, judec├«nd dup─â forma literelor), a╚Öa-zisa Tabula Peutingeriana, ╚Öi n-ar fi r─âu ca imaginea asta s─â devin─â logo-ul Companiei Na╚Ťionale de Autostr─âzi. Harta arat─â drumurile care str─âbat lumea antic─â de la Atlantic la India (├«n vest lipse╚Öte segmentul dedicat Angliei ÔÇô Brexit avant la lettre ÔÇô ╚Öi Peninsulei Iberice). Tema acestei h─âr╚Ťi, sau itinerarium, e neobi╚Önuit─â ├«n antichitate, iar dimensiunile, 7 m lungime ╚Öi doar 33 cm ├«n─âl╚Ťime, o fac foarte distorsionat─â. Totul e aplatizat, mai toate m─ârile ╚Öi lacurile s├«nt reduse la minimum, de-ai putea u╚Öor s─â faci un pod peste Adriatica (cum visa nu mai ╚Ötiu care ├«mp─ârat). Orientarea, ca pe h─âr╚Ťile moderne, e nord-sud, lucru atipic deoarece foarte pu╚Ťinele h─âr╚Ťi de epoc─â roman─â pe care le avem s├«nt orientate care cum apuc─â. Originalul din care, prin mai multe sau mai pu╚Ťine copii intermediare, se trage Tabula noastr─â e totu╚Öi cu siguran╚Ť─â de epoc─â roman─â. Copistul (copi╚Ötii) se poate s─â fi schimbat anumite lucruri (de ce nu exist─â nume pentru lan╚Ťurile muntoase? de ce s├«nt toate m─ârile ╚Öi r├«urile verzi?), s─â fi f─âcut mici schimb─âri de pozi╚Ťie, ├«n func╚Ťie de imperfec╚Ťiunile propriului pergament, sau alte gre╚Öeli (printre numeralele romane apare un XIIIII, un V cu capul ├«n jos ╚Öi un 28 scris XXIIX). Dar e cert c─â st├«lcirea artistic─â a h─âr╚Ťii nu i se poate atribui ÔÇô perspectiva asta ├«ndesat─â trebuie s─â fi ap─ârut ├«n originalul roman.

Original sau, mai degrab─â, originale, ├«n plus nici unul nefiind o reprezentare a lumii ├«ntr-un anumit moment istoric, ci o chestie compozit─â. C├«nd te ui╚Ťi pe Tabula ╚Öi vezi drumurile din Dacia, te ├«ntrebi ce mai caut─â pe hart─â Pompei, care la data anex─ârii Daciei era deja distrus de erup╚Ťia Vezuviului de aproape treizeci de ani. La fel, dac─â apare Constantinopolul, de ce mai apar drumurile din Dacia, provincie de unde romanii se retr─âseser─â cu mai bine de cincizeci de ani ├«nainte de re├«ntemeierea ora╚Öului de c─âtre Constantin cel Mare. E probabil deci c─â au existat redact─âri succesive ale h─âr╚Ťii, care ├«ntre altele, prin secolul IV, au pus repede pe o hart─â p─âg├«n─â bazilica Sf. Petru l├«ng─â vinieta Romei, locuri de pelerinaj (ca Muntele M─âslinilor, pe o hart─â ├«n care Terra Sancta nu prime╚Öte altminteri vreo aten╚Ťie deosebit─â) ╚Öi, cum ziceam, Constantinopol (acolo unde pe hart─â era, desigur, vechiul Byzantion). Sun─â plauzibil ca redact─ârile importante s─â fi avut loc ├«n timpul lui Hadrian, care nu degeaba ╚Öi-a petrecut jum─âtate din domnie pe drumurile imperiului, al lui Filip Arabul, care a organizat s─ârb─âtorirea unui mileniu de existen╚Ť─â a Romei, ╚Öi al unuia dintre tetrarhi, ca Maxen╚Ťiu.

Utilitatea h─âr╚Ťii nu se poate s─â fi fost practic─â ╚Öi doar at├«t. De altfel, dac─â realmente autorii ei ar fi vrut s─â te ajute s─â-╚Ťi pl─ânuie╚Öti c─âl─âtoria (sau campania militar─â), ar fi calculat totul ├«n mile romane, ├«n loc ca ea s─â fie folosit─â la gr─âmad─â cu mila galic─â, ├«n Galia, sau ├«nlocuit─â ├«n alte p─âr╚Ťi cu stadiul grec, parasanga persan─â ╚Öi alte unit─â╚Ťi indiene. De asemenea, n-ar lipsi distan╚Ťele pe mare ╚Öi nici indica╚Ťiile militare specifice. O utilitate propagandistic─â suplimentar─â mi se pare sigur─â, ╚Öi m─â g├«ndesc c─â probabil segmentele h─âr╚Ťii se inspir─â indirect din picturile purtate prin ora╚Ö ├«n ceremonia triumfului, al─âturi de prad─â, captivi ╚Öi armata victorioas─â. S-a spus ╚Öi c─â harta era poate expus─â undeva ÔÇô de pild─â, ├«ntr-o aul─â imperial─â, ca un fel de friz─â ideologizat─â sui generis ├«n jurul tronului. Poten╚Ťialul propagandistic al h─âr╚Ťilor mari expuse ├«n contexte triumfaliste a fost de altfel folosit din plin ╚Öi mai t├«rziu, de la Henric al VIII-lea la Mussolini.

Ca ╚Öi diagrama metroului londonez, Tabula este o hart─â topologic─â, ├«n care scopul nu este reprezentarea la scar─â, ci transmiterea mesajului. Mesajul e, pe de-o parte, unitatea ╚Öi eternitatea st─âp├«nirii imperiale ╚Öi ecua╚Ťia civiliza╚Ťie ÔÇô romanitate, ╚Öi pe de alta, cum ajungi ╚Öi c├«t faci de la A la B (ambele ora╚Öe celebre ├«n antichitate ca ╚Öi azi). Asta ├«nseamn─â c─â, dat─â fiind natura conceptual─â a h─âr╚Ťii, e acceptabil ca la o adic─â un ora╚Ö s─â apar─â de dou─â ori dac─â e prezent pe dou─â rute diferite ÔÇô cazul ora╚Öului Tibiscum din Dacia. Multe din aceste ora╚Öe au viniete frumos desenate, care ├«n Dacia s├«nt rezervate pentru Tibiscum, Sarmizegetusa, Apulum, Napoca ╚Öi Porolissum. E neclar dac─â vinietele (╚Öapte categorii diferite) arat─â importan╚Ťa militar─â, a cre╚Ötinismului local sau a serviciilor pentru c─âl─âtori (hanuri, arpaca╚Ö, Internet). ├Än Dobrogea mi se pare interesant c─â Tomis este unul din cele doar cinci ora╚Öe, ├«n cei ╚Öapte metri de hart─â, reprezentat cu trei turnuri. Celelalte patru s├«nt vechea Narona (azi l├«ng─â Metkovic ├«n Croa╚Ťia), Lucca, Fr├ęjus ╚Öi Torino. Ce aveau aceste ora╚Öe ├«n comun, nu ╚Ötiu. Tot o ╚Ömecherie a lui Ovidiu trebuie s─â fie la mijloc.

Foto: segmentul VII al Tabula Peutingeriana, unde estul Daciei ╚Öi Dobrogea s├«nt ├«n cvadrantul din st├«nga sus, cu Alba Iulia ╚Öi Cluj ├«ntre Carpa╚Ťi ╚Öi Dun─âre, wikimedia commons.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.