Coșmarul sărbătorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

O anumită vibrație își face simțită prezența încă de pe la final de octombrie. Neliniștea difuză se instalează discret, ca primele dureri ale unui dinte, la senzații de fierbinte și de rece. Sînt formațiuni noroase, cu forme bizare, adunate la orizont. Seamănă cu un val de ceață groasă, vînăt-plumburie, traversată din cînd în cînd de vinișoarele încă abia vizibile ale unor fulgere. E semnul de sosire a marelui set de griji, care se apropie cu viteză constantă. Apoi, totul se-ntîmplă exact ca-n filmele cu invazii extraterestre. Umbra sărbătorilor cucerește teren, lățindu‑se peste tot, înainte de a lăsa la vedere, de‑a binelea, gigantica farfurie zburătoare din care izvorăște groaza. Crăciunul. De‑aici încolo se pot face nenumărate jocuri de asemănări și interpretări. Poți să schimbi cheia de referință și să zici că negura care se lățește peste lume e umbra amenințătoare a saniei lui Moș Crăciun. Iar norii sînt vălătuciți, spulberați de copitele renilor, elanilor, cerbilor, -ce-or fi -fiind ei. Din gigantica sanie, în locul unor monștri invadatori, dau navală afară roiuri de Moși Crăciun. În loc de muzicile tipice pentru un thriller, se-aud de peste tot, evident, colinde.

Nici nu contează în ce zonă de interpretare te duci. E foarte limpede că ceea ce numim „sărbători de iarnă“, la fel ca alea de primăvară, adică Paștele, sosesc, de la an la an, cu și mai mult stres. Cu și mai multă neliniște. Cu tensiuni, nervi, frici, griji, iritare, exasperare sau chiar cu lehamite. Lucrurile încep să semene din ce în ce mai mult cu un examen. Cu o probă la care trebuie să-ți dovedești suplețea. Capacitatea de a face față unei lupte pe mai multe fronturi, viteza de reacție, nivelul de adaptare la timpul pe care îl trăiești. Cu cît e mai mare orașul în care te miști, cu atît mai tare sună încheieturile acestei imagini. Cu atît mai abitir te zguduie vibrația aia paralizantă, înspăimîntătoare, a navei-amiral. Colosul ăla care se oprește în aer, acoperă complet soarele, înghețînd orice mișcare, orice formă de energie. Cu cît mai deasă e forfota de pe străzi, cu atît mai adîncă e grozăvia panicii care se instalează, făcînd mulțimile s-o ia razna, deschizînd larg băierile haosului.

Ajunși în aceste momente, ca-n filmele de gen, trebuie să salvăm planeta. Iar planeta înseamnă, de fapt, viața fiecăruia. Cam pe-aici începe lupta pe cont propriu. Cu programul, cu zbaterile familiale, rudele, prietenii, nebunia de la serviciu, goana și stresul cadourilor, planurile de Crăciun și revelion, meniuri, rezervări de locuri, rînduri de haine, cumpărături de toate felurile, infernul traficului auto din oraș, înghesuiala din transportul în comun, panica nebună de a prinde un taxi sau un Uber, aceste „mici“ detalii ale vieții oricăruia dintre noi. Tot în perioada asta se strecoară și insomnia urzelilor și viermuielilor. Șușoteala din subsolurile tuturor listelor de participanți la orice. Cu cine te vezi. Pe cine vizitezi. Cine te vizitează. Pe cine eviți. Cum faci să-i driblezi pe ăia pe care nu-i suporți. Sau, dimpotrivă, cum faci să nu explodezi dacă n-ai de ales și trebuie să petreci vreme în preajma ălora pe care i-ai împușca în cap. Și de care nu scapi nici măcar la sărbătorile astea. Pentru că „așa e conjunctura“, așa „s-a potrivit de data asta“, „așa au căzut cărțile“. Te gîndești că mai bine-ți tai venele decît să faci conversație sau să stai la aceeași masă cu unii pe care nu-i suporți. Incluzînd aici, bineînțeles, și rudele. Că există și rubedenii pe care le-ai vrea, uneori, ridicate de o tornadă.

Sărbătorile devin o probă de foc. Narațiunile bisericilor băltesc, în cele mai bune dintre cazuri, prin peisaje derizorii. Postul se ține ca o cură de slăbire, fie sîcîitoare, fie cu o geometrie variabilă care mai degrabă te exasperează și te neliniștește, decît să-ți aducă vreo stare de grație. În cele mai fericite situații, postul face parte din programul de mers la sală. În locul înseninării, te trezești tensionat ca un arc, extrem de iritat și cu mîna pe toate armele din arsenalul instinctului de supraviețuire. Pentru că te simți hăituit. Toate magazinele, vinerile negre și zîmbitorii care-ți vor „binele“ țin morțiș să-ți și vîndă ceva. Orice. Modelul contemporan de fericire te presează nemilos, din toate părțile, să intri în incintă. Pe umeri ți se așază ceva mult mai greu decît sania lui Moș Crăciun. Povara imensă a obligației de a fi fericit. Imensitatea sforțării de a fi pătruns adînc de „spiritul sărbătorilor“. Acum trebuie să fii bun și cu copiii sărmani. În restul anului, ei nu există. Sînt ca globurile. Se scot la vedere o dată pe an.

Trăiești un gol mai greu decît un vapor cu cala plină de nicovale. O absență care te apasă pînă la strivire. Nu știi ce lipsește. Dar bulgărele de clișee, căsuțele pe care trebuie să le bifezi, modelele fericirii de rețea socială, toate se rostogolesc și se transformă într-o avalanșă. Unii aleargă deznădăjduiți, cu speranța că n-or să fie prinși. Alții se lasă înghițiți, cu nădejdea că se poate trăi și sub troienele acestor sărbători. (Chestia e valabilă chiar și dacă nu cade nici măcar un fulg de zăpadă.) Negaționismul și cinismul par soluții aflate foarte la îndemînă. Stai pe margine și comentezi forfota dezlănțuită. Fără să-ți dai seama că faci parte din forfota asta. Pentru că e deja mare înghesuială, sînt imense chiar și rîndurile ălora care se cred izolați, contemplînd de la înălțime viermuiala celorlalți. Unicitatea e la mare preț în discursuri, dar știm bine că e produs de serie. Armoniile din familii își mențin tonusul, dar nu se văd aparatele la care sînt conectate. Sau te faci că nu observi tuburile care le aduc aer să respire. La fel de bine cum sînt și oameni peste care toate astea trec mai puțin sau deloc. Oameni care se bucură. N-o să știm niciodată cît de mulți sau de puțini sînt ei. Dar există sigur. Sărbători fericite!

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.