Corpurile celelalte (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Corpurile celelalte (II) jpeg

Una dintre lecțiile fundamentale ale arheologiei este că oamenii nu au devenit complicați acum 20 de ani. Erau deja așa acum 20.000 de ani.

Două rapoarte arheologice recente despre situri preistorice din Florida și Siberia cuprind cazuri noi ale unor persoane născute cu infirmități vizibile, care au ajuns la vîrstă adultă și au fost înmormîntate la fel ca ceilalți membri ai comunității lor. Alături de cazurile menționate săptămîna trecută, mai apropiate de noi geografic, și ele par să sugereze o formă de integrare. Cei doi sciți din Siberia, de la Aymyrlyg, cu diformități marcate, erau de altfel îngropați laolaltă cu alți zece indivizi fără vreun semn de boală, toți cu același inventar funerar, inclusiv arme. Altundeva văd însă morminte protogeometrice stranii din Italia, unde cîte o lespede uriașă de gresie e plasată peste fiecare individ – patru dintre ei, dacă citesc bine raportul arheologic, cu paleopatologii marcate. Aici lucrurile par deci să stea invers. În alte cazuri, cele două atitudini par să coexiste, de exemplu în cimitirele romane din Marea Britanie de azi. Într-unul dintre ele (Poundbury), toată lumea e înhumată pe spate, dar șapte indivizi sînt înhumați cu fața în jos, trei dintre ei cu diferențe fizice congenitale – surzenie, o mandibulă foarte ascuțită, fluierele picioarelor strîmbe; tot acolo însă, o persoană cu cifoză severă e îngropată conform tuturor normelor locale. În alt cimitir (Alington Avenue), doar două persoane sînt înmormîntate cu fața în jos, una dintre ele cu traumă severă vindecată a craniului; în același cimitir, un adult cu nanism e înmormîntat normal.

Cînd am prezentat, la o conferință a Römisch-Germanische Kommission, proiectul meu despre atitudini preistorice față de infirmitate, am trecut, practic imediat ce am menționat titlul, la nenumăratele problemele metodologice ale unei asemenea cercetări. De exemplu, felul în care e tratat defunctul nu reflectă neapărat cum era văzut omul în timpul vieții. Comunitatea poate, prin ceremonia funerară, să șteargă sau să supraliciteze aceste diferențe. În plus, nu mai putem compara aceste ceremonii decît în funcție de amprenta lor arheologică de azi (să zicem, dacă găsim scheletul străpuns de un piron, cum se întîmplă – cazuri tipice de Totenfurcht), nu și în funcție de amprenta lor socială de atunci (să zicem, absența oricărei procesiuni). Măcar aici n-ar fi vina noastră dacă ratăm o înmormîntare atipică – atipicitatea ei nu avea pur și simplu șanse să capete o dimensiune arheologică. Alteori este vina noastră – dacă în groapa obișnuită se depun trandafiri, iar în cea neobișnuită traista-ciobanului, atunci noi nu putem prinde asta decît cu analize sistematice de polen. Care se fac, de fapt, foarte rar. Se întîmplă să prindem cazuri atipice care nu sînt, de fapt, așa. Îți vine ușor să corelezi un schelet neobișnuit cu o groapă aflată la marginea cimitirului, deși la urma urmei nu s-a găsit încă o metodă prin care să fim toți înmormîntați chiar în mijloc. Aici e de preferat să ai confirmări suplimentare. Din cimitirele anglo-saxone s‑au publicat, de pildă, cazuri de persoane cu infirmități aflate chiar la marginea cimitirelor: la North Elmham, una dintre ele era în plus și singura de-acolo cu capul plasat spre est, iar nu spre vest. La Raunds, un alt caz e și singurul cu o piatră în gură din acel cimitir.

Altă problemă e că nu toate infirmitățile care pot marca viața socială a unui individ pot fi apoi recunoscute din analiza scheletului. Poliomielita sau rahitismul, plus traumele fizice, da; orbirea și surzenia, doar rareori. Durerea incapacitantă nu e nici ea ușor de dedus. Poți să ai osteoartrită cu leziuni minore ale oaselor, dar cu durere intensă, sau hiperostoză cu patru vertebre sudate, dar un spate care-și face treaba. În unele societăți, epilepsia sau nanismul pot fi infamante, în altele, un semn de protecție divină. Ca să nu mai zic că nu știm niciodată dacă omul a primit o înmormîntare diferită din cauza infirmității sale sau din alte cauze – de pildă, o moarte în condiții excepționale pentru societatea în cauză, să zicem înecat, sau poate pedepsit. S-au descoperit suficiente schelete decapitate cu paleopatologii foarte marcate, de epocă romană, vikingă etc., încît să se propună ipoteza că asemenea oameni pot să fi fost atunci suspecți de serviciu în diferite cazuri criminale.

O clasă aparte de infirmități sînt bolile contagioase. Într-un cimitir de epoca bronzului din Germania de azi, remarcabil de bine analizat și publicat, cei morți de meningită nu erau înmormîntați altfel. Un caz medieval cu totul special – și singurul tip de cimitir dedicat în principiu persoanelor cu infirmități – e legat de lepră. Acum vreo zece ani a apărut o monografie arheologică a unuia dintre cele mai importante cimitire asociate cu un spital de leproși – sute de schelete din secolele XII-XV din Chichester (Anglia). În nici o fază a utilizării lui, procentul scheletelor cu semne recognoscibile de lepră nu depășește acolo 50%. Asta înseamnă ori că persoanele respective nu aveau boala decît într-un stadiu care încă nu afecta oasele, ori că unii dintre cei închiși acolo fuseseră diagnosticați greșit.

Ca să facem arheologia să vorbească despre atitudini preistorice (unde e singura noastră sursă pentru asta) și istorice față de infirmitate și dizabilitate, avem nevoie în primul rînd de o bază statistică, adică, deocamdată, să mai adunăm date. Problema e că, pe tema asta, informațiile nu se acumulează de la sine, doar pentru că breasla continuă să muncească an de an. Arheologia diferenței nu se poate face mecanic.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Printul Mikasa si Printesa Yuriko, la 70 de ani de la casatorie, foto Agentia Casei Imperiale jpg
Prințesa Yuriko a murit la 101 ani, fiind cel mai vârstnic membru al Casei Imperiale din Japonia. Mai sunt în viaţă doar 16 descendenţi
Prințesa japoneză Yuriko, soția fratelui împăratului Hirohito din timpul războiului și cel mai în vârstă membru al familiei imperiale, a murit vineri, la vârsta de 101 ani.
Taxe si impozite jpeg
Ce taxe ar putea crește din 2025. Variantele luate în calcul
România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă deficitul bugetar printr-un Plan Fiscal pe șapte ani, economiștii avertizând în numeroase rânduri că acest lucru nu se poate face decât prin creșterea taxelor.
Poliţia Română foto Poliţia Română
Oseminte înfășurate într-o pânză, descoperite în timpul unor lucrări de excavare, în Timișoara
Poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au deschis o anchetă după ce, joi seara, au fost sesizaţi că în apropierea Gării de Nord din municipiu au fost descoperite oseminte înfăşurate într-un material textil.
vasiu stoian Facebook jpg
Primarul pictat pe pereții unei biserici din Timiș, anchetat de Parchetul European, a fost arestat preventiv
Primarul comunei Tomnatic, Vasiu Stoian, și contabila sa, Romina Schaak, care este şi angajata primăriei, au fost arestați preventiv. Cei doi sunt acuzați de fraude cu fonduri europene într-un dosar instrumentat de Parchetul European.
bnr lanseaz modene aniversare 300 de ani manastire bucuresti png
BNR lansează o monedă de aur și una din argint pentru împlinirea a 300 de ani de la ridicarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti
Banca Naţională a României lansează, din 18 noiembrie, o monedă din aur şi una din argint cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înălţarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.
florinel coman sportpictures jpeg
Surpriză! Florinel Coman, exclus din lot de Mircea Lucescu pentru meciul cu Kosovo
Selecționerul a ales cei 23 de jucători pe care se va baza diseară.
Incendiu la un azil de bătrâni din Spania FOTO EFE
Incendiu devastator la un cămin de bătrâni din Spania. Cel puțin 10 oameni și-au pierdut viața
Un incendiu izbucnit vineri dimineaţă într-un cămin de bătrâni din oraşul Villafranca del Ebro, lângă Zaragoza, nord-estul Spaniei, a provocat moartea a cel puţin 10 persoane, a anunţat guvernul regional din Aragon.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Sondaj INSCOP: PSD conduce în intenția de vot pentru alegerile parlamentare 2024, urmat de AUR
Cel mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research arată că Partidul Social Democrat (PSD) se află pe primul loc în intenția de vot pentru alegerile parlamentare din decembrie 2024, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
MedLife Black Friday reveal jpg
Black Friday la MedLife – 40% reducere la abonamentele medicale individuale adulți și copii
Sănătatea este cea mai prețioasă resursă a noastră, iar prevenția este cheia pentru a o proteja pe termen lung. Este mult mai eficient și mai accesibil să prevenim problemele de sănătate decât să le tratăm ulterior.