Coşmarul american

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

În sudul Indiei, lîngă Hydebarad, la templul Chilkur Balladic, se adună zilnic mii de oameni. De la răsăritul soarelui pînă seara, șiruri lungi de indieni aduc ofrande și fac ocolul templului. Sînt oameni foarte diferiți, și nu doar din casta săracă și dezavantajată. Toți se roagă să primească viza de America. Loteria vizelor e – ca în atîtea alte părți –  singura modalitate de a face ordine în cererea imensă. Mulți duc cu ei, ca ofrande, nuci de cocos. Alții încearcă să-și atragă norocul și altfel, purtînd asupra lor tot felul de coperte sau îmbrăcăminți de piele pentru pașapoarte. Dacă vrei viza și te rogi pentru treaba asta, trebuie să faci 11 ture, desculț, în jurul sanctuarului. Cei care au avut noroc și au dobîndit-o au obligația să se întoarcă la fața locului. În semn de mulțumire, au de dat 108 ture. Prin urmare, iată un tîrg modern cu divinitatea: efortul fizic cel mai mare e cerut doar după îndeplinirea dorinței.

Deși în America Latină nu sînt deloc puține locurile în care se spune că Statele Unite sînt un „monstru imperialist“, un puhoi de lume sărmană ia cu asalt hotarele „iadului capitalist“ și-ncearcă să dribleze paza din ce în ce mai sofisticată. Din Mexic, spre „coșmarul american“, pe sub pămînt, înflorește o rețea fabuloasă de tuneluri și galerii. Sute și mii de emigranți ilegali încearcă să treacă pe acolo, să pătrundă în „mizeria americană“, unde, culmea, speră să-și vadă visul cu ochii. Sînt oameni foarte săraci, care speră să cîștige ceva pentru familiile rămase acasă. Deseori cad pradă traficanților de ființe umane și sfîrșesc în cele mai sinistre feluri. Dar, dincolo de oamenii nevinovați, care-și riscă viețile și libertatea în căutarea unei vieți mai bune, lăsîndu-se umiliți crunt și prestînd munci dintre cele mai grele, există și alt­fel de latino-americani. Cei organizați în bande extrem de agresive, structuri ierarhice supercomplicate, și o lume difuză, putred de bogată, care le patronează dintr-o umbră rareori atinsă chiar și de filmele mai curajoase de la Hollywood. Deci se poate. Poți să urăști visceral locul în care te afli, să fii într-un permanent război cu forțele de ordine, să transformi cartiere întregi în teatre de război, dar să pretinzi drepturi cetățenești și, culmea, să le și primești.

Dinspre țările arabe se pleacă masiv, la fel ca de peste tot, spre America. E o lume de toate condițiile, pornită spre cel mai magnetic loc de pe planeta asta. De la oameni de toate vîrstele, îmbătați de visurile prosperității și libertății negăsite acasă, pînă la bigoți cu care nu se poate negocia nimic, toți ajung cumva în America și au dreptul de a critica aspru locul în care tocmai au sosit. Se pot organiza în comunități omogene, interacționînd minimal cu restul societății, pot să-și manifeste cultura și obiceiurile, dar odată ajunși înapoi acasă, în vizită, în locurile de unde au plecat, pot să ardă liniștiți niște steaguri americane și să povestească despre ororile unei lumi în care au ales, neforțați de nimeni, să trăiască. Așa cum pot vorbi și în America despre cît de necesar e un război sfînt. O ștergere de pe suprafața pămîntului a „lumii păgîne“ în care și-au găsit adăpost. E dreptul lor. Sînt drepturile la opinie, la liberă exprimare, iar „monstrul american“ se opintește să le respecte.

La legendarul post de televiziune Russia Today (RT), vezi zilnic cît de nenorocită e America și cît de infect și cinic e orice guvern, de la începuturile Uniunii pînă acum. Cetățeanul n-are nici un drept, dacă judeci după jurnaliștii de la Russia Today. Totul e un ținut al umbrelor și al abuzului, populația afro-americană e exterminată sistematic, cea arabă vînată fără milă, iar cea latino-americană exploatată la sînge. În noua strategie, RT se vinde acum ca un post american underground, care demască stricăciunea totală a sistemului capitalist, arătînd că așa nu se mai poate, domnule, oala trebuie să dea în clocot. Televiziunea finanțată de la Moscova se poziționează ca un post al anarhismului luminat, vorbitor de americană neaoșă și pus pe schimbat totul pentru o lume mai bună. E voie să faci treaba asta în America, adică să te duci acolo și să critici devastator locul în care ai ales să trăiești.

În mod real, în Statele Unite ale Americii se întîmplă și lucruri extrem de urîte. Iar întîmplările astea nu sînt deloc puține. De la demența corporatistă pînă la abuzuri ale autorităților, de la lipsa de control a vînzărilor de arme pînă la obsesia spionării intimității individului, la orice nivel s-ar afla el, și pînă la eterna situație difuză a politicilor jandarmului mondial, sînt foarte multe de criticat. Dar e voie să faci asta! Nu-mi amintesc de vreun critic acerb al regimurilor de la Moscova, trecute sau actuale, care să fi supraviețuit decent. S‑au mai întîmplat „accidente“ și prin America, dar parcă nu prea poți să le compari cu ce e în Rusia. E limpede că nu e raiul pe pămînt nicăieri. Totuși, oare de ce puhoaiele astea de lume, de pe întreaga suprafață a planetei, curg ca proastele spre America? Dacă în Statele Unite se trăiește un coșmar, de ce nu aleg libertatea și prosperitatea din Rusia?

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.