Corpurile celelalte (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Corpurile celelalte (I) jpeg

Cum am putea ști care era atitudinea societății față de infirmitate în preistorie? În perioadele din care avem surse scrise, aceste atitudini ne sînt mai clare – Platon și Aristotel ne spun clar părerile lor despre ce ar trebui făcut cu copiii născuți cu diformități. Și arta, de pildă în cazul Greciei clasice, are mesaje transparente. Am scris aici, acum doi ani, despre cum singurul zeu olimpian infirm, Hefaistos, e reprezentat cu picioare schiloade în perioada arhaică, pentru ca apoi, în arta clasică, să-i fie permisă apariția doar întreg la corp.

Din preistorie nu avem (prin definiție) surse scrise, iar arta e mult mai rară și aproape niciodată relevantă pentru tema noastră. Există totuși o cale arheologică de abordare, deși, cu cît m-am gîndit mai mult la ea, mi-am dat seama că vine cu o grămadă de probleme. Ideea e asta – să cercetezi dacă, în cimitirele unei anume societăți, infirmii au fost înmormîntați la fel ca restul lumii. Asta ar putea însemna că erau acceptați ca membri normali ai societății. Dacă au fost înmormîntați altfel – să zicem, s-ar afla la marginea cimitirului –, asta ar putea însemna că societatea îi stigmatiza. Dar de ce-ar fi atitudinea societății esențială? Pentru că și azi infirmitatea (o problemă medicală) apare în clipa în care un braț îți e amputat; dar dizabilitatea (o problemă de răspuns social la infirmitate) vine în clipa în care constați că oamenii nu mai vor să te angajeze indiferent cît de bine ai ajuns tu să-ți faci treaba doar cu un braț. (Cînd aud cuvîntul supraom, mă gîndesc că se referă la cei care muncesc ca nebunii ca să recupereze un deget, un genunchi, o voce pierdute într-un accident.)

Arheologii știu că aproape în toate necropolele apar din cînd în cînd morminte care sînt mai altfel. Ele sînt numite în literatura de specialitate anglo-saxonă deviant, anomalous, non-normative, cu tot felul de implicații dubioase. Francezii le zic, mai bine, atypiques. Nemții folosesc termenul cel mai neutru, Sonderbestattungen – morminte speciale, cele care într-o societate dintr-un anumit timp și spațiu se deosebesc de cele ale majorității.

Din paleolitic cunoaștem cîteva înmormîntări neobișnuite ale unor indivizi cu infirmități. Una dintre ele, de la Sunghir, lîngă Moscova, cuprinde doi copii așezați cap la cap, cu mii de mărgele de fildeș, sute de canini de vulpe arctică și sulițe din fildeș de mamut. La Dolní Vestonice, în Cehia, trei indivizi au fost îngropați împreună în poziții ciudate, coregrafiate. În ambele cazuri, cîte unul dintre cei înmormîntați avea o infirmitate congenitală pronunțată a picioarelor. În Calabria, scheletul unui tînăr cu nanism a fost găsit într-o peșteră, înconjurat de brațul stîng al unei femei adulte; deasupra lor era incizat pe piatră un taur. În fine, de la sfîrșitul paleoliticului, într-o peșteră din Israel s-a găsit probabil cel mai vechi mormînt de șaman – o femeie în vîrstă cu patologii congenitale la coloană. Alături de ea erau depuse 50 de carapace de țestoasă și o labă a piciorului umană completă a unui alt individ.

Evident, orice statistică și orice generalizare sînt și vor rămîne, pentru perioada asta, imposibile. În paleoliticul european cunoaștem arheologic doar un schelet cît de cît complet pentru fiecare șapte generații… Un lucru e clar – persoanele cu infirmități sînt foarte bine reprezentate în spațiile funerare, și de obicei în contexte, cum s-a văzut, prestigioase.

Cîteva exemple din epoca bronzului: la Ierihon – o femeie cu piciorul stîng deformat era înmormîntată cu bunuri neobișnuit de bogate și cu cîrja, iar un bărbat cu patru trepanații – cu inventar funerar neobișnuit de sărac. În Europa, un bărbat epileptic e înhumat într-o groapă de provizii, cu o ofrandă de carne de cal, foarte rară în cimitirul respectiv din Germania de azi. O tînără cu sindrom Down, ucisă, e găsită departe de orice cimitir, în zona care astăzi este Roma.

Adaug cîteva exemple din perioade istorice. În Cambridge, în epoca romană, un bărbat fără o labă a piciorului e înmormîntat cu tibia și peroneul introduse într-un vas. Într-un cimitir anglo-saxon, cineva cu un picior infirm, imposibil de întins, e așezat în groapă cu pietre potrivite cu grijă ca să-i sprijine piciorul. În Elveția de azi (secolele VII-VIII d.Hr.), o femeie tînără cu cifoză severă e înhumată într-o biserică de lemn – vertebrele ei nu-i permiteau să-și țină capul drept, dar cei care au îngropat-o au amenajat o mică pernă de pămînt ca ea să poată sta cu fața în sus.

Înțelegem prea puțin din ceea ce înseamnă exemplele de mai sus, deși în imaginea unui asemenea schelet e filmul unei întregi vieți în care fiecare zi e negociată după puteri. Cel mai tare ne lipsește o bază statistică pentru concluzii. Rapoartele arheologice au ajuns greu la nivelul de detaliu la care să poată corela paleopatologii și Sonderbestattungen. Dar apar și nenumărate probleme metodologice, la care voi reveni săptămîna viitoare. Între altele: nu știu dacă avem dreptul să presupunem că înmormîntarea este un indicator direct al felului în care individul a fost tratat în timpul vieții. Ea poate să anuleze sau să supraliciteze fostele diferențe dintre cel decedat și comunitate. Cu datele pe care le am, aș zice doar să ne pregătim pentru faptul că în mileniile de pînă la noi, departe de a fi vorba doar de cîte un da sau un ba primitiv, încap de fapt mii de nuanțe. Celelalte corpuri au existat dintotdeauna, au fost iubite și urîte în fel și chip.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vile cluj foto captura video jpeg
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă. „Numărul clienților a crescut”
Un oraș din România este raiul tranzacțiilor imobiliare, iar vânzarea unei vile de aproape două milioane de euro, în numai câteva săptămâni, arată cât interes este în jurul acestor proprietăți imobiliare.
WhatsApp Image 2024 11 15 at 11 56 42 AM (3) jpeg
Therme București a devenit, în luna octombrie, cea mai importanta atracție turistica din Capitală 40.000 de oameni, dintre care peste 30% străini au venit la Sauna Fest 2024
Peste 40.000 de oameni din peste 10 țări din Europa și America, dornici să se contecteze la relaxare, au venit special, în perioada 7-27 octombrie, la Therme București, pentru Sauna Fest, cel mai mare festival al spectacolelor in sauna din lume și unicul de acest gen din România.
filarmonica jpg
Filarmoniștii israelieni - O echipă de zile mari!
Cum aș putea, oare, defini altfel, începutul actualului sezon muzical, decât sub semnul acestui eveniment consistent din punct de vedere artistic, aflat sub semnul apropierii realmente cordiale față de acești muzicieni care nu de prima oară revin la București?
Stema Transnistria
Doi angajați ai unei televiziuni moldovene, reținuți de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol. Reacția Chișinăului
Un cameraman și un tehnician ai Studio L Căușeni, un post local de televiziune din Republica Moldova, au fost reținuți timp de câteva ore de reprezentanții KGB-ului din Transnistria, reținerea având loc în zona de securitate, în timp ce cei doi filmau o emisiune.
Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban spune că UE ar trebui să îşi revizuiască politica de sancţiuni şi regulile „idioate”
Uniunea Europeană ar trebui să îşi revizuiască politicile de sancţiuni şi regulile birocratice „idioate” care „ucid” economia continentului, a declarat vineri prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
femei cu crucea in frunte obicei jpg
Istoria tulburătoare a crucii încrustată pe fruntea fetelor de la sud de Dunăre. Un obicei uitat
Un obicei aproape necunoscut astăzi, tatuarea unei cruci între sprâncene, a fost cândva un simbol al rezistenței și credinței în fața asupririi otomane. Această tradiție, regăsită în rândul aromânilor și al femeilor din sudul Dunării
Rustem Umerov FOTO EPA EFE jpg
Ministrul ucrainean al Apărării neagă că Ucraina ar fi dispusă sa cedeze teritorii Rusiei în schimbul garanţiilor de securitate
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a dezminţit, vineri, la Oslo, informaţii potrivit cărora Kievul ar fi dispus să cedeze teritorii Rusiei în schimbul unor garanţii de securitate şi a asigurat că integritatea ţării este o „prioritate” a Kievului.
Liderii PSD si PNL depun semnaturile pentru alegerile europarlamentare la sediul BEC, in Bucuresti, 5 aprilie 2024  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
Ciucă îi cere lui Ciolacu să găsească biletul de avion care arată că nu a fost plecat pe banii Nordis la Nisa
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, i-a cerut vineri contracandidatului său de la PSD, Marcel Ciolacu, să facă un efort să găsească biletul de avion care arată că nu a plecat pe banii Nordis la Nisa.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Probleme pentru noua Comisie Europeană. Care sunt șansele unei amânări a începerii mandatului SURSE
Neînțelegerile din Parlamentul European privind votul asupra noii componențe a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, ar putea aduce o amânare a începerii mandatului, care ar trebui să aibă loc la 1 decembrie. Potrivit surselor Adevărul, eurodeputații ar putea prelungi discuțiile.