Coronavirus vs gripa spaniolă

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Se spune că nimic nu e nou sub soare. În 1918, omenirea era încă în război cînd a izbucnit pandemia de gripă spaniolă. Numele de „spaniolă” s-a impus și a rămas, fără ca Spania să fi avut vreo vină sau vreo legătură specială cu boala asta (în afară de faptul că a fost și ea afectată ca tot restul lumii). Există trei ipoteze principale privind originea gripei spaniole, cea mai creditată fiind că boala a izbucnit în China. Da, tot în China. O altă ipoteză spune că, de fapt, primele cazuri ar fi fost în Statele Unite. Da, tot acolo unde chinezii încearcă astăzi să susțină că ar fi fost primele cazuri de coronavirus. În fine, o a treia variantă este că locul ei de pornire ar fi fost în tranșeele din nordul Franței.

Indiferent de unde a început acea gripă, ea a infectat aproape o treime din populația globului, care, pe atunci, era de numai 1,8 miliarde. Aproximativ 500 de milioane de oameni s-au contaminat. O echivalare procentuală la populația de astăzi ar însemna peste două miliarde, iar la ora cînd scriu, statisticile spun că „doar” nouă milioane de oameni s-au infectat cu coronavirus. Numărul morților în urma gripei spaniole este și el foarte aproximativ estimat, mergînd de la 20 de milioane pînă la 100 de milioane.

La coronavirus vorbim acum despre o jumătate de milion de decese. Ce-i drept, însă, pandemia nu s-a încheiat. Gripa spaniolă s-a manifestat în mai multe valuri, chiar trei sau patru în unele locuri. Gripa spaniolă îi deruta pe oamenii de atunci, tot așa cum ne derutează astăzi coronavirusul, dat fiind că în unele cazuri se manifesta ca o răceală sau ca o gripă obișnuită, în altele provoca pneumonie cu efecte grave, chiar letale.

Estimările sînt mai exacte astăzi pentru COVID-19 care, după cum știm, poate fi detectat, chiar dacă nu toți cei infectați au fost testați și înregistrați. În 1918, gripa spaniolă nu putea fi depistată cu certitudine. Au existat zone, în China, de exemplu, unde a fost confundată cu ciuma pulmonară (care oricum circula și ea simultan în anumite regiuni). Alteori era confundată cu gripa normală, sezonieră. Medicii bănuiau că e vorba de un virus, dar acesta nu putea fi decelat cu mijloacele de la vremea aceea. Așa se face că, în unele cazuri de persoane cu simptome caracteristice, nu se poate spune cu siguranță că au avut chiar gripă spaniolă, iar un exemplu este prim-ministrul de atunci al Franței, Georges Clemenceau. Dacă tot am amintit un nume faimos, e cred instructiv să pomenim cîțiva oameni importanți care s-au îmbolnăvit sau chiar au fost omorîți de gripa spaniolă, în paralel cu celebrități infectate sau ucise de COVID-19. 

De coronavirus au murit actorii Olan Montgomery, Maurice Barrier, Mark Blum, Andrew Jack, un fost premier al Somaliei, fostul fotbalist american Tom Dempsey și, dintre români, disidentul Paul Goma. Printre testații pozitiv s-au aflat actorul Tom Hanks, cîntăreții Placido Domingo, Andrea Bocelli și Jackson Browne, tenismanul Novak Djokovici și fotbalistul Blaise Matuidi, prințul Charles, premierul Boris Johnson, prințul Albert de Monaco, soția premierului spaniol, nepoata lui John Wayne sau fratele lui John McEnroe.

De gripă spaniolă au murit poetul Apollinaire, pictorul Gustav Klimt, sociologul și economistul Max Weber, președintele în funcție al Braziliei, premierul Africii de Sud, o fostă primă doamnă a Statelor Unite, prințul Erik al Suediei, un bunic al lui Donald Trump, liderul partidului bolșevic din Rusia, Iakov Sverdlov, iar dintre români, generalul Eremia Grigorescu.

Pe lista celor care au supraviețuit gripei din 1918 apar figuri cu totul impresionante: Franz Kafka, Edvard Munch, Walt Disney, actrița Mary Pickford, scriitoarea Katherine Anne Porter, regina Danemarcei, regele Spaniei, fostul împărat al Germaniei, prim-ministrul Marii Britanii (un post parcă mereu vizat de asemenea viruși), cancelarul Germaniei, premierul Noii Zeelande, împăratul Etiopiei, generalul Joseph Joffre (de la care vine și numele prăjiturii noastre), președintele SUA Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, care avea să devină ulterior președinte, și regina noastră Maria. De altfel, Regina Maria a descris episodul în jurnalul ei, conchizînd: „Deci aceasta e celebra gripă spaniolă – ei bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea”. 

O jurnalistă de știință britanică, pe nume Laura Spinney, a scris un studiu amplu despre gripa spaniolă, tradus și la noi foarte recent de Editura Corint. Cu titlul  Pale Rider: The Spanish Flu of 1918 and How it Changed the World, cartea a apărut pentru prima oară în 2017. Autoarea a avut desigur intenția de a o lansa în preajma împlinirii a o sută de ani de la acea pandemie, dar întîmplarea a făcut ca, foarte curînd, lumea să intre într-o experiență asemănătoare. Cît de asemănătoare, o să vă mai povestesc și săptămîna viitoare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.
Schengen shutterstock 9 jpg
Parlamentul Olandei a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extremistul Geert Wilders a încercat să blocheze decizia
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.
FOTO Ramona Florea / Facebook
Un tânăr de 17 ani a fost dat dispărut în Capitală. Poliția cere ajutorul populației. Unde a fost văzut ultima oară
Poliţia Capitalei a fost sesizată miercuri cu privire la dispariția unui minor, care a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit până în prezent.
vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
victor micula jpeg
Victor Micula, vizat de noi acuzații după ce a ignorat obligațiile impuse de o condamnare definitivă
Procurorii Parchetului Bihor au demarat cercetări legate de modul în care Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, a ignorat obligațiile impuse printr-o condamnare definitivă, legată de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
contor energie electrica
Plafonarea prețului la energie: Guvernul caută soluții pentru protejarea populației după 1 aprilie 2025, când expiră măsura
Guvernul caută soluții pentru menţinerea echilibrului energetic pentru consumatorii casnici şi industriali după ridicarea plafonării preţului la energie, prevăzută la finalul lui martie 2025.
4 front poza mare jpg
Povestea care a emoționat România! Degerat în munţi, a fost salvat de pisicuţa de 4 luni
Moment emoţionant trăit de salvamontiştii maramureşeni. Când au ajuns la victima de origine ucraineană care ceruse ajutor, au văzut că aceasta a fost ţinută în viaţă de pisicuţa de patru luni pe care o luase de acasă.
vizual craciunite jpg
Îngrijirea crăciunițelor. Secretele care le mențin frumoase și sănătoase în fiecare iarnă
Pe măsură ce sezonul rece își face simțită prezența, crăciunițele devin vedetele decorului de sărbătoare.