Copii care pot fi împuşcaţi

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Copii care pot fi împuşcaţi jpeg

„Ai nimerit direct de la mama de acasă, unde era cald și bine, aici, pe platoul de adunare, cu singurele tale bunuri adunate într-o valiză de lemn. Ești în fața unor tovarăși ofițeri necunoscuți, dar care dau ordine pe care trebuie să le respecți. Timp de nouă luni ei îți vor ține loc și de mama, și de tata. Trebuie să suporți rigorile vieții de militar, să te scoli dimineața la șase sau noaptea cînd se dă alarma, să faci înviorarea, să-ți faci singur patul în fiecare zi și să-ți cureți sectorul, să mănînci de la cazan, să faci instrucție, să stai noaptea de planton și uneori de gardă, să dormi cu alți 40 în cameră pe un pat de fier. Ce te vei face oare? Cum o să te descurci? Întrebările astea vi le puneți toți, eu știu.“ Cam așa suna discursul unui ofițer (apevist, cum le ziceam noi, adică armată pe viață) care încerca să pară înțelegător în primele zile de armată. Ni s-a dat cîte o armă despre care ni s-a spus că trebuie s-o curățăm și s-o îngrijim ca pe ochii din cap, să învățăm s o folosim și să avem mare grijă, că nu e de jucărie, e un AKM-47. „Un glonț scăpat de la una d-asta și te pupă mă-ta rece“, ziceau apeviștii. Dincolo de amenințări sau idioțenii verbale, ne-au tîrît prin noroaie cu masca de gaze pe figură, ne-au bătut la fund cu bulanul de cauciuc, ne au obligat să facem duș cu apă rece în plină iarnă, să stăm de gardă ore în șir în frig, încotoșmănați cu o șubă udă, să mărșăluim noaptea zeci de kilometri cu tot armamentul și echipamentul din dotare în spate, să culegem porumbul sau varza de pe cîmp și multe altele. Aveam doar 18 ani și noroc că era pace (în fine, pacea dictaturii lui Ceaușescu). La vîrsta majoratului se consideră că ești apt și ai destul discernămînt pentru serviciul militar. „Aici intri copil și ieși bărbat“, ziceau apeviștii și poate că aveau ceva dreptate, fir-ar ei să fie.

Se pare totuși că pe lumea asta există situații mult mai rele. După estimările publicate de revista The Economist, în cel puțin 17 conflicte militare care se desfășoară în diferite părți ale lumii, pe post de combatanți sînt folosiți copii. Sînt estimări care vorbesc de peste o sută de mii. Militari ai puterilor occidentale aflați în misiuni de menținere a păcii se confruntă destul de des cu țînci înarmați (uneori de numai șase ani). În asemenea zone ale barbariei, se pare că războinicii adulți văd o mulțime de avantaje în folosirea copiilor în luptă. Ei sînt ieftini, ascultători, pot fi drogați ușor (caz în care devin neînfricați) și își pun inamicii adulți într-un mare dezavantaj moral: cum să tragi într-un copil? Au fost cazuri în care militari din trupe de menținere a păcii au fost luați prizonieri, răniți și chiar omorîți de copii înarmați asupra cărora au ezitat să deschidă focul. Pe de altă parte, militari profesioniști care s-au apărat trăgînd în copii înarmați s-au confruntat apoi cu serioase traume psihice și unii chiar s-au sinucis. De cele mai multe ori, copiii combatanți sînt înarmați cu AKM-uri, bineînțeles, arma universală ce poate fi mînuită ca o jucărie.

Convenția de la Geneva nu prevede nimic pentru asemenea situații, dar Canada a devenit prima țară din lume în care, prin noua doctrină militară adoptată în martie anul acesta, se clarifică în detaliu cînd și cum te poți apăra de un combatant copil. Dacă trebuie, trageți, spune documentul. Un soldat copil cu pușcă sau lansator de grenade poate reprezenta o amenințare la fel de mare ca un soldat adult care poartă același armament, se mai scrie în noua doctrină. Bineînțeles, e vorba de situații limită, ca ultimă soluție de autoapărare, cînd un astfel de omuleț înarmat amenință viața unui soldat pe care-l consideră inamic. De multe ori, decizia trebuie luată într-o fracțiune de secundă. De asemenea, documentul adoptat în Canada spune că în zone cunoscute pentru riscul de a întîlni trupe formate din copii trebuie trimiși militari special pregătiți. Aceștia sînt instruiți să tragă pe cît posibil în comandanții adulți, așa încît copiii să-și piardă „îndrumarea“ și eventual să rupă rîndurile sau să se predea. La întoarcerea dintr-o asemenea misiune, militarii trebuie asistați de psihologi. Lucrurile acestea se fac în paralel cu eforturile de a descuraja folosirea în războaie a celor care n-au împlinit încă măcar 17 ani. În cele mai multe țări europene, în Statele Unite și Canada, vîrsta minimă de recrutare este de 17 sau 18 ani. Dar poate că și legile astea ar trebui schimbate în întreaga lume. Adică vîrsta minimă de recrutare să fie stabilită la 110 ani.

Foto: Wikimedia commons

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.