Crosa și palma

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Crosa și palma jpeg

Cred că rareori s-au mai stîrnit, într-o aceeași simțire înverșunată, mari pături de „oameni ai muncii”, nostalgici comuniști, post-comuniști, neo-marxiști și anticapitaliști de toate soiurile, populiști, cîrcotași de serviciu, oportuniști, indignați ori miștocari de profesie și de ocazie, invidioși de toată ziua, catastrofiști, văicăreți, mistificatori sau mizerabiliști, ca după declarația președintelui Iohannis despre golf.

Un asemenea curent de opinie, fie el și temporar, nu pare de bun augur. Nu e vorba de criticarea președintelui, ci de nedreptățirea un sport nobil și, mai ales, de reapariția unor mentalități ce păreau revolute. Evidențierea contrastului prin care poporul n-are pîine (sau e îngrozit de teama facturilor la energie, cum s-a exprimat președintele PSD), iar „burghejii” joacă golf e un tertip din cea mai pură speță comunistă. Știm încă bine că în comunism au fost unele sporturi și jocuri considerate elitiste și care nu erau deloc văzute cu ochi buni. La începuturi, chiar și tenisul a făcut parte dintre ele. De asemenea, mesele de biliard dispăruseră aproape complet din România comunistă (de snooker nici nu are rost să mai vorbesc). Cursele de cai și orice tip de echitație deveniseră imposibile. În anii ʼ50, viceprim-ministrul Alexandru Moghioroș dăduse ordin ca toți caii să fie omorîți, chipurile, pentru că ar fi consumat hrana vacilor poporului. Trebuia stîrpit orice era nobil, inclusiv printre animale. În rapoartele date la Securitate, turnătorii și detractorii lui Corneliu Coposu îl acuzau, dincolo de altele, că e „neserios și imoral fiindcă joacă bridge”, adică un alt joc din genul celor considerate pe atunci decadent burgheze.

Revenind însă la golf, în China comunistă, de exemplu, pe vremea lui Mao era incriminat, iar în anii din urmă a fost din nou interzis pentru membrii partidului. Teza ideologilor chinezi actuali e că pe terenurile de golf s-ar pune la cale acte de corupție între oamenii de afaceri și că tot acolo s-ar săvîrși dese abateri de la morala comunistă. 

E adevărat că mulți oameni bogați joacă golf. Tot atît de adevărat e și că, pe lista celor mai bine plătiți sportivi din lume din toate timpurile, jucătorii de golf ocupă locurile fruntașe. Asta nu înseamnă deloc, însă, că nu poți juca golf decît dacă ești bogat. Am văzut tot felul de exagerări zilele astea, dar cel mai ieftin set complet de crose de golf poate costa 750 de lei. Cam cît o bicicletă destul de ieftină. Abonamentele la un club de golf nu sînt nici ele diferite de cele de la o piscină. Pe scurt, dacă ai pasiunea asta sau dacă vrei să o ai, nu e deloc imposibil.

O spun ca unul care a jucat o singură dată golf, pe un teren cu 9 găuri (sau cupe), adică incomplet, fiindcă normal ar trebui să fie 18. Jumătate de iepure șchiop, cum ar veni, cam tot așa cum a fost întreaga țară, în ultimii 30 de ani (că înainte de ʼ89 exista doar minigolful, tot așa cum pentru biliard se găseau doar mese de jucărie). În fine, chiar și așa, pe jumătate, mie mi s-a părut nu doar un joc frumos, ci și un prilej de a sta în mijlocul naturii, o ocazie de a face mișcare în aer curat, o adevărată călătorie, cu anumite rosturi și în timpul căreia se cere și un comportament adecvat. Mă rog, asemenea lucruri a înșirat și președintele, dar a fost luat în tărbacă, cu toate că le-a spus chiar pe un teren de golf și nu în curtea unui spital. Ar fi trebuit oare să nu se apropie niciodată de un teren de golf? Sau chiar dacă ar fi mers acolo, să fi tăcut mîlc? Parcă și regele Mihai a învățat să joace golf. Să fi fost ceva greșit în asta? Ori poate că președintele ar trebui să vorbească numai despre sărăcie și nevoi? Să stea numai încruntat? Sigur, șeful statului nu e tocmai în cea mai populară perioadă a mandatului său. Mulți se plîng că omul e prea tihnit în vreme ce țara arde. E poate doar un clișeu sau poate e chiar adevărat. Dar nu cumva țara noastră cam arde mereu? Oare asta nu se întîmplă și fiindcă noi nu sîntem în stare să ne liniștim odată? În fine, criticarea președintelui face parte din regulile jocului politic, dar cu golful ce-ați avut?

E un joc care cere mult calm și stăpînire de sine. Și mai cere și o anumită ținută. Poate că aici e necazul. Așa cum se rîdea de Ion Rațiu la începutul anilor ʼ90 că purta papion, azi lumea se indignează că Iohannis laudă golful. Orice țară cît de cît dezvoltată și care se respectă are terenuri de golf cu care se mîndrește și politicieni care joacă golf și nu se rușinează cu asta. Reacția de la noi ne arată ca fiind încă la un nivel scăzut de evoluție. Și nu cred că banii sînt adevărata problemă, ci mentalitatea. Se pare că o mare parte dintre noi nu se consideră încă de nivelul acestei activități. „Nu ne trebuie nouă așa ceva, nu-i de nasul nostru, noi sîntem niște amărîți.” De altfel, psihologii avertizează de ceva timp că, la capitolul „stimă de sine”, românii sînt în mare deficit.

Păi, în cazul ăsta, ce soluții avem? La oină n-avem cum ne întoarce, că n-o mai știe nimeni. Să revenim la țurcă și la bîza (aia unde-ți puteai plesni șeful pe la spate)? Chiar așa, de ce să dai cu crosa cînd poți să dai și cu palma? Și ce le-ar mai plăcea unora și un președinte care, în loc să joace golf, să se pună la bîza…

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.