Criminali și comunism

Publicat în Dilema Veche nr. 806 din 1-7 august 2019
Comunismul se aplică din nou jpeg

În week-end-ul trecut am ascultat doar puțin radioul în mașină pe drum și am auzit știrea despre crima din Caracal. M-am înfiorat, dar apoi nu m-am mai gîndit la asta. Cînd m-am întors luni dimineață în București am găsit o lume scoasă din minți de povestea cu „Monstrul din Caracal“. Am înțeles imediat că televiziunile „frămîntaseră“ povestea pe toate părțile zile întregi, iar rețelele sociale luaseră și ele foc. Crimele au șocat, dar indignarea oamenilor a venit din cauza reacției total nepotrivite a autorităților. Oricine înțelege că pe lume, din nefericire, există și criminali odioși și asemenea tragedii provocate de ei, uneori inevitabile. Problema în acest caz a fost percepția că omorul ar fi putut fi evitat, că deși victima a reușit să dea alarma, poliția n-a fost în stare să facă nimic.

În acest caz, povestea cu reintroducerea pedepsei cu moartea e o diversiune. Specialiștii știu că acești criminali în serie nu se opresc din a ucide din cauză că există pedeapsa cu moartea. Exemplul cel mai bun sînt Statele Unite, unde există pedeapsa capitală (în multe dintre state), dar și foarte mulți criminali periculoși. În astfel de cazuri, excepționale totuși, frica de pedeapsa cu moartea nu pare să-i demobilizeze. Iar în aceste condiții, reintroducerea execuțiilor nu ar fi decît un fel de satisfacție ieftină oferită opiniei publice. Întrebarea e dacă asemenea crime pot fi prevenite. De cele mai multe ori probabil că nu, dar în cazul recent se pare că s-ar fi putut. Evident, nesimțirea polițiștilor și a procurorilor e marea problemă. Și fiecare dintre aceia care au urmărit evenimentele și-a adus poate aminte de cîte un mic incident în care, chiar dacă, păstrînd proporțiile, a constatat personal că reacția autorităților a fost de indolență, aroganță, lipsă de asumare a răspunderii și neprofesionalism. Fiecare și-a putut astfel imagina foarte bine cum au decurs lucrurile în cazul de la Caracal.

Cred că rădăcinile reacției autorităților trebuie căutate tocmai în comunismul de care credeam că am scăpat acum 30 de ani. Comunismul e cel care a pervertit toate instituțiile statului pe termen, iată, extrem de lung. Comuniștii au copiat modelul statului democratic, golindu-l însă de conținut. Au imitat democrația occidentală în mod formal, întorcînd însă totul pe dos. În comunism, miliția nu-i apăra pe oameni. Milițienii își apărau doar propriile privilegii și, din cînd în cînd, și „linia partidului“. La fel și procurorii. Instituțiile nu erau menite să-i ajute pe cetățeni, ci să-i țină în frîu, să-i oprime. Așa a fost construit sistemul, de la Lenin începînd. În comunism, răspunderea funcționarilor nu exista, ei aplicau reguli oarbe ce nu aveau legătură cu nevoile cetățenilor. Birocrația nu era menită să ordoneze lucrurile și să le dea o coerență, ci să încurce orice inițiativă și să strivească individul. Administrația de orice fel nu era menită să rezolve problemele oamenilor, ci să le aducă mereu aminte că sînt niște bieți supuși. Politicienii nu erau oameni cu răspundere adevărată, ci niște trepăduși care se dădeau mari executînd comenzi de la centru. Spitalele nu tratau bolnavii, ci doar îi depozitau, orfelinatele nu-i protejau pe copiii amărîți, ci doar îi încarcerau, televiziunea publică nu informa, ci făcea propagandă în folosul partidului unic, încercînd să ascundă tot gunoiul sub covor, iar școlile erau menite să producă „omul nou“ și așa mai departe.

Nu vreau să spun că pe atunci nu se făcea școală sau medicină, că nu se prindeau hoți și criminali sau că nu se construia nimic. Dar acestea se făceau datorită părții bune a naturii umane, dacă putem spune așa, datorită conștiinței profesionale și umane pe care unii oameni continuau s-o aibă. Aceștia însă aproape că lucrau împotriva sistemului, care era conceput ca un regim de ocupație, împotriva cetățeanului văzut mereu ca un potențial dușman. Și astăzi există o mulțime de oameni care și fac datoria, dar sistemele, instituțiile statului, în ansamblul lor, pare că sînt în continuare pervertite. Nu ne-am eliberat de povara aceasta. Ea s-a perpetuat cumva chiar dacă generațiile s-au schimbat.

Criminali periculoși sînt și în state care nu au cunoscut comunismul. Crime nerezolvate sînt și acolo, tot așa cum sînt și polițiști incompetenți sau greșeli impardonabile. Dar nivelul de cinism, nesimțirea, lipsa de responsabilitate, sictirul cu care auzim că sînt tratați oamenii la noi, acolo sînt de neconceput. În comunism se vorbea despre „grija față de om“. Ei bine, și asta era o formulă care acoperea de fapt o lipsă caracteristică țărilor comuniste. La nivel de stat și nu numai, lipsa asta încă există.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.