Cronica unui Crăciun memorabil

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
Alte confuzii jpeg

La cîteva zile după (re)întîlnirea mea cu Tăică – despre care v-am povestit săptămîna trecută –, mă ciocnesc, pe stradă, de o altă cunoştinţă veche, Magrebiu Larko pe numele său. Cum mă vede, mă ia îngrijorat de braţ şi mă invită la o cafea, insistînd să nu refuz, întrucît apropierea Crăciunului l-a aruncat în cea mai cruntă dintre depresii. Mirat că mai toţi amicii simt nevoia să mi se confeseze, accept, gîndindu-mă, în acelaşi timp, că s-ar putea să fi ratat, în viaţa aceasta de confident perfect, o frumoasă carieră de ofiţer sub acoperire. Pe cînd aşteptam ceştile aburinde, Magrebiu deschide discuţia: „Am bănuiala că dezvolt fobia Sărbătorilor de iarnă. Mi se trage din 1985, de la porcul tranşat, sălbatic, pe podeaua bucătăriei noastre. Atunci am trăit trauma supremă a adolescenţei. Îţi spun totul cu speranţa că aşa voi exorciza, măcar puţin, din butaforia burlescă, şi totuşi toxică, a momentului respectiv. Am parcurs, violent, în acea iarnă, un episod morbid şi, totodată, grotesc. O combinaţie ucigaşă psihic.“ Să nu vă surprindă, iubiţi cititori, limbajul elevat al prietenului meu! Provine dintr-o familie bună, a unui liniştit şi aerisit tîrg moldav. Tatăl lui a fost inginer, iar mama, profesoară de limba română.

„Anul 1985“ – îşi reluă Magrebiu spovedania autoscopică – „rămîne cel mai sumbru din întreaga mea experienţă ceauşistă. Încălzirea centrală fusese sistată şi produsele alimentare dispăruseră din magazine. Dîrdîiam, hămesiţi, în nişte congelatoare imense cu aparenţă de blocuri de locuinţe. Frigiderul devenise, practic, inutil. Maică-mea ţinea murăturile într-una dintre camere. Aceste murături reprezentau, de altfel, principala masă a zilei. Era în preajma Crăciunului şi, la un moment dat, îl aud pe taică-meu zicîndu-i maică-mii că aranjase cu vecinul de la etajul IV (noi stăteam la II) să cumpere împreună un porc dintr-un sat nu prea îndepărtat, unde, se pare, un ţăran vindea rotefeiele creaturi, pe şest.“ Magrebiu Larko făcu o pauză şi sorbi, trist, din cafea. „Îţi aminteşti, probabil, că o asemenea acţiune presupunea riscuri enorme, atît pentru vînzător, cît şi pentru cumpărător. Autorităţile comuniste o încadrau, ca infracţiune, la trafic cu produse alimentare neautorizate. Se intra la puşcărie pentru mulţi ani.“

Privirea amicului se albise complet. „Aşadar, nebunia trebuia executată iute şi cu deplină solidaritate între participanţii la conspiraţiune. Într-o după-amiază, tata şi vecinul au plecat, în vechea noastră Dacie 1300, amorţită de frig, spre locul cu pricina. Au revenit, discret, pe seară, aidoma unor jefuitori profesionişti de bănci. Am coborît – ambele familii – în gerul devastator, pentru a ajuta la cărat şi a ţine de şase. După ce ne-am asigurat, cu precauţii paranoide, că întunericul ne proteja de ochii iscoditori ai sistemului, toţi, cu mic cu mare, am înşfăcat giganticul cadavru porcesc şi l-am transportat, cu paşi de felină, pînă în bucătăria noastră de la etajul II. Se stabilise, corect, ca tranşarea frăţească, fifty-fifty, să fie derulată la noi, evitîndu-se astfel efortul suplimentar şi primejdia deconspirării – prezente în procesul de urcare, a încă două paliere din bloc, cu impunătorul sacrificiu porcin în integralitatea lui. Partea vecinilor putea fi pusă, gata separată, în genţi protectoare, ce ar fi uşurat restul voiajului. Totul a fost pregătit metodic, după regulile unei veritabile misiuni de spionaj. Comunismul reuşea, recunosc asta, să scoată contrabandistul din om!“

După o nouă clipă de meditaţie, Magrebiu continuă: „Lucrurile merseseră ca la carte. Porcina zăcea, însîngerată, cu organele dînd pe dinafară, pe podeaua bucătăriei. Noi ne relaxaserăm şi salivam chiar, anticipînd minunata pomană carnivoră, care ar fi trebuit să încheie, gingaş, o seară tensionată... Ei bine, atunci s-a declanşat Apocalipsa! Urlete indescriptibile la uşă! Hăhăieli şi răgete animalice pe fond de tălăngi isterice şi pocnituri cu muniţie de manevră! Erau elevii maică-mii, veniţi să o colinde, în ultima zi a trimestrului şcolar, cum se obişnuia pe atunci. Am vrut să-i potolim, dar degeaba! Blocaseră uşa din exterior. Muream de frică, deoarece, deasupra noastră, la III, locuia primarul ceauşist al urbei, proaspăt numit în funcţie, un tip morocănos, cu grimase staliniste. Inevitabilul s-a produs! Individul a coborît, consternat, pentru a stăvili dezmăţul sărbătoresc. S-a ales, desigur, cu înghionteli şi huiduieli din partea elevilor care habar nu aveau cine era... Parcă şi mediatizarea asta excesivă de azi este bună la ceva, nu-i aşa?!“ Am încuviinţat tăcut.

„Ce să-ţi mai zic? În cinci minute, au sosit băieţii de la Intervenţii Speciale şi i-au bumbăcit pe junii colindători, risipindu-i. Au dat uşa noastră de perete, strigîndu-ne Culcat! Culcat! Am observat expresia disperată a lui taică-meu şi i-am înţeles dilema înspăimîntătoare. Între sacrificiul său şi sacrificiul porcin era obligat să-l aleagă pe cel dintîi. Pe neaşteptate, a aruncat hainele de pe el şi a început să alerge către poliţaii mardeiaşi, răcnind ca un apucat: Nu trage, domn’ Semaca, sînt eu, Lăscărică! L-au snopit cu bastoanele şi l-au tîrît, prin zăpadă, gol puşcă, pînă la dubă. Săracul, pentru autenticitate, a urlat, tot drumul, că vrea o audienţă la Sfîntul Petru, ori, dacă nu, măcar o întrevedere cu Napoleon Bonaparte. Porcul-delict a fost însă salvat, iar taică-meu, în loc de pîrnaie pentru trafic alimentar, a primit doar două săptămîni de tratament la Iaşi, la Socola, pentru depresie spontană, cu manifestări halucinatorii. De mîncat, am mîncat, nu spun, din porcul respectiv, precum Labiş din căprioară, dar, undeva, în subconştientul meu clarobscur, Crăciunul îmbrăcase deja haine de Halloween...“

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

care ingrasa mai mult, mamaliga sau painea jpg
Pâinea sau mămăliga, care îngrașă mai mult? Sfatul de care trebuie să ții cont dacă vrei să slăbești
Deja nu mai este niciun secret pentru niciunul dintre noi faptul că dieta are un rol crucial pentru sănătatea noastră. Iar atunci când încercăm să mâncăm mai sănătos și să dăm jos kilogramele în plus, poate că mulți dintre noi ne întrebăm ce este mai sănătos, pâinea sau mămăliga?
proiect erasmus plus stagii practica spania liceu metalurgis slatina   foto arhiva personala elevi (21) jpeg
Temă pentru viitorul președinte. Probleme cu care se confruntă educația și pe care ar trebui să le rezolve
Voci reprezentative din sistem pun pe tapet șapte dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă educația și pe care ar trebui să le rezolve cu prioritate viitorul președinte al României.
angelina jolie knox getty jpg
Parada mămicilor de la Hollywood, la Annual Governor's Awards. Angelina Jolie a venit la brațul fiului
A fost ploaie de vedete la cea de-a 15-a ediție a premiilor Annual Governors, duminică seară, la Academia de Arte și Științe Cinematografice din Los Angeles. Cele care au atras atenția cel mai tare au fost mămicile celebre de la Hollywood.
andrei kozirev/ FOTO:imrussia.org
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
Andrei Kozîrev, fostul ministru rus de Externe din era Elțîn, a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistului rus Mihail Zigar, preluat de Meduza.io, despre destrămarea URSS, supraviețuirea KGB și discuțiile despre o posibilă aderare a Rusiei la NATO.
taxe crestere supraimpozitare
Statele europene care opresc drept impozit mai mult de jumătate din venitul personal
Impozitul pe venit în Europa variază foarte mult și reflectă abordări diferite de finanțare a serviciilor publice, existând state care impun o cotă unică și altele care au adoptat impozitul progresiv.
horoscop shutterstock jpg
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta. Toți cei care i-au rănit vor plăti cu vârf și îndesat
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta! Toți cei care le-au rănit vor plăti
Microbuzul din Pades  Foto Lucian Ignat jpg
Cum a ajuns un autobuz vechi pe cel mai înalt vârf din Munții Poiana Ruscă. Ciudățenia din vestul României
Un autobuz de epocă, transformat în urmă cu câțiva ani într-un refugiu montan, a ajuns o atracție pentru turiștii care explorează frumusețile naturii din jurul Vârfului Padeș, cea mai înaltă culme din Munții Poiana Ruscă.
Drona minitaurus/FOTO:X/Nexta
Roboți ucigași în războiul ruso-ucrainean. Germania va furniza Ucrainei noi drone Mini-Taurus cu inteligență artificială
Compania germană Helsing va furniza Ucrainei 4.000 de drone cu inteligență artificială. Aceste drone, supranumite Mini-Taurus, vor fi echipate cu sisteme moderne care le fac practic invulnerabile la sistemele rusești de război electronic și interferența GPS.
terci ovaz istock jpg
Alimentul delicios care nu trebuie să ne lipsească de la masă dimineața! Are nenumărate efecte benefice pentru sănătate
Micul-dejun este o masă extrem de importantă, iar dacă vrem să avem avem un început de zi plin de energie și de optimism, este foarte important să știm precis ce trebuie să punem în farfurie. Iar terciul de ovăz este opțiunea perfectă pentru masa de dimineață!