Crosa și palma

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Crosa și palma jpeg

Cred că rareori s-au mai stîrnit, într-o aceeași simțire înverșunată, mari pături de „oameni ai muncii”, nostalgici comuniști, post-comuniști, neo-marxiști și anticapitaliști de toate soiurile, populiști, cîrcotași de serviciu, oportuniști, indignați ori miștocari de profesie și de ocazie, invidioși de toată ziua, catastrofiști, văicăreți, mistificatori sau mizerabiliști, ca după declarația președintelui Iohannis despre golf.

Un asemenea curent de opinie, fie el și temporar, nu pare de bun augur. Nu e vorba de criticarea președintelui, ci de nedreptățirea un sport nobil și, mai ales, de reapariția unor mentalități ce păreau revolute. Evidențierea contrastului prin care poporul n-are pîine (sau e îngrozit de teama facturilor la energie, cum s-a exprimat președintele PSD), iar „burghejii” joacă golf e un tertip din cea mai pură speță comunistă. Știm încă bine că în comunism au fost unele sporturi și jocuri considerate elitiste și care nu erau deloc văzute cu ochi buni. La începuturi, chiar și tenisul a făcut parte dintre ele. De asemenea, mesele de biliard dispăruseră aproape complet din România comunistă (de snooker nici nu are rost să mai vorbesc). Cursele de cai și orice tip de echitație deveniseră imposibile. În anii ʼ50, viceprim-ministrul Alexandru Moghioroș dăduse ordin ca toți caii să fie omorîți, chipurile, pentru că ar fi consumat hrana vacilor poporului. Trebuia stîrpit orice era nobil, inclusiv printre animale. În rapoartele date la Securitate, turnătorii și detractorii lui Corneliu Coposu îl acuzau, dincolo de altele, că e „neserios și imoral fiindcă joacă bridge”, adică un alt joc din genul celor considerate pe atunci decadent burgheze.

Revenind însă la golf, în China comunistă, de exemplu, pe vremea lui Mao era incriminat, iar în anii din urmă a fost din nou interzis pentru membrii partidului. Teza ideologilor chinezi actuali e că pe terenurile de golf s-ar pune la cale acte de corupție între oamenii de afaceri și că tot acolo s-ar săvîrși dese abateri de la morala comunistă. 

E adevărat că mulți oameni bogați joacă golf. Tot atît de adevărat e și că, pe lista celor mai bine plătiți sportivi din lume din toate timpurile, jucătorii de golf ocupă locurile fruntașe. Asta nu înseamnă deloc, însă, că nu poți juca golf decît dacă ești bogat. Am văzut tot felul de exagerări zilele astea, dar cel mai ieftin set complet de crose de golf poate costa 750 de lei. Cam cît o bicicletă destul de ieftină. Abonamentele la un club de golf nu sînt nici ele diferite de cele de la o piscină. Pe scurt, dacă ai pasiunea asta sau dacă vrei să o ai, nu e deloc imposibil.

O spun ca unul care a jucat o singură dată golf, pe un teren cu 9 găuri (sau cupe), adică incomplet, fiindcă normal ar trebui să fie 18. Jumătate de iepure șchiop, cum ar veni, cam tot așa cum a fost întreaga țară, în ultimii 30 de ani (că înainte de ʼ89 exista doar minigolful, tot așa cum pentru biliard se găseau doar mese de jucărie). În fine, chiar și așa, pe jumătate, mie mi s-a părut nu doar un joc frumos, ci și un prilej de a sta în mijlocul naturii, o ocazie de a face mișcare în aer curat, o adevărată călătorie, cu anumite rosturi și în timpul căreia se cere și un comportament adecvat. Mă rog, asemenea lucruri a înșirat și președintele, dar a fost luat în tărbacă, cu toate că le-a spus chiar pe un teren de golf și nu în curtea unui spital. Ar fi trebuit oare să nu se apropie niciodată de un teren de golf? Sau chiar dacă ar fi mers acolo, să fi tăcut mîlc? Parcă și regele Mihai a învățat să joace golf. Să fi fost ceva greșit în asta? Ori poate că președintele ar trebui să vorbească numai despre sărăcie și nevoi? Să stea numai încruntat? Sigur, șeful statului nu e tocmai în cea mai populară perioadă a mandatului său. Mulți se plîng că omul e prea tihnit în vreme ce țara arde. E poate doar un clișeu sau poate e chiar adevărat. Dar nu cumva țara noastră cam arde mereu? Oare asta nu se întîmplă și fiindcă noi nu sîntem în stare să ne liniștim odată? În fine, criticarea președintelui face parte din regulile jocului politic, dar cu golful ce-ați avut?

E un joc care cere mult calm și stăpînire de sine. Și mai cere și o anumită ținută. Poate că aici e necazul. Așa cum se rîdea de Ion Rațiu la începutul anilor ʼ90 că purta papion, azi lumea se indignează că Iohannis laudă golful. Orice țară cît de cît dezvoltată și care se respectă are terenuri de golf cu care se mîndrește și politicieni care joacă golf și nu se rușinează cu asta. Reacția de la noi ne arată ca fiind încă la un nivel scăzut de evoluție. Și nu cred că banii sînt adevărata problemă, ci mentalitatea. Se pare că o mare parte dintre noi nu se consideră încă de nivelul acestei activități. „Nu ne trebuie nouă așa ceva, nu-i de nasul nostru, noi sîntem niște amărîți.” De altfel, psihologii avertizează de ceva timp că, la capitolul „stimă de sine”, românii sînt în mare deficit.

Păi, în cazul ăsta, ce soluții avem? La oină n-avem cum ne întoarce, că n-o mai știe nimeni. Să revenim la țurcă și la bîza (aia unde-ți puteai plesni șeful pe la spate)? Chiar așa, de ce să dai cu crosa cînd poți să dai și cu palma? Și ce le-ar mai plăcea unora și un președinte care, în loc să joace golf, să se pună la bîza…

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Kate Middleton Foto GettyImages jpg
Rutina de dimineață a lui Kate Middleton! Primul lucru pe care îl face prințesa când se trezește
Rutina de dimineață a lui Kate Middleton! Primul lucru pe care îl face prințesa când se trezește
sectie ATI spital Iasi jpg
Cine l-a omorât pe Andrei? Șirul nefast al evenimentelor care au ucis un copil în spital. Manager: „Chirurgii pediatri nu erau disponibili”
Scandalul în care este implicat Spitalul Județean din Târgu Jiu, acolo unde un adolescent și-a pierdut viața după ce i s-a refuzat o intervenție chirurgicală, este departe de a se fi încheiat.
Polata de la Berzasca  Foto DRDP Timișoara (1) jpg
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de căderi de stânci
Cel mai riscant sector al șoselei de pe Clisura Dunării este pus în siguranță. În ultimii ani, mai multe căderi stânci au creat mari probleme șoferilor care tranzitau drumul național ce însoțește Dunărea pe cea mai spectaculoasă porțiune a sa.
Sarmizegetusa regia  Foto Administrația Sarmizegetusa Regia (8) jpg
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de ani
Cel mai vechi „drum pavat” din România, construit de daci la Sarmizegetusa Regia, va fi restaurat. Construcții asemănătoare monumentului, dar mai reduse ca dimensiuni, se găsesc și în alte două cetăți dacice.
saracie sate vaslui
Copiii de la sat, tot mai flămânzi și mai săraci. Cum putem eradica sărăcia? Explicațiile unui analist economic
Un sfert dintre copiii care trăiesc în mediul rural se culcă seara flămânzi, arată raportul, intitulat "Bunăstarea copilului din mediul rural", realizat de World Vision România. Iar asta pentru că părinții lor sunt prea săraci și nu au suficienți bani pentru mâncare.
alimente sanatoase jpg
Te simți tot mai trist și nervos? Top 3 alimente care îți vor îmbunătăți starea de spirit
Te simți tot mai trist și nervos? Top 3 alimente care îți vor îmbunătăți starea de spirit
vot diaspora  Foto Facebook jpg
Cum pot influenta voturile din diaspora rezultatele alegerilor? Analist: „Oamenii cred cǎ sunt victimele unei conspirații "
Votul din diaspora română a influențat în mod semnificativ alegerile prezidențiale din România în trecut, iar în 2024 se preconizează ca acesta să joace un rol crucial în rezultatele finale.
Ceausescu facebook jpg
Imagini demult uitate! Cum verifica Nicolae Ceaușescu magazinele de pâine și alimentarele din Capitală. Nimeni nu mișca în fața dictatorului
Regimul comunist în care au trăit românii a fost unul foarte strict, ba chiar sever. Nicolae Ceaușescu aplica măsuri usturătoare în ceea ce privea stilul de viață al cetățenilor și nu numai. Dictatorul controla la sânge produsele existente în alimentarele din țară.
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri Foto Politie Basisteam Dongemond   Facebook jpg
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri, descoperit de polițiști în Olanda. Poliția: „Gnomul a fost vizibil uimit”
Polițiștii din Olanda au descoperit în timpul unor percheziții un pitic de grădină, care cântărea aproape două kilograme și care era făcut în totalitate din MDMA. „Din când în când întâlnim lucruri speciale”, a transmis, vineri, poliția din Dongemond.